Η φάση είναι ράμεν

Η πολυεπίπεδη γευστική comfort-ιά της δημοφιλούς ιαπωνικής νουντλόσουπας δείχνει να κάνει το statement της στην εστιατορική Αθήνα.

Ράμεν στην Αθήνα Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Ο David Chang είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του κόσμου της γεύσης, ειδικά στο ευρύ κοινό. Εκτός από τις πραγματικά cool εκπομπές του, όπως το "Ugly Delicious" και το "Breakfast, Lunch & Dinner", έχει γράψει το όνομά του στην ιστορία της comfort γαστρονομίας με πολλά και ενδιαφέροντα projects. Ένα από αυτά είναι ασφαλώς και η αλυσίδα "Momofuku", που έφερε μία κάποια επανάσταση στην εστιατορική σκηνή των ΗΠΑ όταν εισήγαγε ασιατικές γεύσεις και σύστησε στους Αμερικανούς το έως τότε άγνωστο και ταπεινό ramen noodle. Βασικά, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Chang -προτού καν συμπληρώσει 3 δεκαετίες ζωής- ξεκίνησε την επανάσταση του ράμεν στον δυτικό κόσμο.

Στα μέρη μας, η ξακουστή ιαπωνική νουντλόσουπα άργησε να έρθει και η αλήθεια είναι πως είδαμε μόλις πριν μερικούς μήνες κάποιες πολύ αξιόλογες προσπάθειες. Εσχάτως, δύο από τους πιο δημοφιλείς restaurateurs της αθηναϊκής σκηνής, ο Άρης Βεζενές και ο Σωτήρης Κοντιζάς αποφάσισαν να ρίξουν μεγάλο μέρος της προσοχής τους στο πιάτο που εξελίχθηκε μέσα στις δεκαετίες από σήμα-κατατεθέν της ιαπωνικής τάξης σε στήριγμα των Αμερικανών φοιτητών και, πια, σε ένα από τα μεγαλύτερα food trends της Νέας Υόρκης, σχεδόν όσο τα bagel, η πίτσα και το σάντουιτς με παστράμι. Και ξέρεις τι λένε: Αν πετύχει στη Νέα Υόρκη, μπορεί να πετύχει παντού. Στα δικά μας και πάλι όμως.

Ράμεν το αθηναϊκό

*Πριν από οτιδήποτε άλλο, το βασικότερο: Ράμεν = ζωμός + νουντλς + κρέας + γαρνιτούρες. Ωραία; Προχωράμε.

Μόλις λίγες ημέρες ζωής μετρά το "Tanpopo", στο κέντρο της Αθήνας και τα πέριξ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων. Το νέο project του Σωτήρη Κοντιζά λειτουργεί ουσιαστικά σαν μία feelgood καντίνα που σερβίρει τίμιο ράμεν (εδώ θα βρεις μεταξύ άλλων shoyu, tori paitan, mazemen) αλλά και δύο εκδοχές gyoza (με χοιρινό και μανιτάρια), katsukare και karaage, ακριβώς μπροστά από την κουζίνα του.

Ξέρω, έχεις άγνωστες λέξεις παραπάνω αλλά το μενού του "Tanpopo" στα εξηγεί όλα όμορφα και ωραία. Plus πόντοι στα πολύ νόστιμα ποτά του Τάσου Κοράκη, που κάνει πολύ καλή δουλειά στο μπαρ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της περασμένης καλοκαιρινής σεζόν στο εστιατόριο "Bostani", στο ξενοδοχείο "Verina Astra" της Σίφνου.

Ράμεν στην Αθήνα_Ekiben Kitchen
@ikigaimarket_

Μερικές εβδομάδες πιο πριν, στις εσχατιές της οδού Σκούφου, ο Άρης Βεζενές έκανε τα αποκαλυπτήρια του "Ikigai Market", που μεταξύ άλλων φιλοξενεί εντός του το "Ekiben Kitchen". Στη μαρμαρένια μπάρα του τελευταίου, πέρα από τα viral Birdman smash και katsu sandos, μπορείς δίχως ενοχές να ρουφήξεις άμεσα και νόστιμα τα εξαιρετικά ράμεν - ondori, mushroom, shabu-shabu ribeye συν οποιοδήποτε ημέρας θα προκαλέσουν ευχάριστο πονοκέφαλο όσον αφορά την επιλογή.

Το 'κίνημα-ράμεν' στην Αθήνα όμως είχε ξεκινήσει λίγο πριν, πιο συγκεκριμένα στα μέσα του 2019, όταν στην -εξόχως ταιριαστή για τη γενικότερη γευστική φιλοσοφία- Απόλλωνος, αφίχθη το "So So So". Οι επιλογές σε αυτό ποικίλουν όσον αφορά την κρεάτινη βάση (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, αλλά και vegetarian επιλογές), πάντοτε με φρέσκα νουντλς σε διάφορες παραλλαγές, καθώς και μία μικρή επέκταση σε πιο ιντριγκαδόρικες προτάσεις.

Ράμεν στην Αθήνα_So So So
@sososo_ramen

Ράμεν στην Αθήνα_Zuzuto
@zuzutoramen

Λίγο πιο μακριά από το ιστορικό κέντρο της πόλης, στους Αμπελόκηπους και εκεί όπου περίπου η Μιχαλακοπούλου συναντά τη Μεσογείων, το "Zuzuto" έχει σχεδόν πάντοτε γεμάτα τα τραπέζια του. Οι Mary Ann Dela Vega και Cariño Guinabn έφτιαξαν έναν ευχάριστο και οικείο χώρο, όπου σερβίρουν την εξέλιξη της ιδέας τους για τα DIY Ramen Kits που λάνσαραν κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Χειροποίητοι ζωμοί και νουντλς είναι πάντοτε σε πρώτο πλάνο, με highlight εδώ τη σούπα ράμεν με tonkotsu ζωμό χοιρινού, χοιρινό chashu, μανιτάρι kikurage, φύτρες φασολιών, φρέσκο κρεμμύδι, πάστα τσίλι, μαύρο λάδι σκόρδου και αυγό ajitama.

Ράμεν στην Αθήνα_Wagamama
@wagamama_gr

Μπόλικες και άκρως ενδιαφέρουσες είναι και οι εκδοχές των εστιατορίων "Wagamama" σε Κηφισιά και Μαρούσι ("Golden Hall"), με τα chicken qyoza ramen (κοτόπουλο gyoza στον ατμό, ζωμός λαχανικών, ψητό bok choi, αυγό βρασμένο σε τσάι, πάστα τσίλι sambal) και tantanmen beef brisket ramen (korean barbecue brisket βοδινού, πλούσιος ζωμός κοτόπουλου, αυγό μαριναρισμένο σε τσάι, μπαμπού, κίμτσι) να ξεχωρίζουν.

Αν πάλι θέλεις ράμεν στο σπίτι, η ομάδα του χαλανδριώτικου "Μυστικού Κήπου" φέρνει τη βαθιά νοστιμιά του αυθεντικού πιάτου στο χώρο σου, μέσω του "Ramen Project". Πρόκειται για μία delivery - only εμπειρία, με νοστιμιά και φρεσκάδα εστιατορίου. Οι ζωμοί, που παρασκευάζονται όλοι εκ του μηδενός στο 'αρχηγείο', έρχονται σφραγισμένοι σε ειδικές σακούλες vacuum, για να προστεθούν επί τόπου στα υπόλοιπα συστατικά της σούπας, ώστε οι υφές, οι γεύσεις κι οι εντάσεις να είναι εγγυημένα ολόφρεσκες και ζωηρές. 

Ramen Project

Έτσι, επιλογές όπως το κλασικό Beef Ramen με μοσχαρίσιο ζωμό, soba noodles, καπνιστό brisket, αυγό, μανιτάρια και χειροποίητο kimchi, η ελληνόστροφη Greek Style Ramen με γίδα βραστή, φιδέ και μπούκοβο, ή best sellers σαν το Chicken Green Curry Ramen και το Spicy Mussels Ramen γίνονται ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να ζεσταθεί η ψυχούλα σου.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Wagamama

Λεωφ. Κηφισίας 37 Α & Σπ. Λούη (εμπ. κέντρο Golden Hall), Μαρούσι
  • Ethnic κουζίνες

Wagamama

Κασσαβέτη 3, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Μυστικός Κήπος

Καραολή & Δημητρίου 21, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Zuzuto Ramen

Χαλκηδόνος 66, Αμπελόκηποι
  • Ethnic κουζίνες

Ekiben Kitchen

Σκούφου 15, Σύνταγμα
  • Ethnic κουζίνες

Tanpopo

Αριστείδου 1, Αθήνα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.