Όλα τα νέα σενάρια της εστιατορικής Αθήνας

Οι αφίξεις, τα νέα concepts, οι ενδιαφέρουσες αλλαγές και οι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προσαρμογές στην πόλη, για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Νέα εστιατόρια στη νέα σεζόν στην Αθήνα 2022-2023

Το θερινό dessert σερβιρίστηκε και πλέον έφτασε η ώρα για το χειμερινό μενού στα (παλιά και κυρίως νέα) εστιατόρια της Αθήνας. Ακολουθούν όλες οι αφίξεις, τα νέα concepts, οι ενδιαφέρουσες αλλαγές και οι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προσαρμογές στην πόλη, για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Φέτος παρατηρείται έντονη διάθεση για κινητικότητα που όμως έρχεται σχεδόν σε σύγκρουση με τις συνθήκες της γενικότερης πραγματικότητας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ιδέες, concepts και διάθεση υπάρχουν από πολλά και σημαντικά ονόματα της εστιατορικής σκηνής αλλά μαζί με αυτά παρατηρείται προβληματισμός και διστακτικότητα, τουλάχιστον προς το παρόν. Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι με άποψη, ταλέντο, όραμα και πλάνο στήνουν μαγαζιά, διαφοροποιούν και εμπλουτίζουν γνωστά τραπέζια.

Οι νέες αφίξεις

Η γωνία Ουμπλιανής και Διοχάρους, στους πρόποδες των Ιλισίων, κουβαλά σημαντική γαστρονομική κληρονομιά (βλέπε το βραβευμένο πια με αστέρι Michelin "CTC" του Αλέξανδρου Τσιοτίνη). Το συγκεκριμένο μέρος θα αποκτήσει και πάλι γαστρονομική ζωή από τις αρχές Νοεμβρίου καθώς ο Δήμος Σαμουράκης ανοίγει το "Seeds".

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥΡΑΚΗΣ SEEDS ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
Ο Δήμος Σαμουράκης προετοιμάζεται για το "Seeds".

Πρόκειται για ένα fine dining εστιατόριο, με φινετσάτο χώρο και walk-in kitchen, που θα υπηρετεί τη μοντέρνα κουζίνα και θα έχει βασικούς άξονες την καινοτόμο σκέψη και την περιέργεια. Η εποχικότητα και η ποιοτική πρώτη ύλη θα είναι οι πρωταγωνιστές στα τρία degu μενού (ένα 19 σταδίων, ένα 14 σταδίων και ένα vegetarian), με αρχική στόχευση να διαφοροποιούνται ανά τρίμηνο.

Την παρθενική του εμφάνιση στην εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας θα κάνει και ο Μανώλης Παπουτσάκης. Μαζί με τον Φώτη Βαλλάτο, τον Πέρι Παναγιωτακόπουλο και τον καταξιωμένο βαρύτονο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημήτρη Πλατανιά, ετοιμάζουν ένα high volume bar restaurant (θα λέγεται "Pharaoh"), στα σύνορα των Εξαρχείων με την Ομόνοια και την οδό Σολωμού, που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του τον Δεκέμβριο.

Μανώλης Παπουτσάκης
Μανώλης Παπουτσάκης, σύντομα και στην Αθήνα.

Ο σεφ Παπουτσάκης θα είναι εκείνος που θα έχει την γευστική επιμέλεια, μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πιάτα ελληνικής κουζίνας ενώ θα υπάρξει μεγάλη έμφαση στο φυσικό κρασί, με ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα.

> Διάβασε ακόμη: 11 χρόνια "Botrini's" με εορταστικό μενού και Riesling

Ο chef patron του "Simul" Νίκος Θωμάς έχει στα σκαριά το μικρό του αδερφάκι, στην ίδια πάντοτε γειτονιά. Πρόκειται για ένα υβριδικό γευστικό concept που θα ονομάζεται "Nido" και θα θέσει στο γευστικό επίκεντρο τα τάπας υπό μία διαφορετική ματιά. Όπως χαριτολογώντας λέει ο ίδιος, θα λειτουργεί ως "δορυφόρος" του "Simul". Παρεμπιπτόντως, στο τελευταίο "μαγειρεύεται" και το φρέσκο μενού του, που περνά το πάσο στις αρχές Νοεμβρίου.

Il Giardino Segreto
Εικόνα από το άμεσο μέλλον στο "Il Giardino Segreto" και τη Μεγάλη Βρετανία.

Κάτι ζυμώνεται και στη Μεγάλη Βρετανία από τον Αστέριο Κουστούδη και την ομάδα του. Ο ολόφρεσκος in house φούρνος έχει κάνει καλή προθέρμανση εδώ και μερικές εβδομάδες και θα εξοπλίζει με αρτοποιήματα ολόκληρο το γευστικό σύμπαν του ξενοδοχείου, καθώς και το ατμοσφαιρικό "ATRIUM" του "Alexander’s Lounge", που αποκτά πια ιταλικό αέρα, ποντάροντας πολύ σε πίτσα, φοκάτσια, εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, και aperitivo. Ακούει στο όνομα "Il Giardino Segreto".

Το επιχειρηματικό δίδυμο Σπύρος Κερκύρας-Ηλίας Ανθίδης φέρνει ένα all day bar restaurant σε χώρο του "Belle Epoque Suites", στην Πραξιτέλους. Θα πρωτοσερβίρει μέσα στον Νοέμβριο και θα έχει έντονες ιταλικές επιρροές σε φαγητό (την κουζίνα θα αναλάβει ο Βασίλης Παύλος του "42") και ποτό, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στο aperitivo ενώ θα διαθέτει και ένα prive κομμάτι για πιο προσωποποιημένο dining και events.

Γιάννης Λιόκας Bianco White Coast Μήλος
Έντονη δραστηριότητα και φέτος για τον Γιάννη Λιόκα.

Ο Σπύρος Κερκύρας όμως δε σταματά εκεί, μαζί με τους αδερφούς Αλεξόπουλους και την Έφη Κωστάκη -μετά το "Monzu" και το "Hide & Seek"-  ανοίγουν στα τέλη Οκτωβρίου μία γαστρο-ταβέρνα στο Ψυχικό, στο σημείο που στέγαζε κάποτε το "Mandaloun". Ο Γιάννης Λιόκας θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στην κουζίνα, παρουσιάζοντας ελληνικές εμπνεύσεις από κάθε γωνιά της χώρας.

Ενδιαφέροντα είναι τα νέα που αφορούν την ομάδα των πολύ επιτυχημένων "Lost Athens", "Noah", "Diego" και "Tyler’s". Ο αεικίνητος restaurateur Βασίλης Στεφανάκης και οι συνεργάτες του θα μας συστήσουν τον επόμενο μήνα το "νέο” "Lost": Το δημοφιλές εστιατόριο της Αρχελάου θα αλλάξει εξολοκλήρου πρόσωπο και concept, θα αξιοποιήσει περισσότερο κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, υιοθετώντας μία περισσότερο all day προσέγγιση και με την Έλενα Σαράντη πια στα ηνία της κουζίνας του.

Lost Athens
Το παγκρατιώτικο σουξέ "Lost" σύντομα θα αλλάξει εντελώς πρόσωπο.

Θα υπάρχει από νωρίς τμήμα bakery με σπιτικές πίτες, τάρτες και πρωινά, για να ακολουθηθεί από τις επιλογές του lunch και με μία no menu φιλοσοφία, στη λογική του ό,τι δε θα υπάρχουν standards στην κάρτα αλλά θα διαφοροποιούνται τακτικά - το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και στο dinner, με το "Lost" να στήνει κάτι σαν κυριακάτικο δείπνο, να ανάβει τα κεριά και να προσκαλεί τους επισκέπτες στα σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα μεγάλα τραπέζια του. Η προσήλωση στο (natural κυρίως) κρασί θα συνεχιστεί ενώ θα ενισχυθεί αισθητά και το κομμάτι του μπαρ από τον Βασίλη Νικήτα αλλά και εκείνο του καφέ.

Αλλαγές από την ίδια ομάδα θα υπάρξουν και στο "The Rooftop Athens", στο ξενοδοχείο "Selina". Ο χώρος θα ανανεωθεί αισθητά, τα μπάρμπεκιου της Παρασκευής θα συνεχιστούν αλλά θα γίνει focus σε ένα περισσότερο vegetarian και vegan μενού, και πάλι από την σεφ Σαράντη, η οποία μαζί με την Ηλέκτρα Ρήγκου στήνουν και φέτος, κάθε Κυριακή, τη cevicheria του "Diego", με παλιές αλλά και νέες επιλογές (must taste το σεβίτσε με jackfruit και τα fish n' chips με πέστροφα και σαρδέλα).

> Διάβασε ακόμη: Ο 'Τιτάνας' είναι ένα καφενείο για Millennials

Ο Γιώργος Κανελλόπουλος (συνεργάτης των Γιάννη Μωράκη και Γιώργου Μελισσάρη, με εμπλοκή σε "Spit Jack", "Brutus Tavern" και "Cinderella") μαζί με τον Δημήτρη Μπαμπούρη (που ίσως γνωρίζεις από το "42") φέρνουν στη γωνία Απόλλωνος και Βουλής- το "Ami Gastrotheque". Θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα, με ύφος all day brasserie και προσιτή για όλους γαλλική κουζίνα από τον σεφ Παναγιώτη Ζώκο ("Brasserie Lorraine", "Spit Jack").

Συνέντευξη: Άρης Βεζενές
Κάτι πολύ ενδιαφέρον ετοιμάζει ο Άρης Βεζενές στο κέντρο.

Την ίδια γειτονιά εμπλουτίζει και ο Άρης Βεζενές, που μετά το "Birdman", ξεκινά ένα ιαπωνικό Market & Kitchen (το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα), που θα περιλαμβάνει dry pantry, κάβα, κρεοπωλείο που μάλιστα θα προσφέρει την εμπειρία του yakiniku grill, ενώ στον ίδιο χώρο θα μπορεί κανείς να βρει σκεύη και κεραμικά. Η κουζίνα του θα φιλοξενεί το Ekiben, που πλέον θα έχει μόνιμο σπίτι - το μενού του θα επανακυκλοφορήσει τον Νοέμβριο.

Δική του στέγη θα αποκτήσει όμως και ένα ακόμη ιντριγκαδόρικο concept που μέχρι πρότινος έπαιζε μπάλα στα γήπεδα των take away και delivery υπηρεσιών: Το "Sushi Lunchi" του Αντώνη Δρακουλαράκου ("Sushimou") θα καταλάβει δικό του location στην οδό Βουλής. Με ενδιαφέρον περιμένουμε και το νέο εγχείρημα του Σωτήρη Κοντιζά, προς το τέλος της χρονιάς, που θα φλερτάρει με το ράμεν, σε χώρο στα πέριξ της Σταδίου.

Τα μαγειρέματα

Το "Βαρούλκο" θα γιορτάσει τα 35 του χρόνια, με τον Λευτέρη Λαζάρου και τον head chef Θοδωρή Κυριακίδη να ετοιμάζουν, από τα μέσα Οκτωβρίου, ειδικά εβδομαδιαία μενού με τα πιο εμβληματικά πιάτα του εστιατορίου, σε μία ενέργεια που θα τρέξει μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2023 (και απαραίτητο διάλειμμα εντός των γιορτών). Στο βραβευμένο με αστέρι Michelin "Pelagos", ο Luca Piscazzi συνεχίζει ως head chef, ως executive chef του "Four Seasons" ωστόσο αναλαμβάνει ο Απόστολος Δήμου (με θητεία μεταξύ άλλων στο "Four Seasons Seychelles"), αντικαθιστώντας τον Bertrand Valegeas. Επιπλέον, ο Μιχάλης Χατζηκαλημέρης θα είναι ο νέος Executive Pastry Chef.

Βαρούλκο
35 χρόνια "Βαρούλκο", με παρέλαση εμβληματικών πιάτων.

Ο Τάσος Μαντής στο "Soil" θα υιοθετήσει φέτος μία ακόμη πιο sustainable και zero waste λογική, αρχής γενομένης από μία σειρά ενεργειών που θα ξεκινούν με τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος στη φάρμα, στο Αλεποχώρι, και θα καταλήγουν μέχρι τη χρήση sustainable σκευών στο εστιατόριο. Παράλληλα, ετοιμάζει το νέο μενού που θα αρχίσει να σερβίρεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η προσαρμογή είναι μάλλον η λέξη-κλειδί τη φετινή σεζόν για το "Delta", που από τις 8 Σεπτεμβρίου έχει τη λειτουργία του και στις επτά ημέρες της εβδομάδας, με ένα καινούριο μενού γευσιγνωσίας 12 σταδίων αλλά και τη δυνατότητα à la carte προτάσεων.

ΜΙΛΦΕΙΓ ΟΥΛΒΑ ΣΤΟ DELTA
©Nikos Paliopoulos Pictures
Το μιλφέιγ από ούλβα, στο νέο μενού του "Delta".

Στη "Hytra", ο νεαρός Γιώργος Φελεμέγκας, έχοντας συμπληρώσει μερικούς μήνες στο τιμόνι της κουζίνας ετοιμάζεται να μας δώσει δείγματα γραφής -από την εμπειρία του σε σημαντικά γαστρονομικά ινστιτούτα όπως το "Noma" της Κοπεγχάγης, το μαδριλένικο "DiverXΟ", το "Central" στη Λίμα, το "Martin Berasategui" στο Σαν Σεμπαστιάν και ασφαλώς από τη θητεία του στο πλευρό του Quique Dacosta- με το νέο μενού που καταφθάνει στις αρχές Οκτωβρίου. Σε μία άλλη αθηναϊκή ταράτσα, αυτή του "The Zillers", ο βραβευμένος Παύλος Κυριάκης θα επιμεληθεί από αρχές Οκτωβρίου ένα πολύ ιδιαίτερο, δημιουργικό και καθημερινό brunch.

Loco
Ανανεωμένο σε ποσότητα, ποιότητα και fun θα είναι το νέο μενού στο "Loco".

Αισθητή ανανέωση με βάθος και fun υπάρχει και στο "Loco", με τον Αθηναγόρα Κωστάκο να ενσωματώνει νέα πιάτα στο μενού, αρχής γενομένης από τις 26 Σεπτεμβρίου. Τόνος με αβοκάντο και μαύρη χειμερινή τρούφα, μοσχαρίσιο καρπάτσιο με chorizo και manchego και λαβράκι με φινόκιο, λάδι τσίλι και κουμ κουάτ εμπλουτίζουν -μεταξύ άλλων- το section στα σεβίτσε, ενώ στο κομμάτι των νέων tacos θα υπάρξει η λογική to share, με signature μάλιστα επιλογές του σεφ Κωστάκου: Αρνίσιο χέρι barbacoa με γουακαμόλε από μάυρο φασόλι ή αργομαγειρεμένη προβατίνα με ταχίνι, τσιμιτσούρι και μελιτζάνα είναι από εκείνα που επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. 

> Διάβασε ακόμη: Το "chaos cooking" έρχεται. Το ποιο;

Τέλος, αλλαγή σκυτάλης υπάρχει στην κουζίνα του "Kobra", με τον Μάνο Σαρρή (που γνωρίζουμε από το "MasterChef" και το "Simul") να διαδέχεται τον Άνταμ Κοντοβά, φέρνοντας στην μπάρα και τα τραπέζια bar food με ξεκάθαρα comfort προσωπικότητα, δίχως γεωγραφικά πρόσημα και περιορισμούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.