Το "chaos cooking" έρχεται. Το ποιο;

Κάτι ανάμεσα σε νεο-fusion κουζίνα και μαγειρικές σταθερές, με ασυνήθιστα μιξαρίσματα και μπόλικη διασκέδαση. Ένα φρέσκο ρεύμα καταφθάνει, αν δεν είναι ήδη εδώ.

ΧΑΟΣ COOKING ΤΑΣΗ

"Θα πρέπει να έχει κανείς μέσα του το χάος, για να γεννήσει ένα αστέρι" έχει γράψει ο Φρίντριχ Νίτσε και ποτέ δε φανταζόμουν πως θα χρησιμοποιούσα το εν λόγω quote για να ξεκινήσω ένα κείμενο γαστρονομίας. Αλλά θα δεις παρακάτω γιατί το κάνω. Ας ξεκινήσουμε όμως συμφωνώντας σε κάτι: Ο όρος "fusion" τείνει να χαρακτηριστεί πασέ. Όχι γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν ενδιαφέροντα παντρέματα διαφορετικών φαινομενικά γαστρονομικών φιλοσοφιών που συχνά μεταφράζονται από θαυμάσια έως εμβληματικά πιάτα αλλά κυρίως λόγω της εξέλιξης. Της εξέλιξης που υπάρχει (και) στον εστιατορικό πλανήτη και τείνει να γεννά διαρκώς νέα concepts ή κουζίνες και φιλοσοφίες που θέλουν να επαναπροσδιορίσουν κάποια πράγματα. Σε έναν ολόκληρο κόσμο γεύσης και επιρροής, γιατί να περιοριστείς άλλωστε σε εκείνα που έχουν γίνει ξανά και ξανά;

Και εγένετο χάος

Εσχάτως παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά στις πιο ενδιαφέρουσες γευστικά πόλεις των ΗΠΑ. Το "κίνημα" -αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι- βαπτίστηκε από το πάντοτε έγκριτο "Εater" ως 'chaos cooking' και συναντάται κυρίως σε μέρη που βρίσκονται κάπου ανάμεσα από το comfort food και το high end. Η χρήση της λέξης "χάος" μπορεί συνειρμικά να προκαλεί αρνητικές σκέψεις αλλά εδώ υπηρετεί περισσότερο τη "δημιουργική αντίδραση" όσον αφορά το φαγητό, τις συνταγές και όποιους περιορισμούς που (δεν) υπάρχουν. Το "χάος" (ή chaos να προτιμάς) εδώ είναι κάτι καλό.

> Διάβασε ακόμη: Ο 'Τιτάνας' είναι ένα καφενείο για Millennials

Αντιπροσωπεύει την αυθεντικότητα και την πρωτότυπη αισθητική, που δείχνει να είναι παντελώς ελεύθερη αλλά στην πραγματικότητα πατά πάνω σε παγιωμένους μαγειρικούς και γευστικούς κανόνες, ειδικά στο πλαίσιο ενός ολοένα και πιο ανοιχτού σε multiethnic επιρροές εστιατορικού περιβάλλοντος. Μιλάμε για εκείνα τα πιάτα που τόσο οι δημιουργοί τους όσο και αυτοί που θα βρεθούν στην άλλη πλευρά του πιρουνιού, μπορούν να απολαύσουν εξίσου, κυρίως γιατί τα τρώνε διασκεδάζοντας ή διασκεδάζουν τρώγοντάς τα. 

Αν το καλοσκεφτείς, ίσως να παρατηρείται ήδη και στα μέρη μας - είναι ένα πιο φρέσκο, παραλλαγμένο είδος του fusion, συνήθως εστιατόρια και pop-ups νέας εσοδείας - Φαγητό, υβριδικό, επιθετικό, ολίγον περίεργο και συχνά στα όρια του troll αλλά ταυτόχρονα νόστιμο, έξυπνο και αποδεκτό. Δείγματα μπορεί να έχουμε πάρει από προβοκάτορες μάγειρες σαν τον Ηλία Σκουλά αλλά και αργότερα σε κάποια πιάτα του Άνταμ Κοντοβά (κυρίως στο "Kobra") ή σε προτάσεις του Χρόνη Δαμαλά στο "Cash". Στην ίδια κουβέντα θα μπορούσαμε να βάλουμε ακόμη και το "Nolan" ή τα όσα έχει κάνει ο Μιχάλης Μερζένης στο "Chicken Picnic". 

Αν ήταν πιάτο, θα μπορούσε να είναι πίτσα με κίμτσι. Ή κάτι τέτοιο. 

"Αντίλογος δεν υπάρχει όμως;" θα αναρωτηθείς κάπως εύλογα. Ας πούμε πως concepts κοντά σε αυτό που περιγράφηκε στις παραπάνω γραμμές, συνηθίζουν να πουλούν σαν τρελά, ειδικά κατά το πρώτο διάστημα της εμφάνισής τους. Και συνήθως, εκφυλίζονται αρκετά γρήγορα από κάθε "ενδιαφερόμενο" που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτά και σπεύδει να το οικειοποιηθεί, προς όφελός του προφανώς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To "Wild Poppies" μόλις ξεφύτρωσε στη Σταδίου

Το πιο καινούργιο bar restaurant της πόλης είναι βαμμένο στο ζωηρό κόκκινο της παπαρούνας και βαδίζει σε εξωτικά γευστικά μονοπάτια, με σεφ τον βραβευμένο Σπύρο Μαυροειδή. Πήραμε μια πρώτη γεύση και αναμεταδίδουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
30/11/2023

Στο 'Beefbar Athens' για τα signature πιάτα του brand

Ένα κοσμοπολίτικο ταξίδι γεύσεων μέσα από το Beefbar Experience Menu.

"Norte Wine Bar Restaurant": Από τους αμπελώνες του κόσμου στη γεύση της Μεσογείου

Mε παριζιάνικη αισθητική και cozy ατμόσφαιρα, το wine bar είναι σημείο συνάντησης στην Κηφισιά.

Ο Άγγελος Μπακόπουλος νέος executive chef στα Bill & Coo

Ο βραβευμένος σεφ αναλαμβάνει τη γαστρονομική διεύθυνση του Ομίλου.

Buba Night Market: Το ξεχωριστό soirée επιστρέφει στο "Buba Bistrot Exotique" με γιορτινή διάθεση

Το αγαπημένο πολυεπίπεδο community event συνδέει αβίαστα street food κουλτούρα, μόδα, τέχνη, πνευματισμό και μουσική.

Ποια η διαφορά ανάμεσα σε crudo, sashimi, carpaccio και tartare;

Ποιες είναι οι διαφορές στον αστερισμό του ωμού, που αποτελεί δυναμική τάση στη γαστρονομική σκηνή ολόκληρου του πλανήτη.

'Vinoteca Athens', επιστροφή στο μέλλον

Στα σκαλάκια της Αναγνωστοπούλου, τα φώτα ανάβουν και πάλι για ένα διαχρονικά αγαπημένο wine restaurant.