Tο "Σερσέ λα Φαμ" βρήκε τη femme του στη Σταυριανή Ζερβακάκου

Το καρποσταλικό νεοκαφενείο του Κέντρου τονίζει το gastro- πρόσημό του αναθέτοντας στη Μανιάτισσα σεφ να υπογραμμίσει την bistro greque λογική του μενού με μικρά πιατάκια μεγάλης ευαισθησίας.

Σερσέ λα Φαμ Λεωνίδας Τούμπανος

Νεοκαφενείο με τα όλα του και με όλες τις φυλές του Κέντρου στα τραπεζάκια του, το ρετρό αγαπημένο της οδού Μητροπόλεως έχει εδραιωθεί όχι μόνο στις προτιμήσεις των πάμπολων τουριστών που τριγυρνούν ολημερίς τη γειτονιά του, αλλά και στα φαβορί των ντόπιων, που δίνουν εκεί το απογευματινό τους ραντεβού για τσίπουρο, κρασάκι κι εκλεκτό τσιμπολόι, συνοδεία ρεμβασμού στην τριπλή περατζάδα των οδών Πετράκη, Μητροπόλεως και Φορμίωνος, που συναντιούνται στη δροσερή του πλατεΐτσα. Κι είναι μια σπάνια συνθήκη αυτή που έχει πλέξει το στέκι ετούτο, καταφέρνοντας με σωστές δώσεις κοσμοπολίτικης μοντερνιτέ και αγάπης για το κλασικό, να σε κάνει να νιώθεις σα να έχεις βρεθεί στην πλατεία του χωριού, αλλά και στο κέντρο της πόλης ταυτόχρονα.

Σερσέ λα Φαμ
Λεωνίδας Τούμπανος

Αυτήν την αίσθηση στιλάτης χωροχρονομηχανής, σιγοντάρει εσχάτως και το μενού που έχει φρεσκάρει η Μανιάτισα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, φέρνοντας εδώ την ιδιαίτερη ευαισθησία της για τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, αλλά και το ξεχωριστό της χάρισμα για πιάτα που ξυπνούν μνήμες αναμελιάς στην αυλή της γιαγιάς. 'Ή, εν προκειμένω, μνήμες του παππού, όπως το περιγράφει η ίδια. "Ο παππούς Δήμος ήταν οδηγός του τραμ και όταν τελείωνε τη δουλειά πήγαινε στον Πειραιά, στην Κοκκινιά και στα τριγύρω, και σύχναζε σε tapas bar που φυσικά τότε δεν τα έλεγαν tapas bar αλλά ταβερνεία", λέει η σεφ, όταν τη συναντούμε στο "Σερσέ λα Φαμ", "όμως έτσι όπως μου τα αφηγούνταν ο μπαμπάς, μου θύμιζαν ακριβώς αυτή τη λογική: των tapas bar".

Σερσέ Λα Φαμ Κέντρο
Λεωνίδας Τούμπανος

Όπως τα "tapas" που αγαπούσε ο παππούς Δήμος, έτσι και τα "tapas" της Σταυριανής έχουν άρωμα έντονα ελληνικό, όμως αυτό δεν είναι το μόνο συστατικό. Έχουν και αυτό το άρωμα της χαρωπής νοσταλγίας που είναι μοναδικό στα πιάτα της Ζερβακάκου, λες και ζωντανεύουν μέσα τους εικόνες του χτες, αλλά με χρώματα σημερινά, έντονα κι ολοζώντανα. Σαν τα ολοζώντανα αρώματα που συνοδεύουν την αφράτη, αέρινη μπουκιά της τσιπούρας καρπάτσιο, που έρχεται μαριναρισμένη ανάλαφρα σε χυμούς εσπεριδοειδών, με ντομάτα, ελιά, κρεμμύδι, μυρωδικά και μπόλικο καλοκαίρι τριγύρω της.

Καλοκαίρι μυρίζει κι η κρύα ντοματόσουπα, που συνοδεύεται από ένα λαχταριστό σάντουιτς με Καλαθάκι Λήμνου σε φρυγανισμένο ψωμί, ιδανικό για βούτες, σα μια εθιστική ελληνική μεταγραφή του αμερικάνικου retro-comfort συνδυασμού grilled cheese sandwich με Campbell’s Soup, ενώ κλασικά φαβορί του "Σερσέ", όπως τα τραγανά κεφτεδάκια δυόσμου, ή ο ατομικός μουσακάς στο πήλινο, συνεχίζουν να σερβίρονται με την υπογραφή του chef de cuisine Τάσου Γιαννόπουλου.

Σερσέ λα Φαμ
Λεωνίδας Τούμπανος

Piece de resistance του νέου μενού, πάντως, είναι το "πρωινό της Σταυριανής" που σερβίρεται σε μεγάλο χτυπητό δίσκο και γεμίζει το μάτι Ελλάδα, πριν δώσει πάσα στο στομάχι. Δυο αφράτα τηγανητά αυγά έρχονται περικυκλωμένα από πιατάκια με νούμπουλο Κερκύρας, παστουρμά Νέας Καρβάλης, γραβιέρα Κρήτης και καλαθάκι Λύμνου, και πλάι τους μπολάκια με ταχίνι, γιαούρτι, μέλι και γλυκό κουμκουάτ, αλλά και δυο τροφαντά κουλούρια Θεσσαλονίκης, συνθέτουν μια εικόνα λαχταριστή που, είτε Έλληνας είσαι, είτε ξένος, δεν μπορείς παρά να νιώσεις βασιλιάς όταν τη δεις να προσγειώνεται μπροστά σου.

Σερσέ λα Φαμ
Λεωνίδας Τούμπανος

(+) Tο αεράτο antipasto από κερκυραϊκό νούμπουλο με κρητικό γαλένι, ξερό σύκο και φουντούκια, είναι ένα πιάτο κοσμοπολίτικης ελληνικότητας ιδανικό για ξεκίνημα πλάι σε μια δροσερή Μαλαγουζιά.

(-) Κρίμα που το πρωινό σερβίρεται μόνο σε ώρες… πρωινού, στερώντας τη χαρούμενη εικόνα του απ’ τους υπναράδες αυτής της πόλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα ΒορΟινά ταξιδεύουν και πάλι στην Αθήνα

Η έκθεση που έφερε στην Αθήνα τους οινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδος με τα κρασιά τους επανέρχεται αυτή τη Δευτέρα στη "Μεγάλη Βρεταννία".

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
28/01/2023

Κάτω στον Πειραιά… στον "Papafigo"

Από ναυτικό όρο δανείζεται το όνομά του το θαλασσινής κατεύθυνσης ρακάδικο που ξεκίνησε πρόσφατα την πλεύση του στην πειραιώτικη Ακτή Μουτσοπούλου.

"Κikko": Ξεδιπλώνοντας γευστικές πτυχές της ιαπωνικής κουλτούρας

Big in Japan νοστιμιές και εξωτικό feeling στο Παλαιό Φάληρο.

Ποιος θα είναι ο Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος του 2023;

Mια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining θα αναδείξει τον Έλληνα Οινοχόο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier.

Οι κυρίαρχες τάσεις στη γαστρονομία και τον τουρισμό στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Ένα πλούσιο τριήμερο με πλήθος παραγωγών, εκπρόσωπους επιχειρήσεων από τον κλάδο της λιανικής, της εστίασης, του τουρισμού και των ξενοδοχείων, σεμινάρια μαγειρικής και συζητήσεις που εστιάζουν στις κυρίαρχες γαστρονομικές τάσεις.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ένας και πλέον αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, το 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του εξυπηρετώντας πλέον συνολικά περισσότερα από 800 μέλη.

Napul’è

Το ιταλιάνικο εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio έχει αυθεντικότητα στηριγμένη σε εξαιρετικά ιταλικά προϊόντα και είναι αγαπημένο στέκι των σεφ της Αθήνας, με αστεράτες πίτσες, ριζότο, μακαρονάδες και άλλα ωραία.