Τα νέα street food της Αθήνας

Φρέσκα σποτ που υποστηρίζουν με νόστιμο τρόπο την χεράτη προσέγγιση στο φαγητό.

Τα νέα street food εστιατόρια της Αθήνας

Εποχές μεγάλης δόξας γνωρίζει το φαγητό του δρόμου στην Αθήνα, με κατοίκους και επισκέπτες να μη λένε σε καμία περίπτωση 'όχι', σε κάτι που τρώγεται εύκολα, στο χέρι και με λαιμαργία. Τα νέα street food της Αθήνας λοιπόν.

Kermes

Οι Alex de Zoeten και Ανδρέας Κολλάς της φάρμας Kermes συζητούσαν για αρκετό καιρό τη δημιουργία μαζί με τον σεφ Σίμο Τριανταφύλλου (με θητεία σε σημαντικά εστιατόρια σε Αθήνα και εξωτερικό, καθώς και με αξιόλογη δουλειά στο Rooster της Αντιπάρου) τη δημιουργία ενός μέρους για χαλαρό dining, όπου θα γινόταν τροφοδότηση με τα εκλεκτά προϊόντα της φάρμας.

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο street food εστιατόριο Kermes στο Σύνταγμα 20
© Λεωνίδας Τούμπανος

Έτσι, στα μέσα Μαρτίου 2025, το Kermes Street Food έγινε πραγματικότητα, πιάνοντας πόστο στην καρδιά της Αθήνας και εκεί που πάλαι ποτέ συναντούσες το σουβλάκι του Κώστα - στον αριθμό 5 της οδού Πεντέλης, στο Σύνταγμα. Πέντε προτάσεις σε σάντουιτς και δύο προτάσεις σε πατάτες μετράς στο περιεκτικό μενού του Kermes, σε μια γκάμα επιλογών που επιμελείται ο σεφ Τριανταφύλλου.

Info: Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ. 211 0083163

Ringo

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, έκανε την εμφάνιση της στου Ψυρρή και την οδό Πρωτογένους αυτή η kalamaki pub. Ο σεφ Πέτρος Ρηγάκης είναι εκείνος που επιμελείται τα της γεύσης πεπραγμένα εδώ, βάζοντας στη σχάρα -πέρα από την πολύ σοβαρή πρώτη ύλη- μαγειρική αντίληψη που θα ξάφνιαζε πολλούς, κάτι που καθιστά τα εδέσματα ξεχωριστά και διαβολεμένα νόστιμα.

Το σουβλάκι Ringo στην Πρωτογένους 6

Το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος -φυσικά περασμένο σε ξυλάκι- είναι το αδιαμφισβήτητο highlight δίχως αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιπες προτάσεις δεν έχουν κάτι να πουν - αντιθέτως, εξόχως ζουμερό και σωστά μπαχαριασμένο είναι το καλαμάκι από μπούτι κοτόπουλο, καλοστεκούμενο εκείνο με χοιρινό, συν ρίγανη και ανθό αλατιού.

Info: Πρωτογένους 8, Ψυρρή, τηλ. 210 3250324

4 Στοιχεία

 Τα 4 Στοιχεία έκαναν πρεμιέρα στα μέσα Ιανουαρίου στα Εξάρχεια και την αφετηρία της οδού Μεσολογγίου, μπλεντάροντας τους χιπ χοπ ήχους (με μεγάλη αδυναμία στην εγχώρια μάλιστα σκηνή), με φροντισμένα burgers και σάντουιτς, συν ψαγμένες μπύρες από μικροζυθοποιίες. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο εδώ, είναι επίσης ο α λα μπαρ τρόπος λειτουργίας -ή σαν κλασικό σουσάδικο στην Ιαπωνία αν προτιμάς- όπου όλα ετοιμάζονται on the spot στη μπάρα του μικρού εσωτερικού, ακριβώς μπροστά στον επισκέπτη. 

Το νέο street food 4 Στοιχεία στα Εξάρχεια 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο street food 4 Στοιχεία στα Εξάρχεια 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στα του ευ τρώγειν δεδομένα εδώ, ακολουθείται η λογική των smash burgers, που όσο να πει κανείς διανύει περίοδο δόξης λαμπρής το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα. Πολλές από τις παρασκευές μάλιστα διαθέτουν ιντριγκαδόρικα ονόματα, επιλεγμένα με χιούμορ και δίχως καμία περίεργη πρόθεση.

Info: Μεσολογγίου 1, Εξάρχεια, τηλ. 210 3803529

Nosh

Το νέο sandwich shop του Κολωνακίου σερβίρει elevated streed food και προστέθηκε στον γευστικό χάρτη της πόλης εδώ και λίγους μήνες (για τους λάτρεις της ακρίβειας, το ντεμπούτο του συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου 2024). Βασικό έδεσμα -αλλά σίγουρα όχι το μόνο- τα lobster rolls. Καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα σε Lobster Roll Maine (με μαγιονέζα και λάιμ) και Lobster Roll Nosh (με hollandaise και τσάιβς) και για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, μπορείς πάντοτε να προσθέσεις και χαβιάρι Imperia (συστήνεται ανεπιφύλακτα). 

Το νέο street food Nosh στο Κολωνάκι 12

Το νέο street food Nosh στο Κολωνάκι 7

Το ψωμάκι μπριός είναι κάτι που κάνει τη διαφορά, καθώς πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εκδοχές που θα βρεις στην Αθήνα - ειδικά σε κάποια από τα σάντουιτς ταιριάζει άψογα, τόσο, που λες και φτιάχτηκε ακριβώς γι' αυτό τον σκοπό. 

Info: Καψάλη 5, Κολωνάκι, τηλ. 210 7228281

Munchy

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής παίζει πλέον και στο τερέν του χεράτου φαγητού, σε ένα ολοκαίνουριο food hall των ΝΠ. Με βασική αρχή τις καλύτερες πρώτες ύλες, στο Munchy θα βρεις μία elevated εκδοχή του burger σε πέντε βασικές γεύσεις: Από το κλασσικό cheeseburger μέχρι και το φαντασμαγορικό Korean kimchi burger με buttermilk fried chicken, λιωμένο τυρί cheddar, kimchi, τηγανητό αυγό, τραγανό μπέικον, χειροποίητη μαγιονέζα και maple syrup.

Παναγιώτης Γιακαλής

Οι πιο μερακλήδες μπορούν να συνδυάσουν τα παρά πάνω με μία "μπόλικη" μερίδα από πατάτες με truffle σως, παρμεζάνα και μπέικον ή με τις επικές smashed fries με Πατάτες τηγανητές smashed με μπιφτέκι, πίκλα, κομματάκια μπέικον και την σως-σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.

Info: Αρχιπελάγους 71, Γλυφάδα, τηλ. 213 0883606

Armando

Ο Diego Armando Maradona δανείζει το μεσαίο του όνομα στο νέο σποτ της οδού Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, που παίζει με το νεοναπολιτάνικο ζυμάρι όπως περίπου το έκανε ο θρυλικός Αργεντίνος με την μπάλα.

Η πιτσαρία Armando στον Κεραμεικό 24
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η πιτσαρία Armando στον Κεραμεικό 16
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το απόλυτο comfort food -λέγε με πίτσα- τίθεται στο επίκεντρο της δημιουργικά γευστικής δραστηριότητας εδώ και καταφθάνει από έναν custom made φούρνο που σχεδίασε ο ίδιος ο (εκ των ιδιοκτητών) Βασίλης Στεφανάκης. Το νεο-ναπολιτάνικο ζυμάρι που κυριαρχεί εδώ είχε καιρό πριν μπει στο μυαλό της ταλαντούχας σεφ Ελένης Σαράντη και πλέον βρίσκει ολόδικό του γήπεδο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και τα χαρίσματά του. 'Όπου γήπεδο βάλε ένα ανοιχτόχωρο και καλόκαρδο εσωτερικό (μαζί με τραπεζάκια στον πεζόδρομο για τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου), με μεγάλα τραπέζια και μωσαϊκό στο τερέν, plus την περιοχή των pizzaiolo και το μπαρ. 

Info: Σαλαμίνος 43, Κεραμεικός

Guerilla Chef Burgers

Ένα από τα δημοφιλέστερα burgerάδικα της Αθήνας, το Guerilla Chef Burgers (βραβευμένο ως το δημοφιλέστερο street food της πόλης στα Tasty Awards x Esquire 2023), απέκτησε εδώ και λίγες ημέρες μικρό αδερφάκι και έτσι το συναντάς πια πέρα από τα Εξάρχεια και στον Νέο Κόσμο.

To Guerilla Chef Burgers άνοιξε νέο κατάστημα στον Νέο Κόσμο
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το φρέσκο σποτ πιάνει πόστο στον αριθμό 21 της οδού Σπινθάρου, που προφανώς σου είναι οικείος δρόμος καθώς εκεί βρίσκεται και ο Αχιλλέας, ένα από τα καλύτερα σουβλατζίδικα της πόλης.

Info: Σπινθάρου 21, Νέος Κόσμος, τηλ. 213 0995336

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Beereus Gastropub": Μια ολοκαίνουργια ιρλανδική παμπ με ελληνική ψυχή

Στα πρότυπα ιρλανδικής παμπ, στην εμφάνιση, αλλά με μια πλούσια γαστρονομική ούγια η "Beereus Gastropub" μόλις έπιασε λιμάνι στον Πειραιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
30/04/2025

Kuchisabishii: Το δημοφιλές Tuk Tuk ετοιμάζει νέο, ιαπωνικό εστιατόριο

Mια γιαπωνέζικη comfort 'καντίνα', μια izakaya, που θα σερβίρει ράμεν, γκιόζες, katsu curry και katsu burger βρίσκεται στα σκαριά από τον Μπάμπη Ασκερίδη.

Τα αγαπημένα εστιατόρια του Βαγγέλη Περρή

Κάθε εβδομάδα, ένας αναγνωρίσιμος κάτοικος της πρωτεύουσας μας μιλά για τα αγαπημένα του στέκια.

Τα καυτά openings της Γλυφάδας

Διεθνή κι εγχώρια brands, αλλά και νέα ανεξάρτητα openings έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τη Γλυφάδα και τη γειτονιά της έναν από τους πιο ζωηρούς γαστρονομικούς προορισμούς του λεκανοπεδίου, κι αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για να συντονιστείς με τις εξελίξεις της αθηναϊκής κόστας.

"Ήταν ένα μικρό καράβι" και δένει στη Γλυφάδα

Ο Αντώνης Ψάλτης και ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια της Τήνου σερβίρουν για ένα βράδυ στην Αθήνα και το "Ark".

Η ιστορία της street food αυτοκρατορίας Taco Bell, που ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα

Η pop κουλτούρα των tacos καταφθάνει προσεχώς και στην ελληνική πρωτεύουσα. Και αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα Taco Bell.

Μια Τύπου Ταβέρνα μόλις άνοιξε στο Παγκράτι

Σε έναν μοντέρνας αισθητικής χώρο και σε ένα... κλασικό εστιατορικό σημείο, θα φας κατσικάκι κλέφτικο, παϊδάκια και κοκορέτσι.