Οδηγός Εστιατορίων

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό

Ένα αλλιώτικο street food spot, που βλέπει δημιουργικά το κλασικό γαλλικό brioche. Ο Γάλλος σεφ Jean Charles Metayer έχει «Brio» και μας εξηγεί πώς προέκυψε η ιδέα, την οποία σκοπεύει να επεκτείνει στην Αθήνα και το εξωτερικό.

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό

Ε λοιπόν, τα πιο γκουρμέ σάντουιτς της Ελλάδας θα τα βρείτε στο Ψυχικό, στην briocherie που άνοιξε ο Γάλλος βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ Jean Charles Metayer εδώ και λίγο καιρό, το streetfood παίρνει άλλη διάσταση. Ξέρω, ξέρω, έχετε ταυτίσει –όχι άδικα– το γαλλικό «τσουρέκι» με τη γλύκα, αλλά δεν θα σας έχει διαφύγει ότι τον τελευταίο καιρό που τα burgers έχουν αποκτήσει τεράστια δημοφιλία, τα καλά σερβίρονται σε μπριός. Το μπριός, λοιπόν, μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο γλυκό, αλλά μπορεί να είναι και αλμυρό. Γι’ αυτό και το «Brio» (συντομογραφία του brioche) δίνει άλλη διάσταση στο streetfood.

Ο Metayer άρχισε να σκέφτεται την ιδέα περίπου πριν από ένα χρόνο. «Το μπριός είναι μια πολύ έντονη παιδική ανάμνηση. Το πρωί και το απόγευμα μετά το σχολείο με περίμενε πάντα στο τραπέζι το μπριός που έφτιαχνε η μητέρα μου. Μ’ αρέσει πολύ η μυρωδιά του βουτύρου από την ψίχα του. Έτσι, λοιπόν, συνεργαστήκαμε με τον αδελφό μου τον Sébastien που είναι chef patissier και μας έβγαλε πολλές συνταγές για διαφορετικά μπριός, γλυκά και αλμυρά, και κάποια πρωτότυπα σαν το «briossant», αμάλγαμα του μπριός και του κρουασάν. Χρησιμοποιούμε ποιοτικά υλικά, βούτυρο από την Βρετάνη και τη Νορμανδία, φρέσκα αβγά και φρέσκο γάλα, όχι σκόνες και νερό».

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό - εικόνα 1

Δοκίμασα αρκετά διαφορετικά μπριός και με συνεπήρε η ευγένεια και η φινέτσα τους. Στα αλμυρά, ένα μακρόστενο μπριός γεμίζεται με καβούρι, σπαράγγι και μαγιονέζα κάρι (Aegean) ή, κάθε Παρασκευή, με pulled pork. Το «brioziko» είναι μια παραλλαγή του Scotch egg με βραστό αβγό σε ζύμη μπριός με σπανάκι και μανιτάρια, ενώ υπάρχει κι άλλο ένα με μπέργκερ και τσένταρ. Στα γλυκά, εκτός από το παριζιάνικο με σοκολάτα και κράνμπερι, μου άρεσε η μεστή γεύση του σχεδόν άγλυκου Fluffy με προζύμι και ρούμι, του mosaic (προζύμι, σοκολάτα) και του Cinnamon με σταφίδες. Θα βρείτε ακόμη ωραίες σαλάτες μέσα σε μεγάλα μπριός, εξαιρετικά μέλια της Melira και έναν φανταστικό καφέ από βραζιλιάνικο Arabica yellow catuai.

3 για φίλημα!

Mediterranean

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό - εικόνα 2

Ιδού μια μεσογειακή συνάντηση σοφά συνδυασμένων γεύσεων της Ιταλίας και της Ελλάδας. Φίνο ψωμάκι με ωραία κόρα και πέστο με έντονη επίγευση βασιλικού, κόντρα πιπεριάς Φλωρίνης και γέμισμα από προσούτο και τυρί.

Rectangular

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό - εικόνα 3

Μέσα σ’ αυτό το τετράγωνο μπριός με την υπαινικτική γλύκα που μοσχοβολάει αβγό και βούτυρο συνδυάζονται σε μια πλούσια αρμονία καπνιστή γαλοπούλα, κρητική γραβιέρα και φετούλες μαύρης τρούφας.

Royal

«Brio»: Το streetfood παίρνει άλλη διάσταση στο Νέο Ψυχικό - εικόνα 4

Γοητευτική γλυκιά μυρωδιά φουντουκιού με βούτυρο, γεύση πληθωρική από καβουρντισμένο φουντούκι και βουτυράτο μπριός γεμάτο νύξεις πορτοκαλιού. Αυτό το «τσουρέκι» με τις πέρλες ζάχαρης φυσάει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι νέα (εστιατόρια) απ’ τα νησιά;

Σαλπάρουμε, λοιπόν, με το πρώτο μέρος του αναλυτικού μας ρεπορτάζ για Σαντορίνη, Ίο, Τήνο, Σίφνο και Σάμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
24/06/2022

Κριτική: "Over Water" & "Tomata" - Χαλκιδική

Στο "Sani Resort" της Χαλκιδικής, ένα από τα πιο δημοφιλή και γκουρμέ θέρετρα της χώρας, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, δύο πολύ καλά ρεστοράν που γεμίζουν τις διακοπές σας με δυνατές εμπειρίες γεύσης.

Η βιώσιμη θαλασσινή γαστρονομία στο μενού των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022

Φέτος ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας αφουγκράστηκε με προσοχή ένα μεγάλο παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα, την υπεραλίευση των θαλασσών, και πήρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στην τελετή απονομής τους μια υψηλή θαλασσινή γαστρονομία που ακολουθεί τους κανόνες της αειφορίας.

Jerár

Μπιστρονομία off Broadway από τον Χάρη Νικολούζο, σε μια άγνωστη πλευρά της Δάφνης. Τραπέζια σε ατμοσφαιρικό πεζόδρομο και ωραίες ιδέες που χρειάζονται κοντράστ και εντάσεις για να ανθίσουν.

"Colonial": Η κομψή αποικία του fine dining

Αν υπάρχει ένα μέρος όπου η υψηλή γαστρονομία και το γκολφ συναντιούνται σε ένα και μόνο σημείο, τότε το "Colonial" είναι ακριβώς αυτό.