
Το ρεύμα των νέων μαγαζιών κατά κύματα δε φαίνεται πως θα κοπάσει στην Αθήνα, αν και η αλήθεια είναι πως έχει κάπως καταλαγιάσει υπό το πρίσμα των ελαφρώς λιγότερων αλλά σίγουρα πιο αξιόλογων φρέσκων σποτ που (θα) κάνουν την εμφάνισή τους. Έτσι προσεχώς θα δούμε τα παρακάτω νέα εστιατόρια και μπαρ.
Τι έρχεται στην πόλη
Σε λίγες μέρες ανοίγει τα χαρτιά του -και το μπαρ του- ο Ηλίας Μαρινάκης (Bar Guru Bar, Baba Au Rum, 42, Holy Garden, Mama Fuga, Zebra, μεταξύ άλλων), με το Quinn's, που προστίθεται στη μίνι πιάτσα της οδού Μαιάνδρου, στο πλάι της Μιχαλακοπούλου και τα Ιλίσια - εκεί όπου υπάρχουν ακόμη ο εξαιρετικός Αορίτης, το δημοφιλέστατο Junior does Wine και ο διαχρονικός Βλάσσης.
Το εν λόγω σποτ θα φορά ένα χαρακτηριστικό μπλε, θα έχει έναν εντυπωσιακό πίνακα πάνω από την μπάρα του, θα σε καλωσορίζει σε φινετσάτο εσωτερικό και θα σε ποτίζει φροντισμένα signatures και κλασικά ποτά.

Γαστροταβέρνα θα υπάρχει από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και στο Μικρολίμανο, με το 25 του Γιώργου Τσούλη. Ο δημοφιλής σεφ θα κάνει με αυτόν τον τρόπο το εστιατορικό του ντεμπούτο στην πόλη, ακριβώς δίπλα από το εμβληματικό Βαρούλκο, σε ένα κόνσεπτ που θα μεταφέρει το κλασικό κουτούκι στο σήμερα.
Ιδιαίτερη συμπάθεια θα υπάρχει στο κρέας, συν μπόλικη ποιοτική, προσεκτικά επιλεγμένη, πρώτη ύλη από μικρούς παραγωγούς από όλη τη χώρα. Κινητήρια δύναμη εδώ, το κάρβουνο και η ανοιχτή φωτιά, με πρωταγωνίστρια μία μεγάλη custom made παρίγια.

Ένα νέο εστιατόριο θα αποκτήσει σύντομα και η οδός Σκούφου, που θα εμπλουτίσει έτσι ακόμη περισσότερο τις προτάσεις της σε φαγητό. Οι Χάρης Δάρρας και Δημήτρης Καράκογλου (που ίσως γνωρίζεις από άλλα σημαντικά κόνσεπτ όπως η Stilvi, στην Πάρο), μαζί με τον Πάνο Κωστόπουλο και τον Ευθύμη Καλλιμάνη ετοιμάζουν το Anthes ένα μοντέρνο σημείο ελληνόστροφης κουζίνας, ακριβώς απέναντι από το Birdman.
Τη γευστική επιμέλεια στο Anthes (που θα ανοίξει μάλλον την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου) θα αναλάβει ο βραβευμένος σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης, που επιστρέφει στα της πόλης δρώμενα μετά από αρκετά χρόνια (και την ενασχόληση του με την κουζίνα του Zurbaran, μαζί με τον Αθηναγόρα Κωστάκο).


Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει ένα κρητικό καφενείο με τη Χώρα των Βάσκων, τις όποιες απορίες θα σου λύσουν αμέσως μετά το Πάσχα ο κορυφαίος σομελιέ 'Άρης Σκλαβενίτης μαζί με τον χαρισματικό γευσιπλάστη Γιάννη Τσικουδάκη.
Οι δυο τους, μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία στο Oinoscent, θα παρουσιάσουν το ¡Topa!, ένα υβρίδιο των δυο προαναφερθέντων περιοχών. Ένα σύγχρονο καφενείο που θα ανοίξει στην Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη και θα παντρεύει υλικά, συνταγές και γευστικές φιλοσοφίες από δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Γηραιάς Ηπείρου.
Σε μερικές ημέρες αναμένεται και το ντεμπούτου του παγκρατιώτικου Terroirist, με το οινικό σουξέ του Χαλανδρίου να αποκτά μικρό αδερφάκι, στα πέριξ της πλατείας Βαρνάβα. Ο χαρακτήρας του θα παραπέμπει περισσότερο σε μπαρ συγκριτικά με τον ΄μεγάλο αδερφό' του - κάτι σε πιο διασκεδαστικό wine bar, στο πιο... ορθάδικο, με αρκετά μεγαλύτερη μπάρα και τραπέζια και πάσα στο πεζοδρόμιο. Ένα μέρος που θα θυμίζει περισσότερο μαγαζί του κέντρου, δηλαδή, στα ίδια χρώματα με το έτερο οινόμπαρο αλλά και με χώρο-ωδή στις αθηναϊκές πολυκατοικίες των 60s.

Η οινική λίστα θα είναι άκρως δυναμική και θα έχει συχνές αλλαγές, με τον σομελιέ Βαγγέλη Ντομόπουλο (και συνιδιοκτήτη στο Terroirist του Παγκρατίου) να είναι εκείνος που θα έχει την επιμέλεια.
Κατά τον Μάιο, στο φορμαρισμένο όσον αφορά τις αφίξεις Κουκάκι, αναμένουμε και το Nightbread, ένα ακόμη υβριδικό κόνσεπτ που θα συνδυάζει το bakery και το ζαχαροπλαστείο (στη λογική των αντίστοιχων βερολινέζικων σποτ), μαζί με το high volume bar και το πάρτι.
Οι Μάνος Σταυρουλάκης και Παύλος Κυριάκης (μαζί με ένα πολύ ηχηρό όνομα από το σύμπαν του pastry) θα παρουσιάσουν ένα μέρος -που θα στεγάζεται σε ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων- όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας θα απολαμβάνεις εξαιρετικά ψωμιά, αρτοσκευάσματα και γλυκά πολύ υψηλού επιπέδου από το δικό τους in house εργαστήριο, ενώ από τις 18.00 και μετά, ο guest DJ θα ανεβάζει την ένταση στις μουσικές. Τα cocktails θα επιμεληθεί η κορυφαία ομάδα του The Bar in Front of The Bar (νο.51 στα The World's 50 Best Bars 2024).

Το ιστορικό για τα δρώμενα του Χαλανδρίου Theory μπορεί να μας άφησε πριν λίγες ημέρες ωστόσο ο χώρος του δε θα μείνει κενός για πολύ ακόμη. Κι αυτό γιατί η ίδια ακριβώς ομάδα ετοιμάζει ένα νέο, πολύ δυνατό και εντελώς διαφορετικό έργο, που θα παντρεύει το bakery με το spritz. Στο Another Theory (ή Θίορι, καθώς δεν έχουν καταλήξει ακόμη 100% στο όνομά) θα πίνεις εξαιρετικά προσεγμένα -όπως πάντοτε στα κόνσεπτ της εν λόγω συνέργειας- ποτά χαμηλών αλκοολικών βαθμών και θα τρως τοπ ζύμες (πρωινά, κρουασάν, πίτα, πεϊνιρλί κ.α.), πιθανότατα από τα μέσα Μαΐου.
Μέσα στον Μάιο αναμένεται και ένα νέο εστιατόριο από το Ergon, στα χαμηλά της Ερμού. Θα είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό σποτ που θα θυμίζει παλιά αστική Αθήνα, με επιμέλεια από τον σεφ Παναγιώτη Ξάνθη (Ergon Θεσσαλονίκης).
Σπύρος Πεδιαδιτάκης, Γιάννης Λουκάκης (Άκρα) και Περικλής Κοσκινάς και Μάριος Κοροβέσης (Cookoovaya) έχουν στα σκαριά ένα μαγαζί στην οφ Μπρόντουεϊ Γούβα του Παγκρατίου - λογικά θα ανοίξει μετά το Πάσχα.

Όπως ανέφερε ο σεφ-πατρόν Κοσκινάς στο podcast της Νανάς Δαρειώτη "Νανά, Πεινάω", θα είναι ένα εστιατόριο πιο νεανικό και χαλαρό, που θα παίζει μεσημέρι-βράδυ και ενδεχομένως να σερβίρει και πρωινές κάποιες ημέρες. Θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τις έως τώρα δουλειές των τεσσάρων προαναφερθέντων, με φαγητό αλλιώτικο αλλά πάντοτε ελληνόστροφο.
Τέλος, σε μερικούς μήνες, η Λaska του Σήφη Μανουσέλη θα μεταφερθεί με περίπου το ίδιο κόνσεπτ από το Κουφονήσι στο κέντρο της Αθήνας και σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.