Οδηγός Εστιατορίων

Tο "Σερσέ λα Φαμ" βρήκε τη femme του στη Σταυριανή Ζερβακάκου

Το καρποσταλικό νεοκαφενείο του Κέντρου τονίζει το gastro- πρόσημό του αναθέτοντας στη Μανιάτισσα σεφ να υπογραμμίσει την bistro greque λογική του μενού με μικρά πιατάκια μεγάλης ευαισθησίας.

Σερσέ λα Φαμ Λεωνίδας Τούμπανος

Νεοκαφενείο με τα όλα του και με όλες τις φυλές του Κέντρου στα τραπεζάκια του, το ρετρό αγαπημένο της οδού Μητροπόλεως έχει εδραιωθεί όχι μόνο στις προτιμήσεις των πάμπολων τουριστών που τριγυρνούν ολημερίς τη γειτονιά του, αλλά και στα φαβορί των ντόπιων, που δίνουν εκεί το απογευματινό τους ραντεβού για τσίπουρο, κρασάκι κι εκλεκτό τσιμπολόι, συνοδεία ρεμβασμού στην τριπλή περατζάδα των οδών Πετράκη, Μητροπόλεως και Φορμίωνος, που συναντιούνται στη δροσερή του πλατεΐτσα. Κι είναι μια σπάνια συνθήκη αυτή που έχει πλέξει το στέκι ετούτο, καταφέρνοντας με σωστές δώσεις κοσμοπολίτικης μοντερνιτέ και αγάπης για το κλασικό, να σε κάνει να νιώθεις σα να έχεις βρεθεί στην πλατεία του χωριού, αλλά και στο κέντρο της πόλης ταυτόχρονα.

Σερσέ λα Φαμ
Λεωνίδας Τούμπανος

Αυτήν την αίσθηση στιλάτης χωροχρονομηχανής, σιγοντάρει εσχάτως και το μενού που έχει φρεσκάρει η Μανιάτισα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, φέρνοντας εδώ την ιδιαίτερη ευαισθησία της για τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, αλλά και το ξεχωριστό της χάρισμα για πιάτα που ξυπνούν μνήμες αναμελιάς στην αυλή της γιαγιάς. 'Ή, εν προκειμένω, μνήμες του παππού, όπως το περιγράφει η ίδια. "Ο παππούς Δήμος ήταν οδηγός του τραμ και όταν τελείωνε τη δουλειά πήγαινε στον Πειραιά, στην Κοκκινιά και στα τριγύρω, και σύχναζε σε tapas bar που φυσικά τότε δεν τα έλεγαν tapas bar αλλά ταβερνεία", λέει η σεφ, όταν τη συναντούμε στο "Σερσέ λα Φαμ", "όμως έτσι όπως μου τα αφηγούνταν ο μπαμπάς, μου θύμιζαν ακριβώς αυτή τη λογική: των tapas bar".

Σερσέ Λα Φαμ Κέντρο
Λεωνίδας Τούμπανος

Όπως τα "tapas" που αγαπούσε ο παππούς Δήμος, έτσι και τα "tapas" της Σταυριανής έχουν άρωμα έντονα ελληνικό, όμως αυτό δεν είναι το μόνο συστατικό. Έχουν και αυτό το άρωμα της χαρωπής νοσταλγίας που είναι μοναδικό στα πιάτα της Ζερβακάκου, λες και ζωντανεύουν μέσα τους εικόνες του χτες, αλλά με χρώματα σημερινά, έντονα κι ολοζώντανα. Σαν τα ολοζώντανα αρώματα που συνοδεύουν την αφράτη, αέρινη μπουκιά της τσιπούρας καρπάτσιο, που έρχεται μαριναρισμένη ανάλαφρα σε χυμούς εσπεριδοειδών, με ντομάτα, ελιά, κρεμμύδι, μυρωδικά και μπόλικο καλοκαίρι τριγύρω της.

Καλοκαίρι μυρίζει κι η κρύα ντοματόσουπα, που συνοδεύεται από ένα λαχταριστό σάντουιτς με Καλαθάκι Λήμνου σε φρυγανισμένο ψωμί, ιδανικό για βούτες, σα μια εθιστική ελληνική μεταγραφή του αμερικάνικου retro-comfort συνδυασμού grilled cheese sandwich με Campbell’s Soup, ενώ κλασικά φαβορί του "Σερσέ", όπως τα τραγανά κεφτεδάκια δυόσμου, ή ο ατομικός μουσακάς στο πήλινο, συνεχίζουν να σερβίρονται με την υπογραφή του chef de cuisine Τάσου Γιαννόπουλου.

Σερσέ λα Φαμ
Λεωνίδας Τούμπανος

Piece de resistance του νέου μενού, πάντως, είναι το "πρωινό της Σταυριανής" που σερβίρεται σε μεγάλο χτυπητό δίσκο και γεμίζει το μάτι Ελλάδα, πριν δώσει πάσα στο στομάχι. Δυο αφράτα τηγανητά αυγά έρχονται περικυκλωμένα από πιατάκια με νούμπουλο Κερκύρας, παστουρμά Νέας Καρβάλης, γραβιέρα Κρήτης και καλαθάκι Λύμνου, και πλάι τους μπολάκια με ταχίνι, γιαούρτι, μέλι και γλυκό κουμκουάτ, αλλά και δυο τροφαντά κουλούρια Θεσσαλονίκης, συνθέτουν μια εικόνα λαχταριστή που, είτε Έλληνας είσαι, είτε ξένος, δεν μπορείς παρά να νιώσεις βασιλιάς όταν τη δεις να προσγειώνεται μπροστά σου.

Σερσέ λα Φαμ
Λεωνίδας Τούμπανος

(+) Tο αεράτο antipasto από κερκυραϊκό νούμπουλο με κρητικό γαλένι, ξερό σύκο και φουντούκια, είναι ένα πιάτο κοσμοπολίτικης ελληνικότητας ιδανικό για ξεκίνημα πλάι σε μια δροσερή Μαλαγουζιά.

(-) Κρίμα που το πρωινό σερβίρεται μόνο σε ώρες… πρωινού, στερώντας τη χαρούμενη εικόνα του απ’ τους υπναράδες αυτής της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι ετοιμάζουν οι σεφ εκτός Αθηνών;

Το δεύτερο μέρος του αναλυτικού ρεπορτάζ, που μας μεταφέρει όλα τα εστιατορικά νέα από Μύκονο, Πάρο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Θάσο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική και Θεσπρωτία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
04/07/2022

"Cocco Mykonos": Ρομάντσο αλά ιταλικά στη Μικρή Βενετιά

Το νέο εστιατόριο της οικογένειας του "Belvedere Hotel" φέρνει ρομαντικό χρώμα και φίνο ιταλικό comfort, σε μια μυκονιάτικη γειτονιά που πολύ τα χρειάζεται. Και με βάση τα όσα δοκιμάσαμε σε avant premiere, αυτό το ατμοσφαιρικό στέκι έχει όλα τα φόντα να γίνει ένα easy going φαβορί της Χώρας.

Τι νέα (εστιατόρια) απ’ τα νησιά;

Σαλπάρουμε, λοιπόν, με το πρώτο μέρος του αναλυτικού μας ρεπορτάζ για Σαντορίνη, Ίο, Τήνο, Σίφνο και Σάμο.

Αυτές είναι οι καλύτερες πισίνες της Αθήνας για κάθε στυλ και μπάτζετ

Απλωτές στα βόρεια προάστια, βουτιές στη σκιά της Ακρόπολης: οι πισίνες της πόλης είναι ιδανικά καταφύγια δροσιάς με αύρα κοσμοπολίτικη, κι αυτός ο χάρτης θα σας τα αποκαλύψει όλα χωρίς να χρειαστεί να ξανοιχτείτε στα βαθιά.

To Nobu Food Festival επιστρέφει σε Αθήνα και Μύκονο

Ο διάσημος σεφ επαναφέρει τα καθιερωμένα του καλοκαιρινά ραντεβού με τους Matsuhisha lovers στα ελληνικά του προσκυνητάρια, "Matsuhisha Athens" στον Αστέρα και "Matsuhisha Mykonos" στο Νησί των Ανέμων.

Στα "Hasapika" για λεοντόψαρο sashimi

"Τσακίζουμε το Λεοντόψαρο σε κάθε γειτονιά" είναι το νέο σύνθημα της βιώσιμης ψαροφαγίας και το ανατρεπτικό σουσάδικο της Βαρβακείου, που έχει πια περάσει στη δεύτερη φάση του με νυχτερινή λειτουργία, oyster bar και wine pairings, βάζει στο μενού του το ψάρι – εισβολέα της Μεσογείου, που απειλεί να φάει τα ψάρια μας αν δεν το φάμε πρώτοι.

Στη ''Σουρτούκω'' για μεζέδες της παρέας που γυρίζουν την Ελλάδα

Μια αυλή που γεμίζει με μυρωδιές από γνώριμες και παραλλαγμένες συνταγές.