"GB Roof": Παράταση καλοκαιριού με φίνες γεύσεις

Με κινηματογραφική γοητεία, κοσμοπολίτικη αλεγρία και γευστική φινέτσα, η ταράτσα της Μεγάλης Βρετανίας είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσουμε μερικά ακόμη καλοκαιρινά χάδια, ό,τι κι αν γράφει το ημερολόγιο.

Shrimp & More στο «GB Roof Garden»

Σα βγαλμένη από στοπ καρέ ταινίας του Πάολο Σορεντίνο (ή έστω σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη) έμοιαζε η ταράτσα της Μεγάλης Βρετανίας το βράδυ που την επισκεφτήκαμε, με έναν διάχυτο κοσμοπολιτισμό στα πιο χαλαρά του, να προσθέτει την αχλή του στην κινηματογραφική ομορφιά της απαλά φωτισμένης σάλας του "GB Roof", με το ατμοσφαιρικό "Bar 8" στην πλάτη της και τη λάμψη της Αθήνας του αποκαλόκαιρου να την περιβάλει. Στολίδια του στέμματος φυσικά ο Παρθενώνας με το Ερέχθειο, ένα μαγνητικό κάδρο από μόνα τους, όμως δεν είναι λίγες πια οι ταράτσες της Αθήνας που τα προσφέρουν για ορεκτικό.

Bar 8
Το ατμοσφαιρικό "Bar 8" στα μετόπισθεν του "GB Roof"

Ετούτη εδώ η ταράτσα έχει και κάτι άλλο, το ακόμη πιο απολαυστικό: τη σπουδαία ανθρωπογεωγραφία της, αφού εδώ μαζεύονται τα πιο φίνα, κομψά και φροντισμένα δείγματα του ταξιδιωτικού crowd που συγκεντρώνει η Αθήνα, ιδίως στο φετινό, λαμπρό τουριστικό της καλοκαίρι. Παρέες Ιταλών με τη βροντερή τους κομψότητα, Γαλλίδες με τη χαρακτηριστική φινέτσα τους, αλλά και Αμερικανίδες με τις περήφανες λιποπλαστικές τους, μπλέκονται εδώ με οικογενειακά τραπεζώματα της αστικής Αθήνας, νεαρά ζευγαράκια σε ρομαντικά τετ α τετ και επετείους και μυστηριώδεις business travelers σε μοναχικά dinners, δίνοντας στην ατμόσφαιρα μια αίσθηση impromptu λαμπερής γιορτής, που επιβεβαιώνει καθησυχαστικά ότι το καλοκαίρι δεν μας άφησε ακόμη, ό,τι κι αν γράφει το ημερολόγιο.

Νίκος Λιόκας
O νέος chef de cuisine του "GB Roof", Νίκος Λιόκας  

Σαν απαλό καλοκαιρινό χάδι ξεδιπλώνονται και οι ανανεωμένες γεύσεις του βραβευμένου εστιατορίου (Χρυσός Σκούφος 2022), με την κουζίνα να έχει υποδεχτεί, ήδη από τις αρχές Ιουλίου, τον σεφ Νίκο Λιόκα ως επί κεφαλής της. Με δεκαετή εμπειρία σε αστεράτα εστιατόρια του Λονδίνου, όπως το "Hide" και το "Davies & Brook", η άφιξή του ως chef de cuisine δίνει στον executive chef Αστέριο Κουστούδη την ευχέρεια να ανεβάσει ακόμη περισσότερο στροφές στην fine comfort προσέγγιση που είχε ήδη από την περασμένη χρονιά, αρχίσει να σχεδιάζει, με έννοιες όπως η εντοπιότητα και η εποχικότητα να αποκτούν βαρύτητα ιδεολογικής πυξίδας.

GB Roof Μελιτζάνα bio τσακώνικη, ψητή και καπνιστή με σκόρδο και γλάσο ντομάτας
Βιολογική τσακώνικη μελιτζάνα, ψητή και καπνιστή, με σκόρδο και γλάσο ντομάτας

Έτσι η ελληνικότητα έρχεται σε πρώτο πλάνο μέσα από πιάτα όπως η βιολογική τσακώνικη μελιτζάνα, στην οποία η κουζίνα επιφυλάσσει βασιλική μεταχείριση, αναδεικνύοντάς την σε άξιο πρεσβευτή της γεύσης του ελληνικού καλοκαιριού (έρχεται ψητή και καπνιστή, συνοδεία γλάσου ντομάτας και με ένα αέρινο άγγιγμα σκόρδου), ενώ το χειροποίητο ραβιόλι με σπανάκι, μανούρι και αφρό πανσέτας, αν και θα μπορούσε να είναι πιο ζωηρό σε βοτανικές εντάσεις, ορίζει την έννοια του fine comfort με τις ντελικάτες στρογγυλάδες του, προσφέροντας μια ανανεωτική γεύση Ελλάδας σε κάθε του μπουκιά.

Αποκαλόκαιρο σε τρία πιάτα

Μαγιάτικο μαρινέ…

GB Roof Μαγιάτικο Μαρινέ

…σε θαλασσινό αλάτι, με τοματίνια, ρίγανη, φράουλες και νεκταρίνια σε ζύμωση. Συννεφάκι η μπουκιά, λεπτεπίλεπτες οι υφές, απολαυστική η τραγανότητα στα φρούτα, δάγκωμα γεμάτο με αρώματα κι εντάσεις καλοκαιρινού απόβραδου μετά την παραλία.

Λινγκούινι αυγοτάραχο…

GB Roof Λινγκουίνι Αυγοτάραχο

…με σάλτσα από γάρο, μοσχολέμονο και nduja. Όνειρο το δέσιμο της σάλτσας, αν το πικάντικο στοιχείο ήταν λίγο πιο μαζεμένο θα αναδεικνύονταν ακόμη πιο ωραία οι θαλασσινές εντάσεις που αγκαλιάζουν το άψογο al dente του ντελικάτου ζυμαρικού.

Αρνάκι…

GB Roof Αρνί με δύο τρόπους

…σε δύο εκδοχές, με το καρέ στα κάρβουνα, τρυφερό και ζουμέρο, να έρχεται παρέα με γιαουρτάκι με δυόσμο, και το μπουτάκι σιγομαγειρεμένο και βουτυρένιο, να τυλίγεται σε τραγανό σέσκουλο που σπάει τις εντάσεις με τη βοτανική δροσιά του.

Διαβάστε Επίσης

+ η λεπτότητα των γεύσεων ταιριάζει χάρμα με τη χαλαρή ατμόσφαιρα του σημείου, με τον ίδιο τρόπο που κοσμοπολιτισμός και ελληνικότητα ισορροπούν τόσο στο πιάτο, όσο και στο χώρο.

- ο ενθουσιασμός του νεαρού chef pâtissier Αλέξανδρου Κούφα προικίζει τα επιδόρπια με χιούμορ και φρεσκάδα, όμως στις συνθέσεις που δοκιμάσαμε η ακρίβεια σε γεύσεις και εντάσεις χρειάζεται ακόμη δουλειά.

*"GB Roof" (ξεν. "Μεγάλη Βρεταννία"), Βασ. Γεωργίου 1Α, Αθήνα, 2103330000, τιμή: €80 - 120

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.