
Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και μετά από ένα υπέροχο δείπνο στο βραβευμένο εστιατόριο των Ειρήνη Γιωργουδιού και Κυριάκου Ιακωβίδη Hellas, στους Πεύκους της Ρόδου, είχα δοκιμάσει για πρώτη φορά το Αλάνι -ένα Π.Ο.Π κρασί του νησιού- καθώς και το Θηρίο, ένα τοπικό τσίπουρο, κατόπιν παροτρύνσεως του σεφ-πατρόν Κυριάκου. Ο ίδιος, με ενημέρωσε πως ο άνθρωπος πίσω από αυτά τα δύο αξιόλογα προϊόντα είναι ο Νίκος Θυρρής. Ο τελευταίος λοιπόν επεκτείνει πια τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και στην Αθήνα, ανοίγοντας στη στοά Τοσίτσα το ΑTHeRee.
Οι δύο ιστορίες συνδέονται, καθώς αρχικός του στόχος ήταν απλά να βρει έναν χώρο στην πρωτεύουσα, που θα τον χρησιμοποιούσε διαφορετικά. "Έψαχνα μια αποθήκη ώστε να μεταφέρω τα αποστάγματά μου και να εξυπηρετώ τους συνεργάτες μου, εδώ στην Αθήνα. Μόλις έμαθα την ιστορία του χώρου, αποφάσισα κατά κάποιο τρόπο να συνεχίσω την κληρονομιά του" μου λέει ο Νίκος Θυρρής.


Τελικά, από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου συστήνει στη γευστική σκηνή της πόλης ένα μαγειρείο/καφενείο που κατά κάποιο τρόπο δίνει και πάλι ζωή στο μέρος που φιλοξενούσε -το επίσης μαγειρείο- Τα Κύθηρα.
Στη στοά των μοδιστράδικων, με τα υπέροχα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία, η δράση ξεκινά από τα πρωί με καφέ και χειροποίητες πίτες (κοτόπιτα, τυρόπιτα και χορτόπιτα), με το ΑTHeRee να παίζει κατά κάποιο τρόπο το ρόλο του κυλικείου για τους εργαζόμενους του κέντρου αλλά και μία ωραία προοπτική για φαγητό και κρασί για οποιονδήποτε περνά από την ευρύτερη περιοχή.



Έπειτα, τη σκυτάλη παραλαμβάνει μία μαμαδίστικη κουζίνα, κλασικής/παραδοσιακής μαγειρικής απόχρωσης και αντίληψης, που περιλαμβάνει μπόλικα πιάτα σπιτικής comfortιάς και επαναλαμβάνεται καθημερινά σε μία συνθήκη γευστικής ρουτίνας: Μουσακάς, μοσχαράκι κοκκινιστό, κοτόπουλο λεμονάτο, λαχανοντολμάδες, σουτζουκάκια, σούπες, παστίτσιο, γεμιστά, γιουβαρλάκια, ταραμάς και πατατοσαλάτα παρελαύνουν καθημερινά από τα τραπέζια εδώ.

Στο πλάι των πιάτων αλλά και solo, βρίσκει κανείς ετικέτες κρασιού κυρίως από τη Ρόδο, αλλά και προσεκτικά διαλεγμένες τέτοιες από άλλες περιοχές της χώρας. Οι οίνος πρωταγωνιστεί μετά το μεσημεριανό, ενώ από το απόγευμα έως το βράδυ συναντάς ακόμη πλατό αλλαντικών και τυριών για τη συνοδεία του, ενώ το ΑTHeRee λανσάρει και τη συνήθεια του aperivino (σκέψου κάτι σαν aperitivo αλλά με κρασί), με μεζέδες όπως γαύρο παστό και χταποδάκι ξιδάτο.
Τέλος, αν απορείς για τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής στο όνομα του μαγαζιού, αυτός σηκώνει μπόλικες ερμηνείες: Περιέχει εντός την αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία αθήρι, τα αρχικά της πόλης (Ath) καθώς και το όνομά του δημιουργού του.
Info
Στοά Τοσίτσα - Κολοκοτρώνη 29, Αθήνα
Ανοιχτά καθημερινά 10.00 - 22.00
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.