Το 'Manu' πλέει στον Κεραμεικό

Ένα ολόφρεσκο feelgood εστιατόριο επενδύει σε άγρια ψάρια, ευθυγραμμίζεται με την εποχικότητα και παίρνει πολύ σοβαρά τη μηδενική σπατάλη τροφής.

Manu © Λεωνίδας Τούμπανος

"Saved by the fish" αναφέρει η επιγραφή, ακριβώς κάτω από τη μαρκίζα του εστιατορίου και αυτό αρκεί για να αντιληφθεί κανείς για ποια πελάγη γευστικής ρότας σαλπάρει το "Manu". Είναι όμως και μία αναφορά στο κόνσεπτ πίσω από το όνομα του μαγαζιού: Βλέπεις, ο Μανού (ή Manu αν προτιμάς) υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που κυβέρνησε τη Γη, όταν σε ρόλο αντίστροφου Νώε, έσωσε την ανθρωπότητα από τον Κατακλυσμό - σύμφωνα πάντοτε με τον παγκόσμια μύθο της επικής πλημμύρας και κατά τον ινδουισμό.

Manu
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το όνομά του επέλεξε λοιπόν ο σεφ-πατρόν Απόλλωνας Κοκκίνης, που έχοντας αρκετά σημαντική εμπειρία στον χώρο της εστίασης τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο του εστιατόριο, το οποίο μετρά λίγα 24ωρα ζωής στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γαστρονομικά γειτονιά του Κεραμεικού (άνοιξε επισήμως στις 19 Ιανουαρίου).

Ο χώρος του νέου εστιατορίου Manu στον Κεραμεικό
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Το Studio Materiality έχει φροντίσει για το σε-διάφορες-αποχρώσεις-του-μπλε εσωτερικό, με την αεικίνητη ανοιχτή κουζίνα, το ύφος χαλαρού μπιστρό και την αίσθηση του ψαράδικου να υποβόσκει. Γενικά, ο χώρος του "Manu" είναι πανέμορφος και εμπλουτίζεται με διάφορες ασιατικού προσανατολισμού λεπτομέρειες, συν ιδιαίτερα stencils στον τοίχο της κουζίνας και το ταβάνι της σάλας.

Manu
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το περιεκτικό μενού εδώ κάνει ξεκάθαρο focus στο ψάρι (πιο συγκεκριμένα, στο άγριο ψάρι), που καθημερινά καταφθάνει εξαιρετικά φρέσκο. Παράλληλα, υποστηρίζεται πλήρως η zero waste φιλοσοφία και γίνεται σοβαρή επένδυση στην εποχικότητα, με τα πάντα εδώ να προέρχονται από μικρούς παραγωγούς.

Manu
© Λεωνίδας Τούμπανος

Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε μία κάρτα ομαλά μοιρασμένη και δομικά ορθότατη, που αντικατοπτρίζει αρκετά τη φιλοσοφία του σεφ Κοκκίνη, δίχως να περιορίζεται. Δυναμική αρχή με σούπα ημέρας, που στην περίπτωσή μας ήταν ένα ράμεν με χοντρή νούγια και ιντριγκαδόρικο ζωμό.

Η σούπα ημέρας, ράμεν, στο νέο εστιατόριο Manu στον Κεραμεικό
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Έξοχα κοψίματα στα ωμά του, με το καρπάτσιο να συμπλέει με ακτινίδιο και ταραμά την ίδια στιγμή που το σεβίτσε αρμενίζει όμορφα στο γάλα τίγρης, έχοντας ευχάριστα έντονο το μανταρίνι.

Το σούσι στο νέο εστιατόριο Manu στον Κεραμεικό
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Στην τριλογία του σούσι εκτιμά αβίαστα κανείς το νιγκίρι και την ιδέα της φάβας με το χταπόδι στα κάρβουνα, αν και το τελευταίο χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση στην αίσθηση της σχάρας που οφείλει να έχει.

Διαβάστε Επίσης

Το χοτ ντογκ με σπιτικό λουκάνικο ψαριού είναι αναμφίβολα ένα από τα highlights εδώ και αντικατοπτρίζει πλήρως την ‘δεν πετάμε τίποτα’ φιλοσοφία του "Manu", σε μία διαβολεμένα νόστιμη σύμπραξη με miso κέτσαπ, μαγιονέζα φιστικιού και κίμτσι. Με ένα πιο αφράτο ψωμάκι να το αγκαλιάζει, πιστεύω πως θα εξελιχθεί σε μία viral λιχουδιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το χοτ ντογκ με λουκάνικο θαλασσινών στο νέο εστιατόριο Manu στον Κεραμεικό
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Στα πιο μαγειρικά του μενού, το φρικασέ με ψάρι ημέρας παραδίδει όλα όσα υπόσχεται, έχοντας ήδη γίνει από τα αγαπημένα των επισκεπτών. Έξτρα πόντοι για το πολύ καλό και φιλικό σέρβις, ενώ πολύ ωραία η γκάμα με κρασιά, αποστάγματα και μπύρες, αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς.


Info

Μεγάλου Αλεξάνδρου 102, Κεραμεικός

Τηλ. 211 0011133

Ανοιχτά καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 18.30, Κυρ. 13.00-20.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟς
30/04/2024

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.