
Σε περίπτωση που αναρωτιόσουν ποια θα είναι τα νέα εστιατόρια της Αθήνας τη σεζόν που μόλις ξεκινά, τότε διαβάζεις τις σωστές γραμμές. Κι αυτό γιατί η εστιατορική -και όχι μόνο- πιάτσα ανασυντάσσεται, με μπόλικες καινούριες προσπάθειες να ετοιμάζονται για την πρεμιέρα τους.
Ένα από τα πρώτα καινούργια μαγαζιά που θα γνωρίσουμε φέτος δεν είναι ακριβώς καινούργιο. Πρόκειται για το ιστορικό "Καφενείο" του Κολωνακίου που ο Γιώργος Μελισσάρης μαζί με την ομάδα του από το γειτονικό "Brunello" της οδού Λουκιανού αναλαμβάνει να το συνδέσει με τη σημερινή εποχή, κρατώντας όμως το DNA του αναλλοίωτο. Με την πρεμιέρα να υπολογίζεται γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι μικρές αισθητικές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις στον εσωτερικό χώρο που διατηρεί την ατμόσφαιρα αστικού μπιστρό, η ανανεωμένη λίστα κρασιών θα δίνει έμφαση σε ψαγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και η κουζίνα, υπό την επιμέλεια της Κυριακής Φωτοπούλου, θα έχει άρωμα γνήσιου ελληνικού μαγειρείου με ιδέες όπως μοσχαράκι γιουβέτσι, αρνάκι τσιγαριαστό και ψάρι στον αχνό.
Προς τις αρχές Οκτωβρίου και πάλι στο Κολωνάκι, στην Πατριάρχου Ιωακείμ, μια "Ντίβα" θα συστηθεί στο κοινό. Πρόκειται για ένα μοντέρνο μπιστρό, με επικεφαλής της γευστικής διεργασίας τον σεφ Δημήτρη Κατσάνο. Μεσογειακά προϊόντα, nordic και asian τεχνικές, ανοιχτές φωτιές και πιάτα για μοίρασμα σε έναν χώρο με ξύλο, τούβλο και καθρέφτες, συν τα εξαιρετικά πάντοτε cocktails της Bar Etiquette.

Την ίδια περίπου περίοδο ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του το "Artisanal" της Κηφισιάς που περνά σε νέα εποχή με σεφ και ιδιοκτήτη τον Γιάννη Παρίκο. Αν και το περιμέναμε ήδη από πέρσι, η ανακαίνιση υπήρξε τελικά πλήρης και ο χώρος του αρχοντικού κτιρίου με τη χαρακτηριστική orangerie και τον υπέροχο κήπο αλλάζει εντελώς ύφος, αναπνέοντας πλέον σε μινιμαλιστικές γραμμές με γήινα χρώματα. Ο Παρίκος σχεδιάζει ένα fine comfort μενού που θα εστιάζει στο ψάρι και το κρέας, ενώ δε θα λείπει και το κομμάτι του μπαρ με την ανάλογη ατμόσφαιρα.
Διατηρώντας σταθερό το γαστρονομικό της ύφος, αλλά με ανανεωμένη ηγεσία στην κουζίνα (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα), η βραβευμένη με Χρυσό Σκούφο 2025 "Hytra" θα αποκτήσει φέτος νέο, ολόδικό της χώρο, σε όμορφο ακίνητο του Κέντρου. Επιπλέον, το Trastelis Group θα ενισχύσει φέτος την παρουσία του στον εστιατορικό χάρτη της πόλης, αφ’ ενός με ένα νέο εστιατόριο στη Βαρβάκειο, αφιερωμένο στην ανοιχτή φωτιά και τη νοστιμιά με την οποία προικίζει την εξαιρετική πρώτη ύλη, αφ’ ετέρου με ένα project μη ανακοινώσιμο ακόμη, αλλά άκρως ανατρεπτικό για το μέχρι σήμερα προφίλ του ομίλου, που αν εξελιχθεί με βάση τα όσα μαθαίνουμε, θα αποδείξει ότι η υψηλή γαστρονομία μπορεί να έχει και ταπεινές καταβολές.

Παράλληλα, στη ναυαρχίδα του ομίλου στην οδό Πύρρωνος στο Παγκράτι, η φετινή χρονιά θα είναι άκρως εορταστική, με τη "Σπονδή" να συμπληρώνει 30 χρόνια, άκρως επιδραστικά στη γαστρονομική φυσιογνωμία της Αθήνας. Έτσι, εκτός από ένα γενικευμένο lifting στο χώρο, με μικροανακαινίσεις και φρεσκαρίσματα, η επέτειος θα εορταστεί και με μια σειρά από μετακλήσεις σημαντικών ανθρώπων από το διεθνές και εγχώριο στερέωμα, που έχουν συμβάλει στην οικοδόμηση του μύθου της "Σπονδής".
Μια ολοκαίνουρια ταβέρνα θα αποκτήσει η Ερμού, στον αριθμό 98, με την υπογραφή της Ergon. H -όνομα και πράγμα- "Ταβέρνα Ερμού" κάνει πρεμιέρα στα τέλη Σεπτεμβρίου με νοσταλγικό ύφος και στη ζεστή αγκαλιά -λέγε με και ισόγειο- του νέου "Ergon House".
Η πλακόστρωτη αυλή, οι ήχοι από ζωντανή μουσική και η ζεστή ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα περιβάλλον που μοιάζει γνώριμο, σαν να υπήρχε πάντα. Σε αυτό το πλαίσιο, η παράδοση αποκτά νέα πνοή μέσα από τη ματιά του culinary director της Ergon, Παναγιώτη Ξάνθη, που με σεβασμό και λεπτομέρεια ξαναφέρνει στο τραπέζι παλιές συνταγές και κλασικές αναφορές της αθηναϊκής κουζίνας.

Το μενού θα έχει μια ξεκάθαρη αγάπη για το ψάρι: μπακαλιαράκια με σκορδαλιά, αθηναϊκή σαλάτα με αυγοτάραχο, σαρδέλα ψητή, χταπόδι στον ξυλόφουρνο με φάβα, λαβράκι πετάλι, πιάτα που ζωντανεύουν τις εικόνες μιας Αθήνας πιο θαλασσινής. Δίπλα τους, βρίσκονται μεζέδες με κρέας και λαχανικά που έχουν ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της πόλης: αφράτοι κεφτέδες, χειροποίητες πατάτες, ντολμαδάκια στα κάρβουνα, μακαρόνια με κρεμμύδια όλα εκτελεσμένα με ακρίβεια, σαν να προέρχονται από κιτρινισμένα τετράδια συνταγών.
Σε πολύ κοντινή απόσταση θα συναντάς πια και το street food χιτ της Θεσσαλονίκης "Balboa", που θα πραγματοποιήσει -πάνω κάτω στο ίδιο διάστημα- το αθηναϊκό του ντεμπούτο.
Η "7 Management", η ομάδα δηλαδή πίσω από το πολύ επιτυχημένο "Bagatelle Athens" της Astir Marina (αλλά και το "Lucia’s" που έκανε την πρεμιέρα φέτος το καλοκαίρι στην Ακτή του Αστέρα), ανεβαίνει σύντομα στη Γλυφάδα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο "Dusit Suites", στους ατμοσφαιρικούς χώρους του οποίο φέρνει το "Em Sherif".

Το new age λιβανέζικο εστιατόριο, που αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του τον φετινό Οκτώβριο, έρχεται με σημαντικα διαπιστευτήρια: με έδρα του τη Βηρυτό, έχει ήδη κάνει διεθνή καριέρα με παραρτήματα σε Κουβέιτ, Δαμασκό και Ντόχα, δυτικές εκφάνσεις σε Λονδίνο και Μόντε Κάρλο, αλλά και διακρίσεις όπως η θέση #9 στα The 50 Best Restaurants Μέσης Ανατολής & Βορείου Αφρικής για το εστιατόριο της Βηρυτού, ή ο τίτλος της Best Female Chef 2025 Μέσης Ανατολής & Βορείου Αφρικής 2025 για τη Yasmina Hayek, εμπνεύστρια και γαστρονομική ηγέτιδά του. Κι αυτό, μαθαίνουμε, δε θα είναι το μόνο νέο project της ομάδας, αλλά περισσότερα ως ώρας δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε.
Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες αφίξεις της χρονιάς αναμένεται στην 'Άνω Γλυφάδα κάποια στιγμή στα βάθη του φθινοπώρου, με τον σεφ Νίκο Ρούσσο (πάλαι ποτέ του "Funky Gourmet" και πλέον των λονδρέζικων "Opso" και "Kima") να ετοιμάζει εκεί την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Ο λόγος για το "The Athenian Bistro", στο οποίο ο βραβευμένος σεφ θα φέρει τη signature εμπειρία προχωρημένου comfort που τον χαρακτηρίζει, με την εξαιρετική πρώτη ύλη σταθερά στο προσκήνιο. Για τα γερά πόδια του project εγγύηση αποτελεί και η εμπλοκή του ταλαντούχου σεφ Αλέξανδρου Γεροντιδάκη (τον οποίο είχαμε γνωρίσει στην περσινή σεζόν του "Abra Ovata") ως head chef του εγχειρήματος, ενώ πίσω από το project θα βρίσκονται τα αδέρφια Χρήστος και Μάνος Σόβολος, της αγαπημένης στα νότια αρτοποιίας.
Παραμένοντας στα ΝΠ και τη Γλυφάδα, ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi εγκαινίασε λίγα 24ωρα πριν το "Pino", μια trattoria romana. Εδώ στο γευστικό επίκεντρο τοποθετείται η πίτσα της Ρώμης και κάνει παρέα με μερικά fritti, κάποια ορεκτικά, ζυμαρικά και, προφανώς, γλυκά. Όλα σε ένα μικρό, ολοκληρωμένο μενού, με αρκετές πινελιές από την παιδική ηλικία του σεφ με τη γιαγιά του, που είναι Ρωμαία.
Όπως σας έχουμε γράψει ήδη από το καλοκαίρι, το δικό του επιχειρηματικό βήμα κάνει στην πρωτεύουσα και ο ταλαντούχος σεφ Θωμάς Μάτσας. Το "Thirio" του, σε συνεργασία με την ομάδα του εστιατορίου "Striggla" στο Μαρούσι, ετοιμάζεται να βρυχηθεί γύρω στα τέλη Νοεμβρίου επί της οδού Ναυάρχου Νικοδήμου στο Σύνταγμα σε έναν αφαιρετικής αντίληψης χώρο, που θα φέρνει σε ρόλο πρωταγωνιστή τους μάγειρες και το φαγητό.

Τραπέζια δε θα υπάρχουν, παρά μόνο δύο μεγάλες μπάρες όπου τα πάντα θα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια μας και ακόμα ένα chef’s table σε δικό του χώρο για όσους προτιμούν την πιο πριβέ ατμόσφαιρα. Ο κατάλογος θα αλλάζει κάθε λίγες εβδομάδες ακολουθώντας την εποχικότητα και θα προτείνει πιάτα με μοντέρνο ελληνικό χαρακτήρα όπως το μοσχαράκι κοκκινιστό με τηγανιτά νιόκι από τραχανά.
Ένα πολύ ιδιαίτερο εγχείρημα θα εμφανιστεί στο Κουκάκι και εκεί όπου κάποτε συναντούσες τη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου. Οι Βάιος Κορομηλάς, Άλέξανδρος Κόνιαρης και Γιώργος Ζαχείλας ανοίγουν στα μέσα Οκτωβρίου το 'Φίλινγκς και More Φίλινγκς', ένα πρωτότυπο, φωτεινό και 'open' σε κάθε έκφανσή του bakery-restaurant που θα θυμίζει Κοπεγχάγη. Θα ξεκινά από το πρωί, σερβίροντας ζύμες και κρουασάν, δικά τους ψωμιά και γλυκά (προφανώς από τον γευσιπλάστη Κόνιαρη), συν μια μικρή κάρτα brunch που θα τρέχει έως τις 17.00.

Από τις 18.00 και έπειτα θα ενεργοποιείται το κομμάτι του εστιατορίου, με comfort προτάσεις αλλά και εδέσματα από τον josper, που θα υπογράφει ο σεφ Ζαχείλας. Θα βρίσκει κανείς επίσης περίπου 40 ετικέτες σε κρασί, με πρωταγωνιστή τον ελληνικό αμπελώνα και φροντισμένα cocktails.
Στην ευρύτερη γειτονιά θα φτάσει λίγο καιρό αργότερα και το "Kuchisabishii" από τον Μπάμπη Ασκερίδη, του γνωστού και αγαπημένου ταϊλανδέζικου joint που ακούει στο όνομα "Tuk Tuk". Mια γιαπωνέζικη comfort 'καντίνα', μια izakaya, που θα σερβίρει ράμεν, γκιόζες, katsu curry και katsu burger.
Με πλήρως ανανεωμένο μενού θα υποδεχτεί τη νέα σεζόν ο σεφ και συνιδιοκτήτης Μιχάλης Μερζένης στον "'Άσωτο", τα σχέδια όμως δε σταματούν εκεί: Τον ήδη στιβαρό μεσημεριανό βηματισμό του μαγαζιού θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το concept "Τα Φαγητά της Κυριακής", που θα φέρουν στην πλατεία Προσκόπων μυρωδιές από οικογενειακά τραπεζώματα. Αρνάκια στο φούρνο με πατάτες, γιουβέτσια, κοκκινιστά και άλλα κλασικά ελληνικά του ταψιού, θα μας δίνουν κάθε Κυριακή αφορμή να μαζευόμαστε στο σουξέ του Παγκρατίου, για family style γεύματα με all time classic νοστιμιά.

Παράλληλα, αργότερα μέσα στο φθινόπωρο ο "Άσωτος" θα αποκτήσει και το πρώτο του αδερφάκι, στη μορφή ενός artisanal bakery. Θα βρίσκεται στη λεωφ. Υμηττού, εκεί όπου μέχρι πρότινος συναντούσαμε το "Madame Fraise", και θα απλώνει καθημερινά στις προθήκες του φρεσκοφουρνισμένα αρτοσκευάσματα, γλυκά και άλλες λιχουδιές, για τις οποίες αναμένουμε να πάρουμε καλύτερη μυρωδιά μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Δύο ακόμα "Nob" δημιουργεί σε αγαπημένες πιάτσες της Αθήνας ο αξιόλογος σεφ Βαγγέλης Λεούσης ύστερα από τη μεγάλη δημοφιλία που γνώρισαν τα smash burgers του στο πρώτο spot του Παγκρατίου. 'Ένα στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη πλησίον της Δημοτικής Αγοράς και ακόμα ένα επί της Κολοκοτρώνη στο Χαλάνδρι, με stands και χώρο για να κάθεσαι και κατάλογο διανθισμένο με νέες επιλογές, κοκτέιλ αλλά και μουσική από DJ.


Την πλατεία Πλυτά στη Γούβα, μια πλατεία δηλαδή που χάσει το βηματισμό της τελευταία, φιλοδοξούν να επαναφέρουν στο αθηναϊκό ραντάρ οι συνασπισμένες ομάδες των "'Άκρα" και "Cookoovaya", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Περικλή Κοσκινά. Το project, που προγραμματιζόταν για τις αρχές της σεζόν, αλλά έχει καθυστερήσει λόγω κατασκευαστικών δυσκολιών, θα παντρεύει την αγάπη των εμπλεκομένων για τη διαλεγμένη πρώτη ύλη και τη μαγειρική ευελιξία για την ανάδειξή της στην καλύτερή της στιγμή, με το νέο πλάνο να έχει ως στόχο εγκαινίων τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Λίγη ακόμη γεύση:
- Στα Αστέρια Γλυφάδας και το εστιατόριο "Ark", θα συνεχιστεί και αυτή τη σεζόν το Symposio που συνυπογράφουν ο Γιάννης Μπαξεβάνης και οι καλεσμένοι του, σπουδαίοι Έλληνες σεφ από όλη τη χώρα. Η έναρξη του φετινού Symposio αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα και θα περιλαμβάνει 10 βραδιές με ένα ειδικό μενού κάθε φορά. Κοινό σημείο όλων των δείπνων με τους καλεσμένους σεφ είναι οι ελληνικές γεύσεις, η δημιουργικότητα και η αγάπη για τη φρέσκια πρώτη ύλη.
- Στο ίδιο τερέν ο Γιάννης Μπαξεβάνης δημιουργεί ένα ξεχωριστό μενού 8 σταδίων το οποίο θα σερβίρεται αποκλειστικά στο Τραπέζι του Σεφ, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην ανοικτή κουζίνα του "Ark". Στο τραπέζι αυτό -12 συνολικά θέσεων-, ο σεφ θα υποδέχεται τους καλεσμένους του οι οποίοι θα το μοιράζονται, δημιουργώντας μια ωραία παρέα που έχει ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: Την αγάπη για τις εγχώριες γεύσεις. Το νέο αυτό μενού θα ξεκινήσει να προσφέρεται από τα μέσα Οκτωβρίου.
- Στο "Bungalow 7", η περσινή αγαπημένη συνήθεια του Σαββατοκύριακου, το brunch, επανέρχεται τον Οκτώβριο. O σεφ Ντίνος Φωτεινάκης έχει ετοιμάσει το νέο μενού που περιλαμβάνει κλασικές γεύσεις πρωινού και τις συνδυάζει έξυπνα με πιάτα που κλείνουν το μάτι στο μεσημεριανό γεύμα: Από πιάτα με αυγά σε πρωταγωνιστικό ρόλο έως urban γεύσεις όπως tacos και sliders, και από κοπές ημέρας στην ανοικτή φωτιά έως τα λαχταριστά γλυκά ημέρας. Όλα αυτά φυσικά σε συνδυασμό με τη λίστα των κοκτέιλ που προτείνει η ομάδα του μπαρ και τη μουσική συνοδεία από τους resident DJs, σε έναν από τους ομορφότερους χώρους στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11.00 έως τις 16.00.
- Ο υπερδραστήριος τους τελευταίους μήνες, βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης διευρύνει ήδη τη γευστική του προσφορά στα της εστίασης πεπραγμένα στην πόλη, με το δεύτερο "Δώδεκα Πιάτα". Η δημοφιλής ταβέρνα που έκανε αίσθηση από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της, τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κουκάκι, απέκτησε από τα μέσα Αυγούστου μικρό, ομώνυμο αδερφάκι στο αθηναϊκό κέντρο και τα πέριξ του Συντάγματος. Τα "Δώδεκα Πιάτα" του κέντρου έχουν το ακριβώς ίδιο αισθητικό ύφος, κοινή μαγειρική κατεύθυνση αλλά ελαφρώς αλλαγμένο μενού, συν μια μεγαλύτερη αγάπη για τα μαγειρευτά.
- Ο επίσης βραβευμένος σεφ Δήμος Μπαλόπουλος, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Γιώργο Κηρύκο έχουν εγκαινιάσει εδώ και λίγο καιρό το "Batard", στο Παγκράτι και την οδό Πύρρωνος. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον microbakery, στο χώρο που στεγαζόταν κάποτε το Φίλινγκς του Αλέξανδρου Κόνιαρη. Ο σεφ Μπαλόπουλος έχει αναλάβει επίσης την επιμέλεια στο "Okra" από τα μέσα του καλοκαιριού. Εκεί, όπου με προνομιακή θέα στην Ακρόπολη, σερβίρει μια φροντισμένη ελληνική-μεσογειακή κουζίνα.
- Στο εστιατόριο "Colonial", στο Golf Γλυφάδας, επανέρχεται το ΒΒQ κάθε Σάββατο μεσημέρι. Η γεμάτη ζωντάνια πρόταση για όλους μοιάζει με απόδραση στην εξοχή, μέσα στο καταπράσινο τοπίο του γκολφ. Σε αυτό το φόντο και για όσο ο καιρός είναι καλός, ωραίες παρέες, φίλοι και οικογένειες θα μπορούν να επιλέξουν από το μενού δελεαστικές κρεατοφαγικές προτάσεις, όπως και τα κατάλληλα συνοδευτικά, όλα επιμελημένα από τον σεφ του "Colonial", Ηλία Μιχαλόπουλο. Τα μεσημέρια του Σαββάτου θα γεμίζουν με γεύσεις, μουσική και ζωντάνια, σε ένα περιβάλλον όπου όλοι μπορούν να γίνουν μια παρέα. Όσο ο καιρός παραμένει ήπιος, τα τραπέζια θα στρώνονται στην ύπαιθρο, ενώ καθώς η θερμοκρασία πέφτει θα μεταφέρονται στον εσωτερικό, κομψό και φιλόξενο χώρο, όπου η ατμόσφαιρα παραμένει εξίσου ζεστή και φιλική.
- Ο Κλεομένης Ζουρνατζής από την πλευρά του έχει στο μυαλό του να κάνει κάτι προς το στο Μεταξουργείο, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για περισσότερε λεπτομέρειες. Το χώρο του "Γκαστόνε" έχει πια υπό την κατοχή του ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, ενώ το κοντινό "Harvest" παραδίπλα, από τα πρώτα σουξέ της περιοχής, θα γίνει "Jackaroo".
- Τέλος, πολυαναμενόμενα εδώ και χρόνια πρότζεκτ όπως το "The Ilisian" και η "Στοά Αρσακείου" αναμένεται να τροχοδρομήσουν στη ζωή της πόλης αργότερα μέσα στη σεζόν, οπότε και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.