
Το θέρος είναι για τα καλά πια εδώ και όλοι -ή περίπου- οι δρόμοι οδηγούν στα ΝΠ και στα πέριξ της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ανάμεσα σε πολλές επιλογές και τα ιταλικά εστιατόρια της παραλίας, που με την comfortiά τους θα αποτελέσουν και το καλοκαίρι δοκιμασμένες και σίγουρες λύσεις νοστιμιάς.
Da Bruno
Τέσσερις και πλέον δεκαετίες γράφει την ιστορία του ιταλόστροφου "Da Bruno" ο Δημήτρης Τσουκάρης, με αδιαπραγμάτευτη αξία το σεβασμό στις γευστικές παραδόσεις και αρχές της κουζίνας της Μπότας και την απόδοσή τους με φρέσκια ματιά. Στη δροσερή αυλή και στην κομψή ατμοσφαιρική σάλα της τρατορίας που έχει αγαπηθεί από γενιές και γενιές ως το πρώτο αυθεντικά ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα –με επίσημη πιστοποίηση–, θα δοκιμάσεις δημοφιλή πιάτα που ανά διαστήματα επανέρχονται στο μενού, κλασικές σπεσιαλιτέ του ιταλικού συνταγολογίου, αλλά και δημιουργικές ερμηνείες τους.


Θα απολαύσεις αέρινα τηγανισμένες κροκέτες από ταλαγάνι με μαρμελάδα ντομάτας, λεπτοκομμένο μοσχαρίσιο καρπάτσιο με φλούδες παρμεζάνας και πρίμο προσούτο με βουβαλίσια μοτσαρέλα και ντοματίνια στο ξεκίνημα, ωραιότατη σαλάτα caprese ή "Da Bruno" με ζαμπόν, τυρί, κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι, αγκινάρα και ροζέ σάλτσα, λίγο πριν αριβάρουν τα ζυμαρικά, οι pinsas και τα κυρίως.
GiO
Μετά από έναν χειμώνα που το καθιέρωσε ως σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην πόλη, το GiO υποδέχεται το καλοκαίρι στην ονειρική πισίνα του ξενοδοχείου "The Margi" στη Βουλιαγμένη. Σε μια ατμόσφαιρα κομψότητας και χαλάρωσης, η πολυεπίπεδη γαστρονομία της Μπότας συναντά την αύρα της Ριβιέρας, προσφέροντας μια εμπειρία υψηλής αισθητικής και γεύσης.

Έχοντας μπολιάσει το κομψό εστιατορικό του στιλ με μοντέρνο αέρα, το "GiO" συνεχίζει το δρόμο του στη φινετσάτη πλευρά της δημιουργικής κουζίνας με την υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή. Σ’ ένα μενού που συνδυάζει ιταλική αυθεντικότητα με μεσογειακή απλότητα, ο σεφ προικίζει με το λεπτό του άγγιγμα πιάτα όπως τα scaloppine al limone με φίνο άρωμα λεμονιού, τα gnocchi al Tartufo με άγριο άρωμα τρούφας και τα linguine με καραβίδα σε μια ανάλαφρη σάλτσα που αιχμαλωτίζει το ελληνικό καλοκαίρι στο πιάτο.
Vittoria Gati

All day σκηνικό με ιταλικό πρόσημο στο κομψό εστιατόριο του Γιώργου Παπακώστα στην Πλατεία Νυμφών, το οποίο χρόνια τώρα αποτελεί στέκι ντόπιων και επισκεπτών. Breakfast, aperitivo, κοκτέιλ, ωραίες πίτσες και κλασικά ζυμαρικά χωρίς να λείπουν τα νόστιμα, μοντέρνα twists.
Alpino
Όταν ένα εστιατόριο μετρά μισό αιώνα ιστορίας, έχει σίγουρα κάτι να πει. Όταν υπηρετεί την αυθεντική ιταλική γευστική κουλτούρα και μάλιστα φέρει την πιστοποίηση Ospitalità Italiana, πιθανότατα έχει να πει περισσότερα.

Όταν δε, έχει δημιουργήσει γενιές πιστών, πολλοί εκ των οποίων το επισκέπτονται από παιδιά, τότε με βεβαιότητα ξέρεις πως μιλάμε για ένα αληθινό σουξέ. Τικάροντας τα κουτάκια όλων των παραπάνω προδιαγραφών, το "Alpino Cucina Italiana" έχει κατορθώσει να χτίσει το δικό του μύθο στο Παλαιό Φάληρο, που εκτείνεται από το 1973 έως σήμερα. Και συνεχίζεται. Πληθωρικές "Pasta premium" και πιο κλασικές προτάσεις (όπως η "carbonara", με spaghetti de Cecco) αλλά και "Premium πίτσες" ρωμαϊκού στυλ, με πολύ λεπτή και τραγανή ζύμη κάνουν τη γευστική διαφορά.
Vitello

Μια αυθεντική ρωμαϊκή τρατορία στο Φάληρο. H νέα σεζόν έφερε αέρα ανανέωσης σε ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά σποτ της πόλης, που πλέον μας δίνει την αφορμή να το επισκεφτούμε κάθε στιγμή της ημέρας. All-time classic πρωινά, όπως τα αβγά benedict, διανθίζονται με αυθεντικά ιταλικά αλλαντικά, τυριά και άλλα προϊόντα, τα οποία συνθέτουν ένα πλούσιο à la carte brunch menu. Συνεχίζοντας το νόστιμο πρόγραμμα, το "Vitello" σερβίρει γνήσιες γεύσεις της "Μπότας" με σπιτική φροντίδα τόσο στην ατμοσφαιρική σάλα όσο και στην καταπράσινη αυλή του. Τα ευφάνταστα antipasti, τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά και η λαχταριστή πίτσα με ζυμάρι 24ωρης ωρίμανσης μιλούν άπταιστα ιταλικά.
Mercato
Το ιταλικό εστιατόριο του Four Seasons Astir Palace, με τη Μάγκυ Ταμπακάκη στην ηγεσία της κουζίνας, ανανεώνεται και επανασυστήνεται διατηρώντας όμως την ταυτότητά του ως προορισμός για γεύσεις με ιταλικό αέρα.


Νοστιμιά, οικεία ζεστασιά και φινέτσα είναι η τριπλέτα που φωτίζει τη θερμή πολυτέλεια και το γευστικό στιλ της απλόχωρης τρατορίας με τους αναπαυτικούς δερμάτινους καναπέδες, τα μαρμάρινα τραπέζια και τους στιλάτους πολυελαίους. Όσο για τη γενικότερη αίσθηση του μενού, ισορροπεί τη σπιτική φροντίδα με το φινίρισμα ενός σπουδαίου εστιατορίου σε γευστικούς συνδυασμούς προικισμένους με βαθιά ρουστίκ υπόβαθρο.
Il Trovatore

Καθώς η πρώτη νότα δίνει το τέμπο, νοστιμιές και μυρωδιές ξεχύνονται από την ανοιχτή κουζίνα που έχει στον πυρήνα της το comfort στοιχείο, τις επιλεγμένες πρώτες ύλες και, ασφαλώς, τη μουσική αύρα. Αφιερωμένο στον μεγάλο τροβαδούρο Andrea Bocelli, που κυριαρχεί στο χώρο μέσα από υπογεγραμμένους δίσκους ή ετικέτες κρασιών από τον οικογενειακό αμπελώνα, το "Il Trovatore" στήνει στην cosy σάλα και στον καταπράσινο κήπο του ένα ιταλικό γευστικό ρεσιτάλ άψογα ενορχηστρωμένο από τον Executive Chef Pino Saccheri. Αλέγρες μελωδίες ακούγονται με το που φτάνουν στο τραπέζι πιάτα όπως τα χειροποίητα νιόκι τρούφας με κρέμα cacio e pepe, το κοτόπουλο a la Siciliana και τις πίτσες με ζυμάρι ωρίμανσης 48 ωρών.
> Λίγο πιο μακριά θα πας για το...
Napul’ è
Η πρεσβεία της ναπολετάνικης νοστιμιάς στην Αθήνα εξακολουθεί να σερβίρει πίτσα κορυφαίας κλάσης (ίσως η καλύτερη της χώρας), με τον Francesco Granata όμως να υπογράφει πλέον και όλες τις υπόλοιπες γευστικές εκφράσεις αυτής της comfort τρατορίας που αγαπούν οι μεγάλοι σεφ της πόλης, παρέα με τους foodies της Αθήνας και τους κατοίκους της περιοχής.

Η απλόχωρη σάλα εκπέμπει ατμόσφαιρα οικογενειακού τραπεζιού κάθε βράδυ της εβδομάδας, με το λαοφιλές εστιατόριο να αποτελεί προορισμό για όσους θέλουν να γευτούν εύκολες, καθαρές και αφτιασίδωτες γεύσεις, φτιαγμένες με αφοσίωση στις παραδοσιακές συνταγές και βασισμένες σε υλικά που έρχονται τακτικά εδώ απ’ ευθείας από τη Νάπολη, γενέτειρα του σεφ – ιδιοκτήτη.
> Bonus: για ένα ποτό στο...
Villa Grigio 46
Μια ανάσα δροσιάς μέσα στην πόλη σε περιμένει στην καταπράσινη αυλή του Villa Grigio 46, εκεί όπου το απεριτίβο μετατρέπεται σε εμπειρία. Με fine drinking προτάσεις και προσεγμένα bar bites, είναι ιδανικός σταθμός για την απογευματινή ή βραδινή θερινή σου έξοδο.

Το Negroni – είτε στην κλασική του εκδοχή είτε σε ευφάνταστες παραλλαγές – πρωταγωνιστεί εδώ, ενώ τα δημιουργικά cocktails με ξεχωριστό χαρακτήρα υπόσχονται να ικανοποιήσουν γούστα, περιστάσεις και απαιτήσεις.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.