Πού τρώει και πίνει η Αθήνα πριν φύγει για διακοπές

Τα νέα στέκια για ποτό και φαγητό που άνοιξαν μέσα στο καλοκαίρι και απασχολούν το κοινό της πρωτεύουσας, λίγο πριν αυτό εξαφανιστεί στις παραλίες της χώρας.

Νέα μαγαζιά για καφέ, ποτό και φαγητό στην Αθήνα © Εβίτα Σκουρλέτη

Νέα μαγαζιά στην Αθήνα λοιπόν, για ακόμη μια φορά. Μπαρ και εστιατόρια, εστιατόρια και μπαρ. Χάσαμε το μέτρημα από τις αφίξεις και, μεταξύ μας, ποιος μετράει όταν το καλοκαίρι σε καλεί για καθημερινή έξοδο (όταν το θερμόμετρο δε δείχνει 75 βαθμούς Κελσίου, πάντοτε); Η πόλη γεμίζει διαρκώς με καινούρια σημεία και παρακάτω ακολουθούν όσα έκαναν θερινό ντεμπούτο.

Hafu

To εστιατόριο Hafu του Σωτήρη Κοντιζά 1

Ο Σωτήρης Κοντιζάς κάνει comeback με ένα director's cut που θα έλεγαν κι ο Χρήστος Μήτσης με τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο. Το Hafu είναι η φυσική μαγειρική συνέχεια μιας πορείας, το νέο σπίτι μιας κουζίνας, μιας ομάδας και ενός μενού που όσο να πεις, άφησε ιστορία στα αθηναϊκά της εστίασης πεπραγμένα. Burger μπακαλιάρου και τηγανητό κοτόπουλο, πατατόψωμο, soba noodles με ταχίνι και πέστροφα - κάποιοι από τους διάσημους πρωταγωνιστές. Πιάτα που αγαπήθηκαν σε remastered εκδοχές. 

Info: Δραγατσανίου 8, Αθήνα, τηλ. 215 2155550

Ideal

Το μπαρ Ideal έκανε την εμφάνισή του στα τέλη Ιουνίου, πιάνοντας πόστο στη μικρο-πιάτσα της οδού Κιάφας και τα Εξάρχεια, εκεί όπου κάποτε συναντούσε κανείς το Jarmusch. Συστήνεται ως ένα retro bar και επιβεβαιώνει τον εαυτό του με την αισθητική του - είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αβίαστα και περίπου οργανικά διαπιστώνεις.

Το μπαρ Ideal στα Εξάρχεια 7

Σημαντικό ρόλο παίζει και η μουσική, τικάροντας το δημοφιλές τους τελευταίους μήνες κουτάκι του listening bar. Για τα όσα μπαίνουν στο ποτήρι εδώ μεριμνά ο Έλληνας World Class Winner 2024 Έκτορας Βεζυργιάννης και η ομάδα του, έχοντας ως φιλοσοφία τη διαμόρφωση κλασικών ποτών με street culture άποψη και αθηναϊκά twists. 

Info: Κιάφας 8, Εξάρχεια, τηλ. 6977 059962

Mirlo

Οι Αντρέας Κιλτσικσής, Βασίλης Χαμάμ και Αντρέας Νικολόπουλος παρουσιάζουν αυτό το φρέσκο street food σημείο στο Γκάζι, τοποθετώντας στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας το κεμπάπ. Επενδύουν δε, σε μια από τις πιο αυθεντικές εκδοχές του, με στεγνό ψήσιμο και απευθείας στη φωτιά, φτιαγμένο από ποιοτικό κρέας. 

Το κεμπάπ Mirlo στον Κεραμεικό 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Highlights στο Mirlo το γιαουρτλού κεμπάπ με 100%  πρόβειο κρέας, χειροποίητη πίτα και γιαούρτι με κεφίρ (συνταγή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας), η μοσχαρίσια γλώσσα με καμένο κρεμμύδι, πικάντικο τουρσί και ροδόξυνο από τα κτήματα της οικογένειας Κιλτσικσή στην Αντιόχεια και το γραβιερλί (αντί του κλασικού καϊσερλί) με κιμά από μπούτι κοτόπουλου, γεμισμένου με γραβιέρα και σερβιρισμένου με μόλε από καμένα κρεμμύδια και λαχανικά. 

Info: Ελασιδών 5, Κεραμεικός, τηλ. 216 1004220

1818 @The Modernist

Δύο από τα πράγματα που με βεβαιότητα μπορεί να πει κανείς για το καλοκαίρι στην πόλη: Πως κάθε φορά θα εμφανίζεται μια καινούρια ταράτσα που έχει κάτι να πει και πως, επίσης κάθε φορά, θα την επισκεπτόμαστε με ευχαρίστηση και προσμονή, για να απολαύσουμε τα όσα έχει να μας προσφέρει αλλά και για να θαυμάσουμε την Αθήνα από ψηλά, συνήθως υπό μια φρέσκια οπτική γωνία. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, εντάσσεται και το 1818, το rooftop speakeasy μπαρ στα 'ορεινά' του ξενοδοχείου The Modernist.  

Το rooftop speakeasy μπαρ 1818 στο ξενοδοχείο The Modernist 3
© Pinelopi Gerasimou

Ένας χώρος για κουβέντα και προσεγμένα cocktails, που δε νιώθει την ανάγκη να 'φωνάξει'. Περισσότερο θα χαρακτηριζόταν ένα μέρος που φιλοξενεί τον οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε συνθήκη. Με design-forward αισθητική, ζεστή ατμόσφαιρα και προσοχή στη λεπτομέρεια, αποτελεί ιδανικό σημείο συνάντησης τόσο για Αθηναίους όσο και για επισκέπτες της πόλης.

Info: Ιωάννου Γενναδίου 4, Αθήνα, τηλ. 216 0002130

Sumosan

Πρώτη γεύση από το Sumosan, το νέο ιαπωνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας 4

Σε ένα από τα πιο άνετα και ανεμπόδιστα σημεία της παραλίας του One&Only Aesthesis μοιράζει τα τραπέζια του το αθηναϊκό Sumosan. Στο ξύλινο ντεκ και έμπροσθεν της eye-catching open air μπάρας, ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την εμπειρία του brand τόσο όσον αφορά την αίσθηση που κουβαλά όσο και στα της προσεγμένα νόστιμης κουζίνας του. Μένει πιστό στη δική του signature γαστρονομική ταυτότητα, τον αιχμηρό συνδυασμό δηλαδή ιαπωνικής παράδοσης και σύγχρονης μαγειρικής καινοτομίας. 

Info: Λ. Ποσειδώνος 110, Γλυφάδα, Ξενοδοχείο One&Only Aesthesis, τηλ. 216 6861000

Διαβάστε Επίσης

¡Topa!

Ο κορυφαίος σομελιέ 'Άρης Σκλαβενίτης μαζί με τον χαρισματικό γευσιπλάστη Γιάννη Τσικουδάκη φέρνουν κοντά το κρητικό καφενείο με τη Χώρα των Βάσκων, εδώ και μερικές ημέρες. Οι δυο τους, μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία στο Oinoscent, παρουσιάζουν το ¡Topa!, ένα υβρίδιο των δυο προαναφερθέντων περιοχών, που πιάνει πόστο στη Φωκίωνος Νέγρη και την Κυψέλη.

Το καφενείο ¡Topa! στην Κυψέλη 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ένα σύγχρονο καφενείο που παντρεύει υλικά, συνταγές και γευστικές φιλοσοφίες από δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Γηραιάς Ηπείρου. Στα ποτήρια παίζουν βερμούτ και κρασί, στα πιάτα φαγητό που κινείται σε γη, θάλασσα και κρέας, σε στυλ μεζέ.

Info: Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη, τηλ. 210 8660889

One Burger Athens

Δύσκολα θα βρεις burgerάδικο να μοιάζει με αυτό χωροταξικά αλλά και με όρους design. Κι αυτό γιατί το One Burger Athens, που έκανε ντεμπούτο στα τέλη Ιουνίου 2025 έχει αισθητική unique, σε ένα πολύ ιδιαίτερο εσωτερικό με λευκούς τόνους και καμπύλες, κάπου ανάμεσα σε μπαρ νησιού και αρχαιολογικό σποτ της πόλης. Όσον αφορά τα γευστικά πεπραγμένα, επενδύει στα smashed burgers.

Info: Αγάθωνος 7, Αθήνα

Scamp

Το μπαρ Scampr στο Κουκάκι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στις αρχές του καλοκαιριού, το πάντοτε ζωντανό Κουκάκι απέκτησε μία φρέσκια προσθήκη όσον αφορά τα μέρη που μπορείς να πιεις ένα (καλό) ποτό. Τρεις φίλοι που τους αρέσουν πολύ τα μπαρ παρουσιάζουν το Scamp, ένα street στέκι με χαλαρό attitude, ωραία ποτά και άκρως φιλική ατμόσφαιρα. Εδώ λοιπόν θα απολαύσεις cocktails που επιμελείται ο Νίκος Ψαριανός (που ίσως γνωρίζεις από το Baba Au Rum) και θα ακούσεις ήπια electro, χιπ χοπ και house μουσική. 

Info: Ορλώφ 1 και Βεΐκου, Κουκάκι, τηλ. 210 9216616

OK Fyne

OK Fyne

Το εμβληματικό Theory παραχωρεί τη θέση του στο OK Fyne, από την ίδια ακριβώς ομάδα. Το κόνσεπτ πλέον θέλει το δημοφιλές χαλανδριώτικο σημείο να πειραματίζεται με τις ζύμες ωσάν nanobakery αλλά να αποτελεί και μια έξοχη επιλογή για καφέ, brunch, πρωινό και after office χαλάρωση. 

Info: Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6801633

Κόκορας

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως κάτι κινείται στην Κυψέλη, με την κλασική γειτονιά του αθηναϊκού κέντρου να εμπλουτίζει διαρκώς τις πινέζες στον χάρτη της εστίασης με φρέσκα – και συνήθως πολύ ενδιαφέροντα – μέρη. Μία από τις νέες αφίξεις είναι και ο Κόκορας, ένα στέκι που έρχεται ευθέως να απαντήσει στο ερώτημα που το ίδιο θέτει: "Who asked for a rooftop bar in Kypseli?".

Το μπαρ Κόκορας στην Κυψέλη 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Αυτό ακριβώς – βασικά, όχι μόνο αυτό – είναι ο Κόκορας: ένα μπαρ με χαλαρό attitude, ένα καθαρόαιμο ποτάδικο ανοιχτό σε όλους, που τυχαίνει να διαθέτει, για τις πιο θερινές ημέρες του έτους, και μια προνομιακή ταράτσα με ανεμπόδιστη θέα στο αθηναϊκό skyline.

Info: Σποράδων 40, Κυψέλη, τηλ. 6989 807667

Dopios Γλυφάδα

Ο Dopios γεννήθηκε για στιγμές με φίλους, γύρω από ένα τραπέζι. Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο που χωρά όμορφες αναμνήσεις. Κι όντως, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ο Dopios φιλοξένησε αμέτρητες αναμνήσεις στο αθηναϊκό του σπίτι, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Αλλά το φετινό καλοκαίρι σκέφτηκε να "μαγειρέψει" ακόμη μία νόστιμη έκπληξη, αυτή τη φορά στη νότια πλευρά της πόλης.

Το νέο εστιατόριο Dopios στη Γλυφάδα

Και εγένετο Dopios, volume 2: Tο καινούργιο μεζεδοπωλείο της Γλυφάδας έχει την υπογραφή του Χριστόφορου Πέσκια. Στην οδό Λαοδίκης, το νέο κατάστημα έχει την ίδια φιλοσοφία και -φυσικά- τον ίδιο σεφ. Ο Χριστόφορος Πέσκιας ανακαλύπτει τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα και με αυτά φτιάχνει τους μεζέδες του, πάντα με τον δικό του μοναδικά δημιουργικό τρόπο. 

Info: Λαοδίκης 31, Γλυφάδα, τηλ. 210 8981747

Knack & Snack

Ο Κεραμεικός μπορεί να μετράει μία ακόμα προσθήκη στον, ήδη πλούσιο, γαστρονομικό του χάρτη με το Knack & Snack, τον νέο πολυχώρο που σερβίρει εξαιρετικής ποιότητας ζυμάρια και ήδη συγκαταλέγεται από πολλούς Αθηναίους foodies στις καλύτερες πίτσες της πόλης. Έχοντας ανοίξει τις πόρτες του εδώ και μερικές εβδομάδες, το εν λόγω σποτ αποτελεί μία πρωτότυπη και ολοκληρωμένη πρόταση για βόλτα και φαγητό, καθώς ο πρώτος όροφος έχει διαμορφωθεί σαν creative space και φωτογραφικό στούντιο, ενώ ο ατμοσφαιρικός διάδρομος και η όμορφη ταράτσα είναι πιτσαρία self service, με έναν πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο κατάλογο.

Info: Περσεφόνης 7, Κεραμεικός

Διαβάστε Επίσης

Κρέμα

Μπορεί να έχει ελάχιστη απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, όμως η Ηλιούπολη θυμίζει περισσότερο ένα όμορφο χωριό, με γωνίες γεμάτες πράσινο και παρέες να κάνουν ανέμελες βόλτες, παρά μια ακόμα γειτονιά της πρωτεύουσας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έχει μείνει πίσω σε μαγαζιά, μπαρ και street food σταθμούς, με τη νέα προσθήκη να είναι το Κρέμα, ένα καινούργιο gelato spot που έχει έρθει για να μας δροσίσει.

κρεμα
Λεωνίδας Τούμπανος

Το παγωτό εδώ παρασκευάζεται  σε ειδικό εργαστήρι, με βάση το φρέσκο γάλα και πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας. Τα φρούτα για παράδειγμα επιλέγονται από εκλεκτούς παραγωγούς σε Ελλάδα αλλά και Ιταλία, με απόλυτο στόχο του Κρέμα να σερβίρει καθημερινά φρέσκο και λαχταριστό παγωτό, με γεύσεις που αντιστοιχούν σε όλα τα γούστα.

Info: Ηρ. Πολυτεχνείου 1, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9951923

Liystor

Liystor 9

Το φρέσκο all day restaurant παρουσιάζει μια διαφορετική πρόταση με φόντο την Ακρόπολη, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για ένα ιδιαίτερο κόνσεπτ από το ερχόμενο φθινόπωρο. Απλώνοντας τραπέζια στα "ορεινά" της Ερμού, το rooftop του Liystor σου σερβίρει, ως ιδανικό ορεκτικό, τον Ιερό Βράχο, την Πλάκα και το Μοναστηράκι, τον ναό του Ηφαίστου και το Αστεροσκοπείο, πετυχαίνοντας το wow factor άμα τη εμφανίσει σου. Εν συνεχεία, αφήνεσαι στο έξυπνα δομημένο μενού του ταλαντούχου σεφ Νίκου Αποστολάκη (με εμπειρία σε σημαντικά γευστικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού).

Info: Ερμού 92-94, Μοναστηράκι, τηλ. 210 2241113

Τέλειον

Το μπαρ Τέλειον στην Κυψέλη 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Για περίπου έναν αιώνα, το ζαχαροπλαστείο Τέλειον αποτελούσε ένα από τα γλυκά τοπόσημα της Κυψέλης, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές Αθηναίων. Η ζωή προχωρά, οι γειτονιές αλλάζουν, τα πράγματα διαφοροποιούνται. Κι έτσι το Τέλειον γίνεται Telion σε ένα κόνσεπτ που όμως σέβεται απόλυτα την ιστορία και το legacy του χώρου. Συστήνεται ως ένα audiophile/ listening bar, έχει θαυμάσιο εσωτερικό και νόστιμα ποτά από τη θεά Πόπη Σεβαστού

Info: Ιθάκης 40, Κυψέλη, τηλ. 6949 657004

Φαρίν Μουά

Χώρος σκανδιναβικής καθαρότητας και μινιμαλισμού για το νέο bakery του Περιστερίου. Στο Φαρίν Μουά και το εργαστήριό του, ο  Φίλιππος Αλεξίου (που ίσως γνωρίζεις από αθηναϊκά σουξέ σαν το Line και το Walk In) ασχολείται με οτιδήποτε έχει να κάνει με ζύμες και τα καταφέρνει περίφημα. Ψωμί, φοκάτσια, σάντουιτς και λοιπά καλούδια αντικατοπτρίζουν το δημιουργικό και εξόχως αφράτο όραμα του γευσιπλάστη Αλεξίου.

Info: Ερυθραίας 2, Περιστέρι, τηλ. 210 5754553

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/09/2025

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".

Groovy Mango, το ταϊλανδέζικο του Νέου Κόσμου έχει την προσοχή μας

Φρέσκο και εξωτικά ενδιαφέρον, φέρνει εδώ και λίγους μήνες thai αέρα στη δραστήρια το τελευταίο διάστημα γειτονιά.

Το 'Cash' στην εποχή του Θάνου Στασινού

Aνανεωμένη αυλή και νέο γευστικό αφήγημα για το δημοφιλές bar restaurant των ΒΠ.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Στο high end bistro που δε 'συμπαθεί' τους ντόπιους, τρως μενού με €49

Το αιωρούμενο -όπως αυτοαποκαλείται- μπιστρό "Monsieur Claude" σε (προ)καλεί να πετάξεις πάνω από υψηλές επιδόσεις γαστριμαργικής ευφυΐας, με πιλότο έναν τολμηρό μισελενάτο σεφ.

Piraeus Taste Festival: Ο Πειραιάς γιορτάζει τη γαστρονομία

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά καταφθάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.