Hot Tables: Ποια είναι τα πιο δύσκολα τραπέζια της πόλης;

Το «Pharaoh» μπήκε στη ζωή της Αθήνας ως το πιο δυνατό εστιατορικό opening που έχει υποδεχτεί η πόλη εδώ και χρόνια, όμως δεν είναι το μόνο εστιατόριο που χρειάζεται ημέρες – ίσως και εβδομάδες – αναμονής για μια κράτηση. Ας δούμε μερικά ακόμη από τα πιο δύσκολα τραπέζια της πόλης αυτή τη στιγμή.

Γιατί η Japanese pub «Birdman» κερδίζει τις εντυπώσεις; Birdman

Μαζί με τα άλματα που σημειώνει η εστιατορική σκηνή της πόλης τα τελευταία χρόνια, αλματώδης είναι κι η εξέλιξη της εστιατορικής μας κουλτούρας. Είναι πια κοινή συνείδηση, για παράδειγμα, ότι το concept του να δίνουμε ραντεβού με την παρέα μας στο τάδε νέο opening της πόλης κι απλά να μπαίνουμε στο αμάξι για να φτάσουμε εκεί απαιτώντας να μας περιμένει ένα τραπέζι, είναι ένα μοντέλο που δεν λειτουργεί πια. Αντιθέτως, προγραμματίζουμε την έξοδό μας με την ίδια επιμέλεια που εφαρμόζουμε, λόγου χάρη, σε μια θεατρική βραδιά, βοηθώντας ημάς και εστιατόρες εξίσου στην καλύτερη οργάνωση της εμπειρίας μας. Αποτέλεσμα είναι, οι ουρές που συναντούσαμε παλιότερα στις πόρτες και στα μπαρ υποδοχής, να έχουν πια μεταφερθεί στις λίστες κρατήσεων νέων και παλιών εστιατορίων της πόλης.

Επόμενο βήμα είναι το να συνειδητοποιήσουμε ότι, όταν πρόκειται να γειώσουμε μια προγραμματισμένη μας έξοδο, επιβάλλεται να ενημερώσουμε και το εστιατόριο για την ακύρωσή μας, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, και τους φίλους foodies που βρίσκονται πίσω από εμάς να ανέβουν μερικές θέσεις στην αναμονή. Αυτό είναι όμως μια άλλη – ήδη ανοιχτή – κουβέντα. Μέχρι τότε, με αφορμή το "Pharaoh", που μπήκε στη ζωή της πόλης ως η πιο δυναμική εστιατορική άφιξη των τελευταίων ετών, τι θα λέγατε να ρίξουμε μια ματιά και στα άλλα καλοφαγικά στέκια της πόλης, που χρειάζονται ημέρες – ή και εβδομάδες – αναμονής για μία κράτηση;

Σημείωση: Το ρεπορτάζ αφορά την αμέσως επόμενη διαθέσιμη βραδινή κράτηση για τραπέζι των 2 ατόμων από την ημέρα δημοσίευσης, αλλά και τις κρατήσεις για Παρασκευή και Σάββατο βράδυ στις 9μμ.

Pharaoh: Μασίνες και βινύλια στα Εξάρχεια

Pharaoh
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Η πρώτη εν Αθήναις έδρα του πολυβραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, με συνοδοιπόρους σε αυτό το sui generis εγχείρημα τους κοσμοπολίτες Φώτη Βαλλάτο, Πέρι Παναγιωτακόπουλο και Δημήτρη Πλατανιά, όταν άνοιξε συναντήθηκε με υποδοχή τόσο εκκωφαντική, όσο και το hype προσμονής που είχε αγκαλιάσει το "Pharaoh" πριν καν καλά – καλά ανακοινωθεί. Αποτέλεσμα, το εστιατόριο που μαγειρεύει new age λαχανοντολμάδες, αρνί με αγκινάρες, και στιφάδο κάστανου με αυγό μάτι, αποκλειστικά σε ξυλόφουρνο και μασίνα (ξυλόσομπα με φούρνο και μάτια), μπήκε στον αθηναϊκό εστιατορικό χάρτη ως το πιο δυνατό opening που έχει σημειωθεί στην πόλη εδώ και χρόνια, με δυναμική που παραμένει αμείωτη ακόμη και τώρα, μετά από σχεδόν δύο μήνες λειτουργίας. Χαρακτηριστικά, για να βρεις τραπέζι για 2, Παρασκευή βράδυ μετά τις 8μιση, πρέπει να περιμένεις μέχρι και ένα μήνα (17 Μαρτίου η επόμενη διαθέσιμη ημέρα), κι αυτό μόνο αν είσαι διατεθειμένος να βολευτείς στο πατάρι του μαγαζιού, αντί για την άκρως λαοφιλή μπάρα του σεφ. Οι καθημερινές είναι πιο εύκολες, αλλά και πάλι θα πρέπει να κρατηθείς έως και για μία εβδομάδα, ώστε να βολευτείς στο απογευματινό slot των 5μμ με 8μμ.

Delta: Υψηλή γαστρονομία με διεθνές βλέμμα

Delta Restaurant

Μολονότι μια από τις πλέον πολυαναμενόμενες αφίξεις του 2021, με την κοφτερή αισθητική και την προωθημένη γαστρονομική άποψη να το κατατάσσουν αυτόματα ως ένα απ’ τα πιο φιλόδοξα openings των τελευταίων ετών στην Αθήνα (οι Χρυσοί Σκούφοι 2022 του απένειμαν, άλλωστε, την πρώτη τιμητική διάκριση "One to Watch" στην ιστορία του θεσμού), το fine dining εστιατόριο του ομίλου "Δειπνοσοφιστήριο" χρειάστηκε περίπου ενάμιση χρόνο για να βρει τον βηματισμό του. Από το περασμένο φθινόπωρο, όμως, με τη λάμψη των 2* Michelin να έχει δώσει διεθνή αξία στις γαστρονομικές μετοχές του, το "Delta" έχει πια εδραιωθεί ως ένα απροσπέραστος καλοφαγικός προορισμός για επισκέπτες και κατοίκους της Αθήνας εξίσου, σερβίροντας μια τολμηρή φυσιολατρική γαστρονομική εμπειρία σπουδαίας λεπτότητας, για την οποία χρειάζεται να προγραμματίσει κανείς έως και 10 ημέρες μπροστά. Είναι, παρεμπιπτόντως, ίσως το μόνο εστιατόριο της Αθήνας που εφαρμόζει πολιτική χρέωσης για καθυστερημένες ακυρώσεις.

Sushimou: Omakase α λα ελληνικά

SUSHIMOU
© Margarita Nikitaki

Εδώ το μέγεθος σπιρτόκουτου παίζει σίγουρα το ρόλο του, γεγονός όμως είναι ότι η εστιατορική εμπειρία που προσφέρει ο Αντώνης Δρακουλαράκος στο βραβευμένο "Sushimou" είναι κάτι που μπορεί μόνο με παραδείγματα του εξωτερικού να συγκριθεί. Η βαθιά του γνώση κι εμπειρία στον κόσμο του sushi, όπως τη μετέφερε από τις αγορές του Τόκιο στο κέντρο της Αθήνας, τον έχει εδραιώσει ως έναν μοναδικό sushi master στη μικρή βαλκανική γωνιά μας, με άκρως ελληνικά θαλασσινά διαμαντάκια όπως το μπαρμπούνι και ο γαύρος να μετατρέπονται σε κομψοτεχνήματα στον πάγκο του. Παράλληλα, η ίδια η προσωπικότητα του σεφ, ο οποίος σερβίρει κάθε έναν από τους επισκέπτες του "Sushimou" προσωπικά, ξεναγώντας τον στην εθιμοτοπία της θαλασσινής ωμοφαγίας (και επαναφέροντάς τον από λάθος χούγια, όπου χρειάζεται), προσθέτει το έξτρα αλατοπίπερο που χρειάζεται, ώστε η εμπειρία του "Sushimou" να μετατραπεί σε κάτι που θέλεις να βιώνεις ξανά και ξανά – δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που στη λίστα κρατήσεών του υπάρχουν ονόματα με σταθερό ραντεβού κάθε εβδομάδα εδώ και χρόνια! Έτσι, η αναμονή για δυο σκαμπό στη μπάρα του φτάνει τις δύο εβδομάδες για βραδινό slot στις καθημερινές, ενώ για τα prime times της Παρασκευής (το Σάββατο η ομάδα του "Sushimou" ξεκουράζεται) θα πρέπει να περιμένει κανείς μέχρι και ενάμιση μήνα.

Birdman: Γιακιτόρι και φίνα cocktails σε ατέλειωτη μπάρα

birdman

Ίσως πιο στενό κι από το "Galaxy Bar" (το ορθόδοξο, απέναντι από την Παλιά Βουλή), το διαμπερές yakitori στέκι του Άρη Βεζενέ έχει γράψει τη δική του ιστορία στο food village του Κέντρου, συνδυάζοντας μητροπολιτισμό κι εξωτισμό σ’ ένα concept που βλέπει τη μοναδικότητά του να συγκεντρώνει στρατιές θαμώνων στη μακρόστενη μπάρα του κάθε βράδι απαρεγκλίτως. Με ίσες δόσεις γρετζάδας και φινέτσας στο διάκοσμο, και ηλεκτρισμένο παρεΐστικο vibe που θολώνει τη γραμμή μεταξύ προχωρημένης εστιατορικής πρότασης και στεκιού που βγαίνεις για να γνωρίσεις κόσμο, το "Birdman" σερβίρει από καρδιές κοτόπουλου μέχρι μπουτάκια φραγκόκοτας κι από διάφραγμα ισπανικού βοδινού μέχρι κεμπάπ προβατίνας, όλα σε σουβλάκια ψημένα στη ρομπάτα, ενώ τα εξαιρετικά κοκτέιλ και η ψαγμένη λίστα των spirits ολοκληρώνουν την εμπειρία. Για να τη βιώσεις, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον μια βδομάδα για βραδινό slot (κι αυτό για μετά τις 10μμ), ενώ η διαθεσιμότητα Παρασκευοσάββατου ξεκινά από τέλη Φεβρουαρίου και μετά.

Soil: Η ιδιοσυγρασιακή εποχικότητα του Τάσου Μαντή

Soil

Η αποχώρηση του Τάσου Μαντή από το τιμόνι του χρυσοσκουφάτου "Hytra" θα ήταν μια από τις ειδήσεις της χρονιάς για το 2021, αν δεν την είχε εκτοπίσει η ανακοίνωση για την αμέσως επόμενη κίνησή του: το άνοιγμα του ολόδικού του εστιατορίου σε ένα όμορφο νεοκλασσικό του Παγκρατίου, κοντά στο Καλλιμάρμαρο. Το "Soil", με το ιδιαίτερο fusion φυσιολατρικής εποχικότητας και ιδιοσυγκρασιακής δημιουργικότητας του σεφ του για μαγειρικό στίγμα, έγινε σύντομα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εστιατόρια της Αθήνας, με αποκορύφωμα τη βράβευσή του με Χρυσό Σκούφο το Μάρτιο του 2022, κι με 1* Michelin τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Έκτοτε, πιάτα όπως το mini burger με συκώτι χελιού, γκουαντσιάλε και μαγιονέζα vadouvan, ή το φιλέτο τράγου με κρέμα από ασπρομύτικα φασόλια και ΧΟ κονσομέ, βρήκαν τη θέση τους στα γαστρονομικά φετίχ της πόλης και η λίστα κρατήσεων γέμισε σε βαθμό τέτοιο που σήμερα η αναμονή για καθημερινή είναι μεν στις 2 ημέρες, όμως οι βραδινές κρατήσεις για Παρασκευοσάββατο είναι εξαντλημένες μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Nolan: Η ναυαρχίδα του Σωτήρη Κοντιζά

Κοντιζάς Tanpopo ράμεν

Πρωτοπόρος στην εστιατορική αναβάθμιση της οδού Απόλλωνος, το "Nolan" προσγειώθηκε στο Κέντρο στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας για να καθιερωθεί αυτοστιγμή ως ένα must εστιατορικό ραντεβού πέριξ του Συντάγματος, σερβίροντας κοσμοπολίτικο comfort food που μπλέκει Ιαπωνία, Βιετνάμ, Κορέα και Κίνα με ελληνικά υλικά. Ο cool minimal χώρος του, με τη μοντέρνα αισθητική, τις ωραίες τζαμαρίες και το μέγεθος τσέπης, γνώρισε μεγάλες πιένες από τη στιγμή που ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς μετατράπηκε σε τηλεοπτικό υπερόπλο και η σταθερή του θέση στις προτάσεις του οδηγού Michelin ακονίζει χρόνο με το χρόνο τη διεθνή του ακροαματικότητα. Έτσι, η διαθεσιμότητα είναι αρκετά περιορισμένη ώστε για να βρει κάποιος βραδινό τραπέζι στον εσωτερικό του χώρο να πρέπει να προγραμματίσει έως και για 10 ημέρες μπροστά, αν και τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο έχουν κι αυτά τις δικές τους χάρες – με την άμεση διαθεσιμότητα να είναι μία απ’ αυτές.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Sushimou

Σκούφου 6, Σύνταγμα
  • Ethnic κουζίνες

Nolan

Βουλής 31-33, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Birdman

Βουλής 35, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Delta Restaurant

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, (5ος όροφος κτίριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής),
  • Εστιατόρια

Soil

Φερεκύδου 5, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Pharaoh

Σολωμού 54, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
25/04/2024

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.