Ένα από τα πιο δημοφιλή γαστρονομικά εστιατόρια της Αθήνας παραμένει το "CTC Urban Gastronomy" του πολυβραβευμένου σεφ Αλέξανδρου Τσιοντίνη, κι αυτή τη δημοφιλία του τη βρήκαμε σε πλήρη ανάπτυξη το βράδυ Τρίτης που το επισκεφθήκαμε, με ένα από τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα στολίσματα που έχουμε πετύχει ως ώρας στην Αθήνα, να μας υποδέχεται στην είσοδο. Παρ’ ότι στην ξέπνοη περίοδο που είναι πάντα οι τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου, βρήκαμε τη σάλα του εντελώς γεμάτη, και μάλιστα με κοινό νεανικό, ζευγαράκια σε date night, παρέες που γιορτάζουν, foodies που εξερευνούν, κόσμο που δίνει στη σάλα ζωηράδα όχι πάντα αυτονόητη σε εστιατόρια του είδους, μα εν τέλει ταιριαστή με το ύφος του Τσιοτίνη.



Το μενού του, βασισμένο εν πολλοίς σε classics της ελληνικής συνταγογραφίας, αποδομημένα κι αναδιατυπωμένα με όρους υψηλής γαστρονομίας, ξεκινά με μια τριάδα από σημεία αναφοράς της αστικής γεύσης, σε μπουκιές καλωσορίσματος: η καβουροσαλάτα απλώνεται σε sponge cake φαγόπυρου και συνοδεύεται με τσάι τοπιναμπούρ, οι γαρίδες "σαγανάκι" έρχονται σε μορφή ταρτάρ, σκεπασμένες με αφρό γραβιέρας και ντομάτα, η σουπιά γίνεται καρπάτσιο και ξαπλώνει πάνω σε μπενιέ με κρέμα από χόρτα.
Ένα τέταρτο, το πιο πετυχημένο της αλληλουχίας υποδοχής, είναι το περήφανο ελληνικό πιτόγυρο σε άκρως δημιουργική αμφίεση: "γύρος" από δέρμα χοιρινού, καπνιστό γιαούρτι και πίκλα κρεμμυδιού, σ’ ένα αφράτο, εκφραστικό προζυμένιο πιτάκι, συνθέτουν ένα χαϊκού νοστιμιάς κι αφαίρεσης.

Το σεβίτσε λαβράκι, με στρείδια ωμά και σε γαλάκτωμα, chili flakes και γρανίτα αγγούρι – ακτινίδιο, ενθουσιάζει τον ουρανίσκο με τον τρόπο που οι πλούσιες γεύσεις, οι κοφτερές εντάσεις, οι αναζωογονητικές δροσιές συναρμολογούνται στο στόμα αντί στο πιάτο, ενώ το "φρικασέ" από γογγύλι, ένα πιάτο – σταυροβελονιά στο στήσιμο, με αυγολέμονο ρετσίνας, χαβιάρι και παγωτό beurre blanc, συνεχίζει την αφήγηση με ζωηρές υφές, τολμηρές εντάσεις, αλλά και ανακουφιστική στρογγυλάδα στη γεύση.
Διαβάστε τι άλλο δοκιμάσαμε και πώς μας φάνηκε στην αναλυτική μας κριτική

