"Tanpopo": Ο Σωτήρης Κοντιζάς σερβίρει ράμεν

Το Nolan-verse επεκτείνεται, με ένα νέο εστιατόριο στην Αριστείδου, που τοποθετεί το ράμεν στο επίκεντρο της γαστρονομικής προσοχής.

Κοντιζάς Tanpopo ράμεν

Η ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη Γιούζο Ιτάμι, "Tanpopo" (ή "Τανπόπο" αν προτιμάς), προφανώς και δεν είναι γνωστή στο ευρύ ελληνικό κοινό αλλά κάτι μου λέει πως σύντομα αρκετοί θα αναζητήσουν στο ίντερνετ πράγματα γι' αυτήν. Βλέπεις, η κωμωδία του 1986 με πρωταγωνιστές τους Νομπούκο Μιγιαμότο, Τσουτόμου Γιαμαζάκι και Κεν Γουατανάμπε αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα ramen-western και τοποθετεί στο επίκεντρό της την ιαπωνική σούπα με νουντλς, κρέας και αυγό, που από μόνη της αποτελεί ένα πλήρες comfort γεύμα.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, να πέσει το trailer:

Το όνομα της εν λόγω ταινίας -είναι επίσης και η γιαπωνέζικη λέξη για το dandelion, το φυτό ταραξάκο δηλαδή- λοιπόν επιλέγει ο Σωτήρης Κοντιζάς για να βαφτίσει το νέο project που επεκτείνει το Nolan-verse (μετά τα "Nolan", "Sweet Nolan" και "Proveleggioς") και ασχολείται σοβαρά με το ράμεν.

Tanpopo ράμεν Κοντιζάς κέντρο 2

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, το "ράμεν δεν είναι φαγητό, είναι μια ζεστή αγκαλιά", γι' αυτό και πρόκειται για το μάλλον πιο προσωπικό project του δημοφιλούς σεφ, ρεστορατέρ και παρουσιαστή. Ο Σωτήρης Κοντιζάς μεγάλωσε με instant ramen (κάτι πολύ συνηθισμένο στην Ιαπωνία, με cup noodles, ramen στο κουτί δηλαδή, στα οποία προσθέτεις ζεστό νερό και ύστερα από τρία λεπτά είναι έτοιμο - οι περισσότεροι δεν έμπαιναν στον κόπο να φτιάξουν κανονικά ramen στο σπίτι γιατί στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, σε κάθε γωνία έχει ένα ραμενάδικο, στο φέρνουν ακόμα και σε πορσελάνινα μπολ, τα οποία στο τέλος έρχονται και τα παίρνουν πίσω).

Έπειτα διάβασε το Momofuku -το βιβλίο του David Chang- που το κρατά σαν Βίβλο, όχι τόσο για τις συνταγές αλλά για την ιστορία. Ο περισπούδαστος πια σεφ και εστιατόρας Chang έφερε επανάσταση στην εστιατορική σκηνή των ΗΠΑ όταν εισήγαγε ασιατικές γεύσεις και σύστησε στους Αμερικανούς το έως τότε άγνωστο και ταπεινό ramen noodle. Μέσα από το προαναφερθέν βιβλίο διηγείται πως η δική του εμμονή τον οδήγησε να δανειστεί λεφτά από τον πατέρα του και να στήσει το περίφημο πλέον "Momofuku" noodle bar, μόλις στα 26 του.

By the way, ο Momofuku Ando -από όπου και το όνομα- ήταν αυτός που δημιούργησε το instant ramen. Κάπως έτσι δένουν και όλα όσα έχεις διαβάσει μέχρι τώρα, με έξτρα αλατοπίπερο στην ιστορία τις δοκιμές κατά τη διάρκειας της πρώτης καραντίνας μέσω του "PS Luncheon", όταν ο ΣΚ δοκίμασε μια DIY εκδοχή με το PSL ramen kit.

Ράμεν. Αλλά όχι μόνο.

Το "Tanpopo" ξεκινά να σερβίρει στα πέριξ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων και στη γωνία της Ευριπίδου με την Αριστείδου, σαν μια "καντίνα" που σερβίρει με αμεσότητα τίμιο και καυτό ράμεν. Ετοιμάσου λοιπόν (αρχής γενομένης από τις 6 Φεβρουαρίου) να πιάσεις σκαμπό μπροστά στην κουζίνα και να παραγγείλεις απευθείας από τον μάγειρα που θα φροντίζει για τα δέοντα, εντός ενός χώρου την αρχιτεκτονική ιδέα και τον σχεδιασμό του οποίου έχει αναλάβει η Trail Practice.

Για τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, θα σερβίρει καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 14.00 έως τις 19.00 (18.30 last call). Οι μισές θέσεις θα είναι με κρατήσεις κι οι άλλες μισές first come, first served. Θα ξεκινήσει με ένα μενού 12 κωδικών, εκ των οποίων οι μισοί είναι ramen και gyoza. 

Tanpopo ράμεν Κοντιζάς κέντρο 3


Info

Αριστείδου 1
Τηλ. 210 7000252

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γεύση υπό σκιάν: 20 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Ιστορικές και νεότερες, κλασικές και μοντέρνες, όλες εκείνες οι προτάσεις που υπηρετούν το δίπολο δροσιά-νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/07/2024

Κάν’το όπως η Ρόδος! Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που κατάφεραν να κάνουν το νησί προορισμό για τοπική κουζίνα

Το Νησί των Ιπποτών ούτε ντρέπεται ούτε ξεχνά την απολύτως ξεχωριστή τοπική του κουζίνα, φροντίζοντας να την προβάλλει συστηματικά και παντού από την πιο κλασική ως την πιο φίνα και εκλεπτυσμένη εκδοχή της. Είθε κάποτε αυτή η τάση να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Στις ταβέρνες της Μυκόνου που τρώνε και ντόπιοι και επισκέπτες - κι όμως υπάρχουν!

Ναι, έχει κι από αυτές το νησί των Ανέμων. Και μάλιστα, κάποιες αρκετά αξιόλογες.

"Belle Amie": Για belle vie στο Πασαλιμάνι

Ατμοσφαιρικό και ιστορικό, με τη ρετρό γοητεία του να φέρνει στο προσκήνιο την πυκνή αστική του παράδοση, το σημείο αναφοράς του Πειραιά στρέφει πλώρη για νέες κατακτήσεις, με ζωηρή ενέργεια στη βεράντα και την πλατεία του, αλλά και κουζίνα που δίνει διαφορετική γεύση στην έννοια του all day.

Σε μία νόστιμη γειτονιά της Σύρου

Δύο σποτ που αξίζουν της προσοχής σου, στην αρχοντικότερη των Κυκλάδων.

Ο Νίκος Ρούσσος δίνει γεύση στο 'InterContinental Crete'

Ο πολυβραβευμένος σεφ επιμελείται τα μενού στα δύο εστιατόρια του νέου ξενοδοχείου, την ίδια στιγμή που ο κορυφαίος bartender Ηλίας Στεργιόπουλος μεριμνά για όσα μπαίνουν στα ποτήρια.

Αφιέρωμα: Η γαστρονομία της καλοκαιρινής Ελλάδας | Εστιατόρια και ταβέρνες που δεν χάνουμε στις διακοπές

Το φαγητό είναι από τα κλειδιά των πετυχημένων διακοπών. Πριν ξεκινήσετε για τα νησιά και τις παραλίες δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε.