Πώς τα προλαβαίνεις όλα Αλέξανδρε Γκικόπουλε;

Ο πολυτεχνίτης με το αμίμητο στυλ μιλά για τα δεκάδες πράγματα που κάνει ταυτόχρονα αλλά και τον τρόπο που τα καταφέρνει, με αφορμή το άνοιγμα του "Polyamorous".

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος στο Polyamorous, το concept store στην Μαυρομιχάλη, στα Εξάρχεια © Λεωνίδας Τούμπανος

Μόνο λίγα δεν είναι τα πράγματα με τα οποία καταπιάνεται παράλληλα ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος τα τελευταία χρόνια. Αφού αποτέλεσε ένα από τους πιο αγαπητούς bartenders της πόλης για πάνω από μία δεκαετία -μπορεί ακόμη κάποιο random βράδυ να τον πετύχεις σε κάποιο random guest πίσω από την μπάρα, όπου θα φτιάχνει καθόλου random ποτά- εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό bar consultant και brand ambassador.

Ταυτόχρονα, διατηρεί μία ολοζώντανη περσόνα στα social media, μαγειρεύει εκπληκτικά cheeseburgers και γενικότερα ψήνει τα πάντα μαεστρικά. Ζωγραφίζει, στέλνει ευχές σαν Confessions Guy του Starfan και προσεχώς θα τον δεις και στην τηλεόραση σε ένα πολύ ευχάριστο concept.

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος στο Polyamorous, το concept store στην Μαυρομιχάλη, στα Εξάρχεια 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πριν το τελευταίο, μας παρουσιάζει μαζί με τη σύζυγό του, (δημοσιογράφο και partner στο Difford's Guide for Greece and Cyprus, συνδιοργανώτρια στα Aegean Cocktails & Spirits, Rum & Whisky Festival και Athens Cocktail Festival & Week) Ελένη Νικολούλια, το επόμενο talk of the town σποτ που ακούει στο όνομα "Polyamorous". 

Μιλά για όλα αυτά -ή για όσα προλάβαμε τέλος πάντων- στο "α". 

Το ευρύ κοινό σε γνωρίζει από τα μπαρ. Πώς προέκυψαν στη ζωή σου;

Αυτό συνέβη τυχαία λόγω ενός φίλου που εργαζόταν ως DJ, σε διάφορα μαγαζιά. Κάποια στιγμή ξεκίνησε να δουλεύει και σε ένα μπαρ. Εγώ τον ακολουθούσα στο μπαρ, συνήθως με αρκετές φίλες μας. Ένα βράδυ των Χριστουγέννων του 2004, στην τρυφερή ηλικία των 18 ετών, το εν λόγω μπαρ είχε ανάγκη από προσωπικό. Καμία από τις φίλες μας δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να εργαστεί οπότε βρέθηκα εγώ στο ρόλο του σερβιτόρου, στο "Καλούα", στα Μελίσσια. Για την ιστορία, το μπαρ δεν υπάρχει πια.

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος στο Polyamorous, το concept store στην Μαυρομιχάλη, στα Εξάρχεια 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Και πόσο καιρό έμεινες στο σέρβις, προτού μετακομίσεις στη μπάρα; 

Αρκούσαν δύο εβδομάδες για να αναγνωριστεί το σπουδαίο μου ταλέντο και να βρεθώ στο μπαρ. Έμεινα εκεί τρία χρόνια, μετά ακολούθησε το "Apsendi" στο Ψυχικό, για περίπου τα ίδια χρόνια. Έπειτα το "Pere Ubu" στη Γλυφάδα και επιστροφή στο "Apsendi". Μετά, "Underdog", "Drunk Sinatra" και "Rehab", "BookAli". Και έπειτα το αισιόδοξο τέλος μου στις αθηναϊκές μπάρες. 

Πώς είδες τη σκηνή των μπαρ να αλλάζει όλα αυτά τα χρόνια;

Βρέθηκα στα μπαρ αρχικά όταν φάνηκε κάτι να αλλάζει. Αλλά, κυρίως, πρόλαβα την όλη φάση πάνω στο απόγειό της. Έτρεχα για να πιάσω κι εγώ το κύμα όπως όλοι, πιστεύω πως σε ικανοποιητικό βαθμό τα κατάφερα. Ξέρεις, ήταν η εποχή που όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με τους διαγωνισμούς των cocktails, που έψαχναν το διαφορετικό. Άλλοι με το σωστό τρόπο και άλλοι με τον εύκολο. 

Διαβάστε Επίσης

Και τι κάνει τελικά ένα μπαρ σημαντικό; Ή διαφορετικό αν θέλεις. 

Οι λεπτομέρειες και η προσοχή που δίνεται στο κάθε τί. Έπειτα, η συνέπεια, που τη θεωρώ πολύ σπουδαίο πράγμα. Ακόμη και στο ωράριο που ανοίγεις. Θέλει ο άλλος ρε παιδί μου να ξέρει ότι είσαι εκεί. Να γνωρίζει πως θα σε βρει τη σωστή ώρα κάθε φορά. 

Εργάζεσαι πια ως bar consultant και brand ambassador. Πώς ήταν αυτή η μετάβαση; Σου λείπει η νύχτα και το μπαρ;

Μάλλον εύκολη θα τη χαρακτήριζα. Γενικότερα, οποια δουλειά κι αν κάνω, δίνω ακριβώς αυτό το μέρος του εαυτού μου που χρειάζεται ώστε να γίνει σωστά. Βοηθούσε και βοηθά σε αυτό πάντοτε πως αναζητώ καλές συνθήκες. 
    
Επίσης αρκετός κόσμος σε γνωρίζει από τα social media.

Η 'περσόνα' -αν μπορούμε να το πούμε έτσι- στα social media και έτυχε και πέτυχε θα έλεγα. Τα ξεκίνησα για πλάκα και συνεχίζονται για πλάκα. Ποτέ δεν τα πήρα πιο σοβαρά από όσο πρέπει και ίσως αυτό να είναι το μυστικό. Δεν αγχώνομαι περαιτέρω για αυτά. Είναι σημαντικό να κάνεις πράγματα και αυτά να αντικατοπτρίζονται ακριβώς όπως είναι.

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος στο Polyamorous, το concept store στην Μαυρομιχάλη, στα Εξάρχεια 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Γίνεσαι viral συχνά όμως. Σε τρομάζει αυτό; 

Δε δίνω περισσότερη σημασία από αυτή που χρειάζεται. Γι αυτό και συχνά, όπως αυτή την περίοδο, απέχω, για τα δικά μου πάντοτε δεδομένα. Έχει πλάκα και δεν έχει ταυτόχρονα. Συνήθως όταν όλοι μιλούν για σένα στο μικρόκοσμο των social ή θα έχεις κάνει κάτι ωραίο ή θα έχεις κάνει κάποια χοντρή μ@λ@κί@. Και δεν είμαι τόσο βέβαιος προς το πού γέρνω να σου πω. 

Έχεις μία ιδιαίτερη αδυναμία προς το καλό φαγητό. Από πού προήλθε αυτό;

Από πάρα πολύ μικρό, οι γονείς μου με πήγαιναν πάντοτε, μαζί με τον αδερφό μου, σε ωραία μέρη για φαγητό. Μεγαλώνοντας, συνέχισα solo την αναζήτηση για εκείνα τα σημεία που θα τρως πάντοτε καλά. Και κάπως έτσι εξελίχθηκε όλο αυτό, ψάχνω πάντοτε κάτι που μου αρέσει, κάτι που μου κάνει.

Γι' αυτό και μαγειρεύεις τα πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο; 

Ακριβώς. Και θα σου πω και κάτι, το σπιτικό φαγητό σχεδόν μου τη σπάει. Γιατί βλέπω συχνά να μην το μαγειρεύουν σωστά ή ακόμη και να το κακοποιούν. 

Σου αρέσει περισσότερο λοιπόν να μαγειρεύεις ή να τρως; 

Να τρώω, σίγουρα. Καμιά φορά μπορεί και να βαρεθώ μαγειρεύοντας. Είναι ωραίο βέβαια, μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να δοκιμάζουν και να καταλαβαίνω από τη φάτσα τους πως κάτι έχει γίνει σωστά. Όταν πάλι δε συμβαίνει αυτό, ξενερώνω. Είναι το ίδιο πράγμα με το μπαρ, αν φτιάξεις ένα καλό ποτό, θα γυρίσει ο άλλος και θα σου κάνει ένα νεύμα ή κάτι τέτοιο. Ευτυχώς, μαγειρεύω για φίλους οπότε έχω αντίληψη τι πήγε καλά και τι όχι. 
 

Διαβάστε Επίσης

Να μαγειρεύεις ή να φτιάχνεις ποτά; 

Πλέον νομίζω να μαγειρεύω. Γενικά μου αρέσει να δημιουργώ όπως έχεις καταλάβει. Για τον ίδιο λόγο ασχολούμαι περιστασιακά και με τη ζωγραφική για παράδειγμα.

Στην τηλεόραση θα σε δούμε; 

Κάτι βρίσκεται στα σκαριά αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα ακόμη. Θα είναι σε ωραίο ύφος πάντως.

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος στο Polyamorous, το concept store στην Μαυρομιχάλη, στα Εξάρχεια 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πες μας δύο λόγια για το "Polyamorous" και ένα ακόμη επιχειρηματικό σου ξεκίνημα. 

Ήδη έχει αρχίσει να με "γαργαλάει" περίεργα αλλά αυτή τη φορά πιστεύω πως θα είναι διαφορετικά. Είναι κάτι που οραματιστήκαμε και φτιάξαμε από την αρχή με τη γυναίκα μου, την Ελένη, δίνοντας προσοχή σε όλες τις πτυχές του "Polyamorous". Θέλω να πιστεύω πως θα βγει κάτι πραγματικά όμορφο. Νιώθουμε πως οι Αθηναίοι θα αρχίσουν να παίρνουν και να προσφέρουν και πάλι λουλούδια, όχι λόγω φυσικά του μαγαζιού μας αλλά γενικότερα. Είναι μία συνήθεια που πάντοτε είχε τη γοητεία της. Εμείς φιλοδοξούμε να τους το υπενθυμίσουμε, με τρόπο άμεσο, ωραίο, οικονομικό και κατανοητό. Μία ωραία ανθοδέσμη κάνει λίγο πιο όμορφη τη ζωή και όλοι χαμογελούν όταν δέχονται μία τέτοια. Όλα για ένα χαμόγελο γίνονται άλλωστε.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες παρεχόμενες υπηρεσίες του "Polyamorous" φαντάζομαι. 

Σίγουρα!

Και κάτι τελευταίο. Πώς τα προλαβαίνεις όλα αυτά; 

Μακάρι να ήξερα κι εγώ. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.