Κριτική: "Over Water" & "Tomata" - Χαλκιδική

Στο «Sani Resort» της Χαλκιδικής, ένα από τα πιο δημοφιλή και γκουρμέ θέρετρα της χώρας, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, δύο πολύ καλά ρεστοράν που γεμίζουν τις διακοπές σας με δυνατές εμπειρίες γεύσης.

«Over Water»

Το "Sani Resort" στη Χαλκιδική έχει καταξιωθεί ως ένας από τους πιο γκουρμέ προορισμούς της χώρας – ανάμεσα στα πολλά και καλά εστιατόριά του έξι έχουν βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο ή/και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ταυτόχρονα, σχεδόν κάθε χρόνο οι γαστρονομικές κινήσεις του επιφυλάσσουν ωραίες εκπλήξεις. Η γκάμα ξεκινάει από την ψαγμένη ψαροφαγία, τη δημιουργική ελληνική και ιταλική κουζίνα και καταλήγει στη σύγχρονη γαλλική, την ισπανική και την ασιατική, ενώ το στιλ εκτείνεται από το cool χαλαρό μέχρι το εκλεπτυσμένο fine dining. Γι’ αυτό εκεί δεν τρώνε μόνο όσοι βρίσκονται σε διακοπές, αλλά και πολλοί που έρχονται ακόμη και επί τούτου από τη Θεσσαλονίκη. Στη φετινή μας εξόρμηση για τις γευσιγνωσίες των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας δοκιμάσαμε τα περισσότερα από αυτά και καταγράφουμε την κριτική μας για το καινούργιο "Over Water" και την πολύ δημοφιλή "Tomata".

Stéphanie Le Quellec
Stéphanie Le Quellec

Το adults only "Over Water" διαχωρίζεται φέτος για πρώτη φορά από το ήδη βραβευμένο "Water". Το μενού υπογράφει η δυναμική Παριζιάνα σεφ Stéphanie Le Quellec με δύο αστέρια Michelin (για το "La Scène" στο Παρίσι) υπό την ευθύνη στο "Sani Resort" του Ντέμη Κοκκινίδη. Βρίσκεται ψηλά, με ωραία θέα σε ολόκληρο το θέρετρο και στη γαλάζια πισίνα που τη στολίζει ένα γυάλινο γλυπτό του Βαρώτσου. Το σκηνικό κομψό και αρκούντως ρομαντικό, συμπληρώνεται από το εξαιρετικό σέρβις και την πολύ καλή λίστα κρασιών. Η Le Quellec επικεντρώνεται στην ανάδειξη εξαιρετικών πρώτων υλών, πατώντας σε διαχρονικά μονοπάτια της γαλλικής κουζίνας, με σύγχρονη ματιά. Το χαβιάρι οσέτρα έρχεται πάνω σε ντελικάτο αφρό με πατάτες (τις περίμενα πιο μελωμένες), τα σπαράγγια σιγομαγειρεύονται στο χυμό τους (λείπει η αρωματική ένταση), το σιγοποσαρισμένο χριστόψαρο (φίνο αλλά ουδέτερο γευστικά) σε κερδίζει τελικά με τα θεαματικά αρωματικά πυροτεχνήματα του ζωμού του με άνθη πορτοκαλιάς. Κορυφαία τα homemade ταλιολίνι φτιαγμένα με μανιτάρια morilles με σάλτσα βουτύρου και φρέσκια τρούφα, και ακόμη καλύτερο το ζουμερότατο αρνάκι γάλακτος με υπέροχη τραγανή πέτσα, συνοδεία πικάντικου homemade αρνίσιου λουκάνικου με τρουφάτη κινόα και κουνουπίδι. Είναι αλήθεια ότι τα amuse bouche χρειάζονται βελτίωση για να σταθούν δίπλα στην κουζίνα, αλλά τα τέσσερα επιδόρπια είναι πολύ καλά· ξεχώρισα το πράσινο μήλο καρυκευμένο με φανταστικό αρωματικό πιπέρι Andaliman με σορμπέ σίσο, μήλο και ούζο, και το φουντούκι με γκανάς gianduja και παγωτό με ψητή βανίλια.

Χρύσανθος Καραμολέγκος
Χρύσανθος Καραμολέγκος 

Στην απέναντι μεριά της μαρίνας, τώρα, η "Tomata" παίζει σε διαφορετικό στιλ, πριμοδοτώντας την καλοκαιρινή χαλαρότητα, σαν προσεγμένη νεο-ταβέρνα όπου κυριαρχούν το ξύλο και το λευκό χρώμα. Η πελατεία είναι κυρίως ξένοι, το παρασκευοσαββατοκύριακο, όμως, έρχονται πολλοί Έλληνες που κάνουν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική. Το μεσημέρι είναι πιο ήσυχο, το βράδυ όμως, όταν ανάβουν τα κάρβουνα στα βαγονέτα όπου γίνονται όλα τα ψησίματα, οι ορεκτικές τσίκνες ανεβάζουν την προσμονή για τις ιδιότυπες γεύσεις του Χρύσανθου Καραμολέγκου. Ο ίδιος μου έχει πει ότι δεν θέλει το εστιατόριό του στημένο. Κι όταν τρως εδώ, γεύεσαι μια κουζίνα εξπρεσιονιστική, που το ατού της δεν είναι το ραφινάρισμα των γεύσεων, αλλά η εκφραστική εξωστρέφεια, οι ερεθιστικές εντάσεις και οι απρόσμενοι συνδυασμοί. Όπως αυτή η in extremis αρμονία μιας μπρουσκέτας με κρέμα πράσινης ελιάς, αντζούγιας, μαϊντανού και κάππαρης με σούπερ αρωματικό λεμόνι και χυμώδεις γυαλιστερές και κυδώνια περασμένα στη σχάρα ή το φιλέτο με φανταστική γλυκοπικάντικη σάλτσα από φρέσκα κεράσια και χαρίσα και μια βουβαλίσια μπουράτα να κάνει πιο έντονη αλλά και ευφάγωτη την αντίθεση.

Tomata
"Tomata"

Σχεδόν εξωτικά φρουτώδεις γεύσεις γοητεύουν σε πιάτα όπως το ταρτάρ μπαρμπουνιού με αβγοτάραχο και βινεγκρέτ με λάιμ και πορτοκάλι, οι ψητές ζουμερές γαρίδες, με τη σχαρισμένη γευστική τους ένταση να κοντράρεται από την ηλεκτρισμένη βινεγκρέτ λάιμ, μάνγκο και μέντας ή η επίσης ηλεκτρισμένη γκρεμολάτα μάραθου και αβγοτάραχου με ξύσμα λεμονιού. Ακόμη και τα πιο ήπια πιάτα του, όπως τα αχνιστά μύδια σε σάλτσα κάππαρης με μπρουσκέτα τηγανητού ταραμά, οι μαρουλοντολμάδες θαλασσινών σε σάλτσα ζαφοράς και εστραγκόν ή τα κεφτεδάκια καβουριού στη σχάρα με τσιμιτσούρι μαντζουράνας, έχουν εκείνο το "νακ" που τα κάνει αξέχαστα, ενώ ο αστακός με βινεγκρέτ ούζου έχει πάνω του ένα βούτυρο με νύξεις ταραμά να τον κολακεύει. Εδώ θα βρείτε, τέλος, ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της χώρας, από τρυφερά κομμάτια Pluma Iberico χοιρινού μαριναρισμένα σε ούζο και μαραθόσπορο με χαρίσα ντομάτας.

Ίσως να μην το γνωρίζουν όλοι, αλλά ο Χρύσανθος είναι μετρ της ζαχαροπλαστικής: Δοκιμάσαμε την εξαιρετική εμβληματική του τάρτα λάιμ με παγωτό φρέσκου κουρκουμά, λέμονγκρας, τζίντζερ και μέλι, αλλά και κροκέτες πικρής σοκολάτας με σορμπέ μάνγκο και σιρόπι Mandarin Napoleon, σκέτη κόλαση.

Over Water 14,5/20↑
Tomata 15/20

Η επίσκεψη του κριτικού στο "Over Water" έγινε στις 6/6 και στο "Tomata" στις 4/6.

"OVER WATER" & "TOMATA" Ξενοδοχείο "Sani Resort", Χαλκιδική. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά βράδυ. Τιμή: "Over Water", € 95-140, "Tomata", € 55-80 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι στο "Over Water". Η "Tomata" εξυπηρετείται από το κοντινό εστιατόριο "Βόσπορος". Παρκινγκ στο ξενοδοχείο.

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: "Over Water"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.