Updated: Όλα όσα ξεχωρίσαμε στην τελετή των World's 50 Best Restaurants 2022, όπου το "Geranium" αναδείχθηκε Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο

The World's Best Restaurant and The Best Restaurant in Europe 2022

Ήταν μια πολύ ασυνήθιστη μέρα η 18η Ιουλίου 2022 στο Λονδίνο. Ενώ ο καύσωνας των 39°C έκανε τους Εγγλέζους –και όχι μόνο– να λαλήσουν και το μετρό να βαρέσει μπιέλα από τις καθυστερήσεις, ενώ έξω από το Old Billingsgate, την παλιά βικτοριανή ψαραγορά της πόλης, η ουρά που σχημάτιζαν άντρες με άσπρα πουκάμισα και τα σμόκιν ριγμένα στους ώμους και γυναίκες ντυμένες με τα καλά τους μάκραινε συνεχώς. Σε λίγο θα άρχιζε η 20ή απονομή των βραβείων στα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου, και στο χώρο των προοιμίων –λέγε με cocktail party– γινόταν χαμός από χαρούμενες φάτσες: σεφ απ’ όλο τον πλανήτη, food writers, κριτικοί γεύσης και Βρετανοί καλεσμένοι. Ήπια έναν σπέσιαλ καφέ για να πάρω δυνάμεις, φτιάχνοντας το δικό μου χαρμάνι σ’ ένα πρωτότυπο μηχάνημα στο περίπτερο του καφέ Illy, με Arabica Κολομβίας, Αιθιοπίας και Ινδίας, και ρίχτηκα σ’ αυτήν τη γιορτή να χαιρετήσω τους γνωστούς μου και να κάνω καινούργιες γνωριμίες. Ήταν να γίνει στη Μόσχα αυτή η απονομή, αλλά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το σκηνικό μεταφέρθηκε στην έδρα του θεσμού. Παρουσιαστής της βραδιάς ο διάσημος γκουρμέ ηθοποιός Stanley Tucci, ο οποίος μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα από όλους μας, ανακοίνωσε ότι το 3άστερο "Geranium" στην Κοπεγχάγη είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2022. 

W50B 2022V RASMUS
 O Rasmus Kofoed (αριστ.) και ο  Søren Ledet (δεξιά) σήκωσαν συγκινημένοι το τρόπαιο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο.

Η μαντεψιά που προσωπικά είχα κάνει βλέποντας παρόντες στην τελετή αρκετούς από τους σεφ της κουζίνας του επιβεβαιώθηκε, αλλά δεν σας κρύβω την αγωνία και την έξαψη που απλώθηκε στην παλιά ιστορική ψαραγορά του Λονδίνου όπου γινόταν η απονομή, όταν δεν απέμενε παρά η ανακοίνωση των δύο κορυφαίων εστιατορίων. Οι δύο δημιουργοί του, Rasmus Kofoed and Søren Ledet, σήκωσαν συγκινημένοι το τρόπαιο. "Στα πρώτα μας βήματα, και ειδικά όταν μεταφέραμε το "Geranium” στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Κοπεγχάγης(!), όλες οι ενδείξεις ήταν εναντίον μας", είπε ο Rasmus με το τρόπαιο ανά χείρας, "τα καταφέραμε όμως". Με άλλα δύο πολύ διαφορετικά μεταξύ τους εστιατόρια στο top-50 –το μοναδικό και διαρκώς ανερχόμενο για την ολιστική, άκρως conceptual προσέγγισή του στη γαστρονομία "Alchemist" στο Nο 18 και το συνώνυμο της θαλασσινής φινέτσας "Jordnær" στην 38η θέση– η Κοπεγχάγη συνεχίζει την πορεία της ως ένα από τα γαστρονομικά επίκεντρα της υφηλίου, έχοντας στις τάξεις της όχι μόνο το κορυφαίο "Noma", αλλά και αρκετά άλλα καλά εστιατόρια.

Virgilio Martinez
Ο Virgilio Martínez δημιουργός του το "Central", κορυφαία έκφραση της σύγχρονης περουβιανής  κουζίνας και βιοποικιλότητας (Nο 2)

Η δεύτερη μητρόπολη που παίζει δυνατά είναι η Λίμα του Περού, καθώς εκεί βρίσκονται 9 από τα 50 καλύτερα ρεστοράν της Λατινικής Αμερικής. Ανάμεσά τους, το "Central", ως η κορυφαία έκφραση της σύγχρονης περουβιανής κουζίνας και βιοποικιλότητας, ανεβαίνοντας στο Νο 2, γίνεται το καλύτερο εστιατόριο σε όλη την αμερικανική ήπειρο. Το δυναμικό του Περού συμπληρώνουν τα "Maido" (Νo 11) και "Mayta"(Νo 32). 

Διαβάστε Επίσης

Η Ισπανία, που ποτέ δεν έπαψε να είναι σημείο αναφοράς της παγκόσμιας γαστρονομίας, έχοντας πάντα εξαιρετικά εστιατόρια και δημιουργικούς σεφ να εναλλάσσονται στο Νο 1 και τις υπόλοιπες θέσεις του top-50. Φέτος, λοιπόν, στο Νο 3 ανέβηκε το δυναμικά ανερχόμενο "Disfrutar" των 3 πρώην sous-chef του Ferran Adria στη Βαρκελώνη, στο Νο 4 το avant-garde "Diverxo" του wander boy Dabiz Muñoz στη Μαδρίτη, και στην 6η θέση το εμβληματικό "Asador Etxebarri" που ψήνει ακόμη και το χαβιάρι στα κάρβουνα! Τρία ακόμη εξαιρετικά εστιατόρια συμπληρώνουν την ισπανική επίθεση, το "Elkano" (Νo 16), το "Mugaritz" (Νo 21) –και τα δύο στη Χώρα των Βάσκων– και το "Quique Dacosta" (νο42) στην Dénia κοντά στη Βαλένθια.

Oriol Castro, Eduard Xatruch and Mateu Casañas
© Joan Valera
Oriol Castro, Mateu Casañas και Eduard Xatruch, οι πρώην sous–chef του Ferran Adria αιχμή της ισπανικής γαστρονομίας στο "Disfrutar" (Νο 3)

Άλλη μία παρομοίως ισχυρή γαστρονομική δύναμη είναι η Ιταλία, που φέτος ισχυροποίησε πολύ τη θέση της. Πλάσαρε δύο εξαιρετικά εστιατόριά της στην πρώτη δεκάδα, το "Lido 84"(Νο 8) στη λίμνη του Κόμο, και το "Le Calandre"(Νο 10) στο Rubano, το "Uliassi" στη Senigallia (Νο 12 και Highest New Entry Award), το "Reale" στο Castel di Sangro (Νο 15), το "Piazza Duomo" (Νο 19) στην Alba και το "St. Hubertus" (Νο 29) στο San Cassiano.

DiverXo
Το  avant-garde "Diverxo"" (Nο 4)

Η Λατινική Αμερική επίσης κέρδισε πόντους αφού εκτός από το Περού, το "Pujol" (Πόλη του Μεξικού) ανέβηκε στο Νο 4, το εξειδικευμένο στο χοιρινό "A Casa do Porco" (Σάο Πάολο) στην 6η θέση και το "Quintonil" από την Πόλη του Μεξικού και πάλι στην 9η, και ακόμη τα "Don Julio" (Νo 14) στο Μπουένος Άιρες, το Boragó (Νο 43) στο Σαντιάγο, το "Oteque" (νο 47) στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το "Leo" (Νο 48) στην Μπογκοτά, η σεφ του οποίου Leonor Espinosa ανακηρύχθηκε καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο. 

The World's Best Female Chef 2022
Leonor Espinosa, η καλύτερη γυναίκα  σεφ στον κόσμο

Θα πρέπει, πάντως, να υπογραμμίσω ότι η πανδημία και ο περιορισμός της κινητικότητας και των ταξιδιών έφερε αναστάτωση στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή και σίγουρα επηρέασε τα αποτελέσματα των World’s 50 Best Restaurants. Και για να ξεκαθαρίσουμε τη σημασία και τον χαρακτήρα αυτής της βράβευσης μπορεί μεν να έχει στον τίτλο της την έννοια του καλύτερου, αλλά ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι διενεργεί μια απόλυτα ιεραρχική αξιολόγηση. Τα World’s 50 Best είναι πιο πολύ η επιλογή ανθρώπων που τρώνε εξ επαγγέλματος, ή σαν ευγενές χόμπι, σε εξαιρετικά εστιατόρια του πλανήτη, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς και με άποψη την παγκόσμια γαστρονομία. Έτσι, λοιπόν, το Top 50 της παγκόσμιας εστίασης περιλαμβάνει σίγουρα κορυφαία τριάστερα εστιατόρια, αλλά πάνω απ’ όλα προβάλλονται εξαιρετικά εστιατόρια που οδηγούν τις γαστρονομικές εξελίξεις της εποχής με τις καινούργιες ιδέες που προτείνουν.

Διαβάστε Επίσης

Δεν μπορώ λοιπόν να εξηγήσω διαφορετικά την ακραία πτώση φανταστικών εστιατορίων όπως το "Frantzén" στη Στοκχόλμη που από την 6η θέση βρέθηκε στην 25η ή του "Odette" στην κλειστή επί μεγάλο διάστημα λόγω Covid Σιγκαπούρη που από το Νο 8 έπεσε στο Νο 35! Παρομοίως επηρεάστηκαν τα εστιατόρια της Κίνας, του Χονγκ-Κονγκ, της Ιαπωνίας. Ελπίζουμε να υποχωρήσει ο πανδημικός κίνδυνος και η μεγάλη αναστάτωση του πολέμου στην Ουκρανία, για να ζήσει όλος ο πλανήτης με μέτρο και αισιοδοξία τη ζωή και τις γεύσεις της. Α, και να μπει επιτέλους κάποιο ελληνικό εστιατόριο στο προσκήνιο αυτών των βραβείων. 

Ειδικά βραβεία

One To Watch
AM par Alexandre Mazzia, Μασσαλία

World’s Best Female Chef
Leonor Espinosa, "Leo" (Νο 48), Μπογκοτά, Κολομβία

The World's Best Pastry Chef
Ren Frank του "Coda", Βερολίνο

Icon Award
Wawira Njiru, Food for Education, Ναϊρόμπι, Κένυα

World's Best Sommelier
Josep Roca, του "El Celler de Can Roca", Χιρόνα, Καταλονία

Sustainable Restaurant
"Aponiente", El Puerto de Santa Maria, Ισπανία

Highest New Entry Award
"Uliassi" (No 12), Senigallia, Ιταλία

Highest Climber Award
"Nobelhart & Schmutzig" (No 17), Βερολίνο

Art of Hospitality
"Atomix" (No 33), Νέα Υόρκη

Estrella Damm Chefs' Choice Award
Jorge Vallejo του "Quintonil" (No 9), Πόλη του Μεξικού

Η έννοια της ποιότητας βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της μάρκας illy, η οποία επιλέγει καφέ από το κορυφαίο 1% των ποικιλιών Arαbica που καλλιεργούνται στον πλανήτη. Φέτος ο illy, στηρίζει τον θεσμό της βράβευσης των καλυτέρων εστιατορίων του πλανήτη ως ο αποκλειστικός χορηγός του καφέ στα World ’s 50 Best Restaurants 2022 και στα #50BestTalks. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.