"Polpo": Το νέο ψαροστέκι σας είναι στου Ρέντη

Με κορυφαία πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το νέο ψαρομάγαζο της Λαχαναγοράς γίνεται μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) αφίξεις της σεζόν, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Polpo 2024

Αν θες να φας καλά, ακολούθα τους εργάτες λέει ένα αξίωμα που, δεν ξέρω, πρέπει να είναι τόσο παλιό όσο και η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών που λέει ο λόγος. Κι είτε η περιοχή του Ρέντη σας φαίνεται τόσο εξωτική όσο οι Ινδίες, είτε όχι, οι άνθρωποι που δουλεύουν ολονυχτίς στη μεγαλύτερη εμπορική αγορά τροφίμων της Αττικής, είναι σίγουρα ένας καλός δείκτης για το πού να φάει κανείς στη γειτονιά τους. Το ότι θα τους δείτε, λοιπόν, από τις 11 το πρωί να πηγαινοέρχονται από την πύλη της Αγοράς στην πόρτα του "Polpo", για να προμηθευτούν ψαρόσουπα και μαγειρευτά ή για να κάνουν το διάλειμμά τους με μικρόψαρα τηγανητά, είναι κάτι που δεν το προσπερνάς.

Αν και το "Polpo" είναι καινούρια άφιξη στη γειτονιά, οι άνθρωποί του είναι παλιοί γνωστοί της: πρόκειται για την οικογένεια του Νίκου Κατσικάκη, που (παρ’ ότι το επώνυμο παραπλανεί) μετρά 20 χρόνια στην προμήθεια κορυφαίων θαλασσινών σε κορυφαία εστιατόρια ανά την Ελλάδα, κι έχει τα κεντρικά της ακριβώς εδώ, απέναντι απ’ την Αγορά. "Μάλιστα, όταν άδειασε ο χώρος που είναι τώρα το "Polpo”", μου λέει ο κύριος Νίκος το μεσημέρι Παρασκευής που τον συναντώ, με όλα τα τραπέζια αγκαζέ, "τον νοικιάσαμε για να βάλουμε μερικά ακόμη ψυγεία για τα ψάρια μας". Όμως τα παιδιά του, Γιάννης και Αφροδίτη, είχαν ήδη κολλήσει το μικρόβιο της εστίασης από τα μαγαζιά που προμήθευε ο πατέρας: από την "Cookoovaya" και τον "Δουράμπεη", και τα εστιατόρια του "Four Seasons Astir Palace" ή του Ομίλου Καστελόριζο, μέχρι διεθνή brands όπως τα εστιατόρια "Milos" σε Ευρώπη και Καναδά παλιότερα, ή τα "Nammos" σε Μύκονο, Κύπρο και Ντουμπάι τα τελευταία χρόνια. "Έτσι, είπαμε ότι αφού έχουμε καλά πράγματα, γιατί να μην τα βγάλουμε με το δικό μας τρόπο", εξηγεί η Αφροδίτη.

Polpo 2024 Αφροδίτη Κατσικάκη
Η Αφροδίτη Κατσικάκη συγκεντρώνει στο "Polpo" σπουδαίος θησαυρούς απ' τις ελληνικές θάλασσες

Ο δικός τους τρόπος είναι αυτός της μικρότερης δυνατής παρέμβασης – τηγάνι, σχάρα, κατσαρόλα και ωμό. Με το επιπλέον ατού, όμως, ότι απ’ την κουζίνα του "Polpo" περνάει ό,τι καλούδι φτάσει απ’ τα καΐκια στα κεντρικά της οικογένειας Κατσικάκη: μιλάμε για διαμάντια όπως κόκκινες γαρίδες, καραβίδες, κολοχτύπες, αστακούς και γαρίδες Αμβρακικού, αλλά και για ψαρούκλες α’ διαλογής, απ’ τη κουτσομούρα ως το ροφό κι απ’ τη σαρδέλα ως τη στείρα κι όλα τους σε πολύ φιλικές τιμές. "Όπως μαγειρεύουμε στο σπίτι μας, έτσι μαγειρεύουμε κι εδώ: βάζουμε μόνο τα καλύτερα", σημειώνει περήφανα ο κύριος Νίκος κι η αλήθεια φαίνεται στο πιάτο.

Polpo 2024

Διαβάστε Επίσης

Η ψαρόσουπα που λέγαμε, που φτιάχνεται κάθε μέρα με βάση τη φρέσκια ψαριά, στη δική μας επίσκεψη είχε αφράτο ροφό και σκορπίνα αέρινη για πρωταγωνιστές της, λουκουμένια λαχανικά και ζωμό που μοσχοβολούσε θάλασσα, την αιθέρια χάρη της οποίας ανέδειξε ακόμη περισσότερο λίγο έξτρα λεμονάκι. Η κουτσομούρα, που ήρθε με τα φιλέτα της παντρεμένα και ψητά, και το καρκάσι της deep fried για τσιμπολόγημα, σαγηνεύει με τη χυμώδη φρεσκάδα και την ατόφια γεύση της, ενώ οι κόκκινες γαρίδες, περασμένες τόσο - όσο απ’ τη σχάρα, για να πάρουν μυρωδιά καψαλίσματος χωρίς να χάσουν δράμι απ’ τη ζουμερή μαυλιστική γλυκάδα τους, είναι το λιγότερο εθιστικές. Απόλαυση ήταν και η κρουστή σάρκα στο σκαθάρι crudo που δοκιμάσαμε, με φίνο ελαιόλαδο και αυγά σολομού για τσαχπνιά, ενώ η μακαρονάδα του ψαρά, ένα απ’ τα πιο ταλαιπωρημένα θαλασσινά πιάτα της εποχής μας, έρχεται εδώ με τόσο άψογο al dente και τόσο βαθιά νοστιμιά στην καλοδεμένη πικάντικη σάλτσα, που πέραν του ότι θα έπρεπε να είναι εξεταστέα ύλη για όποιον θέλει να ανοίξει ψαροταβέρνα στην Ελλάδα σήμερα, αποτελεί κι απτή απόδειξη ότι το "Polpo" είναι μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες – πράγμα εντελώς δυσεύρετο στις μέρες μας…

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Polpo

Τζoν Κένεντι 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.