Για μπακαλιάρο και όχι μόνο: Εστιατόρια για την 25η Μαρτίου

Μπακαλιάροι για κάθε γούστο και πολλές άλλες προτάσεις για να τιμήσεις με ευ τρώγειν τρόπο την ημέρα.

Για μπακαλιάρο και όχι μόνο: Εστιατόρια για την 25η Μαρτίου © Βασίλαινας

Όπως έχουμε πει ξανά στο παρελθόν -και ασφαλώς ισχύει- δεν υπάρχει γιορτή στην Ελλάδα που να μη σιγοντάρεται από φαγητό και κάποια συγκεκριμένη γευστική κατεύθυνση. Κορωνίδα όλων των επετείων/εορτών είναι η 25η Μαρτίου - ίσως μαζί με το δίπολο αρνί-Πάσχα. Παρακάτω λοιπόν βρίσκεις ένα guide με αρκετά από τα εστιατόρια που θα τιμήσουν τη διπλή γιορτή με τον τρόπο τους.

> Η Αθηναϊκή Ταράτσα τιμά την εθνική επέτειο, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε ένα γαστρονομικό ταξίδι γεμάτο παράδοση, γεύσεις και αρώματα που συνδέουν τον καθένα με την ελληνική κουζίνα. Στο εορταστικό μενού πρωταγωνιστούν λαχταριστά ορεκτικά, όπως μους ταραμά με ψητό ψωμί, πιπεροσαλάτα και πατατοσαλάτα στον ξυλόφουρνο, ενώ οι λάτρεις των θαλασσινών θα απολαύσουν μύδια αχνιστά με σαφράν και οσπριοσαλάτα με καπνιστά μύδια. 

25η Μαρτίου στην Αθηναϊκή Ταράτσα 1

> Στις 25 Μαρτίου, η Taverna 37, του πρόσφατα βραβευμένου με 3 Κλειδιά Michelin Four Seasons Astir Palace, τιμά την ελληνική παράδοση με μπακαλιάρο σκορδαλιά, συνδυάζοντας τη νοσταλγία της ελληνικής κουζίνας με τη φινέτσα των αυθεντικών γεύσεων.

Taverna 37

> Η Μπεμπέκα στο Χαλάνδρι θα σερβίρει λόγω της ημέρας μπακαλιάρο σκορδαλιά ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για όλη την επερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα θα προσφέρει στον επισκέπτη και νηστίσιμα: Χειροποίητη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και λαχανοντολμάδες μπακαλιάρου αυγολέμονο. Επίσης, χταπόδι γιουβέτσι, μύδια αχνιστά και καλαμάρι σχάρας.

> > To Psaropoula Fish Meze υπόσχεται φαγητό μετά μουσικής -από τις 16.00- για την 25η Μαρτίου. Δισκοθέτης ο Γιάννης Λάχανος.

> Στο Κουκάκι και την Παπαλίνα θα τιμήσουν παραδοσιακά την ημέρα με κλασικά πιάτα της ημέρας, εκλεκτούς νηστίσιμους μεζέδες και μοναδικές γεύσεις. Ανοίγουν από τις 12:30 και προτείνουν να κάνεις κράτηση.

> Ανοιχτό 13.00 - 01.00 θα είναι το κλασάτο bar restaurant Belon για την 25η Μαρτίου. Θα παρέχει στον επίσκεπτη και ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού με -μεταξύ άλλων- ψητά παντζάρια και χόρτα με μυρωδικά και όξινη σάλτσα πιλ πιλ, αθηναϊκή με καπνιστό χέλι, ταραμά με αυγοτάραχο και τραγανή φοκάτσια και φρέσκο μπακαλιάρο με αρωματισμένη τεμπούρα και πουρέ πατάτας με λαχανικά.

Ακόμη περισσότερες προτάσεις για μπακαλιάρο, σκορδαλιά και λοιπά εδέσματα της ημέρας αλλά και έξοχες γενικότερα επιλογές θαλασσοφαγίας για το επόμενο διάστημα θα βρεις στο αφιέρωμα του 'α' με εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι.

> Επίσης στο Χαλάνδρι, η Marika Trattoria από την πλευρά της θα έχει ανοιχτό τον κήπο της με πολλές νηστίσιμες επιλογές και vegan πιάτα όπως είναι η μακαρονάδα με το πέστο παντζαριού, αλλά κι αυτή με το αυγοτάραχο και σoς από φρέσκα λεμόνια. Επίσης, θα σερβίρει και γαριδομακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα ή με ανάλαφρη λευκή σάλτσα δυόσμου.

> Παραδοσιακή 25η Μαρτίου στη Λίμνη Βουλιαγμένης υπόσχεται το Abra Ovata. Ο executive chef John Σκοτίδας επιμελείται ένα μενού βασισμένο στην πλούσια κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας, αναδεικνύοντας αγαπημένες παραδοσιακές γεύσεις με σεβασμό στα αγνά υλικά της ελληνικής γης. Ξεκινάς με προζυμένιο ψωμί, μεταξένιο ταραμά και δροσερή παντζαροσαλάτα. Το χούμους και τα ζουμερά ντολμαδάκια με το αρωματικό αυγολέμονο ξυπνάνε μνήμες, ενώ τα τσιγαριαστά χόρτα και οι τραγανές πατάτες με γραβιέρα και τρούφα δίνουν μια γήινη νότα στο γεύμα μας.

Παραδοσιακή 25η Μαρτίου στη Λίμνη Βουλιαγμένης και το Abra Ovata 1

Η γιορτή συνεχίζεται με τη βελούδινη φάβα, συντροφιά με τα θαλασσινά – χταπόδι, αχνιστά μύδια και τραγανά καλαμαράκια. Το αποκορύφωμα είναι ο παραδοσιακός μπακαλιάρος με σκορδαλιά, το εμβληματικό πιάτο της 25ης Μαρτίου. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με την αρωματική πορτοκαλόπιτα συνοδευόμενη από παγωτό καφέ, ένα γλυκό φινάλε που βάζει μια σύγχρονη πινελιά στην παράδοση.

>  Την Τρίτη 25η Μαρτίου, το ΙΤ+ σε υποδέχεται με παραδοσιακές γεύσεις που θα τιμήσουν την ημέρα. Ο σεφ ετοιμάζει φρέσκο μπακαλιάρο με twisted σκορδαλιά, παντζαροσαλάτα και mousse χαλβά.

> Στη Δούκισσα στο Χαλάνδρι το φαγητό έχει τη θέρμη της παρέας και τη γεύση της νοσταλγίας. Κάτι που αντιλαμβάνεσαι με το που πιάνεις θέση στην ατμοσφαιρική σάλα της ή στη μαγική καταπράσινη αυλή. Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν  Στο ειδικά διαμορφωμένο για την ημέρα μενού βρίσκεις μεταξύ άλλων μπακαλιάρο με σκορδαλιά, καλαμαράκια και γαριδάκι Αιγαίου στο τηγάνι, γαριδομακαρονάδα, φιλέτο πέρκας, γίγαντες φούρνου και tortelli al sapore di mare (χειροποίητο ραβιόλι γεμιστό με φιλέτο γλώσσας και κόκκινες γαρίδες σε σάλτσα αστακού). 

Πριν από αυτά, μπορείς να παίξεις με -μεταξύ άλλων- χόρτα εποχής, φάβα, τσίρο σε ηλιέλαιο, ψητές αγκινάρες και μπρουσκέτα με μους ταραμά και γαύρο μαρινάτο.

Διαβάστε Επίσης

> Το Manu του Κεραμεικού θα είναι ανοιχτό από το μεσημέρι (13.00-20.00) και εκτός από το βασικό τους μενού, θα σερβίρουν ακόμη κάποια πιάτα που εμπνεύστηκαν από την παράδοση. Ακριβώς τέτοια είναι ο βακαλάος (φρέσκος/υγράλατος) με σκορδαλιά, αμύγδαλα και χούμους παντζάρι, το σνίτσελ βακαλάου με πατατοσαλάτα και σκόρδο ή το μπέργκερ βακαλάου με μαρούλι, μίσο κέτσαπ, σάλτσα ταρτάρ και πατάτες. 

> Στο βραβευμένο με Top Notch Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά λένε όχι στη σκλαβιά αλλά ναι στην τηγανιά. Ως εκ τούτου, το δημοφιλές εστιατόριο του Παγκρατιού θα σερβίρει ένα ειδικά διαμορφωμένο για την ημέρα μενού. Μεταξύ άλλων με προτάσεις σαν καπνιστή σκορδαλιά με πατάτα και τηγανητά πεκάν, σαλάτα με παντζάρια και βινεγκρέτ σόγιας και σαγκουίνι, στρείδια με καπνιστό χοιρινό ή με μαγιονέζα-τσίλι, κόκκινες γαρίδες σαγανάκι με ψητά αμύγδαλα και λαχανίδα και ψάρι με τσιπς, κρέμα αρακά, δυόσμο, πατάτες τηγανητές και σος ταρτάρ.

> Όπως κάθε φορά την εν λόγω ημέρα εδώ και 95 χρόνια, η Ταβέρνα του Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα θα παίξει με ειδικό μενού. Σε αυτό φιγουράρουν μεταξύ άλλων λαχανικά τουρσί και λακέρδα πολίτικη, σκορδαλιά και ταραμάς, πατατοσαλάτα και χταπόδι ξιδάτο, μπακαλιάρος σκορδαλιά και ψητές γαρίδες. 

> Όπως κάθε φορά την 25η Μαρτίου, ο Βασίλαινας θα είναι ανοιχτός από το μεσημέρι για να σε τρατάρει τη σπουδαία πια ταραμοσαλάτα του και τον ξαλμυρισμένο σε γάλα μπακαλιάρο με το εξόχως τραγανιστό κουρκούτι, που θα πλαισιώνεται με μια βελούδινη αλιάδα. Στο τραπέζι θα παίξουν κι άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις.

> Στη Νέα Ιωνία και τις Βαρκούλες θα τηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα της ημέρας, με αγαπημένα πιάτα από νωρίς το μεσημέρι. Μάλιστα, από τις 12.30 θα μπορεί κανείς να παραλάβει και πακέτο το φαγητό του. 

> Ένα πολύ ωραίο family table -κατά την προσφιλή κυριακάτική του συνήθεια- στρώνει το απεριτίβο μπαρ Felicita, στο Ρουφ, ειδικά προσαρμοσμένο για την περίσταση. Ο σεφ Νίκος Ντιναπόγιας και η ομάδα του ετοιμάζουν, μεταξύ άλλων, κρέμα λευκού ταραμά με λάδι άνηθου, σαλάτι παντζάρι με σιναπόσπορο και σάλτσα από ξηρούς καρπούς και κροκέτες φρέσκου μπακαλιάρου με πέστο από άγριο σκόρδο και σαλάτα φινόκιο.

Ακόμη περισσότερες προτάσεις για μπακαλιάρο, σκορδαλιά και λοιπά εδέσματα της ημέρας αλλά και έξοχες γενικότερα επιλογές θαλασσοφαγίας για το επόμενο διάστημα θα βρεις στο αφιέρωμα του 'α' με εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί για ψάρι.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Οικονόμου

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Βαρκούλες

Αλαΐας 2, Νέα Ιωνία
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μπεμπέκα

Διονύσου 16, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Taverna 37

(ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens»), Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Δούκισσα

Δουκίσσης Πλακεντίας 14, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Marika Trattoria.

Αγίας Παρασκευής 109, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Παπαλίνα

Πραμάντων 20, Κουκάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Abra Ovata

Λίμνη Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Felicitá

Μεγάλου Βασιλείου 40, Ρουφ
  • Bars

Ex Machina

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Manu

Μεγάλου Αλεξάνδρου 102, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Ταράτσα Athens

Regal Hotel, Μητροπόλεως 60, κέντρο
  • Εστιατόρια

IT+

Βουκουρεστίου 30 & Αλ. Σούτσου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Belon

Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Psaropoula Fish Meze

Κολοκοτρώνη 3, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Sumosan κάνει comeback στο One&Only Aesthesis

Το πολυβραβευμένο Sumosan επιστρέφει από τις 17 Μαΐου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μαζί με τη signature εκδοχή της σύγχρονης ιαπωνικής γαστρονομίας, μέσα από ένα ανανεωμένο pop-up concept που συνδυάζει refined γεύσεις, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και καλοκαιρινό luxury dining δίπλα στη θάλασσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2026

Στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2026 φάγαμε τα πιο νόστιμα tapas του Αιγαίου

Μια δυνατή ομάδα από τέσσερις βραβευμένους σεφ που υπηρετούν με πάθος την κουζίνα του τόπου τους, έφεραν για μια βραδιά όλη τη νοστιμιά του Νοτίου Αιγαίου στην καρδιά των Αθηνών.

Το PAF κάνει τώρα brunch και το Παγκράτι έχει νέο πρωινό στέκι

Από avocado toast με crunchy focaccia μέχρι αυγά πάνω σε double baked croissant, το νέο brunch του PAF φέρνει την bakery φιλοσοφία του Παγκρατίου από το πρωί.

Νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα

Ένα φαραωνικό project, ένα ιαπωνικό ταβερνάκι, τρεις νοσταλγικές επιστροφές, ένα φρέσκο καφενείο, μια off Broadway spritzerία, ένα πολλά υποσχόμενο σουβλάκι και όλα όσα φτάνουν προσεχώς στην πόλη.

Τα τρία νέα εστιατορικά διαμάντια των Δωδεκανήσων

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2026 από το "αθηνόραμα" δόθηκαν και φέτος, με 3 εστιατόρια των Δωδεκανήσων να βρίσκουν θέση για πρώτη φορά στη Βίβλο της εγχώριας γαστρονομίας.

Κι αν το Athens Street Food Festival είναι ο ορισμός του "Μαζί τα φάγαμε!";

Μια κουβέντα με τον Σταύρο Στριλιγκά του ASFF για όλα όσα κάνουν τόσο ζουμερά επιτυχημένη τη σημαντική διοργάνωση.

Πίτσα out of the box σερβίρει και πάλι το Armando, σε μια ωραία φάση στον Κεραμεικό

Ποιος είπε πως το αγαπημένο comfort food δεν μπορεί να έχει αστεράτο update; Αποδείξεις σε τρεις ξεχωριστές βραδιές με εκλεκτούς καλεσμένους από τη Λατινική Αμερική.