Τι γεύση μας αφήνει το 'CTC Urban Gastronomy' που γιορτάζει τα 10 του χρόνια

Στην επέτειο της δεκαετίας του, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό παραμένει φρέσκο και παιχνιδιάρικο, και κρατά ψηλά το γαστρονομικό πήχη, αναδομώντας τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με δημιουργικότητα.

CTC Αλέξανδρος Τσιοτίνης Κεραμεικός

Ένα από τα πιο δημοφιλή γαστρονομικά εστιατόρια της Αθήνας παραμένει το "CTC Urban Gastronomy" του πολυβραβευμένου σεφ Αλέξανδρου Τσιοντίνη, κι αυτή τη δημοφιλία του τη βρήκαμε σε πλήρη ανάπτυξη το βράδυ Τρίτης που το επισκεφθήκαμε, με ένα από τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα στολίσματα που έχουμε πετύχει ως ώρας στην Αθήνα, να μας υποδέχεται στην είσοδο. Παρ’ ότι στην ξέπνοη περίοδο που είναι πάντα οι τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου, βρήκαμε τη σάλα του εντελώς γεμάτη, και μάλιστα με κοινό νεανικό, ζευγαράκια σε date night, παρέες που γιορτάζουν, foodies που εξερευνούν, κόσμο που δίνει στη σάλα ζωηράδα όχι πάντα αυτονόητη σε εστιατόρια του είδους, μα εν τέλει ταιριαστή με το ύφος του Τσιοτίνη.

CTC Αλέξανδρος Τσιοτίνης Κεραμεικός

CTC Αλέξανδρος Τσιοτίνης

CTC Αλέξανδρος Τσιοτίνης Κεραμεικός

Το μενού του, βασισμένο εν πολλοίς σε classics της ελληνικής συνταγογραφίας, αποδομημένα κι αναδιατυπωμένα με όρους υψηλής γαστρονομίας, ξεκινά με μια τριάδα από σημεία αναφοράς της αστικής γεύσης, σε μπουκιές καλωσορίσματος: η καβουροσαλάτα απλώνεται σε sponge cake φαγόπυρου και συνοδεύεται με τσάι τοπιναμπούρ, οι γαρίδες "σαγανάκι" έρχονται σε μορφή ταρτάρ, σκεπασμένες με αφρό γραβιέρας και ντομάτα, η σουπιά γίνεται καρπάτσιο και ξαπλώνει πάνω σε μπενιέ με κρέμα από χόρτα.

Ένα τέταρτο, το πιο πετυχημένο της αλληλουχίας υποδοχής, είναι το περήφανο ελληνικό πιτόγυρο σε άκρως δημιουργική αμφίεση: "γύρος" από δέρμα χοιρινού, καπνιστό γιαούρτι και πίκλα κρεμμυδιού, σ’ ένα αφράτο, εκφραστικό προζυμένιο πιτάκι, συνθέτουν ένα χαϊκού νοστιμιάς κι αφαίρεσης.

CTC Αλέξανδρος Τσιοτίνης Κεραμεικός

Το σεβίτσε λαβράκι, με στρείδια ωμά και σε γαλάκτωμα, chili flakes και γρανίτα αγγούρι – ακτινίδιο, ενθουσιάζει τον ουρανίσκο με τον τρόπο που οι πλούσιες γεύσεις, οι κοφτερές εντάσεις, οι αναζωογονητικές δροσιές συναρμολογούνται στο στόμα αντί στο πιάτο, ενώ το "φρικασέ" από γογγύλι, ένα πιάτο – σταυροβελονιά στο στήσιμο, με αυγολέμονο ρετσίνας, χαβιάρι και παγωτό beurre blanc, συνεχίζει την αφήγηση με ζωηρές υφές, τολμηρές εντάσεις, αλλά και ανακουφιστική στρογγυλάδα στη γεύση.

Διαβάστε τι άλλο δοκιμάσαμε και πώς μας φάνηκε στην αναλυτική μας κριτική

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Onuki': Το πρώτο εστιατόριο του 'The Ilisian' είναι εδώ

Με επικεφαλής τον βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο σεφ, Σταμάτη Σκριάπα, το εν λόγω σποτ παρουσιάζει μία sui generis ιαπωνική κουζίνα, γαρνιρισμένη με μυστήριο και κοσμοπολιτισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/12/2025

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τα Taco Bell πάνε και Πανόρμου

Από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025, το νέο κατάστημα στην οδό Λουίζης Ριανκούρ 73 ξεκινά τη λειτουργία του, φέρνοντας την αναγνωρίσιμη αισθητική και το μενού του brand σε μία ακόμη γειτονιά της πόλης.

Sunday Brunch στο "ORA": Η πιο εκλεπτυσμένη Κυριακάτικη συνήθεια της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Στο "One&Only Aesthesis", εκεί όπου η θάλασσα γίνεται καμβάς πολυτέλειας, οι Κυριακές αποκτούν δικό τους ρυθμό.

"Focal": Ρεβεγιόν με φόντο την Ακρόπολη

Για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το κομψό rooftop εστιατόριο του ριζικά ανανεωμένου ξενοδοχείου "Electra Rhythm Athens", του ομίλου "Electra Hotels and Resorts", ανοίγει τις πόρτες του προσφέροντας ραφιναρισμένες γεύσεις με τη φινέτσα που αρμόζει στο πνεύμα των ημερών.

Στο Libertine Drinkery ζει ο μικρόκοσμος μιας γειτονιάς

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται ένα στέκι που μας μαθαίνει τι σημαίνει all-day φιλοξενία.

"Meliá Athens": Ρεβεγιόν με γαστρονομία πολλών αστέρων

Σε "Sky Lounge Rooftop Bar" του "Meliá Athens", ο πολυβραβευμένο σεφ Έκτορας Μποτρίνι υπογράφει δύο εορταστικά μενού που υμνούν τη χειμερινή εποχή με γήινες πινελιές, γευστική φινέτσα και τεχνική αρτιότητα.