«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό

Ένα αλλιώτικο street food spot, που βλέπει δημιουργικά το κλασικό γαλλικό brioche. Ο Γάλλος σεφ Jean Charles Metayer έχει «Brio» και μας εξηγεί πώς προέκυψε η ιδέα, την οποία σκοπεύει να επεκτείνει στην Αθήνα και το εξωτερικό.

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό

Ε λοιπόν, τα πιο γκουρμέ σάντουιτς της Ελλάδας θα τα βρείτε στο Ψυχικό, στην briocherie που άνοιξε ο Γάλλος βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ Jean Charles Metayer εδώ και λίγο καιρό, το streetfood παίρνει άλλη διάσταση. Ξέρω, ξέρω, έχετε ταυτίσει –όχι άδικα– το γαλλικό «τσουρέκι» με τη γλύκα, αλλά δεν θα σας έχει διαφύγει ότι τον τελευταίο καιρό που τα burgers έχουν αποκτήσει τεράστια δημοφιλία, τα καλά σερβίρονται σε μπριός. Το μπριός, λοιπόν, μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο γλυκό, αλλά μπορεί να είναι και αλμυρό. Γι’ αυτό και το «Brio» (συντομογραφία του brioche) δίνει άλλη διάσταση στο streetfood.

Ο Metayer άρχισε να σκέφτεται την ιδέα περίπου πριν από ένα χρόνο. «Το μπριός είναι μια πολύ έντονη παιδική ανάμνηση. Το πρωί και το απόγευμα μετά το σχολείο με περίμενε πάντα στο τραπέζι το μπριός που έφτιαχνε η μητέρα μου. Μ’ αρέσει πολύ η μυρωδιά του βουτύρου από την ψίχα του. Έτσι, λοιπόν, συνεργαστήκαμε με τον αδελφό μου τον Sébastien που είναι chef patissier και μας έβγαλε πολλές συνταγές για διαφορετικά μπριός, γλυκά και αλμυρά, και κάποια πρωτότυπα σαν το «briossant», αμάλγαμα του μπριός και του κρουασάν. Χρησιμοποιούμε ποιοτικά υλικά, βούτυρο από την Βρετάνη και τη Νορμανδία, φρέσκα αβγά και φρέσκο γάλα, όχι σκόνες και νερό».

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό - εικόνα 1

Δοκίμασα αρκετά διαφορετικά μπριός και με συνεπήρε η ευγένεια και η φινέτσα τους. Στα αλμυρά, ένα μακρόστενο μπριός γεμίζεται με καβούρι, σπαράγγι και μαγιονέζα κάρι (Aegean) ή, κάθε Παρασκευή, με pulled pork. Το «brioziko» είναι μια παραλλαγή του Scotch egg με βραστό αβγό σε ζύμη μπριός με σπανάκι και μανιτάρια, ενώ υπάρχει κι άλλο ένα με μπέργκερ και τσένταρ. Στα γλυκά, εκτός από το παριζιάνικο με σοκολάτα και κράνμπερι, μου άρεσε η μεστή γεύση του σχεδόν άγλυκου Fluffy με προζύμι και ρούμι, του mosaic (προζύμι, σοκολάτα) και του Cinnamon με σταφίδες. Θα βρείτε ακόμη ωραίες σαλάτες μέσα σε μεγάλα μπριός, εξαιρετικά μέλια της Melira και έναν φανταστικό καφέ από βραζιλιάνικο Arabica yellow catuai.

3 για φίλημα!

Mediterranean

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό - εικόνα 2

Ιδού μια μεσογειακή συνάντηση σοφά συνδυασμένων γεύσεων της Ιταλίας και της Ελλάδας. Φίνο ψωμάκι με ωραία κόρα και πέστο με έντονη επίγευση βασιλικού, κόντρα πιπεριάς Φλωρίνης και γέμισμα από προσούτο και τυρί.

Rectangular

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό - εικόνα 3

Μέσα σ’ αυτό το τετράγωνο μπριός με την υπαινικτική γλύκα που μοσχοβολάει αβγό και βούτυρο συνδυάζονται σε μια πλούσια αρμονία καπνιστή γαλοπούλα, κρητική γραβιέρα και φετούλες μαύρης τρούφας.

Royal

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό - εικόνα 4

Γοητευτική γλυκιά μυρωδιά φουντουκιού με βούτυρο, γεύση πληθωρική από καβουρντισμένο φουντούκι και βουτυράτο μπριός γεμάτο νύξεις πορτοκαλιού. Αυτό το «τσουρέκι» με τις πέρλες ζάχαρης φυσάει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.