Τα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφτείτε στην Κέρκυρα

Τα πιο εκφραστικά, τολμηρά, συναισθηματικά, παραδοσιακά, νεωτεριστικά πιάτα του νησιού των Φαιάκων, που ξεχωρίσαμε στις καλοκαιρινές μας γευσιγνωσίες.

Etrusco

Είναι χωρίς αμφιβολία η βασίλισσα της γαστρονομίας στη δυτική Ελλάδα έχοντας το προνόμια να φιλοξενεί το καλύτερο εστιατόριο της χώρας. Δεν είναι όμως μόνο του το "Etrusco", υπάρχουν αρκετά πολύ καλά αξιοβράβευτα εστιατόρια στο νησί και άλλα ακόμη με κουζίνα σοβαρή. Το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον επίσης είναι ότι καλλιεργούν συστηματικά την παραδοσιακή επτανησιακή κουζίνα είτε σε φόρμες κλασικές  είτε εκσυγχρονισμένες, και ότι τα ντόπια προϊόντα αξιοποιούνται και λάμπουν. Σε αντίθεση με τα συμβαίνοντα στο Αιγαίο η πλειοψηφία των διακεκριμένων εστιατορίων δε, βρίσκεται εκτός ξενοδοχείων. Στην πρόσφατη επίσκεψη της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας δοκιμάσαμε πιάτα εξαιρετικά και ξεχωρίσαμε κάποια που διηγούνται ιστορίες, συνδυασμούς  που εμφανίζονται σαν γαστρονομικά μονόπρακτα προτείνοντας τολμηρά γαστριμαργικά concept, αλλά και κάποιες κλασικές αξίες με μεγάλο συναισθηματικό βάρος και γευστικό βάθος. Ιδού κάποια πιάτα κυριολεκτικά αξέχαστα.

Κέρκυρα

Η κα Κούλα είναι γειτόνισσα του Έκτορα Μποτρίνι στην Κάτω Κορακιάνα και του προμηθεύει εξαιρετικά ολόφρεσκα αυγά. Προς τιμήν της λοιπόν το καλύτερο πιάτο που έχω δοκιμάσει φέτος εν Ελλάδι παρουσιάζει με τρόπο απρόσμενο τον αγαπημένο συνδυασμό αυγό – χόρτα – τυρί που τρώγαμε στα σπίτια μας. Μόνο που το ποσαρισμένο αυγό μοσχοβολάει χωριό και η νοστιμάδα του είναι κρυμμένη κάτω από μια βελουτέ υγρή σαλάτα σε ζωηρό πράσινο, φτιαγμένη από μοσχολάχανα, λάπαθα και λογής – λογής χόρτα και δίπλα έχει προζυμένιο ψωμί στα κάρβουνα για να κάνεις τις βούτες σου. Βάλε τώρα και το βελούδινο σφαιροποιημένο μετσοβόνε που σκάει στο στόμα, και τα ολόγλυκα παντζάρια μαγειρεμένα σε κερκυραϊκό βούτυρο με φετούλες homemade νούμπουλο πάνω τους, και έχεις συμπληρωμένο το καρέ αυτού του αριστουργήματος. 

Γλύψε με Κέρκυρα

Φυσικά και δεν φεύγεις απ το "Etrusco" χωρίς να γλείψεις κατ' ευθείαν απ' το πιάτο το "Γλείψε με". Σε ένα αντισυμβατικό ροκ φινάλε, ο Μποτρίνι ζωγραφίζει με χυμό φράουλας, λεμονιού και κουμ κουάτ τη γλώσσα των Rolling Stones, και pop rocks που σκάνε στο στόμα με γεύση φράουλας, και σε καλεί να τη χαρείς κατευθείαν από το πιάτο χωρίς μαχαιροπήρουνα. 

Κέρκυρα Κληματαριά
Τσιγαρέλι πράσου

Η "Κληματαριά", είναι η πλέον cult ταβέρνα του νησιού στις Μπενίτσες και η οικογένεια Μπέλλου μαγειρεύει τα κερκυραϊκά σαν στο σπίτι τους εδώ και 26 χρόνια. Όλα είναι πολύ ξεχωριστά και αυθεντικά εδώ, αλλά εκτός εξαιρετικά μπιάνκο και μπουρδέτο, εδώ φτιάχνουν ένα πολύ διαφορετικό τσιγαρέλι. Δεν χρησιμοποιούν χόρτα αλλά ενώνουν ευφυώς τη γλύκα των πράσων με τη χαρακτηριστική γεύση του σέλινου και στη ντομάτα προσθέτουν πάπρικα δημιουργώντας μια κάψα επική και ορεκτική (και πόσο πάει με την μοναδική μαλακή τους φέτα που την κλέβουμε από την άπαιχτη χωριάτική τους).

Makris Κέρκυρα
Χτένι

Ο Πέτρος Δήμας γράφει δυνατά στο ιστορικό Miramare Domes τα 4 τελευταία χρόνια και εξελίσσει την κουζίνα του "Makris" συνεχώς. Το φετινό του αστέρι στο menu degustation είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα με αρπαγμένο όσο πρέπει στη φωτιά χτένι που η αλαβάστρινη υφή του μαζί με αφρό μπισκ εκπέμπουν ορεκτικό ιώδιο ∙ το πιάτο γίνεται ακόμη πιο σοφιστικέ με γλύκα καλαμποκιού (ψητό και σε κρέμα) πασπαλισμένη με μυρωδάτη τρούφα. Δεν μπορώ όμως να μην πλέξω το εγκώμιο στις τέλειες, ωμές ντελικάτες "ταλιατέλες" σουπιάς που κλέβουν ως συνοδευτικό την παράσταση από το λαυράκι με ζωμό μυδιών και ξυνή σάλτσα βουτύρου.

Pomo d’ Oro Κέρκυρα
Γεμιστά της επόμενης μέρας

Το "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα είναι από τα ελάχιστα καλά εστιατόρια που μένει ανοιχτό όλο το χρόνο. Μανιώδης με την αξιοποίηση των μοναδικών προϊόντων της Κέρκυρας, χτίζει το μενού του εστιατορίου του πάνω σ' αυτά ανάλογα με τις εποχές. Δύο  ήταν τα πιο εντυπωσιακά πιάτα που δοκίμασα. Στα "γεμιστά της επόμενης μέρας", ένα κρύο καλοκαιρινό ριζότο δηλαδή με τα λαχανικά, κουκουνάρια και σταφίδες, το ρύζι είναι μαγειρεμένο – άκουσον, άκουσον – μόνο σε χυμό καρπουζιού χωρίς καθόλου ντομάτα και έχει γλύκα γοητευτική. Ακόμη πιο συγκινητικό το μπροντέτο, όπου μπαρμπούνι, ζαργάνα, πεσκανδρίτσα, παστανάκα, κυνηγός, σκορπίνα, καπόνι και γαλέος έρχονται μέσα σε έναν σχεδόν σιροπιαστό ζωμό από το κολλαγόνο των ψαριών και ντομάτα, με εξτραδάκι μαγικά ισορροπημένη κάψα από κοκκινοπίπερο.

Toula’s Seaside Κέρκυρα
Μπιάνκο

Το "Toula’s Seaside" είναι από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια στην Κέρκυρα. Ανακαινισμένο τα τελευταία χρόνια και με το μενού του να έχει εκσυγχρονιστεί αλλά το πιο δυνατό κομμάτι του καταλόγου αφορά τα διαχρονικά παραδοσιακά φαγητά. Όλα είναι πολύ ωραία αλλά το μπιάνκο του είναι από τα κορυφαία. Οι πατάτες και η σάλτσα του έχουν απίθανο μέλωμα, είναι ιδανικά ξυνή, και μοσχοβολάει φρέσκια ρίγανη από το βιολογικό μποστάνι του μαγαζιού.

Ora Κέρκυρα
Αρνάκι

Η παλιά δόξα της Κέρκυρας το "Ακταίον" με το εμβληματικό στρογγυλό κτίριο και τη σούπερ θεαματική θέα στο Παλιό Φρούριο έχει γίνει "Ora" και το μενού επιμελείται ο βραβευμένος Γιάννης Λιόκας. Το σιγοψημένο για 12 ώρες μπούτι από αρνάκι γάλακτος καίει καρδιές. Έτσι μελωμένο και τρυφερούδι που είναι το κόβεις με το κουτάλι, η καραμελωμένη πέτσα του είναι ονειρεμένη, και το σερβίρισμά του με γιαούρτι εξιταρισμένο με χυμό yuzu και καυτερή πιπεριά Espelette και γαμάτο πελτέ ντομάτας πολύ πετυχημένο.

Pietra Κέρκυρα
Ρυζόγαλο

Καινούργια φάση το εστιατόριο "Pietra" στο ξενοδοχείο "Restia Suites" στην Αχαράβη στο βορρά. Ο βραβευμένος Μίλτος Αρμένης δημιουργεί σύγχρονη ελληνική κουζίνα  πάνω σε παραδοσιακές κερκυραϊκές ιδέες. Το αναμορφωμένο του μπουρδέτο συμπυκνώνει τη δύναμη της σπεσιαλιτέ με την εξόχως πικάντικη κόκκινη σάλτσα που ντύνει αέρινες gyoza γεμισμένες με ψάρι. Πολύ, πολύ καλό είναι επίσης το σχεδόν σαν ριζότο ρυζόγαλό του που έρχεται κεντημένο με τη δροσιά και τα αρώματα πεπονιού, βανίλιας, λάιμ και αρμπαρόριζας.

Βενετσιάτικο Πηγάδι Κέρκυρα
Ταλιολίνι 

Φινάλε με το καλύτερο από ποτέ ρομαντικό "Βενετσιάτικο  Πηγάδι" όπου ο βραβευμένος Σπύρος Αγιούς με τον σεφ/ ιδιοκτήτη του εστιατορίου Γιάννη Βλάχο έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ραφινάτο και εκφραστικό μενού που συχνά παίζει εξαιρετικά με την ιδέα του fine comfort. Στο γήπεδο αυτό λοιπόν τα άψογου al dente ταλιολίνι μέσα σε ζωμό από πορφύρες με σαφράν, είναι μια καταπληκτική θαλασσομακαρονάδα κεντημένη με το αισθησιασμό στρειδιού και αχινού και πεπεροντσίνο για να γίνει όσο πρέπει καυτερή. Το εμβληματικό φινετσάτο μπιάνκο του Αγιού θα μας τέρπει πάντα, αλλά μεγάλη προσοχή δώσαμε φέτος και στο bon – bon, μια μικρή μπουκιά όπου ο ουρανίσκος δονείται από την καλλιτεχνική συνύπαρξη φουαγκρά, με λευκή σοκολάτα, αυγοτάραχο και συκομαΐδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Βεργιώτης που ξέρει από καλό κρέας

Δοκιμάσαμε τις γεύσεις του εστιατορίου που έχει χτίσει τη φήμη του γύρω από το σωστά ψημένο, εκλεκτό κρέας και ανακαλύψαμε γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κρεατοφάγο που σέβεται τον εαυτό του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/10/2025

Η Τρελή Ροδιά: Η νέα άφιξη στα Άνω Πετράλωνα όπου θα φας καλά και φθηνά

Η νέα γαστροταβέρνα των Πετραλώνων είναι ένας ιδανικός γευστικός προορισμός. Δοκιμάσαμε ορισμένα highlights του μενού και ιδού όλα όσα ξεχωρίσαμε.

12 με Τόνο

Ένα μικροσκοπικό στέκι με μεγάλα κότσια, στην εκτός ραντάρ πιάτσα της Νέας Ερυθραίας, μας προκαλεί να δούμε με άλλο μάτι την έννοια του ψαρομεζέ, μέσα από ένα μενού 12 πιάτων μοντέρνας ψαροφαγίας, που αλλάζουν κάθε 12 μέρες.

Matcha Latte: Tο trend της εποχής και πού θα το βρεις στην Αθήνα

Τι είναι το φιστικί ρόφημα που έχει κατακλύσει το feed σου και πού μπορείς να το δοκιμάσεις στην πόλη μας;

To Yaboo στον Πειραιά κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και μας προσκαλεί σε πάρτυ

Bar bites, κοκτέιλ και χορευτική μουσική μας περιμένουν στο ντιζαϊνάτο εστιατόριο.

Σάββατο με BBQ στο Colonial στο Golf της Γλυφάδας

Επιστροφή με γεύσεις και μουσική κάθε Σάββατο μεσημέρι.

Βεργιώτικο

Στο ατμοσφαιρικό του εστιατόριο στη Βέροια, ο Νίκος Μαλλιάρας συνεχίζει να υπηρετεί επίμονα την τέχνη του κρέατος και την απόλαυση του μακριά από τις συνήθεις ταξιδιωτικές συντεταγμένες.