Τα γευστικά νέα του φθινοπώρου: Αφίξεις, ανανεώσεις και προσεχώς στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας

Καινούρια εστιατόρια που ήρθαν ή καταφθάνουν σύντομα, φρέσκα σενάρια που ήδη γράφονται και ηχηρές συνεργασίες δίνουν τον τόνο στην πόλη, για τη σεζόν που μόλις ξεκίνησε.

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα, Φθινόπωρο 2023

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα λοιπόν, μιας και έφτασε εκείνη η εποχή του χρόνου που η πόλη ετοιμάζεται για την καινούρια γευστική σεζόν. Μία από τις πιο ηχηρές αφίξεις θεωρείται το "Makris Athens", το πρώτο εστιατορικό εγχείρημα της "Domes Resorts" στην πρωτεύουσα. Ανοίγει επίσημα στις 23 Σεπτεμβρίου, στον παντελώς και προσεκτικά αλλαγμένο χώρο ενός εκ των πιο όμορφων νεοκλασικών του κέντρου.

Η γαστρονομική φιλοσοφία πατά στιβαρά στο τρίπτυχο 'Εντοπιότητα-Βιωσιμότητα-Haute Cuisine' με το ελληνικό fine dining του σήμερα και όλα τα παρακλάδια του να εντάσσονται στη γενικότερη κοσμοθεωρία. Επικεφαλής στο όλο project είναι ο βραβευμένος σεφ Πέτρος Δήμας, που σκοπεύει να ανοίξει ένα διαρκώς ενεργό διάλογο ανάμεσα στην κουζίνα του εστιατορίου και τη φάρμα του.

Το εστιατόριο Makris Athens στην Ερμού 6
© Makris Athens

Η τελευταία βρίσκεται στους πρόποδες της αρχαίας Κορίνθου και θα είναι η καρδιά της όλης δημιουργικής διαδικασίας, αποτελούμενη από θερμοκήπια, μποστάνια και παρτέρια όπου αμπέλια, ελιές, λαχανικά και βότανα καλλιεργούνται οργανικά. Σκοπός της να τροφοδοτεί διαρκώς το "Makris Athens" με πρώτες ύλες, παράλληλα και συνδυαστικά με τα υπόλοιπα υλικά -στη συντριπτική τους πλειοψηφία βιολογικά- που θα χρησιμοποιούνται εδώ.

Το εστιατόριο Makris Athens στην Ερμού 4
© Makris Athens

Όλα τα παραπάνω θα μεταφραστούν σε δύο μενού degustation. Εξίσου μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στο κρασί, με τους Στάθη Τσώκο και Νίκο Λουκάκη να είναι εκείνοι που έχουν εμπνευστεί μία πληθωρική λίστα, όπως επίσης και perfect serve του καφέ, του τσαγιού και των ποτών. Για τα τελευταία φροντίζει ο Χρήστος Κλουβάτος, σε ένα μενού που σχεδιάστηκε από όλους τους προαναφερθέντες και στην ίδια φιλοσοφία με το φαγητό. Κάθε ένα από τα 8 signature cocktails θα στέκεται άψογα στο πλάι των πιάτων αλλά θα μπορεί να παίξει και solo - θα σερβίρονται και όλα τα κλασικά με ανεπαίσθητες προσθήκες, πάντοτε στο πνεύμα του "Makris".

Στo ολοκαίνουριο "10 Urban Roof" του ξενοδοχείου "Radisson Blu Park" και εντός μίας "ιπτάμενης" τροπικής όασης, ο Hervé Pronzato είναι αυτός που υπογράφει το μενού, με fine comfort διάθεση και γεύσεις που ξεκινούν από την Ελλάδα, εκτείνονται στη Μεσόγειο και εμπλουτίζονται με εξωτικά στοιχεία.

Το νέο εστιατόριο 10 Urban Roof

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται στο Παγκράτι το "Ex Machina" του Άνταμ Κοντοβά. Στον αριθμό 34 της Εμπεδοκλέους, θα στηθεί ένα μαγαζί-γωνία με τζάμι παντού και ένα ωραίο φωτεινό πατάρι. Η φιλοσοφία του θα είναι εκείνη ενός fusion bistro, στο οποίο ο σεφ-πατρόν Κοντοβάς θα προσεγγίσει την ελληνική ταβέρνα με ένα δικό του τρόπο.

Στο Κουκάκι θα βρει χώρο για δράση το "Gallina", το wine bistro με το οποίο ο επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης Φίλιππος Τσαγκρίδης θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην εστιατορική Αθήνα, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου.

Παύλος Κυριάκης

Σε έναν εξαιρετικά προσεγμένο χώρο, ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Παύλος Κυριακής θα επιμελείται μία κουζίνα εντός του τριγώνου Ελλάδας-Γαλλίας-Σκανδιναβίας, με πιάτα στα οποία θα συνεργάζεται η πρώτη ύλη με την τεχνική και θα παίζουν στη λογική του μοιράσματος. Χρήστος Χήττος (που ίσως γνωρίζεις από τα "Albergo Gelsomino" και "The Zillers") και Cæcilia-Sophia Stamatis (με πέρασμα από την κουζίνα του περίφημου "Kadeau" της Κοπεγχάγης) θα τρέχουν τα γευστικά δρώμενα εντός των τειχών. Πολύ σημαντική παράμετρος στο επερχόμενο γευστικό project και το εξαιρετικά φιλόδοξο wine program υπό τον Γιάννη Γκουγκουτούδη.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στα πέριξ του πάλαι ποτέ "Χίλτον". Εκεί, η ομάδα του Γιώργου Μελισσάρη, του Γιάννη Μωράκη, του Thomas Grubac και του Πάνου Πολίτη θα συστήσει σε Αθηναίους και επισκέπτες της πόλης το "ΟΧ", μία μοντέρνα ψησταριά, με τον βραβευμένο Μιχάλη Νουρλόγλου στο τιμόνι της κουζίνας της.

Μιχάλης Νουρλόγλου

Tsiftis
© Λεωνίδας Τούμπανος

Λίγα λεπτά πιο μακριά και στην οδό Μαιάνδρου, ο Σήφης Μανουσέλης μαζί με τους Βάιο Κορομηλά και Μπάμπη Καζάνα -μετά το άκρως επιτυχημένο "Tsiftis"- πρετοιμάζουν το έδαφος για μία αυθεντική κρητική κουζίνα στο "Αορίτης Κρήτης Θύμησες", που αναμένεται σε μερικές εβδομάδες. 

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin για το "CTC" Αλέξανδρος Τσιοτίνης αντιστρέφει τη λέξη "gastro" για το νέο του εστιατόριο, το οποίο βαφτίζει "Ortsag" και φιλοδοξεί να το παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό στα τέλη Οκτωβρίου. Το νέο σποτ θα τοποθετηθεί στη γωνία Πλαταιών και Κεραμεικού και θα είναι μία σύμπραξη του σεφ-πατρόν Τσιοτίνη με τον chef de cuisine του "CTC" Χρήστος Ρήγας και ο προκάτοχός του εκεί, Κώστας Μπαρούτης.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Το γευστικό concept θα στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, που θα είναι τα burgers και ένα μικρό ημερήσιο μενού, βασισμένο στα leftovers του "μεγαλύτερου αδερφού", σε μία απόπειρα του ΑΤ να καθρεφτίσει τη γευστική φιλοσοφία του, με έναν εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει από τον ίδιο έως τώρα τρόπο. Στην πρώτη συνθήκη, ο επισκέπτης θα επιλέγει ανάμεσα σε 4 εκδοχές (ψάρι, λαχανικά, μπιφτέκι, pulled κρέας) ενώ στη δεύτερη  δε θα υπάρχουν περιορισμοί (πχ θα συναντάς από ιδιότυπα fish n' chips μέχρι την περίφημη καλαμποκόσουπα του Άλεξ σε fried corn cob βερσιόν). Pairing θα παίζει με εμφιαλωμένα cocktails και κερασάκι στην τούρτα θα είναι το χειροποίητο παγωτό μηχανής.

Ντεμπούτο, κατά κάποιο τρόπο, κάνει στην αθηναϊκή εστίαση αυτό το φθινόπωρο και ο Ασημάκης Χανιώτης. Ο executive chef του βραβευμένου με ένα αστέρι Michelin λονδρέζικου "Pied à Terre" επιμελείται την κάρτα του φαγητού στο ολοκαίνουριο μπαρ "Bless Me Father" της πλατείας Καρύτση, φροντίζοντας για ένα μενού που στη διελκυστίνδα ανάμεσα στο comfort και το high end, γέρνει προς το πρώτο: Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων από σεβίτσε και καρπάτσιο μέχρι κοτομπουκιές, sando και pasta, προσαρμοσμένα στη λογική του bar food.

Το νέο μπαρ Bless Me Father στην πλατεία Καρύτση 1

Luca Piscazzi Pelagos Four Seasons

Αν δε σου λέει τίποτα η λέξη "Gorlοmi", πιθανότατα δεν έχεις δει το "Inglourious Basterds" του Κουεντίν Ταραντίνο, από το οποίο δανείστηκαν οι Χάρης Σπύρου και Αντρέας Κουτουμάνος ("Zurbaran", "Alemagοu") το όνομα της νέας τρατορίας που ετοιμάζουν στο Κολωνάκι. Εκεί, ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin για την έξοχη δουλειά του στο "Pelagos" του "Four Seasons" Luca Piscazzi θα βάλει τον επισκέπτη σε μία κλασικά ιταλική γευστική πορεία.

Basegrill

Δεύτερη βάση αλλά στα νότια στήνεται προσεχώς για το "Basegrill", με τους Σπύρο και Βαγγέλη Λιάκο να μεταφέρουν την καρνιβορική φιλοσοφία τους και στη Γλυφάδα, μετά το κρεατοφασικό ινστιτούτο του Περιστερίου. 

Παραμένοντας στα ΝΠ, ο Άγγελος Μπακόπουλος σύντομα θα μαγειρεύει "Astako" στη Γλυφάδα. Ο χρυσοσκουφάτος σεφ αναλαμβάνει χρέη culinary director σε ένα ολοκαίνουργιο πρότζεκτ ελληνικής ψαροφαγίας που αναμένεται να κάνει αίσθηση. Ο "Astakos” θα είναι μια ψαροταβέρνα, όχι όμως απλή και κλασική. Θα υπάρχει ξυλόφουρνος, ανοιχτή φωτιά με τροχαλίες και μια μεγάλη open kitchen όπου όλα θα γίνονται χειροποίητα. Θα τα γνωρίσουμε κατά τις αρχές Δεκέμβρη, επί της Διαδόχου Παύλου.  

Με νέο πρόσωπο

Εδώ και μερικές εβδομάδες, η "Cookoovaya" αποκάλυψε το φρέσκο της πρόσωπο, με τον χώρο της να έχει αναδιαμορφωθεί ολικά. Το δημοφιλές εστιατόριο όμως δεν περιορίζεται εκεί, καθώς συνεργάζεται πια με τον γνωστό bartender Ηλία Μαρινάκη, που θα δημιουργήσει μία μικρή λίστα cocktails σε απλές και ξεκάθαρες γεύσεις, με ποτά που θα συμβαδίζουν με την κουζίνα του Περικλή Κοσκινά.

Ο νέος χώρος του εστιατορίου Cookoovaya

Δεν είναι όμως το μόνο από τα αθηναϊκά σουξέ που θα εμφανιστεί με καινούριο πρόσωπο, καθώς μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται και το "Nolan" με το νέο του χώρο στο γνωστό πάντοτε σημείο και τη γωνία Βουλής και Απόλλωνος. 

Ο ανανεωμένος χώρος του Spit Jack στην οδό Σκούφου

Νέος χώρος, ίδιες νόστιμες σούβλες και για το "Spit Jack", με την comfort chic ροτισερί της οδού Σκούφου να επιστρέφει ανανεωμένη και αισθητά μεγαλύτερη.

Ακόμη πιο προσεχώς

Στη Βαρβάκειο πρόκειται να δραστηριοποιηθεί με ένα πολύ ενδιαφέρον concept το Trastelis Group, ενώ κάτι εξίσου ενδιαφέρον ετοιμάζει και η ομάδα του "Line" (νο.31 στα The World’s 50 Best Bars για το 2022) στα Εξάρχεια και την οδό Μαυρομιχάλη, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του επόμενου έτους. Παράλληλα, το βραβευμένο μπαρ αναλαμβάνει άμεσα και όλο το σχετικό κομμάτι στο "Delta".

Η προαναφερθείσα ομάδα του "ΟΧ", μαζί με τον Πάνο Ιωάννιδη (αλλά και την Δώρα Σακογιάννη στην κουζίνα), προετοιμάζουν το έδαφος -ίσως και προς το τέλος της χρονιάς να ανοίξει τις πόρτες του- για ένα ελληνικό concept σε διάφορα μήκη κύματος της ντόπιας γευστικής κουλτούρας, στο Θησείο και τον χώρο που κάποτε συναντούσες το "Coyoacan". 

Λίγο ακόμη θα πρέπει να αναμένουμε για το "One & Only Aesthesis" στην παραλία της Γλυφάδας. Εκεί, μεταξύ άλλων, ο κορυφαίος Έκτορας Μποτρίνι θα επιμελείται ένα ανάλαφρο και δημιουργικό μενού στο all-day εστιατόριο "Ora", ενώ στον pop-up χώρο για δείπνο του "El Bar de Paco Morales", ο περίφημος σεφ από την Κόρδοβα θα φέρει γεύσεις και χρώματα από τη γενέτειρά του, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανδαλουσίας, σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον με ζωηρή διάθεση.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.