Τι νέα (εστιατόρια) απ’ τα νησιά;

Σαλπάρουμε, λοιπόν, με το πρώτο μέρος του αναλυτικού μας ρεπορτάζ για Σαντορίνη, Ίο, Τήνο, Σίφνο και Σάμο.

The Athenian House

Φέτος γίνεται χαμός με τα καινούργια εστιατόρια που ανοίγουν στους τόπους διακοπών και η φήμη της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής ανεβαίνει κατακόρυφα. Σαλπάρουμε, λοιπόν, με το πρώτο μέρος του αναλυτικού μας ρεπορτάζ για Σαντορίνη, Ίο, Τήνο, Σίφνο και Σάμο. Μη χάσετε την επόμενη εβδομάδα το δεύτερο!

Η γαστρονομική κυριαρχία της Σαντορίνης

Έκτορας Μποτρίνι
Έκτορας Μποτρίνι σε πολλά κυκλαδίτικα ταμπλό

Το πάντοτε ερεθιστικό γαστρονομικό τοπίο του ηφαιστείου φέτος εξελίσσεται πολύ δυναμικά και η Σαντορίνη, έχοντας σαν αιχμή του δόρατός της τα αστέρια Michelin, πλασάρεται πλέον ακόμη πιο δυνατά στον παγκόσμιο γαστροτουριστικό χάρτη. Έτσι, τρία πρότζεκτ υψηλού πρεστίζ βρίσκουν φέτος τη θέση τους στον σαντορινιό ήλιο, με τον Λευτέρη Λαζάρου, τον Έκτορα Μποτρίνι και τους Απόστολο Τραστέλη και Arnaud Bignon να φέρνουν στο νησί τα βραβευμένα εστιατορικά τους brands, ενώ, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, τη Σαντορίνη επέλεξε για το μόλις δεύτερο (μετά την Ίμπιζα) "Nobu Hotel" σε νησί της Μεσογείου ο όμιλος Nobu Hospitality των Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Νόμπου Ματσουχίσα. Στο πολυτελές, suites only, ξενοδοχείο με τον wellness & spirituality προσανατολισμό, σε αναπάντεχα θεαματικό σημείο του Ημεροβιγλίου θα λειτουργήσει το πρώτο εστιατόριο "Nobu" των Βαλκανίων (στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη δύο βραβευμένα ρεστοράν του άλλου brand του διάσημου σεφ, τα "Matsuhisa" σε Βουλιαγμένη και Μύκονο) με resident chef τον Ρικάρντο Μαρέν.

Varoulko
"Varoulko", Σαντορίνη

Στην παρθενική του εκτός Αθηνών πλεύση, το "Varoulko" βρήκε φιλόξενο ντόκο στη θεαματική βεράντα του "Grace Hotel", σερβίροντας μια fine casual γαστρονομική εμπειρία. Τη μεταγραφή της στο πιάτο έχει αναλάβει ο (επί δεκαετίες συνεργάτης του μεγάλου σεφ) Κομνηνός Μουφλουζέλης, μέσα από τρία μενού γευσιγνωσίας ("Αιγαίο", "Κοράλι" , "Λάβα"), που φέρνουν στο τραπέζι ανανεωμένες εκδοχές εμβληματικών πιάτων του χρυσοσκουφάτου αθηναϊκού εστιατορίου, όπως το θρυλικό καλαμάρι πέστο, με σαντορινιό ντοματάκι κονφί και πατατάκι Νάξου, αλλά και νέες δημιουργίες με σαντορινιές στροφές, όπως το "παπουτσάκι" Σαντορίνης, με λευκή μελιτζάνα, γαρίδες, μπεσαμέλ, λουίζα και γραβιέρα Κρήτης.

Alali, Σαντορίνη
"Alali", Σαντορίνη

Στην καρδιά της Οίας, ο Έκτορας Μποτρίνι ξεδιπλώνει τη σαντορινιά εκδοχή της γαστρονομικής του ναυαρχίδας με το "Botrini’s Santorini" στην αυλή του "Katikies Oia". Το brand θα έχει εδώ την ευκαιρία να δοκιμαστεί με ένα μεγάλο διεθνές κοινό, ίσως ως crash test για μια ενδεχόμενη επέκταση του "Botrini’s" στο εξωτερικό. Μέχρι τότε, πάντως, εκτός από τα δημοφιλή, όπως η περιβόητη ρέγγα παγωτό ή η τάρτα κολοκύθι με καρίκι, η κουζίνα εμπλουτίζεται με πιάτα βασισμένα σε πιο premium υλικά, όπως ο αστακός με φινόκιο, λέμονγκρας και αμύγδαλα, ή οι κόκκινες γαρίδες με κεράσι και αβγοτάραχο, που ξεχωρίζουν στο δεκατεσσάρων σταδίων μενού "Peripatos".

Σελήνη
"Σελήνη", Σαντορίνη

Η παρουσία του Μποτρίνι στη Σαντορίνη δεν περιορίζεται στην Οία, αφού θα επιβλέπει πέντε εστιατόρια του ομίλου "Katikies"! Εκτός από το "Botrini’s Santorini" και τη "Σελήνη" θα επιμελείται: το "Therasia" στο "Katikies Kirini" ως casual εστιατόριο ιταλικού χρώματος, όπου η κουζίνα της Μπότας διανθίζεται με ελληνικά και τοπικά στοιχεία, αλλά και ιδιοσυγκρασιακές αναφορές του σεφ· το "Chroma" στο "Katikies Chromata" εμπλουτίζει τη θαλασσοφαγική του ραχοκοκαλιά με γαλανόλευκα ωμά, όπως ο μαρινάτος γαύρος σε σούπα ντομάτας, ενώ στο "Nikki Beach" η χαλαρή pool side καλοφαγική εμπειρία θα έχει ελληνικό και μεσογειακό ταμπεραμέντο. Για το "Magma by Spondi" θα πρέπει να περιμένουμε, αφού το ξενοδοχείο "Magma Resort" της Hyatt δεν φαίνεται να ανοίγει πριν από τον Σεπτέμβριο.

Χάρης Βρης
Χάρης Βρης, "Madame Sousou"

Ένα από τα λίγα σαντορινιά εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας που παραμένουν εκτός ξενοδοχείων, το επιδραστικό "The Athenian House" στο Ημεροβίγλι, συνοδεύει φέτος την αποστομωτική του θέα προς το ηλιοβασίλεμα, με δημιουργική ελληνική κουζίνα περασμένη από φίλτρο γαλλικό: Jerome Serres και Γιάννης Μπαξεβάνης συνεργάζονται σε σχεδιασμό και εκτέλεση, με πιάτα κλασικά, αλλά και ανατρεπτικά σαν το ντολμαδάκι σε XL έκδοση, που πλουτίζεται με αποξηραμένα φρούτα και σερβίρεται με… μαχαίρι κοπής φιλέτου. Ο Χάρης Βρης (ex στο "Cavo Tagoo") πάλι στρέφεται σε εναλλακτικά σημεία του νησιού και σκαρφαλώνει στα ψηλά του Πύργου για τη "Madame Sousou": μια μοντέρνα γαστροταβέρνα όπου επιλεγμένες ετικέτες κρασιού, μπίρες από μικρούς Έλληνες και αποστάγματα συνομιλούν με τους 30 πειραγμένους μεζέδες του σεφ Γιώργου Χειλαδάκη, όσο απ’ τη βεράντα απλώνεται πανόραμα 180° από το Φηροστεφάνι έως τον Μονόλιθο. Σε συνεργασία δε με τον Φάνη Μαϊκαντή ("Panigyri") επιχειρούν να βάλουν την απομονωμένη Θηρασία στον γαστρονομικό χάρτη της Σαντορίνης.

Qhera
"Qhera", Σαντορίνη

Με βάση τα παλιά σπιτάκια των ψαράδων και "θέατρο επιχειρήσεων" την απλόχωρη προβλήτα που σχεδόν ίπταται πάνω απ’ τη θάλασσα, τα μεγάλα μαρμάρινα τραπέζια και η δροσερή καλαμωτή του "Qhera" γίνονται το υπόβαθρο μιας μοντέρνας θαλασσοφαγικής εμπειρίας όπου το ψάρι ημέρας πρωταγωνιστεί και ντελικατέτσες, όπως το καπνιστό χέλι και το σαλάμι Λευκάδος, συνδυάζονται σε πετυχημένα surf 'n' turf ευρήματα. Στην αμμουδιά του Περίβολου προσγειώνεται το κηφισιώτικο "Fratti" και τη γευστική του υπογραφή βάζει ο Δήμος Σαμουράκης που θα χρησιμοποιήσει ως βάση την ιταλική κουζίνα για να αρθρώσει έναν μεσογειακό μοντερνισμό. Η pizza του "Fratti" θα κρατά τον γνωστό της χαρακτήρα, ενώ στρείδια, χαβιάρι και καβουροπόδαρα θα αποτελούν θαλασσινό δέλεαρ.

Γιάννη Παρίκος
Γιάννη Παρίκος, "Rocabella Hotel" 

Στο "Rocabella" στο Ημεροβίγλι, οι μοντέρνες ελληνικές γεύσεις έχουν από φέτος το άγγιγμα του βραβευμένου σεφ Γιάννη Παρίκου, με ενδιαφέρουσες σπεσιαλιτέ όπως το αβγό με κρέμα ναξιώτικης πατάτας, συριανό τυρί Σαν Μιχάλη και φρέσκια ελληνική τρούφα ή η σκορπίνα με τσιγαριαστά χόρτα και σάλτσα κακαβιάς. Το "Alali" εντός του ξενοδοχείου "Astarte" στο Ακρωτήρι επιχειρεί φέτος γενική αναβάθμιση δυναμώνοντας την ομάδα του, με τον Πάνο Κανατσούλη να επιμελείται τα κοκτέιλ, τον Άρη Σκλαβενίτη στη λίστα των κρασιών, τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη πάντα στα επιδόρπια και τον Άνταμ Κοντοβά με νέες μοντέρνες και κοσμοπολίτικες δημιουργίες πάντα στο τιμόνι της βραβευμένης κουζίνας του. Δεύτερη έδρα στη Σαντορίνη απέκτησε φέτος και το μυκονιάτικο ξενοδοχείο "Kivotos", σε νευραλγικό σημείο στο Ημεροβίγλι, και στην αεράτη βεράντα του εστιατορίου "Mavro" με φόντο το πανόραμα Σκάρου, Θηρασιάς και Οίας, την κουζίνα του θα επιμελείται ο Jean Charles Metayer, μέσα από degu και a la carte μενού, με πιάτα όπως το μπαρμπούνι με αρακά και κανελόνι γεμιστό με ραγού χταποδιού σε σάλτσα Πόρτο, ή το αρνί κονφί με πάστα λεμονιού, ντοματίνια Σαντορίνης και πούδρα από μαύρο πράσο.

Mavro
"Mavro", Σαντορίνη

Ο Παύλος Κυριάκης θα έχει πεδίο δράσης το εστιατόριο "Aura" του νέου ξενοδοχείου "Sea Breeze" της Hilton, υπό την ομπρέλα της Curio Collection, φιλοδοξώντας να ανεβάσει τις μετοχές τού εντελώς off Broadway Εξωμύτη. Το καινούργιο εστιατόριο του ξενοδοχείου "Canaves Epitome" (Οία) θα ανοίξει τον Ιούλιο και το όνομά του θα είναι "Omnia". Εκεί ο Τάσος Στεφάτος θα δώσει άλλον αέρα στην ελληνική ψαροταβέρνα με σύγχρονες πινελιές στο μενού σαν τα ωμά ψαρικά, και στο σέρβις (το σεβίτσε θα γίνεται σε καροτσάκι μπροστά στο τραπέζι), ενώ θα υπάρχει ευελιξία στο μαγείρεμα με διαφορετικούς τρόπους των μεγάλων ψαριών και θα αναπτύξει σιγά σιγά τη λογική του σιτέματος ψαριών και θαλασσινών.

Zeffirino
"Zeffirino", Σαντορίνη

Γενοβέζικο ταμπεραμένο σε jet set αύρα φέρνει στη Σαντορίνη το ιστορικό "Zeffirino". Το εστιατορικό brand που ξεκίνησε από τη Γένοβα το 1939, για να χαράξει τη διαδρομή του στο χάρτη της παγκόσμιας γαστρονομικής κουλτούρας, μέσα από ιστορία τεσσάρων γενεών. Έχοντας σερβίρει τη δημιουργική του προσέγγιση στη γενοβέζικη γεύση, σε προορισμούς παγκόσμιας αναφοράς, όπως το Λας Βέγκας και το Ριάντ, ξεδιπλώνει τώρα το ρεπερτόριό του στην πισίνα του ολοκαίνουργιου "Zaffron Resort" της Radisson και του Ομίλου Φάις.

Pink Sophia Maria
"Pink Sophia Maria", Σαντορίνη

Έξω ακριβώς από το Ημεροβίγλι, στην πλάτη του "The Vasilikos Heritage Suites", η Δάφνη Βαλαμπού κι ο αδερφός της Γιάννης (του οινοποιείου "Vassaltis") συμπράττουν με τον σεφ του καταλύματος Γιάννη Κουρτέση και δημιουργούν το "Pink Sophia Maria", ένα χαλαρό ελληνικό bistro - deli - wine bar, σαν νησιώτικη μπακαλοταβέρνα σε ένα δροσερό και ποπ ελληνικό παρόν. Οι μικροί παραγωγοί θα είναι σε πρώτο πλάνο με μικρά πιατάκια, όπως οι σοταρισμένες γαρίδες με σκόρδο κονφί, αρισμαρί και λεμόνι, ενώ πίτες, γλυκά και ελληνικά αβγομαγειρέματα δίνουν αφορμές για χαλαρά brunch στη σκιά της πέργκολας. 

Up and coming Ίος

Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Αλέξανδρος Τσιοτίνης, "Ches" 

Η διπλανή Ίος, τώρα, ανεβάζει αργά αλλά σταθερά το γαστρονομικό της προφίλ. Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το πολυτελές ξενοδοχείο "Calilo" και στο βραδινό εστιατόριο "Ches" το κόνσεπτ θα είναι "33 πιάτα από τα 33 κυκλαδονήσια" που θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα προσφέρουν ένα γευστικό τουρ στις Κυκλάδες, με "σταθμούς" όπως η Μύκονος (κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φρέσκα βότανα και χειροποίητο λαρδί), η Τήνος (κροκέτες κολοκυθιού με τηνιακό σαλτσίτσι και κρέμα καπνιστού τυριού) και, φυσικά, η Ίος (κατσικάκι νιώτικο στα κάρβουνα με χειροποίητο κριθαράκι μερμιτζέλι και λαχανικά κονφί).

Ios Club
"Ios Club", Ίος

Το "παρών" στο νησί δίνει για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, που θα επιμελείται την κουζίνα στο "Ios Club", προτείνοντας πιάτα σε μοντέρνο ελληνικό μοτίβο, σαν το ριζότο δημητριακών με ζωμό λαχανικών, κολοκυθάκι, μανιτάρι και γραβιέρα και το μουσακά με μάγουλα μπρεζέ μέσα σε μελιτζάνα σκεπασμένη με χλιαρή μπεσαμέλ. Στο "Doors" του Χρήστου Ευκρατίδη (ex "Noel" και "Drunk Sinatra") την κουζίνα επιμελείται ο Μιχάλης Μερζένης, εστιάζοντας στη νοστιμιά του ελληνικού μεζέ χωρίς φλυαρίες, ενώ στην μπάρα ο Παναγιώτης Φράγκος εισάγει καινά δαιμόνια σε κλασικές συνταγές, αντικαθιστώντας τα ποτά με ελληνικά αποστάγματα.

Μες στου Αιγαίου τα νησιά

Στη ζωηρή και διαρκώς ανερχόμενη Τήνο ανοίγει στον Κτικάδο το "Ρακιδιό", ένα νέας κοπής καφενείο όπου τις γεύσεις θα επιμελείται η Γωγώ Δελογιάννη, χρησιμοποιώντας αρκετά από τα προϊόντα της Τήνου και των κοντινών νησιών. Η δράση θα ξεκινά από νωρίς με καφέ και πρωινό και θα συνεχίζεται ως αργά με κρασιά, αποστάγματα και πιάτα σαν την τηνιακή "καρμπονάρα" με αβγό, σκορδάτο λουκάνικο και τυρί καρίκι. 

Nikki Beach
"Nikki Beach", Σαντορίνη

Η Σάμος, από την άλλη, ξαναζωντανεύει ύστερα από κάποια χρόνια στασιμότητας. Έτσι, στο καινούργιο "Casa Cook" που μόλις άνοιξε στο Πυθαγόρειο, τις γεύσεις θα επιμελείται ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης βαδίζοντας σε ως επί το πλείστον ελληνικά μονοπάτια, που θα εναρμονίζονται με τη χαλαρή nomad chic πολυτέλεια του ξενοδοχείου πάνω στη θάλασσα. O Μίλτος Γιάννου τώρα, που τον γνωρίσαμε παλιότερα στο "Θαλασσινό" και τελευταία στο "Ακροβόλι", επέστρεψε στο νησί του και μαγειρεύει στο "Lakis Fine Dining Cuisine", μια κουζίνα που αγαπάει το ψάρι, αλλά κινείται ευρύτερα και κοσμοπολίτικα.

Arnaut Bignon
Arnaut Bignon, "Magma by Spondi" 

Υπό την καθοδήγηση του Αθηναγόρα Κωστάκου το εστιατόριο του καινούργιου boho ξενοδοχείου "NOS", σε μια φανταστική μεριά του Φάρου στη Σίφνο, εστιάζει στις έννοιες της ελληνικότητας και εντοπιότητας των πρώτων υλών και των μαγειρεμάτων, με νοοτροπία zero waste στην ύλη και μεγάλη αγάπη στα ωμά. Το πικάντικο ταρτάρ παλαμίδας με κάππαρη και τσακιστές ελιές, ο ταραμάς από τόνο Αλοννήσου και το μαγειρεμένο αργά αρνί καπνιστό με κληματόβεργες είναι μερικά χαρακτηριστικά πιάτα που ασπάζονται τη φιλοσοφία του μοιράσματος από την παρέα. "Bostani" λέγεται το καινούργιο εστιατόριο του ξενοδοχείου "Verina Astra" με την εκπληκτική θέα στην Πολάτη. Είναι περιτριγυρισμένο από κήπο με αρωματικά βότανα και φυτά και τις γεύσεις του, που θα αξιοποιούν τη δική τους συγκομιδή και τα προϊόντα της Σίφνου, θα επιμελείται με το μπιστρονομικό του στιλ ο Νίκος Θωμάς. Στο μενού θα υπάρχει και ο εμβληματικός κόκορας με κρέμα αρσενικού Νάξου και ξινό τραχανότο με πελτέ ντομάτας και ο ντολμάς με ντελικάτα γλυκάδια και ωραίο αβγολέμονο.

Λεζάντα πρώτης φωτoγραφίας: "The Athenian House", Ημεροβίγλι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.