
Εστιατόρια στη Λευκάδα, λοιπόν. Ιδανικός προορισμός για φθινοπωρινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου τώρα που οι νέοι δρόμοι την έχουν φέρει σε απόσταση τριών ωρών και κάτι από την Αθήνα, η Λευκάδα μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει ταλαιπωρηθεί από την υπέρμετρη δημοφιλία της – και ιδίως την αυξημένη πέρασή της στους Βαλκάνιους γείτονες –, όμως έχει παράλληλα αναπτύξει μια φουρνιά από εστιατόρια που, ποντάροντας στην κομψότητα, έχουν κερδίσει τόσο τους σκαφάτους, όσο και τους βιλάτους επισκέπτες του νησιού. Τα τρία που ακολουθούν, ακροβολισμένα σε διαφορετικά σημεία του νησιού, συνδυάζουν εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά, για να σηκώσουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας.
Cisore 14.5+ / 20

Καλοφαγικός κάβος στον οποίο επανερχόμαστε συχνά, το "Cisore" δεν είναι νέα άφιξη στο νησί, ούτε κι ο σεφ - ιδιοκτήτης του Τάσος Γεωργάκης άγνωστη δύναμη στα γαστριμαργικά του δρώμενα: κέρδισε τα παράσημά του φέρνοντας το πρώτο Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στη Λευκάδα με τη δουλειά του στα γειτονικά "Κανιόρια" το 2022, και την αμέσως επόμενη χρονιά έστησε την ολόδική του εστιατορική γωνιά πλάι στο κύμα, ξεδιπλώνοντας την οπτική του για τη μοντέρνα θαλασσινή κουζίνα σε ατμοσφαιρική αυλή, με ωραίο χάζι στο φεγγάρι, όπως υψώνεται πάνω απ’ το γραφικό λιμάνι στο ψαροχώρι της Λυγιάς.

Φέτος, στο τρίτο του καλοκαίρι πια, το μαγαζί έχει βρει τον κόσμο του κι η κουζίνα την περπατησιά της, προσφέροντας ψαροφαγική πρόταση που εκμεταλλεύεται τις άκρες του σεφ σε επιλεγμένα καΐκια και προμηθευτές, για να συνδυάσει εκλεκτή πρώτη ύλη με τεχνική αρτιότητα και φινετσάτη γεύση. Ενδεικτικά είναι πιάτα όπως το καρπάτσιο με ψάρι ημέρας (σφυρίδα στη δική μας επίσκεψη), εσπεριδοειδή και τσίλι, όπου χαρήκαμε σφριγηλό δάγκωμα στο ψάρι και σπιρτόζικη κάψα στη μαρινάδα, ή η αφράτη, βουτυρένια παλαμίδα, την οποία δοκιμάσαμε σε εκτός μενού παραλλαγή ημέρας, παστωμένη κι ελαφρώς καπνισμένη, με ταρτάρ ντομάτας και κάπαρη να δίνουν δροσιά στα μετρημένα dots φορτσάτου ταραμά που τη συνόδευε. Highlight επίσης το χταπόδι σαβόρο, με σταφίδες, ξύδι και σκόρδο (μια τολμηρή, αλλά και ντελικάτη παραλλαγή του επτανησιακού κλασικού, που συνήθως γίνεται με μικρά ψαράκια του τηγανιού), ενώ το καλαμάρι, σοταρισμένο και παντρεμένο με εκφραστικό ραγού λαχανικών, γεμίζει το στόμα γλύκα, την οποία γειώνει όμορφα η βελούδινη τοπική φάβα από λαθούρια Εγκλουβής.

Τα fin to tail σενάρια είναι το πιο δυνατό χαρτί της κουζίνας εδώ, κι έτσι ακριβώς προσεγγίσαμε μια μεγαλούτσικη στήρα, με τους γιακάδες και τα μάγουλα σε μπιάνκο, τα φιλέτα στη σχάρα και τη φύρα ταρτάρ σε θαλασσινή μακαρονάδα με χοντρό spaghetti. Ελλείψη χώρου, να πούμε απλώς (με πλήρη επίγνωση της βαρύτητας της δήλωσης) ότι το μπιάνκο του σεφ Γεωργάκη είναι ένα από τα καλύτερα των Επτανήσων, με βαθιά τη νοστιμιά και πλούσια την υφή στο γεμάτο κολλαγόνα ζουμάκι ενώ μολονότι στη σπαγκετάδα βρήκαμε την ανεβασμένη λεμονένια ένταση ελαφρώς αποπροσανατολιστική, το ζουμερό φιλέτο με τη φολιδωτή σάρκα και την αλατισμένη στην εντέλεια τραγανή πετσούλα, ήταν απόδειξη της υψηλής τεχνικής αρτιότητας της κουζίνας, με κάθε μπουκιά να γεμίζει το στόμα θαλασσινούς χυμούς.
Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν τα επιδόρπια, ενώ ανεβασμένο είναι και το επίπεδο του σέρβις.
Η επίσκεψη του κριτικού έγινε στις 02/09.
CISORE, Λυγιά Λευκάδας, 2645071112. Ωράριο λειτουργίας: Μάιο – Οκτ: Τρίτη – Κυριακή, 7μμ – 11μμ, Νοέμ – Απρ: Σαββατοκύριακα 1μμ – 5μμ. Τιμή: €45 – 65 (το άτομο, χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Ναι. Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.
Σαπφώ 14.5 / 20

Σε προνομιακό σημείο του Αγίου Νικήτα, του γραφικότερου χωριού της Λευκάδας, και με την υπερυψωμένη βεράντα της να χαζεύει την αμμουδιά και τον όμορφο κόλπο που καδράρει τα καταγάλανα νερά του Ιονίου, η "Σαπφώ" είναι μια από τις πιο παλιές οικογενειακές ψαροταβέρνες του νησιού – κι αυτό φαίνεται τόσο στη ρουστίκ σάλα της, όσο και στη ζεστή οικειότητα του σέρβις. Μόνο που τα τελευταία χρόνια, με καπετάνιο της κουζίνας της τον σεφ Κωνσταντίνο Τσιάτσιο (παλιό μας γνώριμο από το "Γευsea" της Νισύρου και τις κουζίνες του "Βαρούλκου" και του "Βασίλαινα" πιο πριν), έχει αρχίσει να χαράζει μια νέα, ενδιαφέρουσα πορεία προς τα πελάγη της φινετσάτης θαλασσοφαγίας.

Αστέρι – οδηγός του είναι πάντα η ψαριά της ημέρας: μεγάλες σφυρίδες, συναγρίδες, σκορπίνες και άλλα θαυμαστά συγκεντρώνονται καθημερινά εδώ και με αυτά για βάση του, ο Τσιάτσιος προσεγγίζει δημιουργικά τη θαλασσοφαγία, άλλοτε δανειζόμενος διεθνή στοιχεία, άλλοτε αποδίδοντας με το δικό του τρόπο την επτανησιακή κι ευρύτερη ελληνική παράδοση. Το σασίμι από μαγιάτικο που δοκιμάσαμε, για παράδειγμα, με πίκλα από αλμυρίκι και μαρινάδα από σόγια κι ελαιόλαδο, είναι ένα πιάτο που πολλά κοσμικά σουσάδικα της αθηναϊκής ριβιέρας θα ήθελαν να έχουν στο μενού τους, ενώ η γαρίδες "Μικρολίμανο" με γαρίδες Αμβρακικού άψογα σοταρισμένες, σάλτσα από μπισκ, φέτα και gel ούζου, είναι μια ευρηματική επαναπροσέγγιση του κλασικού, που απογειώνεται από (κι απογειώνει την) τοπική ντελικατέτσα.

Η τεμπούρα μπάφας – ένα ψάρι ιδιαίτερα αγαπητό στην περιοχή - με σκορδαλιά και γλυκό παντζάρι, δείχνει το δρόμο για αξιομνημόνευτα πιάτα ακόημ και με λιγότερο πρωτοκλασάτους πρωταγωνιστές, ενώ ο τόνος tataki "σαβόρο" με σάλτσα δεντρολίβανο, σταφίδες και τομπιναμπούρ οδηγεί στην παράδοση δια της πλαγίας, με ωραίες εντάσεις κι αρώματα. Και παρ’ ότι το μπιάνκο εδώ θέλει δουλειά για να τιμήσει την καταγωγή του, η γιουβετσάδα με σκορπίνα είχε ολοζώντανα τα αρώματα του καλοκαιριού στη σάλτσα της κι άριστο ψήσιμο στο ζουμερό κι εκφραστικό ψάρι. Κλείστε με την tiramisu του Τσιάτσιου, με αφρό μασκαρπόνε και μους ελληνικού καφέ σε βάση σοκολατόπιτας.
Η επίσκεψη του κριτικού έγινε στις 21/08.
ΣΑΠΦΩ, Άγιος Νικήτας, Λευκάδα, 2645097497. Ωράριο λειτουργίας: Μάιο – Οκτώβριο, καθημερινά 6μμ – 10.30μμ. Τιμή: €40 – 60 (το άτομο, χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Όχι. Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.
Minas 13.5 + / 20

Σε κεντρικό σημείο στην πολύβουη προμενάδα του Νυδριού και με αισθητική κι ατμόσφαιρα που ξεχωρίζουν από τις παρωχημένες εικόνες του περιβάλλοντος, ο "Minas" είναι το πιο ενδιαφέρον από τα εστιατόρια του άκρως τουριστικοποιημένου χωριού, κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτος, η πρόσβαση των ιδιοκτητών σε εξαιρετική πρώτη ύλη απευθείας από τα ψαροκάικα που περιπλέουν το νησί, αλλά και τις τριγύρω θάλασσες του Ιονίου. Και δεύτερος, η σύμπραξη με τον ταλαντούχο σεφ Μιχάλη Μάρθα, που με τον Νίκο Τραχανά στην εκτέλεση, υπογράφει εδώ ένα μενού μετρημένης, αλλά αισθητής δημιουργικότητας.

Θα την εντοπίσετε σε πιάτα όπως το "γιουβαρλάκι" από ταρτάρ ντάσκας με αυγολέμονο αγκινάρας και λάδι αμπελόφυλλου, ή στο καρπάτσιο από ψάρι ημέρας (συνήθως σφυρίδα αυτήν την εποχή), που φέρνει στο τραπέζι τα αρώματα του Ιονίου χάρη στο μυρωδάτο κουμκουάτ της μαρινάδας του. Κι ενώ κάποια από τα υπόλοιπα ορεκτικά ίσως χρειάζονται περισσότερο ρεγουλάρισμα στις ισορροπίες τους, εδώ θα χαρείτε επίσης δυνατά σχαρίσματα σε ολόκληρα ψάρια, φέτες ή φιλέτα, αλλά και πιο ευθύβολες συνθέσεις, όπως η γιουβετσάδα με φρέσκο ψάρι, δικαίως ένα από τα best seller του μενού. Γίνεται με κριθαράκι Gentile, ένα ζυμαρικό μικρό και τριανταφυλλένιο στο σχήμα του ρυζιού, που δίνει έξτρα φινέτσα στην πλούσια, βαθιά και στρογγυλή νοστιμιά με την οποία το προικίζει η ψαρένια σάλτσα με σαφράν. Ήρθε στο τραπέζι συνοδεία φιλέτου σφυρίδας περασμένου από σχάρα, ίσως όχι στην πιο αρμονική συνύπαρξη με το μαγειρευτό ζυμαρικό, αλλά ψημένο με δεξιοτεχνία αρκετή ώστε να κρατήσει όλη τη χυμώδη νοστιμιά και τη φολιδωτή του χάρη.
Η επίσκεψη του κριτικού έγινε στις 10/09.
MINAS, Νυδρί, Λευκάδα, 2645093474. Ωράριο λειτουργίας: Απρ – Οκτ: καθημερινά, 6μμ – 12πμ. Τιμή: €45 – 60 (το άτομο, χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Όχι. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι.