ΑTHeRee: Μαμαδίστικη κουζίνα, μεζέδες και aperivino στη στοά Τοσίτσα

Το νέο μαγειρείο της πόλης φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία συνθήκη γευστικής ρουτίνας και να συστήσει στο ευρύ κοινό τον ροδίτικο αμπελώνα.

Το νέο μαγειρείο ΑTHeRee στη στοά Τοσίτσα © Λεωνίδας Τούμπανος

Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και μετά από ένα υπέροχο δείπνο στο βραβευμένο εστιατόριο των Ειρήνη Γιωργουδιού και Κυριάκου Ιακωβίδη Hellas, στους Πεύκους της Ρόδου, είχα δοκιμάσει για πρώτη φορά το Αλάνι -ένα Π.Ο.Π κρασί του νησιού- καθώς και το Θηρίο, ένα τοπικό τσίπουρο, κατόπιν παροτρύνσεως του σεφ-πατρόν Κυριάκου. Ο ίδιος, με ενημέρωσε πως ο άνθρωπος πίσω από αυτά τα δύο αξιόλογα προϊόντα είναι ο Νίκος Θυρρής. Ο τελευταίος λοιπόν επεκτείνει πια τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και στην Αθήνα, ανοίγοντας στη στοά Τοσίτσα το ΑTHeRee.

 Οι δύο ιστορίες συνδέονται, καθώς αρχικός του στόχος ήταν απλά να βρει έναν χώρο στην πρωτεύουσα, που θα τον χρησιμοποιούσε διαφορετικά. "Έψαχνα μια αποθήκη ώστε να μεταφέρω τα αποστάγματά μου και να εξυπηρετώ τους συνεργάτες μου, εδώ στην Αθήνα. Μόλις έμαθα την ιστορία του χώρου, αποφάσισα κατά κάποιο τρόπο να συνεχίσω την κληρονομιά του" μου λέει ο Νίκος Θυρρής. 

Το νέο μαγειρείο ΑTHeRee στη στοά Τοσίτσα 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο μαγειρείο ΑTHeRee στη στοά Τοσίτσα 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τελικά, από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου συστήνει στη γευστική σκηνή της πόλης ένα μαγειρείο/καφενείο που κατά κάποιο τρόπο δίνει και πάλι ζωή στο μέρος που φιλοξενούσε -το επίσης μαγειρείο- Τα Κύθηρα.

Στη στοά των μοδιστράδικων, με τα υπέροχα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία, η δράση ξεκινά από τα πρωί με καφέ και χειροποίητες πίτες (κοτόπιτα, τυρόπιτα και χορτόπιτα), με το ΑTHeRee να παίζει κατά κάποιο τρόπο το ρόλο του κυλικείου για τους εργαζόμενους του κέντρου αλλά και μία ωραία προοπτική για φαγητό και κρασί για οποιονδήποτε περνά από την ευρύτερη περιοχή.

Το νέο μαγειρείο ΑTHeRee στη στοά Τοσίτσα 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο μαγειρείο ΑTHeRee στη στοά Τοσίτσα 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο μαγειρείο ΑTHeRee στη στοά Τοσίτσα 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Έπειτα, τη σκυτάλη παραλαμβάνει μία μαμαδίστικη κουζίνα, κλασικής/παραδοσιακής μαγειρικής απόχρωσης και αντίληψης, που περιλαμβάνει μπόλικα πιάτα σπιτικής comfortιάς και επαναλαμβάνεται καθημερινά σε μία συνθήκη γευστικής ρουτίνας: Μουσακάς, μοσχαράκι κοκκινιστό, κοτόπουλο λεμονάτο, λαχανοντολμάδες, σουτζουκάκια, σούπες, παστίτσιο, γεμιστά, γιουβαρλάκια, ταραμάς και πατατοσαλάτα παρελαύνουν καθημερινά από τα τραπέζια εδώ. 

Το νέο μαγειρείο ΑTHeRee στη στοά Τοσίτσα 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο πλάι των πιάτων αλλά και solo, βρίσκει κανείς ετικέτες κρασιού κυρίως από τη Ρόδο, αλλά και προσεκτικά διαλεγμένες τέτοιες από άλλες περιοχές της χώρας. Οι οίνος πρωταγωνιστεί μετά το μεσημεριανό, ενώ από το απόγευμα έως το βράδυ συναντάς ακόμη πλατό αλλαντικών και τυριών για τη συνοδεία του, ενώ το ΑTHeRee λανσάρει και τη συνήθεια του aperivino (σκέψου  κάτι σαν aperitivo αλλά με κρασί), με μεζέδες όπως γαύρο παστό και χταποδάκι ξιδάτο.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος, αν απορείς για τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής στο όνομα του μαγαζιού, αυτός σηκώνει μπόλικες ερμηνείες: Περιέχει εντός την αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία αθήρι, τα αρχικά της πόλης (Ath) καθώς και το όνομά του δημιουργού του. 


Info

Στοά Τοσίτσα - Κολοκοτρώνη 29, Αθήνα
Ανοιχτά καθημερινά 10.00 - 22.00

 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
18/12/2025

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.

Η κατευναστική νοστιμιά του ΄Καφενείου'

Το σημαντικό σποτ του Κολωνακίου επέστρεψε για τα καλά με καθημερινό, καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό αλλά και τον ρόλο του σημείου συνάντησης στη δημοφιλή γειτονιά της πόλης.

Δύο μαέστροι της αθηναϊκής πίτσας δίνουν ραντεβού στη Βούλα

Η πίτσα, ως πράξη δημιουργίας και μοιράσματος, γίνεται αφορμή για μια ξεχωριστή συνεργασία στο Etien Pizza Bar.