Τι μαγειρεύει ο Χρύσανθος Καραμολέγκος στο "Zappa";

Πρώτη γεύση από την επιστροφή του πολυβραβευμένου σεφ στα αθηναϊκά πράγματα και στην Αίγλη Ζαππείου.

zappa1 Χρύσανθος Καραμολέγκος

Πάνε σχεδόν δεκαπέντε χρόνια που για να χαρούμε τη σινιέ ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα του Χρύσανθου Καραμολέγκου έπρεπε να ξενιτευτούμε, πρώτα στη Χαλκιδική και μετέπειτα στη Μεσσηνία και στο δικό του χρυσοσκουφάτο "Anama" στη Γιάλοβα της Πύλου. Από τους πρωτοπόρους Έλληνες δημιουργούς που τόλμησε να βγάλει το fine dining έξω από τις αυστηρές του φόρμες, φλέρταρε συχνά πυκνά κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων με την ιδέα να επιστρέψει στην πρωτεύουσα αλλά για να πει τελικά το ναι έπρεπε το στοίχημα να είναι δυνατό. Και η "Αίγλη" (έδρα του "Zappa"), όπως μου λέει το βράδυ που συναντιόμαστε, έχει τη δική της βαρύτητα στην αθηναϊκή ζωή και θέλει να τη δει να αποκτά εκ νέου την αίγλη που της αξίζει. 

zappa3

Μετά την περσινή προσπάθεια αναβίωσης που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ο πλήρως ανακαινισμένος χώρος του κεντρικού εστιατορίου του συγκροτήματος που πλέον ονομάζεται "Zappa" επιτυγχάνει να σου μεταδώσει μια ωραία ζεστασιά ήδη από την είσοδο.

Ντυμένος με ξύλο στις αποχρώσεις της σοκολάτας, θερμό μελετημένο φωτισμό και σκούρο μάρμαρο στο πάτωμα, σε δελεάζει να καθίσεις τόσο στα τραπέζια του που στρώνονται με διπλά τραπεζομάντιλα όσο και στην πανέμορφη ημικυκλική μπάρα που αγκαλιάζει σαν άλλο τραπέζι του σεφ την υαλόφρακτη ανοικτή κουζίνα. 

zappa4

Ένας κατακόκκινος πυκνός πελτές που καίει δαιμονισμένα σαν γλυκός Βεζούβιος δίνει με το καλησπέρα το στίγμα της κουζίνας του Καραμολέγκου που κινείται στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικότητας, παντρεύει τα πολυτελή με τα πιο απλά υλικά, τα στοιχεία από άλλες κουλτούρες και ειδικά της Μέσης Ανατολής με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες σε σπεσιαλιτέ πολύ ξεχωριστές κι ιδιαίτερες.

Με το καρπάτσιο θαλασσινών (χτένια, αχινός, κυδώνια) που πάνω του πέφτει ζωμός σφυρίδας κάνεις βουτιά σε ζεστή θάλασσα όλο γλύκα. Στον εκκεντρικό συνδυασμό γαρίδες, καβούρι, βινεγκρέτ και μείγμα μυρωδικών chermoula χαίρεσαι την απίθανη βουτυράτη αίσθηση των θαλασσινών απλωμένη πάνω στην υπόκωφη ξινάδα της αγκινάρας. 

zappa5

Παράδοση αλλιώς φωνάζει το μπιάνκο σφυρίδας με πατάτες ντοφινουάζ και βούτυρο από αυγοτάραχο που θέλει όμως λίγη σάλτσα παραπάνω για να εκφράσει πλήρως τη δυναμική του αλλά και το χοιρινό αυγολέμονο που ενισχύεται αλ εξοτίκ με ωραία και βοτανική σος chimichurri και σελινόριζα.

Το τρυφερό κοκοράκι με al dente ζυμαρικό fregola και μια εξαίρετη σος από γλυκό sherry, σπασμένο κακάο και πιπέρι είναι πιάτο εξπρεσιονιστικό και γεμάτο εντάσεις που δίνει επιπλέον μια γερή γεύση από τη χειμωνιάτικη κουζίνα του Καραμολέγκου που δεν έχουμε τόσο συχνά την ευκαιρία να δοκιμάσουμε.

zappa2

Για το τέλος, το γαλακτομπούρεκο με σταφίδες, χουρμάδες και σορμπέ ούζο σκορπάει ωραία αρώματα, είναι όμως η tarte tatin με τα συγκλονιστικά μελωμένα μήλα εκείνη που θα σε κάνει να επιστρέψεις σύντομα για να την απολαύσεις ξανά. 

"Zappa", Αίγλη Ζαππείου, 2144099800. Τιμή: € 55 – 75.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Zappa

Κήπος Ζαππείου
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Mavro Restaurant: Το νέο γαστρονομικό του "τέμπο" είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του

Στο all black deck του Mavro Lounde Bar-Restaurant στη Σαντορίνη, ο chef Μάνος Δερμιτζάκης και η ομάδα του στρέφουν το τιμόνι σε μια βαθιά νόστιμη, σύγχρονη ελληνική κουζίνα "κλειδώνοντας" τη νέα τους ταυτότητα εκεί ακριβώς όπου το τραπέζι μοιάζει να αιωρείται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
10/08/2026

Τα πιο δροσερά σορμπέ της Αθήνας για τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού

Λιγότερο πλούσιο από το παγωτό, αλλά εξίσου απολαυστικό, το σορμπέ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ελληνικού καλοκαιριού και σε αυτά τα μέρη το απολαμβάνουμε.

3 αυλές της Αθήνας που σε "μεταφέρουν" κατευθείαν στις Κυκλάδες

Ασβεστωμένες αυλές, βουκαμβίλιες, γιασεμιά και ατμόσφαιρα που θυμίζει Κυκλάδες. Τρία αγαπημένα στέκια στην Αθήνα χαρίζουν μια καλοκαιρινή απόδραση χωρίς να φύγεις από την πόλη.

Μερικές σπουδαίες ταβέρνες της Κρήτης

Η μεγαλόνησος έχει πάντοτε σουξέ σαν ταξιδιωτικός προορισμός αλλά το ίδιο συμβαίνει και όταν η κουβέντα πηγαίνει στο φαγητό.

Τα περιζήτητα ασιατικά που όλο έλεγες να δοκιμάσεις σε περιμένουν ανοιχτά τον Αύγουστο

Η άδεια πόλη γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος για να τα απολαύσεις με την ησυχία σου τα πιο δημοφιλή τραπέζια της πόλης.

Mickael Viljanen: "Οι τάσεις έρχονται και φεύγουν, η καλή μαγειρική μένει"

Ο βραβευμένος σεφ του "Chapter One by Mickael Viljanen", ενός από τα κορυφαία εστιατόρια της Ιρλανδίας, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με αφορμή ένα four hands dinner στο "Ora by Ettore Botrini". Και μίλησε στο "αθηνόραμα" για τις κουζίνες που τον διαμόρφωσαν, τις αδιαπραγμάτευτες αξίες της γαστρονομίας και το μέλλον του fine dining.

Και κάπως έτσι το ιμάμ έγινε γκουρμέ

Αγαπημένο φαγητό του ελληνικού καλοκαιριού το ταπεινό λαδερό με βάση τη μελιτζάνα εμπνέει φέτος τους σεφ.