Το "Esthio" φέρνει τη γεύση των Βαλκανίων στο Κουκάκι

Το νέο εστιατόριο του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα σερβίρει ελεύθερες εκδοχές γευστικών σημαιοφόρων από χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ελλάδα, σε elevated μορφή μιας fine-comfort μαγειρικής προσέγγισης που έχει τη νοστιμιά για πρωταγωνιστή.

Esthio Κουκάκι 2023 Λεωνίδας Τούμπανος

Πέμπτη μεσημέρι, θερμοκρασία στα χαμηλά 30, η Αθήνα έχει αρχίσει να σιγοψήνεται, και στο Κουκάκι, που τα στενά του απλώνονται σα διάδρομοι φάμπρικας μαζικού τουρισμού (αυτόματα πλυντήρια δίπλα σε βρετανικού τύπου sports bars οι πιο πρόσφατες αφίξεις που παρατηρώ, λίγο πιο πέρα από βιτρίνες γεμάτες είδη ελληνικής λαϊκής τέχνης με ούγια Άπω Ανατολής), ο ήλιος λάμπει κατάτι επιθετικός, για όσους τουλάχιστον δεν έρχονται εδώ από το βόρειο σέλας, για να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο τερέν του AirBnB.

Esthio Κουκάκι 2023 Έλβι Δημήτρης Ζύμπα
Λεωνίδας Τούμπανος
Το Κουκάκι ήταν ανέκαθεν μια γαστρονομική γειτονιά, λέει ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα, από το "Esthio", τη νέα εστιατορική έδρα του

Κι όμως, "το Κουκάκι ήταν ανέκαθεν μια γειτονιά γαστρονομική, στην οποία έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να επιδείξουμε με αξιώσεις την κουζίνα της περιοχής μας", μου λέει ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα, από το νέο γαστρονομικό του στέκι: το "Esthio" (από το αρχαιοελληνικό εσθίω), στην ανοιχτόκαρδη βεράντα του οποίου μοιάζει να έχει εγκατασταθεί ένα αναζωογονητικό βοριαδάκι, γλυκό κι ανακουφιστικό όσο κι η κομψή μίνιμαλ αισθητική στους αφράτους μαύρους καναπέδες που ζώνουν τον έξω χώρο, αλλά και στις γλυκές καμπύλες στα stools της μικρούλας μέσα σάλας, που έχει για επίκεντρο τη μπάρα της ανοιχτής κουζίνας. Εκεί, δηλαδή, όπου η ομάδα ολοκληρώνει πιάτα εμπνευσμένα από τα Βαλκάνια, συνθέτοντας élevé εκδοχές γευστικών σημαιοφόρων από χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και – φυσικά – η Ελλάδα, με τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά για κεντρικούς πρωταγωνιστές, πλαισιωμένους από μαγειρική κομψότητα και υψηλή τεχνική.

Esthio Κουκάκι 2023
Λεωνίδας Τούμπανος
Το προζυμένιο ψωμί του "Esthio", που φτιάχνεται επιτόπου, από τρία διαφορετικά άλευρα, ένα είναι από τα νοστιμότερα που σερβίρονται αυτήν την περίοδο στην Αθήνα

Το προζυμένιο ψωμί, για παράδειγμα, που φτιάχνεται εδώ από τρία διαφορετικά άλευρα, είναι ένα από τα πιο νόστιμα και συννεφένια που σερβίρονται αυτήν την περίοδο στην Αθήνα, κι έρχεται με μια μυκονιάτικου τύπου μαϊντανοσαλάτα (καίτοι κομμάτι λειψή στη βοτανική δροσιά) και εκλεκτό ελαιόλαδο Μάνης με ανθό αλατιού, ενώ το μαριναρισμένο ψάρι ημέρας (μαγιάτικο απ’ το Γύθειο, σήμερα), που συνοδεύεται από έναν βελούδινο κι εκφραστικό πουρέ φασολάδας, έχει βουτυρένιο δάγκωμα κι ορεκτικές εντάσεις, χορηγία του μίγματος μπαχαρικών που "χτίζουν" το τσεβάπι, το παραδοσιακό κεμπάπ των Σέρβων δηλαδή. Η δε γκαστρωμένη πιπεριά, γεμιστή με ντομάτα και λευκό τυρί - μια μεσογειακή αγαπημένη απανταχού του βαλκανικού ήλιου - εδώ έρχεται σε open faced εκδοχή με αεράτη κρέμα από γαλένι και ζουμερές καρδιές ντομάτας να φτιάχνουν πληθωρική μπουκιά, που θυμίζει καλοκαίρι σε κάθε δάγκωμα, ακόμη κι αν το ταρτάρ γαρίδας, που πλουτίζει το πιάτο, δε βρίσκει χώρο να εκφράσει την ευγενική του βουτυράδα.

Esthio Κουκάκι 2023
Λεωνίδας Τούμπανος
Η πιπεριά γεμιστή με ντομάτα και λευκό τυρί - μια μεσογειακή αγαπημένη απανταχού του βαλκανικού ήλιου - εδώ έρχεται σε open faced εκδοχή, με ταρτάρ γαρίδας να πλουτίζει τη μπουκιά
Esthio Κουκάκι 2023
Λεωνίδας Τούμπανος
Το μαγειρευτό με καρύδια - ένα "βασιλικό γεύμα", όπως το θεωρούν στην Αλβανία - είναι αρκετό για να πείσει και τους αλλεργικούς του Κουκακίου να βάλουν τη γειτονιά στον εστιατορικό τους χάρτη

Κάνω ένα βήμα πίσω εδώ, για να θυμίσω ότι τον Έλβι Ζύμπα τον γνωρίσαμε από το βραβευμένο "Alficon" του Παγκρατίου, ο γιαουρτοταβάς του οποίου (παραδοσιακό πιάτο της Αλβανίας, πατρίδα του σεφ), αποτέλεσε πιάτο – φετίχ της πόλης, για όσους πρόλαβαν να το ανακαλύψουν. Τώρα που το "alficon" δεν υπάρχει πια, το πιάτο σερβίρεται εδώ εξίσου φινετσάτο και πληθωρικό. Για τη θέση του φαβορί στο μενού, όμως, κοντράρεται στα ίσια από το μαγειρευτό με καρύδια: ένα "βασιλικό γεύμα", όπως το θεωρούν στην Αλβανία, που εδώ όμως έρχεται σε πιο φίνα, ανάλαφρη εκδοχή, με ολόφρεσκη σφυρίδα άριστα διαχειρισμένη στη θέση του κρέατος της παραδοσιακής συνταγής, και μεταξένια υφή στην γλυκιά κρέμα κρεμμυδιών, που γειώνεται απ’ τις ξυλώδεις ξηροκαρπάτες νότες του καρυδιού. Ένα πιάτο σπουδαίας φινέτσας, τόσο εξωτικό και οικείο ταυτόχρονα, που αρκεί για να κάνει ακόμη και αλλεργικούς του Κουκακίου, σαν τον υπογράφοντα, να βάλουν τη γειτονιά στους προορισμούς τους.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Esthio

Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.