
Είμαι απολύτως βέβαιος πως ακόμη κι αν μετρούσες και κατέγραφες τα καινούρια μαγαζιά που ανοίγουν στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, θα έχανες κάποια στιγμή το λογαριασμό. Η πόλη εμπλουτίζεται διαρκώς με φρέσκες πινέζες γευστικού ενδιαφέροντος και παρακάτω συγκεντρώνουμε μερικά από τα πιο αξιόλογα νέα εστιατόρια που κατέφθασαν κατά το πρώτο μισό του 2025 (ή για τους λάτρεις της ακρίβειας, άνοιξαν τις πόρτες τους μέχρι και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους).
Άτλας


Στη γειτονιά της Κυψέλης έρχεται να προστεθεί εδώ και λίγες ημέρες ο Άτλας, ένα στέκι με τη χαλαρότητα του καφενείου και τη νοστιμιά του μοντέρνου μεζεδοπωλείου. 4 φίλοι με εμπειρία στην εστίαση αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παρουσιάσουν ένα μέρος που κάνει γευστικό focus σε μικρά πιάτα που τοποθετούνται στη μέση και μεζεδάκια που μοιράζονται με την παρέα, συνοδεία κρασιού, μπύρας ή αποσταγμάτων.
Δώδεκα Πιάτα


Χώρος στα λευκά, με ξύλινη επένδυση, με άσπρα κουρτινάκια περιμετρικά της τζαμαρίας και μεταλλικούς πολυελαίους να ρίχνουν άπλετο φως όταν αυτό δε συμβαίνει οργανικά, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει μικρογραφία ρεστοράν -ή πιο σωστά, κοσμικό κέντρο- άλλων δεκαετιών. Κάπως έτσι χωροταξικά θα περιέγραφε κανείς την ταβέρνα Δώδεκα Πιάτα του Παύλου Κυριάκη, που από τις αρχές του έτους προστίθεται στο κουκακιώτικο γίγνεσθαι. Προτάσεις που εξυμνούν τη συνθήκη της παραδοσιακής ταβέρνας (με ολίγη από ψησταριά), δίνοντας κλασικές της σπεσιαλιτέ, στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους.
Armando


Κεραμεικός και cool μαγαζιά. Πίτσα και μπάλα. Μαραντόνα και Νάπολη. Είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα δίπολα που οργανικά δείχνουν να κολλούν δίχως μεγάλη προσπάθεια. Αρκετά εξ' αυτών συναντώνται στην πιτσαρία Armando, που εδώ και λίγους μήνες έκανε ντεμπούτο στην οδό Σαλαμίνος και φέρει το μεσαίο όνομα του Θεού της μπάλας (και σίγουρα όχι μόνο αυτής). Η πίτσα τίθεται λοιπόν στο επίκεντρο της δημιουργικά γευστικής δραστηριότητας εδώ και ερμηνεύεται υπό το νεο-ναπολιτάνικο ζυμάρι της σεφ Ελένης Σαράντη, σε ένα ανοιχτόχωρο και καλόκαρδο εσωτερικό, με μεγάλα τραπέζια και μωσαϊκό στο τερέν, plus την περιοχή των pizzaiolo και το μπαρ.
Hafu
Ο Σωτήρης Κοντιζάς κάνει comeback εδώ και λίγες εβδομάδες με ένα director's cut που θα έλεγαν κι ο Χρήστος Μήτσης με τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο. Το Hafu είναι η φυσική μαγειρική συνέχεια μιας πορείας, το νέο σπίτι μιας κουζίνας, μιας ομάδας και ενός μενού που όσο να πεις, άφησε ιστορία στα αθηναϊκά της εστίασης πεπραγμένα. Burger μπακαλιάρου και τηγανητό κοτόπουλο, πατατόψωμο, soba noodles με ταχίνι και πέστροφα - κάποιοι από τους διάσημους πρωταγωνιστές. Πιάτα που αγαπήθηκαν σε remastered εκδοχές.

Κέδρος Athens
Λίγες εβδομάδες πριν, ο πολυβραβευμένος Γιάννης Παρίκος φέρνει στο αθηναϊκό κοινό το νέο του γευστικό σημείο, στη γειτονιά της Λυκόβρυσης. Ο ΄Κέδρος', ομώνυμος με το εστιατόριο που τρέχει ο σημαντικός σεφ στην Πάρο, σερβίρει μία ελληνική κουζίνα βασισμένη στην παράδοση, που όμως έχει και κάποια twists, κάποιες 'τσιμπιές' λίγο διαφορετικές.
One Burger Athens
Δύσκολα θα βρεις burgerάδικο να μοιάζει με αυτό χωροταξικά αλλά και με όρους design. Κι αυτό γιατί το One Burger Athens, που έκανε ντεμπούτο στα τέλη Ιουνίου 2025 έχει αισθητική unique, σε ένα πολύ ιδιαίτερο εσωτερικό με λευκούς τόνους και καμπύλες, κάπου ανάμεσα σε μπαρ νησιού και αρχαιολογικό σποτ της πόλης. Όσον αφορά τα γευστικά πεπραγμένα, επενδύει στα smashed burgers.
Anthes
Ολόφρεσκο μέρος το Anthes, σε γήινες αποχρώσεις και ζεστούς τόνους, με σύγχρονη αισθητική και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική άποψη από τη Nine Design, απλωμένο σε δύο επίπεδα. Στo μπαρ-εστιατόριο της οδού Σκούφου, αφού τονώσεις ουρανίσκο και διάθεση με κάποιο από τα cocktails της ενδιαφέρουσας λίστας του Θάνου Τσεκούρα (που ίσως γνωρίζεις από το The Bank Job), περνάς στο κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από τη γαστρονομική πρόταση του σεφ Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, που τρέχει εδώ με τη βοήθεια της σεφ Κωνσταντίνας Παναγιωτοπούλου.
Il Grano
Στα τέλη Απριλίου ήρθε το νέο Ιταλικό Street Food spot στο Χαλάνδρι, ένα βήμα από την κεντρική πλατεία, στον πεζόδρομο της οδού Ιφικράτους. Το il grano φέρνει την αυθεντική εμπειρία του ιταλιάνικου χεράτου φαγητού. Στην καρδιά του μενού βρίσκεται η Pinsa Romana, μια σύγχρονη εκδοχή παραδοσιακού ιταλικού ζυμαριού.


Η ζύμη της είναι αποτέλεσμα ενός μοναδικού μείγματος από άλευρα σίτου, ρυζιού και σόγιας, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (85%) και τεχνική αργής ωρίμανσης στο ψυγείο για 24 έως 72 ώρες. Η τεχνική αυτή προσφέρει ένα προϊόν απίστευτα τραγανό εξωτερικά, αφράτο εσωτερικά και – το πιο σημαντικό – ελαφρύ και εύπεπτο. Βρίσκεις επίσης focaccia, δροσερές σαλάτες με ιταλικά υλικά, αλλά και πολλές επιλογές γλυκών ενώ το απόγευμα εξελίσσεται σε ένα ιδανικό aperitivo spot.
Meigma

Η σεφ Μαρίνα Χρονά αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα όσον αφορά το νέο κύμα της comfort νοστιμιάς στα της πόλης γευστικά δρώμενα το τελευταίο διάστημα. Βλέπεις, μετά το πολύ αξιόλογο Ρίνι παρουσιάζει από τον περασμένο Φεβρουάριο το έτερο εστιατορικό της πόνημα, που ακούει στο όνομα Meigma (Μείγμα, αν προτιμάς στα ελληνικά).

Συστήνεται ως ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ως ένα στέκι-mix πραγμάτων, όπως άλλωστε και η ίδια η γειτονιά του Κεραμεικού όπου εδρεύει. Αποψάτος χώρος και μικρά πιάτα με διεθνείς μεζέδες, σε μία γεμάτη αν μη τι άλλο κάρτα, συν 70 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και ιδιαίτερη συμπάθεια σε οίνους ήπιων παρεμβάσεων.
4 Στοιχεία


Smash burgers, μικροζυθοποιίες και ραπ μουσικές είναι οι πυλώνες σε αυτό το ιδιαίτερο street food των Εξαρχείων που από τον περασμένο Ιανουάριο σερβίρει χεράτο φαγητό. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο εδώ, είναι επίσης ο α λα μπαρ τρόπος λειτουργίας -ή σαν κλασικό σουσάδικο στην Ιαπωνία αν προτιμάς- όπου όλα ετοιμάζονται on the spot στη μπάρα του μικρού εσωτερικού, ακριβώς μπροστά στον επισκέπτη. Δοκιμάζεις, μεταξύ άλλων, smash burgers και πληθωρικά σάντουιτς με ιδιαίτερες ονομασίες.
Dopios Γλυφάδα

Ο Dopios γεννήθηκε για στιγμές με φίλους, γύρω από ένα τραπέζι. Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο που χωρά όμορφες αναμνήσεις. Κι όντως, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ο Dopios φιλοξένησε αμέτρητες αναμνήσεις στο αθηναϊκό του σπίτι, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Αλλά το φετινό καλοκαίρι σκέφτηκε να "μαγειρέψει" ακόμη μία νόστιμη έκπληξη, αυτή τη φορά στη νότια πλευρά της πόλης.
Guerilla Chef Burgers

Ένα από τα δημοφιλέστερα burgerάδικα της Αθήνας, το Guerilla Chef Burgers (βραβευμένο ως το δημοφιλέστερο street food της πόλης στα Tasty Awards x Esquire 2023), απέκτησε μικρό αδερφάκι και έτσι το συναντάς πια πέρα από τα Εξάρχεια και στον Νέο Κόσμο. Το φρέσκο σποτ πιάνει πόστο στον αριθμό 21 της οδού Σπινθάρου, που προφανώς σου είναι οικείος δρόμος καθώς εκεί βρίσκεται και ο Αχιλλέας, ένα από τα καλύτερα σουβλατζίδικα της πόλης.
Κινωνώ
Το Kinono παραχωρεί -ήδη από τον πρώτο μήνα του 2025- τη θέση του στο Κινωνώ, που διακονεί τις προσταγές της ολοήμερης γεύσης, με 'πατριάρχη' του τον Γιάννη Βουλγαράκη.
Yphes


Μετρά λίγους μήνες παρουσίας στο κέντρο της Αθήνας και την speakeasy γωνιά της οδού Κτενά το μπιστρό Yphes, ωστόσο μοιάζει να έχει ήδη το κοινό του, που πιάνει πόστο στο μικρό feelgood εσωτερικό του όσο και στις καρέκλες του εξωτερικού χώρου. Το συγκεκριμένο γευστικό σποτ συστήνεται σαν μια πρόταση μεσογειακής κουζίνας με διεθνή twists (κυρίως από Ασία μεριά) και -εκ του αποτελέσματος- παραδίδει ακριβώς αυτό που υπόσχεται, υπό τον ταλαντούχο σεφ Νίκο Ζερβό.
Mirlo
Οι Αντρέας Κιλτσικσής, Βασίλης Χαμάμ και Αντρέας Νικολόπουλος παρουσιάζουν αυτό το φρέσκο street food σημείο στο Γκάζι, τοποθετώντας στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας το κεμπάπ. Επενδύουν δε, σε μια από τις πιο αυθεντικές εκδοχές του, με στεγνό ψήσιμο και απευθείας στη φωτιά, φτιαγμένο από ποιοτικό κρέας.

© Λεωνίδας Τούμπανος

Καπάνι Μάρκετ
Αντλώντας έμπνευση από την παλαιότερη και πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, το νέο οινορεστοράν του Μεταξουργείου, το Καπάνι Μάρκετ, εμπλουτίζει από τις αρχές του έτους την πάντοτε ενδιαφέρουσα γειτονιά της Αθήνας όσον αφορά τα γευστικά τεκταινόμενα. Μαγειρέματα και συνταγές παραδοσιακές, πράγματα φτιαγμένα στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα ή στη σούβλα, εντός ενός περιβάλλοντος χαλαρότητας, συν διάφορα δρώμενα και μουσικές από βινύλια.
Anther
Στην πολυσύχναστη πλατεία Αγίας Ειρήνης, το ξενοδοχείο Perianth παρουσιάζει εδώ και λίγους μήνες το Anther, ένα φρέσκο γαστρονομικό προορισμό που παντρεύει την ελληνική δημιουργικότητα με την υψηλή αισθητική και τη μοντέρνα κουζίνα. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που, όπως και το όνομά του – εμπνευσμένο από την ελληνική λέξη ανθήρας – αντλεί έμπνευση από τα άνθη και την αναγέννηση, φέρνοντας στο τραπέζι το "νέο αίμα" της ελληνικής γευστικής σκηνής.


Ο σεφ Νάσος Τσιρονίκος, με θητεία σε κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια, υπογράφει ένα μενού που σέβεται την ελληνική παράδοση αλλά δεν φοβάται να την επανεφεύρει. Χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα – κατά κύριο λόγο βιολογικές – όπως τυρί βολάκι από την Άνδρο, αβοκάντο Κρήτης και προσούτο Θράκης, χτίζοντας γεύσεις με σαφή τοπική ταυτότητα.
Liystor
Μπαίνεις στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο, στα χαμηλά της Ερμού, και σε κερδίζει αμέσως η αύρα χαλαρότητας, σε εντυπωσιάζει η όμορφη μπάρα εκ δεξιών και σου γλυκαίνει το μάτι η αυλή στο βάθος – εκεί υπάρχουν και τοιχογραφίες που συνδέουν το ολοήμερο πια σημείο με τον πάλαι ποτέ κάτοικό του, με την υπογραφή του εξαίρετου Cacao Rocks. Αφού ρίξεις μια ματιά στο υπέροχα διαμορφωμένο υπόγειο (με το κελάρι, την αίθουσα γευσιγνωσίας και το private dining, συν μερικές εκπλήξεις), προορισμός σου είναι ο τρίτος όροφος και η ταράτσα του Liystor.


Απλώνοντας τραπέζια στα "ορεινά" της Ερμού, το rooftop bar-resto σου σερβίρει, ως ιδανικό ορεκτικό, τον Ιερό Βράχο, την Πλάκα και το Μοναστηράκι, τον ναό του Ηφαίστου και το Αστεροσκοπείο, πετυχαίνοντας το wow factor άμα τη εμφανίσει σου. Εν συνεχεία, αφήνεσαι στο έξυπνα δομημένο μενού του ταλαντούχου σεφ Νίκου Αποστολάκη (με εμπειρία σε σημαντικά γευστικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού).
TwentyFive


Το είχε καιρό στο μυαλό του ένα εστιατόριο ο σεφ Γιώργος Τσούλης. Και όταν ωρίμασαν οι συνθήκες -στα μέσα της άνοιξης- το αποφάσισε μαζί με τον φίλο και συνέταιρό του Alec Peters και το έκανε πράξη. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε το TwentyFive (25 αν προτιμάς) στο Μικρολίμανο. Συστήνεται σαν ένα fine comfort steakhouse με μπόλικα στοιχεία γαστροταβέρνας.
Τύπου Ταβέρνα

Εκεί όπου κάποτε συναντούσες το πάλαι ποτέ Απτάλικο κι έπειτα γνώριμα μέρη όπως το Alficon, το Dear Manouka και το Amen, εμφανίστηκε λίγους μόλις μήνες πριν μια μοντέρνα ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις, μαμαδίστικης αντίληψης, σε έναν σύγχρονο χώρο. Η Τύπου Ταβέρνα έκανε αμέσως γκελ για το όμορφο εσωτερικό, την προσεγμένη κουζίνα και την αίσθηση ζεστασιάς.
Sumosan


Σε ένα από τα πιο άνετα και ανεμπόδιστα σημεία της παραλίας του One&Only Aesthesis μοιράζει τα τραπέζια του το αθηναϊκό Sumosan. Στο ξύλινο ντεκ και έμπροσθεν της eye-catching open air μπάρας, ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την εμπειρία του brand τόσο όσον αφορά την αίσθηση που κουβαλά όσο και στα της προσεγμένα νόστιμης κουζίνας του. Μένει πιστό στη δική του signature γαστρονομική ταυτότητα, τον αιχμηρό συνδυασμό δηλαδή ιαπωνικής παράδοσης και σύγχρονης μαγειρικής καινοτομίας.
Kermes
Το νέο σαντουιτσάδικο του κέντρου έχει την υπογραφή της ομώνυμης φάρμας. Στη θέση του παλιού Κώστα, άνοιξε ένα street food σημείο που αξιοποιεί τα περίφημα κρέατα της Kermes μέσα σε δυο φέτες ψωμί. Ο σεφ Σίμος Τριανταφύλλου (με θητεία σε σημαντικά εστιατόρια σε Αθήνα και εξωτερικό, καθώς και με αξιόλογη δουλειά στο Rooster της Αντιπάρου) είναι εκείνος που επιμελείται τα της γεύσης πεπραγμένα εδώ.

Διονυσάκης
Από τον Ιανουάριο σερβίρει στη Δάφνη το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που υπηρετεί τη ζακυνθινή κουζίνα. Ο Διονυσάκης καταφθάνει ως παραδοσιακό μαγειρείο, βαπτίζεται από το πιο κοινό όνομα στο Φιόρο του Λεβάντε και είναι 'παιδί' των Νικόλα και Διονύση Κόκκαλη.

Στα κλασικά πιάτα θα συναντήσεις τις πόλπετες (μεγάλοι κεφτέδες κοκκινιστοί με ντόπιο τυρί, και γιομάτοι, όπως λένε και στη Ζάκυνθο για την πλούσια γεύση), αυγά σάρτσα (με ντομάτα, σκόρδο και λαδοτύρι), μπουτρίδια (μπριάμ), σκορδαλιά βαρία, μπροκολίνες (δηλαδή μπρόκολα με λεμόνι στο ζουμί που το κάνει κόκκινο), ραγού μοσχάρι με μακαρόνια, σεσκλα (σέσκουλα) γιαχνί με κρεμμύδια, και σάρτσα, δηλαδή κρέας μοσχάρι, αργομαγειρεμένο μπρεζέ με κομματάκια λαδοτύρι, ξύδι και μακαρόνια.
¡Topa!


Ο κορυφαίος σομελιέ 'Άρης Σκλαβενίτης μαζί με τον χαρισματικό γευσιπλάστη Γιάννη Τσικουδάκη φέρνουν κοντά το κρητικό καφενείο με τη Χώρα των Βάσκων, εδώ και μερικές εβδομάδες, σε ένα μέρος που αν μη τι άλλο έχει κάνει τον χαμούλι του. Οι δυο τους, μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία στο Oinoscent, παρουσιάζουν το ¡Topa!, ένα υβρίδιο των δυο προαναφερθέντων περιοχών, που πιάνει πόστο στη Φωκίωνος Νέγρη και την Κυψέλη.
Knack & Snack
Ο Κεραμεικός μπορεί να μετράει μία ακόμα προσθήκη στον, ήδη πλούσιο, γαστρονομικό του χάρτη με το Knack & Snack, τον νέο πολυχώρο που σερβίρει εξαιρετικής ποιότητας ζυμάρια και ήδη συγκαταλέγεται από πολλούς Αθηναίους foodies στις καλύτερες πίτσες της πόλης.
Έχοντας ανοίξει τις πόρτες του εδώ και μερικές εβδομάδες, το εν λόγω σποτ αποτελεί μία πρωτότυπη και ολοκληρωμένη πρόταση για βόλτα και φαγητό, καθώς ο πρώτος όροφος έχει διαμορφωθεί σαν creative space και φωτογραφικό στούντιο, ενώ ο ατμοσφαιρικός διάδρομος και η όμορφη ταράτσα είναι πιτσαρία self service, με έναν πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο κατάλογο.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.