
Εποχές μεγάλης δόξας γνωρίζει το φαγητό του δρόμου στην Αθήνα, με κατοίκους και επισκέπτες να μη λένε σε καμία περίπτωση 'όχι', σε κάτι που τρώγεται εύκολα, στο χέρι και με λαιμαργία. Τα νέα street food της Αθήνας λοιπόν.
Kermes
Οι Alex de Zoeten και Ανδρέας Κολλάς της φάρμας Kermes συζητούσαν για αρκετό καιρό τη δημιουργία μαζί με τον σεφ Σίμο Τριανταφύλλου (με θητεία σε σημαντικά εστιατόρια σε Αθήνα και εξωτερικό, καθώς και με αξιόλογη δουλειά στο Rooster της Αντιπάρου) τη δημιουργία ενός μέρους για χαλαρό dining, όπου θα γινόταν τροφοδότηση με τα εκλεκτά προϊόντα της φάρμας.


Έτσι, στα μέσα Μαρτίου 2025, το Kermes Street Food έγινε πραγματικότητα, πιάνοντας πόστο στην καρδιά της Αθήνας και εκεί που πάλαι ποτέ συναντούσες το σουβλάκι του Κώστα - στον αριθμό 5 της οδού Πεντέλης, στο Σύνταγμα. Πέντε προτάσεις σε σάντουιτς και δύο προτάσεις σε πατάτες μετράς στο περιεκτικό μενού του Kermes, σε μια γκάμα επιλογών που επιμελείται ο σεφ Τριανταφύλλου.
Info: Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ. 211 0083163
Ringo
Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, έκανε την εμφάνιση της στου Ψυρρή και την οδό Πρωτογένους αυτή η kalamaki pub. Ο σεφ Πέτρος Ρηγάκης είναι εκείνος που επιμελείται τα της γεύσης πεπραγμένα εδώ, βάζοντας στη σχάρα -πέρα από την πολύ σοβαρή πρώτη ύλη- μαγειρική αντίληψη που θα ξάφνιαζε πολλούς, κάτι που καθιστά τα εδέσματα ξεχωριστά και διαβολεμένα νόστιμα.

Το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος -φυσικά περασμένο σε ξυλάκι- είναι το αδιαμφισβήτητο highlight δίχως αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιπες προτάσεις δεν έχουν κάτι να πουν - αντιθέτως, εξόχως ζουμερό και σωστά μπαχαριασμένο είναι το καλαμάκι από μπούτι κοτόπουλο, καλοστεκούμενο εκείνο με χοιρινό, συν ρίγανη και ανθό αλατιού.
Info: Πρωτογένους 8, Ψυρρή, τηλ. 210 3250324
4 Στοιχεία
Τα 4 Στοιχεία έκαναν πρεμιέρα στα μέσα Ιανουαρίου στα Εξάρχεια και την αφετηρία της οδού Μεσολογγίου, μπλεντάροντας τους χιπ χοπ ήχους (με μεγάλη αδυναμία στην εγχώρια μάλιστα σκηνή), με φροντισμένα burgers και σάντουιτς, συν ψαγμένες μπύρες από μικροζυθοποιίες. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο εδώ, είναι επίσης ο α λα μπαρ τρόπος λειτουργίας -ή σαν κλασικό σουσάδικο στην Ιαπωνία αν προτιμάς- όπου όλα ετοιμάζονται on the spot στη μπάρα του μικρού εσωτερικού, ακριβώς μπροστά στον επισκέπτη.


Στα του ευ τρώγειν δεδομένα εδώ, ακολουθείται η λογική των smash burgers, που όσο να πει κανείς διανύει περίοδο δόξης λαμπρής το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα. Πολλές από τις παρασκευές μάλιστα διαθέτουν ιντριγκαδόρικα ονόματα, επιλεγμένα με χιούμορ και δίχως καμία περίεργη πρόθεση.
Info: Μεσολογγίου 1, Εξάρχεια, τηλ. 210 3803529
Nosh
Το νέο sandwich shop του Κολωνακίου σερβίρει elevated streed food και προστέθηκε στον γευστικό χάρτη της πόλης εδώ και λίγους μήνες (για τους λάτρεις της ακρίβειας, το ντεμπούτο του συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου 2024). Βασικό έδεσμα -αλλά σίγουρα όχι το μόνο- τα lobster rolls. Καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα σε Lobster Roll Maine (με μαγιονέζα και λάιμ) και Lobster Roll Nosh (με hollandaise και τσάιβς) και για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, μπορείς πάντοτε να προσθέσεις και χαβιάρι Imperia (συστήνεται ανεπιφύλακτα).


Το ψωμάκι μπριός είναι κάτι που κάνει τη διαφορά, καθώς πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εκδοχές που θα βρεις στην Αθήνα - ειδικά σε κάποια από τα σάντουιτς ταιριάζει άψογα, τόσο, που λες και φτιάχτηκε ακριβώς γι' αυτό τον σκοπό.
Info: Καψάλη 5, Κολωνάκι, τηλ. 210 7228281
Munchy
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής παίζει πλέον και στο τερέν του χεράτου φαγητού, σε ένα ολοκαίνουριο food hall των ΝΠ. Με βασική αρχή τις καλύτερες πρώτες ύλες, στο Munchy θα βρεις μία elevated εκδοχή του burger σε πέντε βασικές γεύσεις: Από το κλασσικό cheeseburger μέχρι και το φαντασμαγορικό Korean kimchi burger με buttermilk fried chicken, λιωμένο τυρί cheddar, kimchi, τηγανητό αυγό, τραγανό μπέικον, χειροποίητη μαγιονέζα και maple syrup.

Οι πιο μερακλήδες μπορούν να συνδυάσουν τα παρά πάνω με μία "μπόλικη" μερίδα από πατάτες με truffle σως, παρμεζάνα και μπέικον ή με τις επικές smashed fries με Πατάτες τηγανητές smashed με μπιφτέκι, πίκλα, κομματάκια μπέικον και την σως-σήμα κατατεθέν του μαγαζιού.
Info: Αρχιπελάγους 71, Γλυφάδα, τηλ. 213 0883606
Armando
Ο Diego Armando Maradona δανείζει το μεσαίο του όνομα στο νέο σποτ της οδού Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, που παίζει με το νεοναπολιτάνικο ζυμάρι όπως περίπου το έκανε ο θρυλικός Αργεντίνος με την μπάλα.


Το απόλυτο comfort food -λέγε με πίτσα- τίθεται στο επίκεντρο της δημιουργικά γευστικής δραστηριότητας εδώ και καταφθάνει από έναν custom made φούρνο που σχεδίασε ο ίδιος ο (εκ των ιδιοκτητών) Βασίλης Στεφανάκης. Το νεο-ναπολιτάνικο ζυμάρι που κυριαρχεί εδώ είχε καιρό πριν μπει στο μυαλό της ταλαντούχας σεφ Ελένης Σαράντη και πλέον βρίσκει ολόδικό του γήπεδο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και τα χαρίσματά του. 'Όπου γήπεδο βάλε ένα ανοιχτόχωρο και καλόκαρδο εσωτερικό (μαζί με τραπεζάκια στον πεζόδρομο για τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου), με μεγάλα τραπέζια και μωσαϊκό στο τερέν, plus την περιοχή των pizzaiolo και το μπαρ.
Info: Σαλαμίνος 43, Κεραμεικός
Guerilla Chef Burgers
Ένα από τα δημοφιλέστερα burgerάδικα της Αθήνας, το Guerilla Chef Burgers (βραβευμένο ως το δημοφιλέστερο street food της πόλης στα Tasty Awards x Esquire 2023), απέκτησε εδώ και λίγες ημέρες μικρό αδερφάκι και έτσι το συναντάς πια πέρα από τα Εξάρχεια και στον Νέο Κόσμο.

Το φρέσκο σποτ πιάνει πόστο στον αριθμό 21 της οδού Σπινθάρου, που προφανώς σου είναι οικείος δρόμος καθώς εκεί βρίσκεται και ο Αχιλλέας, ένα από τα καλύτερα σουβλατζίδικα της πόλης.
Info: Σπινθάρου 21, Νέος Κόσμος, τηλ. 213 0995336
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.