
'Ήταν μια ακόμη γιορτή για την ελληνική κουζίνα. Στις 2 Απριλίου και στο Makedonia Palace έλαβε χώρα η μεγάλη απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2025 από το αθηνόραμα, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων. Μετά λοιπόν τη λίστα με τα βραβευμένα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης επεκτεινόμαστε περαιτέρω στη βόρεια Ελλάδα με τα τοπ μέρη για ελληνική κουζίνα σε Μακεδονία και Θράκη. Σημαντικά σημεία σαν τα παρακάτω.
ΑΝΔΡΕΑΣ / ΣΚΟΠΙΑ ΣΕΡΡΩΝ/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Ανδρέας Σταυρίδης


Εστιατόριο-προορισμός για τους λάτρεις του κρέατος στην ακριτική Σκοπιά Σερρών. Η κορυφαία πρώτη ύλη, με ελληνική ούγια ως επί το πλείστον, τυγχάνει εδώ βασιλικής μεταχείρισης από τον Ανδρέα Σταυρίδη. Το υποδειγματικό ταρτάρ δίνει τον κλασικιστικό τόνο της κουζίνας, κοπές και ωριμάνσεις εξαιρετικού επιπέδου συναντούν αριστοτεχνικά ψησίματα και γίνονται η βάση για μαγειρέματα που δείχνουν γνώση και μεράκι.
ΒΕΡΓΙΩΤΙΚΟ / ΒΕΡΟΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20
Σεφ: Νίκος Μαλλιάρας



Ο Νίκος Μαλλιάρας είναι σεφ, ιδιοκτήτης και ψυχή του εστιατορίου που βρίσκεται χτισμένο στα παλιά τείχη της Βέροιας, δίπλα σε έναν μεγάλο φυσικό βράχο. Πρώην κρεοπώλης ο ίδιος, όταν έρθει ο δίσκος με τις κοπές κρέατος στο τραπέζι θα σας προτείνει εκείνες που ξεχωρίζει. Από τα μαγειρευτά, αξίζει να δοκιμάσετε το αγριογούρουνο με πουρέ μελιτζάνας και την ελληνική μοσχίδα με θυμάρι και ξινό τραχανά.
ΘΩΜΑΣ / ΣΚΛΗΘΡΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Νίκος Πασπάλης, Ελένη Πασπάλη, Βαγγέλης Πασπάλης


Το εστιατόριο της οικογένειας Πασπάλη μετρά πάνω από μισό αιώνα γευστικής ιστορίας και παρουσιάζει μια φρέσκια ματιά της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας με πιάτα σύγχρονα, νόστιμα και κατανοητά, επιλεγμένες κοπές ελληνικού μόσχου, συν ένα σπέσιαλ κελάρι με αμέτρητες ετικέτες κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Αμύνταιου. Must taste το κρασάτο αγριογούρουνο, η κοκκινιστή προβατίνα με πουρέ μελιτζάνας και η γίδα στη γάστρα.
ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ / ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Ιλιάνα Κοντοσώρου, Ηλίας Γκιόζης

Ζεστό και φιλόξενο, με μεγάλη σάλα γύρω απ’ το τζάκι, αλλά και τραπεζάκια έξω στην όμορφη περιμετρική αυλή. Την παρακαταθήκη του Νίκου Κοντοσώρου συνεχίζει η κόρη του, Ιλιάνα Κοντοσώρου, που εμπλουτίζει την κάρτα με τις δικές της ιδέες και εμπειρίες. Τα κεφτεδάκια σουτ μακάλο και ο χοιρινός λαιμός με κυδώνια και δαμάσκηνα διατηρούν σταθερή θέση στα γευστικά φαβορί.

ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ / ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Άγγελος Ναουμίδης



Η αισθητική στη μεγάλη βεράντα και στην άνετη σάλα, αμφότερες με μαγική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, ξεδιπλώνεται σαν balkanique εκδοχή ιταλικού palazzo, η κουζίνα όμως κινείται με σαφήνεια στο φάσμα της τοπικής παράδοσης, υπό το πιο ξεκάθαρο από ποτέ βλέμμα του Άγγελου Ναουμίδη, μεγάλου αδελφού μιας οικογένειας με υπολογίσιμο αποτύπωμα στη διατήρηση και την εξέλιξη της γαστρονομικής δυναμικής της περιοχής.
ΧΑΡΑΜΑ / ΑΡΚΟΧΩΡΙ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Στέφανος Λαφάρας



Από το 1992 το εστιατόριο του Στέφανου Λαφάρα σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με πολλές τοπικές αναφορές και υπέροχη θέα στο Αρκοχώρι. Ο χοιρινός μπακλαβάς με τα τυλιγμένα σε φύλλο κρούστας φιλετάκια κρέατος, το αγριογούρουνο με ελιές και το ζυγούρι στη γάστρα με τον εξαιρετικά χυλωμένο τραχανά είναι κλασικές αξίες, ενώ το πλούσιο κελάρι δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στον τοπικό αμπελώνα.
ΚΑΡΥΔΙΕΣ / ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Ντίνα Αγγελώνια, Πολυξένη Ράπτη


Η ταβέρνα της οικογένειας Αγγελώνια γράφει τη δική της ιστορία από το 1977, σε ένα καταπράσινο ορεινό ξέφωτο της Σαμοθράκης. Σπεσιαλιτέ αδιαμφισβήτητη το κατσίκι από το οικογενειακό κοπάδι που μαγειρεύεται με 20 διαφορετικές συνταγές στον ξυλόφουρνο, στο τηγάνι και στην κατσαρόλα, χωρίς να λείπουν τα δικά τους τυριά και λαχανικά που θα χαρείτε στην περιποιημένη και σκιερή αυλή με τις πανύψηλες καρυδιές.
ΚΟΤΤΑΝΗ / ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20
Σεφ: Τζεμίλ Χαλίλογλου, Μουτζέν Χαλίλογλου

Πανοραμική θέα στα γύρω βουνά από τα σταματημένα στο χρόνο Πομακοχώρια, με την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην άκρη του πουθενά. Στο παλιό πατρικό σπίτι με το άψογα διατηρημένο εσωτερικό, ο Τζεμίλ Χαλίλογλου ψήνει μαστόρικα τα κρεατικά, ενώ η Μουτζέν μαγειρεύει πομάκικα πιάτα και ορεκτικά με τοπικά προϊόντα. Ασύγκριτα κεμπάπ με δικά τους μείγματα ντόπιων κρεάτων, κοντοσούβλια, παϊδάκια και γλυκάδια.


> Περισσότερα για τα εστιατόρια που τιμήθηκαν με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2025 εδώ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.