Τι ετοιμάζουν οι σεφ εκτός Αθηνών;

Το δεύτερο μέρος του αναλυτικού ρεπορτάζ, που μας μεταφέρει όλα τα εστιατορικά νέα από Μύκονο, Πάρο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Θάσο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική και Θεσπρωτία.

Byblos

Φέτος γίνεται χαμός με τα καινούργια εστιατόρια που ανοίγουν στους τόπους διακοπών και η φήμη της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής ανεβαίνει κατακόρυφα. Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος του αναλυτικού μας ρεπορτάζ, που μας μεταφέρει σε Μύκονο, Πάρο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Θάσο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική και Θεσπρωτία. Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος εδώ

Από πέρσι το περιμέναμε, ωστόσο η πανδημία φρέναρε την άφιξη του διάσημου, από το Σεν Τροπέ έως την Τουλούμ, party restaurant "Bagatelle" που άνοιξε τελικά φέτος τις πόρτες του στη Μύκονο, κοντά στους Μύλους. Ο χώρος θα έχει αύρα Κυανής Ακτής και θα παντρεύει τη διασκέδαση με το χαβιάρι, τη σαμπάνια και τις signature γεύσεις των "Bagatelle", όπως η πίτσα με τρούφα και το ολόκληρο κοτόπουλο με εστραγκόν ψημένο σε μια κρούστα ζύμης και αλατιού. Τη γαλλική Ριβιέρα όμως ξετυλίγει και το ολοκαίνουργιο "Tuya", που μετά τη Βιέννη και το Βουκουρέστι άνοιξε στη Μύκονο, σε μια όμορφη αυλή στην Καλογερά. Θα γευτούμε λοιπόν το πνεύμα της με σαλιγκάρια μπουργκινιόν, αστακούς με ταλιολίνι ή σαφρανάτο ριζότο και πολλά ακόμη που ενθαρρύνουν τη μοιρασιά. 

Ftelia Pacha
"Ftelia Pacha", Μύκονος

Την παρουσία του στο Νησί των Ανέμων ενισχύει φέτος και ο διεθνής όμιλος Pacha με το beach resto "Ftelia Pacha" στην αγαπημένη των σέρφερ παραλία της Φτελιάς. Το γνώριμο εστιατόριο στην άκρη της παραλίας ανακαινίστηκε εκ βάθρων σε πολυτελές boho chic ύφος και το τιμόνι τής ως επί το πλείστον μοντέρνας θαλασσινής κουζίνας θα κρατά ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός (chef de cuisine o Πέτρος Κοσμόπουλος). Δεν θα λείπουν ασφαλώς η all-day καλοκαιρινή διασκέδαση και οι μετακλήσεις γνωστών ονομάτων της μουσικής βιομηχανίας σε σχεδόν καθημερινή βάση. Αυλαία όμως σήκωσε και το αδερφό του new style cabaret "Lio", που άνοιξε πέρυσι σε μια υπέροχη αυλή της Χώρας, έχοντας πλέον επικεφαλής στην κουζίνα του τον ταλαντούχο σεφ Άλκη Βαρδαραμάτο, που συναντούσαμε μέχρι πρόσφατα στην κουζίνα του "Jackie O’ Beach". Στο νέο του πόστο, ο Κεφαλονίτης σεφ θα "ντύσει" τη νεο-καμπαρέ εμπειρία με τη μεσογειακή κουζίνα που ο ίδιος αγαπά, καρυκευμένη με την επτανησιακή καταγωγή του, αλλά και τις λιβανέζικες αδυναμίες του. Το τελευταίο υποδέχεται φέτος στην κουζίνα του τον χρυσοσκουφάτο Δήμο Μπαλόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη co-executive chef του "Jackie O’ Beach", μαζί με τον μέντορα του, Χριστόφορο Πέσκια. Ως προς το μενού, θα διατηρηθούν αρκετά από τα signature πιάτα του μαγαζιού, αλλά θα λανσαριστούν και καινούργια, όπως το tiradito από γαρίδα Κοιλάδας με αρώματα γεμιστών και ο αστακός που θα σερβίρεται κατά το ήμισυ στη σχάρα με σος μάνγκο και ο υπόλοιπος σε ceviche με ανανά και γάλα καρύδας. Παράλληλα, αναδιαμορφώνεται και ο κατάλογος στο "Jackie O’ Cantina" της Χώρας, με κάποιες πιο εστιατορικές επιλογές, όπως το ολόκληρο χεράκι αρνιού στο φούρνο με διάφορες γαρνιτούρες και ινδικές πίτες dosas και άλλα. 

Jackie O’ Cantina
"Jackie O’ Cantina", Μύκονος

Νέα άφιξη στο νησί, το διεθνές brand casual μεσογειακής καλοφαγίας "Meraki", που προσγειώνεται πλάι στην πολυφωτογραφημένη πισίνα του "Cavo Tagoo", με το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. Εκεί, ο executive chef του lifestyle ξενοδοχείου Βαγγέλης Λεούσης, πλάι σε φαβορί του σταθερού μενού του brand, όπως το τυλιχτό με γύρο Wagyu και αφρό τζατζικιού, θα ξεδιπλώσει ένα μενού με έμφαση στην ωμοφαγία (μυλοκόπι καρπάτσιο με passion fruit και αχινό), που θα εφοδιάζεται από το εντυπωσιακό raw bar. Ενδιαφέρουσα είναι όπως πάντα η κινητικότητα στο τερέν των ξενοδοχειακών εστιατορίων. Έτσι τις γεύσεις στο καινούργιο ξενοδοχείο "Tropicana Villas & Suites", στην πλαγιά πάνω από το ομώνυμο κλαμπ, θα επιμελείται στο γνώριμο μοντέρνο ελληνικό του ύφος ο Γιώργος Στυλιανουδάκης.

Διαβάστε Επίσης

Στο επίσης ολοκαίνουργιο "Archipelagos Suites" στην Ελιά, τη γευστική πρόταση θα ενορχηστρώσει, όπως και στο αδερφό ξενοδοχείο "Archipelagos" στο Καλό Λιβάδι, ο Γιώργος Γραμματικόπουλος, ο οποίος σχεδιάζει ένα μενού σε σύγχρονο ελληνικό ύφος και κυκλαδίτικες πινελιές. Από τη Λουκιανού στη Μύκονο μεταφέρεται το κομψό "Brunello" στο χώρο του My Mall, στη Βρύση. Το concept ακολουθεί τις ίδιες ακριβώς κατευθύνσεις με το αθηναϊκό σποτ, με focus –πέρα από το φαγητό που επιμελείται ο Μιχάλης Νουρλόγλου και εκτελεί ο σεφ Χάρης Φράγκος– στο aperitivo και το κρασί. Βασική διαφοροποίηση είναι πως το "Brunello Mykonos" σερβίρει και brunch, καθημερινά από τις 10 π.μ.

Lio
"Lio", Μύκονος

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Παναγιώτης Γιακαλής είναι αυτός που προσθέτει –ως executive–ακόμη ένα γευστικό κεφάλαιο στον "Κουρσάρο", παράλληλα και συμπληρωματικά με τον Take, που είναι πάντοτε υπεύθυνος για το ιαπωνικό section. Ο Γιακαλής και ο sous-chef του και στο "Krabo" Γιάννης Μηλέτσης παρουσιάζουν μια ελληνική/μεσογειακή κουζίνα με focus στο ψάρι και την εποχικότητα, με σταθερή πάντοτε επένδυση στην ποιοτική πρώτη ύλη. Ο Θάνος Στασινός, τώρα, μεταφέρει την ιαπωνοπερουβιανή του εξειδίκευση στο αυστηρά Nikkei concept του "Byblos". Mια ολοκαίνουργια κολεξιόν από ceviche, tiradito και άλλες signature γεύσεις στο γνώριμο δημιουργικό ύφος του σεφ θα πρωταγωνιστούν σε ένα μενού που θα διατηρήσει την αυθεντικότητά του σερβίροντας μόνο nigiri και όχι ρολά, ενώ το διακοσμητικό ύφος θα αντανακλά τον εξωτισμό της κουζίνας στη χαμηλόφωνη nomad πολυτέλεια του χώρου. Αφού μας έκανε να εθιστούμε στο τραγανό κοτόπουλο του "Chicken Picnic", ο Μιχάλης Μερζένης ταξιδεύει στη Μύκονο για να φέρει comfort αέρα στο "Narcissus" του ξενοδοχείου "Kouros", που αλλάζει πορεία μέσα από πιάτα όπως τα ραβιόλι με μπακαλιάρο και nduja, ενώ υπό την επίβλεψή του θα έχει και το εστιατόριο "Reeza" του ξενοδοχείου "Rocabella", που θα προσφέρει μια casual εμπειρία dining με έντονες ελληνικές αναφορές, όπως το ψητό χταπόδι με φάβα και στιφάδο κρεμμυδιών ή το ψάρι ημέρας φρικασέ. Την αγαπημένη του bistronomie με δόσεις fusion μαγειρεύει ο Δημήτρης Κατσάνος στο "Lafs" του "Mykonos Riviera". Αυτό σημαίνει ντελικάτo chawanmushi κοτόπουλου, γκασπάτσο με μάνγκο και αχινό, φάβα από σιφόν με κρόκο αβγού κονφί συν μετσοβόνε και καπνιστή πανσέτα, νοστιμιές δηλαδή, αλλά και μια κουζίνα με ωραίες τεχνικές.

Narcissus
"Narcissus", Μύκονος

Η Πάρος, που φέτος κάνει σαφείς κινήσεις εξέλιξης, συγκεντρώνει πλέον δυνατούς Έλληνες σεφ. Στο ολοκαίνουργιο "Cosme" στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, το εστιατόριο θα έχει την υπογραφή του γνωστού από τη δουλειά του, μεταξύ άλλων, στα διάσημα "La Guerite" και "La Petite Maison" στις Κάννες, Γιάννη Κιόρογλου. Στο casual chic ρεστοράν και με το στιλ της μοιρασιάς σε όλο το τραπέζι, θα παίζει μια Medi-Grecian κουζίνα με πιάτα όπως η σαλάτα kale –τραγανή και βραστή– με ντρέσινγκ φράουλας και λαδοτύρι Πάρου, το κυκλαδίτικο σαλατούρι (σαν σεβίτσε με μαϊντανό και κρεμμύδι), το μιρμιτζελότο με αστακό στα κάρβουνα.

Διαβάστε Επίσης

Ο Μανώλης Παπουτσάκης αναλαμβάνει την επιμέλεια της κουζίνας στο γνωστό ξενοδοχείο "Poseidon of Paros" στη Χρυσή Ακτή, προτείνοντας στο "Triton" πιάτα στο κομψό ελληνικό του ύφος, που αξιοποιούν αρκετά τοπικά προϊόντα, όπως το κριθαράκι σαν γεμιστά του καλοκαιριού με κρέμα από τυρί σούρωμα, αλλά και ενδιαφέροντα μαγειρευτά "όπως παλιά", που θα εναλλάσσονται καθημερινά και θα μαγειρεύονται στις ξυλόσομπες του εστιατορίου. Αέρας ανανέωσης πνέει, όμως, και στο καλό ρεστοράν της Νάουσας "Stilvi", όπου το ολοκαίνουργιο μενού έχει την υπογραφή του Γιάννη Παρίκου, με πιάτα σε σύγχρονο ύφος και ιδιαίτερη έμφαση στα επιλεγμένα κρεατικά που θα ξεκινήσουν οσονούπω να σερβίρονται στην ατμοσφαιρική αυλή του μαγαζιού.

Γιάννη Παρίκος
Γιάννης Παρίκος

Ο Γιάννης Λουκάκος συνεχίζει την επιμέλεια του "Deck" στη Νάουσα, αλλά φέτος παίζει και στο ευρύ μενού του "Ble" στο "Faragas Beach", στην ωραία παραλία του νησιού. Σε ένα ήσυχο σημείο της Χώρας στην Αντίπαρο, σε μια άνετη και δροσερή αυλή, με πολλή βλάστηση και καλοκαιρινά vibes ανοίγει κυκλαδίτικο πόστο ο "Βασίλαινας", όπου ο Μανώλης Γαρνέλης θα προτείνει μια πιο comfort εκδοχή του αθηναϊκού μενού, που θα έχει, όπως πάντα, ως βασικό κορμό το ψάρι και τα θαλασσινά, καθώς και τις ντόπιες πρώτες ύλες.

HALCYON
"Halcyon", Κρήτη

Ο Δήμος Μπαλόπουλος επιστρέφει στη Μεγαλόνησο, μετά τη χρυσοσκουφάτη θητεία του στο "Daios Cove", προκειμένου να ηγηθεί της κουζίνας στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο "Nest" που ανοίγει στη Σταλίδα, πάνω από τη Χερσόνησο. Τους προβολείς του θα στρέψει στο "Halcyon", το fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου, όπου η κουζίνα, με επικεφαλής τον Γιώργο Κυρήκο, θα είναι μοντέρνα, με πολλές όμως αναφορές στην Κρήτη και τα προϊόντα της. Πάλι επί κρητικού εδάφους, ο Μπαλόπουλος αναλαμβάνει επίσης την επιμέλεια στο wine bar "Φυσαλίδα" στον Άγιο Νικόλαο, με ένα μενού που θα αλλάζει συχνά και πάρα πολλά υλικά του τόπου, από τα λαχανικά και τα τυριά έως τα κρεατικά και τα θαλασσινά, που θα προμηθεύονται από δικό τους ψαρά. Σε νέα εποχή μπαίνει το "Achinos" στο Παλιό Λιμάνι του Ρεθύμνου, που ανακαινίστηκε γοητευτικά και συνεργάζεται από φέτος με τον Βασίλη Τσατσάκη. Οι γεύσεις έχουν μοντέρνο ελληνικό χρώμα και εστιάζουν ιδιαίτερα στη θάλασσα –κρητικό σεβίτσε ψαριού σε αγουρίδα και ψίχα ντομάτας, σφυρίδα φρικασέ με σταμναγκάθι, μουσακάς σε στιλ μπουρέκι με καπνιστή ντομάτα– και μπορείτε να τις χαρείτε τόσο δίπλα στο νερό όσο και στην ταράτσα και τα μπαλκόνια του εστιατορίου. Μετά την επιτυχία της επέκτασής του σε Φλωρεντία, Λονδίνο, Ντουμπάι, το πολύ καλό τοσκανικό μπιστρό της οικογένεια Feragamo, το "Il Borro", έρχεται στο "Elounda Peninsula" με την εξαιρετική τρουφάτη πίτσα του και τα ντελικάτα ζυμαρικά του.

Celeste
"Celeste", Κέρκυρα

Στα Επτάνησα, τώρα, στην Κέρκυρα, ο Γιάννης Κιόρογλου φέρνει στο "MarBella Corfu" και στο σοφιστικέ αλά καρτ εστιατόριο του ξενοδοχείου "Celeste" την αύρα της γαλλικής Ριβιέρας, με την provençale κουζίνα που μαγειρεύει χρόνια τώρα στις Κάννες. Επιμελείται επίσης το πανασιατικό "Kum Kuat" που φέρνει fusion far east πνεύμα στο νησί, με σπεσιαλιτέ σαν το ψητό χταπόδι με γκλάσο τεριγιάκι και χουρμά. Στη γρήγορα εξελισσόμενη Ζάκυνθο, την ευθύνη ολόκληρου του ολοκαίνουργιου ξενοδοχείου "Cape Resort & Villas" έχει ο βραβευμένος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος που, με βάση του ένα μποστάνι 15 στρεμμάτων και μια φάρμα εκτροφής ζώων με χοίρους, αρνιά, κοκόρια και φραγκόκοτες, είναι επικεφαλής τριών εστιατορίων.

Γιάννης Κιόρογλου
Γιάννης Κιόρογλου

Στο "Fiore" υπογράφει την πολύ καλή προσωπική του εκδοχή σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, στο "Novita" εστιάζει στη μοντέρνα ψαροφαγία, ενώ στο "Elaia" μάς ταξιδεύει με μενού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο ξενοδοχείο "Olea", πάλι, που ήδη έχει λειτουργήσει "Nikkei", ο Μιχάλης Νουρλόγλου επιμελείται το "Flow", προτείνοντας δύο menu dégustation, με πιάτα χαρακτηριστικά της μοντέρνας κουζίνας του, όπως το παγωτό "παπάρα" με γαύρο μαρινάτο και το νερό του ή ο βλιτοκεφτές με γκλάσο ψημένου κρόκου με μίσο, χέλι, ολαντέζ αχινού και αβγοτάραχο.

Διαβάστε Επίσης

Τη Θάσο επιχειρεί να βάλει στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας ο σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος, προτείνοντας στο εστιατόριο "Maypole" του ξενοδοχείου "A For Art Design Hotel" μια σοφιστικέ μοντέρνα κουζίνα επιπέδου. Σπεσιαλιτέ σαν το φρέσκο καπνιστό χταπόδι σε τσάτνεϊ από μύρτιλα, γαλάκτωμα από φάβα Σαντορίνης και μανιάτικο σύγκλινο, τα ντολμαδάκια από βιολογικά αμπελόφυλλα, σασίμι από καραβίδες, αβγά βασιλικής ρέγγας, κομποτέ λεμόνι και σάλτσα αβγολέμονο ή το χειροποίητο "ραβιολόνε" αστακού, με γαλάκτωμα παρμεζάνας και σάλτσα από κοκοράκι φαντάζουν ιδιαιτέρως ελκυστικά.

Ανερούσα
"Ανερούσα", Οίτυλο

Πιάνουμε ξηρά στην Πελοπόννησο, μιας και η συνεργασία του Βασίλη Τσατσάκη με το καλό ξενοδοχείο "Πέτρα και Φως" στο Οίτυλο της Μάνης ξεκίνησε πέρσι μεσούσης της σεζόν και φέτος αποκρυσταλλώνεται. Έτσι, το εστιατόριο "Ανερούσα" έχει μπει κιόλας στη φετινή κούρσα, με μοντέρνες ελληνικές γεύσεις που "συνομιλούν" με τα προϊόντα της περιοχής, όπως το ταρτάρ ντόπιου μοσχαριού με αποξηραμένο κρόκο αβγού, ενώ κατά τα μέσα Ιουνίου ετοιμάζεται ακόμα ένα εστιατόριο, με τραπέζια στο "χείλος" της μαγικής βεράντας του ξενοδοχείου, όπου την τιμητική τους θα έχουν τα εκλεκτά κρεατικά –από παραδοσιακή γουρνοπούλα ως secreto iberico– μαγειρεμένα αλά παλιά, στις παραστιές και στον ξυλόφουρνο.

Γκίκας Ξενάκης
Γκίκας Ξενάκης

Στο ιδιαίτερα κομψό ξενοδοχείο "MarBella Elix", στο Καραβοστάσι της Θεσπρωτίας, την επιμέλεια της κουζίνας αναλαμβάνει ο Γκίκας Ξενάκης. Ο χρυσοσκουφάτος σεφ επικεντρώνεται στο εστιατόριο "Pearl", όπου προτείνει πιάτα στο χαρακτηριστικό μοντέρνο ελληνικό ύφος του, δίνοντας όπως πάντα ιδιαίτερη έμφαση στις επιλεγμένες πρώτες ύλες αλλά και στις επτανησιακές συνταγές, όπως το ψάρι μπιάνκο από την αντικρινή Κέρκυρα σε μια ραφιναρισμένη εκδοχή. Στο καινούργιο ξενοδοχείο "AMMOA", πάνω στην εξαιρετική παραλία του Άγιου Γιάννη στη Νικήτη Χαλκιδικής, ο Χρήστος Κουδούνης με την ομάδα του ("Ούζου Μέλαθρον", "Ντερλικατέσεν", "Λαίμαργος") έχει αναλάβει το "Kyma". Εστιατόριο που εστιάζει στα καλούδια της θάλασσας, στηριζόμενο σε ντόπιες εξαιρετικές ψαριές, και δίνει μεγάλο βάρος στα πολύ καλά ωμά, σε κορυφαία ψητά ψάρια, μινιμαλιστικά ζυμαρικά και ωραία παραδοσιακά όπως η καπνιστή μελιτζάνα. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.