6 νόστιμες στάσεις στην Ευριπίδου

Δε γίνεται να μη σταματήσεις για μερικές μπουκιές στο "στομάχι της Αθήνας".

Η οδός Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας © Λεωνίδας Τούμπανος

Η οδός Ευριπίδου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο πιο μυρωδάτος δρόμος της Αθήνας. Από άλλους, το "στομάχι της Αθήνας". Απολύτως λογικές και οι δύο παρατηρήσεις καθώς αφενός εκεί άρχισε να συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον ήδη από το 1886, με τη λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς (εκεί όπου στεγάζονται έως και σήμερα η ψαραγορά και η Βαρβάκειος) και αφετέρου, υπάρχουν ακόμη μπόλικα μπακάλικα και μαγαζιά με μπαχαρικά.

Θα ασχοληθούμε με το πάνω κομμάτι της, με την αφορμή της εμφάνισης του νέου εστιατορίου του Σωτήρη Κοντιζά, "Tanpopo", πριν λίγες εβδομάδες. Που δεν είναι ωστόσο το μόνο φαγάδικο που παρουσιάζει ενδιαφέρον. 

Πού τρώμε στην Ευριπίδου

"Tanpopo"

Το εστιατόριο Tanpopo στο κέντρο της Αθήνας

Το όνομα της ταινίας του Ιάπωνα σκηνοθέτη Γιούζο Ιτάμι, "Tanpopo", επέλεξε ο Σωτήρης Κοντιζάς για να βαφτίσει το νέο project που επεκτείνει το Nolan-verse (μετά τα "Nolan", "Sweet Nolan" και "Proveleggioς"), άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες και ασχολείται σοβαρά με το ράμεν. Η λαχταριστή ιαπωνική νουντλόσουπα σερβίρεται εδώ σε διάφορες εκδοχές, μαζί με gyozas, μοσχαρίσιο ταρτάρ, katsukare και karaage, καθώς και φροντισμένα ποτά από τον Τάσο Κοράκη.

Info: Αριστείδου 1 & Ευριπίδου, τηλ. 210 7000252

"Η Βόλβη"

Το σουβλάκι Η Βόλβη στο κέντρο της Αθήνας

Οι Άρης Δούκας ("Noel", "Mr.Fox") και Τάσος Περδίκης άντλησαν μπόλικη έμπνευση από το "Ας Περιμένουν οι Γυναίκες" του Σταύρου Τσιώλη και δημιούργησαν ένα από τα πιο μερακλίδικα σουβλατζίδικα της Αθήνας, στο επίσης μερακλίδικο περιβάλλον της Βαρβακείου. Στη "Βόλβη" θα φας -κυρίως- τυλιχτά-λουκούμια με σουτζουκάκι ή σουβλάκι, μινιμαλιστικά φίνα και απέριττα νόστιμα. Και τηγανητή πατάτα, πουθενά. Όπως πρέπει δηλαδή.

Info: Ευριπίδου 24-26, Αθήνα, τηλ. 211 1180587

Διαβάστε Επίσης

"Γκαστόνε"

Δύο χρόνια τώρα, το "Γκαστόνε" υπηρετεί πιστά το concept του ελληνικού diner, με τον Κλεομένη Ζουρνατζή να είναι πια εκείνος που τρέχει το όλο setup.

Το εστιατόριο Γκαστόνε στο κέντρο της Αθήνας

Στο υβριδικό εστιατόριο που συνδυάζει την κλασική χασαποταβέρνα, τις γεύσεις των 90s (πολύ πιο εκλεπτυσμένες ή, αν προτιμάς, δοσμένες με πιο σωστό τρόπο) και το cocktail bar, με κλασικά ως επί το πλείστον ποτά και ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά κρασιά, θα φας εξαιρετική γουρουνοπούλα στη σούβλα, μερακλίδικο ταρτάρ, φροντισμένα αλλαντικά καθώς και τα πιο under the radar νόστιμα μπιφτέκια της Αθήνας.

Info: Πραξιτέλους 43 και Αγίου Μάρκου, τηλ. 210 3211455

"Harvest"

Το εστιατόριο Harvest στο κέντρο της Αθήνας

Για πάνω από μία δεκαετία και εκεί όπου η Ευριπίδου συναντά την Αιόλου, το "Harvest" αποτελεί μία σταθερή στάση για καφέ (από τα πρώτα μαγαζιά της πόλης που λάνσαραν specialty coffee) και κρασί (100+ ετικέτες του ελληνικού και ευρωπαϊκού αμπελώνα), brunch και τσιμπολόγημα μετά ποτού. Must taste τα crispy chicken tacos pancakes, huevos rotos con chistora και η δική τους εκδοχή της παραδοσιακής καρμπονάρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ποιοτικές και εποχιακές πρώτες ύλες. 

Info: Αιόλου 64 και Ευριπίδου, τηλ. 213 0252284

"TraMe"

Τραμεζίνι στο εστιατόριο TraMe της Ευριπίδου

Specialty καφέ από microroasters, spritz και tramezzini είναι το γευστικό τρίπτυχο πάνω στο οποίο χτίζει το "TraMe", που έχει συστηθεί στο κοινό της πόλης ως η πρώτη tramezzineria της Αθήνας, εντός μιας εκ των ομορφότερων στοών του ιστορικού τριγώνου. Το street food/take away σποτ της Ευρυπίδου φέρνει λοιπόν τα tramezzini στην πρωτεύουσα, δίνοντας μια ενδιαφέρουσα εκδοχή του βενετσιάνικου σάντουιτς με εξίσου ενδιαφέροντα πράγματα εντός του ψωμιού.

Info: Ευριπίδου 9, τηλ. 210 3212895

Διαβάστε Επίσης

"The Architects of Time"

Παρότι βρίσκεται ουσιαστικά στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, το "έμπα" του βλέπει Ευριπίδου - γεγονός που του δικαιολογεί την παρουσία του στη συγκεκριμένη λίστα. Τα φώτα στο Μέγαρο Παπαθανασίου έχουν ανάψει από το περασμένο φθινόπωρο, με το "The Architects of Time" να είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης πέντε διαφορετικών, μικρών μαγαζιών σε ένα all day bar restaurant.

Το all day μπαρ εστιατόριο The Architects of Time στο κέντρο της Αθήνας

Η ταλαντούχα σεφ Βιβή Λαμπροπούλου είναι εκείνη που κρατά τα ηνία της κουζίνας, ακολουθώντας μεσογειακή φιλοσοφία με ιταλικές κυρίως πινελιές και μεγάλη έμφαση σε ελληνικές πρώτες ύλες. Όσον αφορά την υπογραφή πίσω από τα signature cocktails αλλά και την αρκετά καλά ενημερωμένη κάβα, αυτή ανήκει στον Μάριο Ηλιόπουλο, που πιθανότατα γνωρίζεις από το "Six D.O.G.S.". 

Info: Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, τηλ. 6980 279538

Διαβάστε Επίσης

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Harvest

Αιόλου 64 & Ευριπίδου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Γκαστόνε

Πραξιτέλους 43 & Αγ. Μάρκου, Κέντρο
  • Εστιατόρια

Βόλβη (H)

Ευριπίδου 24-26 και Φιλοποίμενος 1, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Architects of Time (The)

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, κέντρο
  • Bars

TraMe

Ευριπίδου 9, κέντρο
  • Εστιατόρια

Tanpopo

Αριστείδου 1, Αθήνα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.