'Καρδούχος': Για κούρδικο σουβλάκι στα Εξάρχεια

Η γευστική κληρονομιά της Μεσοποταμίας συναντά την κούρδικη παράδοση, σε ένα καλόκαρδο μέρος της οδού Κλεισόβης.

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια © Λεωνίδας Τούμπανος

Η λέξη 'Καρδούχος' εντοπίζεται για πρώτη φορά στην  "Kύρου Aνάβαση" του Ξενοφώντα. Ήταν η λέξη με την οποία ο Αθηναίος ιστορικός, συγγραφέας και σωκρατικός φιλόσοφος περιγράφει τους Κούρδους. Η αναφορά του 400 π.X. ενέπνευσε τον Αλί και την Εντιμπά ώστε να βαφτίσουν το εστιατόριό τους, που από τον Σεπτέμβριο του 2022 πιάνει πόστο στην αφετηρία της οδού Κλεισόβης και το underground τερέν των Εξαρχείων.

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας από την Ούρφα, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ο Αλί φυλακίστηκε για 3,5 χρόνια προτού βρεθεί στην Ελλάδα το 1984 για να ξεκινήσει, κυριολεκτικά, μια καινούρια ζωή.

Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε να ασχολείται τόσο με το πεδίο της γεύσης (έχει σπουδάσει μαγειρική, στον τόπο καταγωγής του αλλά και στην Ελλάδα) όσο και με εκείνο του εμπορίου ηλεκτρονικών συσκευών. 

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 18
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Μπορώ να πω πια πως η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου. Εδώ ζω, εδώ έκανα οικογένεια, εδώ έχω τους φίλους μου, εδώ έχω τη δουλειά μου. Όταν πρωτοήρθα, ήταν μια τελείως διαφορετική πόλη. Έχω βιώσει όλη την πορεία της, όλες τις καταστάσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα. Κι εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι έχουμε ζήσει αυτή τη μετάβαση και έχουμε υιοθετήσει τα πάντα από την ελληνική κουλτούρα και τα έθιμά της" αναφέρει ο ίδιος σχετικά με το πώς βρέθηκε εδώ αλλά και τον τρόπο που εξελίχθηκε αυτή η σχέση.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, δεν έχει επιστρέψει ποτέ στον τόπο καταγωγής του. Αλλά φροντίζει να μεταφέρει στα μέρη μας κάτι από τις εκεί γεύσεις. Το είχε κάνει και παλαιότερα, όταν στα νότια προάστια έτρεχε το ομώνυμο με την πόλη του ανατολίτικο εστιατόριο.

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 21
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Έχει ομοιότητες ο Καρδούχος με το Ούρφα αλλά νομίζω πως εδώ είμαστε διαφορετικά. Θέλω να πιστεύω πως αυτό που βρίσκει κάποιος εδώ, δεν το συναντά αλλού και αυτό είναι η αίσθηση της γεύσης. Προσφέρουμε κάτι διαφορετικό" λέει χαριτολογώντας.

Το 1997 έφτασε στην Αθήνα και η σύζυγός του, Εντιμπά, που φροντίζει για οτιδήποτε βγαίνει από την κουζίνα του 'Καρδούχου'. Καθημερινά, οι δυο τους πηγαίνουν μαζί στην αγορά για να προμηθευτούν τις απαραίτητες πρώτες ύλες, τις οποίες στη συνέχεια επεξεργάζονται.

Τι ακριβώς λοιπόν συμβαίνει εδώ; Ο Αλί δημιουργεί συνταγές-προσαρμογές της κούρδικης κουζίνας σε δικές του εμπειρίες και αναμνήσεις, οι οποίες εφάπτονται στα 'αποστάγματα' της κληρονομιάς από τη γευστική κουλτούρα της Μεσοποταμίας (που στο πέρασμα των αιώνων και αφήνοντας πίσω της τα εύφορα εδάφη της περιοχής, αναμείχθηκε με περιοχές, υλικά και ιδέες) και μαζί συναντούν το αθηναϊκό street food του σήμερα. Μελιτζάνα, ντομάτα και κρεμμύδι, έντονα μπαχαρικά και μπούκοβο, βούτυρο (κυρίως πρόβειο) και καλό κρέας είναι στοιχεία που -κυρίως- αποτελούν τη βάση της δημιουργικής διαδικασίας, με τα πάντα να είναι χειροποίητα και προσεγμένα.

Καρδούπα (γεμιστές πατάτες με κίτρινο τυρί), κουμπέ (γεμιστά με ρύζι, μοσχαρίσιο κιμά, μπαχαρικά, σταφύλι και αμύγδαλο), σαλάτα Κούρδισσα (λάχανο, μαρούλι, καρότο, με ρόδι και βαλσάμικο) και  φαλάφελ αποτελούν μερικές από τις προτάσεις που ξεχωρίζουν στην αφετηρία του καταλόγου.

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 20
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 24
© Λεωνίδας Τούμπανος

 

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 16
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στα πολύ δυνατά χαρτιά το τυλιχτό με αρνίσιο κεμπάπ (μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στην απλή και την πικάντικη εκδοχή), ο κιμάς του οποίου κόβεται με το χέρι - κάτι που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στην υφή του. Η δε γεύση του, ατόφια και έντονη. 
Το σογιουλμέ κεμπάπ είναι επίσης κάτι που αξίζει της προσοχής σου, με την ψητή μελιτζάνα με σκόρδο και βούτυρο να συναντά το αρνίσιο κρέας και τα μπαχαρικά.

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 22
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 14
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στην ίδια κατηγορία παίζει και το γιαουρτλού ισκεντέρ με πάστα ντομάτας και τα ούρφα και αντάνα κεμπάπ. Αξίζει να αναφερθεί πως οι σάλτσες είναι όλες σπιτικές, με μυστικές συνταγές ενώ ακόμη και στο γιαούρτι προστίθενται υλικά που το καθιστούν ξεχωριστό. Plus, πως καθημερινά βγαίνει και μία κατσαρόλα από το μεσημέρι, πάντοτε με την ιδιαίτερη φροντίδα της Εντιμπά.

Διαβάστε Επίσης

Έχοντας την πρότερη εμπειρία, θα σου πω πως ποιος φάει έστω και μία φορά εδώ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιστρέψει. Κι αν αμφιβάλλεις, κάνε ένα γρήγορο googlάρισμα. Θα παρατηρήσεις πως ο 'Καρδούχος' έχει -τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- μόνο 5* στις κριτικές του. Κι αυτό λέει πολλά.


Info

Κλεισόβης 1Β, Εξάρχεια
Τηλ. 211 4253983
Ανοιχτά καθημερινά από τις 11.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
08/05/2024

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.