Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Η Σελήνη, το Κίτρινο Ποδήλατο, η Ρένια της Φτελιάς, το Vardis, το Αλάτσι και μερικά ακόμη εστιατόρια που σημάδεψαν την εποχή τους.

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2025, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης (02/04), κάνουμε μια αναδρομή σε εστιατόρια-σημαντικά γευστικά ινστιτούτα της πατρίδας μας και σε πρόσωπα που σημάδεψαν τη ντόπια γεύση, τα τελευταία 25 χρόνια - και ειδικότερα κατά την πρώτη δεκαετία του Μιλένιουμ.

Ρένα της Φτελιάς / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 1999

Η εντελώς προσωπική μαγειρική της Ρένας Τόγια είχε μια σύγχρονη τολμηρή ελληνικότητα που ιντρίγκαρε, ειδικά για την περίοδο που το εστιατόριο του Ψυχικού μεσουρανούσε. Η ποιοτική κουζίνα της Ρένας θεωρούνταν κλασική πολύ προτού αυτό γίνει κουλ.

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Ρένα της Φτελιάς

Κίτρινο Ποδήλατο / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2001

Έχοντας εμβαθύνει στην ουσία της ελληνικής κουζίνας, ο Γιάννης Μπαξεβάνης δημιουργούσε διαμαντάκια ελληνικότατης μαγειρικής καινοτομίας στο εστιατόριο που τότε συναντούσες στο Γκάζι. Ακόμα και όταν η μορφή της παρουσίασης του φαγητού απομκρυνόταν από την προφανή ελληνικότητα, η καταιγίδα των γεύσεων και των αρωμάτων σε έπειθε ότι η γαλανόλευκη κυματίζει στο πιάτο. 

Βαρούλκο / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2002

Πολύ πριν την απογείωσή του στις μέρες μας, το Βαρούλκο έκανε ένα τρομερό πικ το 2002, με τον Λευτέρη Λαζάρου να κάνει παπάδες με τις  ελληνοπρεπείς δημιουργίες που σκαρφάλωναν ψηλά στη γαστριμαργική ιεραρχία δίνοντας πρότυπα συνθετικής και ουσιαστικής προσέγγισης των δικών μας γεύσεων. Η κλασική του αγκινάρα α λα πολίτα με καραβίδες είχε εξελιχθεί σε αριστούργημα ραφιναρίσματος. Το δε εκπληκτικό του ρείκι με ξιδάτη σάλτσα ντομάτας φούρνου παρέδιδε μαθήματα συνδυασμού έντασης, ρουστίκ και φινέτσας.

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Βαρούλκο στην Πειραιώς

Αθήρι / Βραβείο Σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας το 2006

Ο Αλέξανδρος Καρδάσης καλλιεργούσε συστηματικά μια νέα ελληνική κουζίνα που συνδύαζε την παράδοση με τις προχωρημένες τεχνικές για εκείνη την περίοδο. Αν μια πίτα με σιγομαγειρεμένο κρέας είχε αναμενόμενη βαθιά νοστιμιά, ο αφρός του πιπεριού που τη συνόδευε, εξίταρε τα αρώματα και τις γεύσεις. Το στιφάδο με το κουνέλι, τα τραγανά κρεμμυδάκια και τις ταλιατέλες Μαυροδάφνης μνημονεύεται ακόμη από τους μύστες της γεύσης. Το "Αθήρι" ήταν το πρώτο ελληνικό ρεστοράν που έφερε ακόμη και τα βόρεια προάστια στη δυτική Αθήνα.

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Αλέξανδρος Καρδάσης

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_

Αλάτσι / Βραβείο Σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας το 2006

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εισήγαγε καινά δαιμόνια στην ελληνική κουζίνα με το καθαρόαιμο concept της τοπικής μαγειρικής που ακολουθούσαν οι γεύσεις στο "Αλάτσι" των Ιλισίων και εκεί που σήμερα συναντάς τον Βασίλαινα. Το εστιατόριο, υπό τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο, προέβαλε τον πυρήνα της γαστρονομικής παράδοσης μιας συγκεκριμένης περιοχής της Κρήτης και μαγείρευε τις συνταγές της με ντόπια υλικά από μικρούς παραγωγούς του νησιού, σε μια εποχή που αυτό δεν ήταν τάση: χοντρό αλάτι από τα βράχια της Γαύδου, χειροποίητα λουκάνικα από το Κόκκινο Μετόχι, σταμναγκάθι από τα κρητικά βουνά, χανιώτικη μπουγάτσα από τον ξακουστό Ιορδάνη. 

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Αλάτσι

Κοντοσώρος / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2008

Το εστιατόριο του αείμνηστου Νίκου Κοντοσώρου είχε κάνει την έκπληξη το 2008, όταν και βραβεύτηκε για πρώτη φορά με Βραβείο Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας. Ανάμεσα στο Βέρμιο και το Βίτσι, στο χωριό Ξινό Νερό της Μακεδονίας, ο σεφ-πατρόν Κοντοσώρος ερμήνευε το πάθος του για την τοπική κουζίνα της Μακεδονίας σε δημιουργικά πιάτα με προσωπική σφραγίδα και βασισμένα σε παλιές παραδοσιακές συνταγές. Στα συν η γνώση για το κρασί και οι θησαυροί που έκρυβε -και κρύβει έως τώρα- η κάβα του μαγαζιού. Το εστιατόριο τρέχει πια από την επόμενη γενιά της οικογένειας και συνεχίζει σε εξίσου υψηλές στροφές.

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Κοντοσώρος

Μαυρίκος / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2009

Τα αδέρφια Μιχάλης και Δημήτρης Μαυρίκος συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση σε ένα από τα πιο εμβληματικά γευστικά τοπόσημα όχι μόνο της Ρόδου αλλά και της Ελλάδας, που σερβίρει στην πανέμορφη βοτσαλωτή αυλή με τις καμάρες από το 1933.

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Μαυρίκος

Η κουζίνα τιμά την ψυχή της ροδίτικης γεύσης, χωρίς να λείπουν οι ιταλικές και ορισμένες διεθνείς επιρροές, μέσα από χαρακτηριστικά πιάτα όπως το φινόκιο μαγειρεμένο σε λευκό κρασί, η εξαιρετική κοιλιά τόνου στη σχάρα με δροσερή πατατοσαλάτα και το κρασάτο χταπόδι με πουρέ. Πολύ καλά επίσης τα πιάτα με ζυμαρικά, ενώ αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις προτάσεις ημέρας που διανθίζουν τον σταθερό κατάλογο του μαγαζιού.

Διαβάστε Επίσης

Selene / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2009

Ιδρυτής του Slow Food Σαντορίνης και πρωτεργάτης της χρήσης τοπικών προϊόντων, ο Γιάννης Χατζηγιαννάκης μετέτρεψε τη λευκή σαντορινιά μελιτζάνα σε εκλεκτό έδεσμα, ενώ με την ντόπια φάβα, το ντοματάκι και την κάππαρη έκανε τάρτες.

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Σελήνη

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Γιώργος Χατζηγιαννάκης

Vardis / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2009

Μιλούσε χρόνια γαλλικά, έως το 2009. Τότε αλλά η Ελλάδα έβαλε το γευστικό χρώμα, η Γαλλία την τεχνική κι ένα ιστορικό ρεστοράν ύψωσε τη… γαλανόλευκη υπό τον σεφ Αστέριο Κουστούδη.

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Βάρδις

GB Corner / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2011

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ουσιαστικά μετέτρεψε το τότε εστιατόριο της "Μεγάλης Βρεταννίας" σε τοπόσημο της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Ραφίναρε με μεγάλη κομψότητα κλασικές σπεσιαλιτέ της αστικής μας παράδοσης και τους έδωσε νέα πνοή. Το πιο κλασικό ρεστοράν της Αθήνας εκείνη την εποχή, τοποθέτησε τις μαρμίτες με τα μαγειρευτά του και έκανε σουξέ.

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Σωτήρης Ευαγγέλου στο GB Corner

Cibus / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2012

Εμβληματικά εστιατόρια που έχουν τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας_Cibus

Η χοιρινή πανσέτα με σαλατίτσα μαριναρισμένης κίτρινης κολοκύθας, γραβιέρα, μέντα και λαδολέμονο ήταν απλώς εξαιρετική: ο Δημήτρης Δημητριάδης κεντούσε πάνω στο DNA της παράδοσης με νεωτεριστικά δεδομένα και τεχνική. Το να προτείνεις δημιουργική ελληνική κουζίνα αυτού του επιπέδου στο πιο πράσινο σημείο του κέντρου, τον κήπο του Ζαππείου, με την Ακρόπολη ακριβώς απέναντι, ήταν -τότε- statement.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ιστορία της street food αυτοκρατορίας Taco Bell, που ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα

Η pop κουλτούρα των tacos καταφθάνει προσεχώς και στην ελληνική πρωτεύουσα. Και αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα Taco Bell.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/04/2025

Μια Τύπου Ταβέρνα μόλις άνοιξε στο Παγκράτι

Σε έναν μοντέρνας αισθητικής χώρο και σε ένα... κλασικό εστιατορικό σημείο, θα φας κατσικάκι κλέφτικο, παϊδάκια και κοκορέτσι.

Πώς και γιατί βρέθηκε στην Τήνο ένας από τους κορυφαίους σεφ του πλανήτη

Μία εμπειρία ζωής βίωσε στο κυκλαδίτικο νησί ο κορυφαίος Daniel Humm. Ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης σεφ και ιδιοκτήτης του θρυλικού Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, βρέθηκε στην Ελλάδα επιθυμώντας να γνωρίσει σε βάθος και να εμπνευστεί από τον γαστρονομικό της πλούτο.

Ο Παύλος Κυριάκης μιλά ιταλικά στο Odori

Το δημοφιλές σποτ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων περνά στην Τrattoria/ Vermuteria φάση του, με επικεφαλής της γεύσης του τον πολυβραβευμένο σεφ.

Τα Taco Bell έρχονται στην Αθήνα

Ελλάδα, είσαι έτοιμη για Crunchy Taco;

Δυο ενδιαφέρουσες αφίξεις στη Ζάκυνθο με υπογραφή Σταύρου Υφαντίδη

Ο βραβευμένος σεφ ετοιμάζει διπλό χτύπημα, αναβαθμίζοντας την κουζίνα του δημοφιλούς "Movida" και συστήνοντας στο νησί την έννοια του fine baking μέσα από τη boulangerie Venier, σε συνεργασία με τον έμπειρο chef pâtissier Αλέξανδρου Παπαγεωργίου.

Στα θέρετρα του Ομίλου Sani/Ikos η γαστρονομία είναι ομαδική υπόθεση

Eν όψει του Sani Gourmet 2025, του γαστρονομικού φεστιβάλ που, από τις 11 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου, θα δώσει στους επισκέπτες του Sani Resort την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μερικούς από τους σημαντικότερους σεφ του κόσμου, μιλάμε με τους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις των πολυτελών Sani / Ikos Resorts και μαθαίνουμε περισσότερα για τη μοναδική στη χώρα καινοτομία της Γαστρονομικής Επιτροπής του Ομίλου.