"Zano Athens", ή πώς λέγεται η ελληνική φινέτσα στα νεοϋορκέζικα

Στο δεύτερο χειμώνα του το εστιατόριο της πλατείας Κολωνακίου συνεχίζει να πλέει στον αφρό της ελληνόστροφης καλοφαγίας, με τον σεφ Γιάννη Κιόρογλου και την ομάδα του να μιξάρουν κλασικές ελληνικές γεύσεις με φίνα τεχνική και comfort οικειότητα.

Zano Athens

Έχω ένα θέμα με τις κροκέτες. Η αταβίστικη λιχουδιά που έχει συνδεθεί με πλείστες όσες καλοκαιρινές και μη αναμνήσεις όλων μας, κακοποιήθηκε τόσο απ’ τον bofrost-οποίηση της ελληνική ταβέρνας των 90s και 00s, που έχει πια ταυτοποιηθεί – όχι μόνο στη δική μου συνείδηση, νομίζω – ως προκάτ έδεσμα προς αποφυγή. Αντιστρέφοντας τη συνθήκη αυτή, όμως, βρίσκω ότι η κροκέτα λειτουργεί ως εξαιρετικός δείκτης του επιπέδου στο οποίο επιλέγει να κινηθεί το κάθε εστιατόριο: όταν είναι καλή, δείχνει πως στην κουζίνα γίνεται δουλειά σοβαρή.

Και η παστουρμαδοκροκέτα του "Zano Athens" δεν είναι απλώς καλή, είναι πάρα, πάρα πολύ καλή. Τραγανή κι αέρινη κρούστα, με ζουμερή γέμιση που χαϊδεύει με την κάψα και τη νοστιμιά του παστουρμά, είναι μάλλον η καλύτερη του Κολωνακίου (#changemymind), κι είναι δείγμα χαρακτηριστικό της φινέτσας, αλλά και της νοστιμιάς που διατρέχει όλο το μενού αυτού του μητροπολιτικού μπιστρό, που μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες περιοδικού για τις τελευταίες τάσεις του νεοϋορκέζικου και του λονδρέζικου design.

Διαβάστε Επίσης

Με την υπογραφή του Αντώνη Καλογρίδη στο σχεδιασμό και τη διακόσμηση, ο χώρος του "Zano Athens", που μπαίνει φέτος στο δεύτερο χειμώνα του, είναι σε ίσες δόσεις ατμοσφαιρικός, αισθησιακός και τσαμπουκαλεμένος, με μάρμαρα και μέταλλα σε σφιχαγκάλιασμα, γρέτζους τοίχους, απαλά υφάσματα και φευγάτες ανθικές συνθέσεις σε ηδονιστικό κοντράστ, και στρατηγικό (υπο)φωτισμό να δίνει στο κάδρο αύρα κινηματογραφική. Ο γορίλλας με τη μπασκέτα του πρώτου ορόφου και τα συρματοπλέγματα της ανοιχτής κουζίνας είναι, βέβαια, γνωστά στους θαμώνες των S/M (Social Media εννοούμε, όχι το άλλο S/M για το οποίο προδιαθέτουν οι μαύρες μοκέτες που διατρέχουν το χώρο), extra πόντους δίνουν όμως οι wall to wall τζαμαρίες εκεί που θα περίμενες wall to wall καθρέφτες (στις τουαλέτες του "Zano"), που δεν ξέρω γιατί, αλλά μου έφεραν στο νου μια συγκεκριμένη σκηνή από το "Shame" του Steve McQueen…

Zano Athens
Ατμοσφαιρικό το σκηνικό στη σάλα

Επιστρέφοντας στο μενού, η παστουρμαδοκροκέτα που λέγαμε ήταν απλά η προθέρμανση για την ελληνόστροφη καλοφαγία που υπογράφει εδώ ο Γιάννης Κιόρογλου και εκτελεί αριστοτεχνικά ο Μάριος Μιχαηλίδης. Το crispy carpaccio φέρνει αέρινο μοσχαράκι σε τραγανή πίτα, που αναδεικνύει τη βουτυρένια μπουκιά του πρωταγωνιστή, με μαγιονέζα τρούφας και πίκλα πιπεριάς να χτίζουν τσιμπητές εντάσεις, ενώ το δαντελένιο σασίμι πελαγίσιας τσιπούρας, ενδεικτικό της εξαιρετικής πρώτης ύλης που διαχειρίζεται το εστιατόριο, σερβίρεται με τη βελούδινη σάρκα του ψαριού φιλεταρισμένη πάνω στο καρκάσι του, ένα θέαμα εξίσου γκροτέσκο κι ερεθιστικό.

Zano Athens
Δαντελένιο το σασίμι πελαγίσιας τσιπούρας

Και παρ’ ότι η γαριδομακαρονάδα απογοήτευσε λιγάκι (κι αυτό όχι για τη βαθιάς νοστιμάδας bisque, ή το εκφραστικό ταρτάρ γαρίδας που τη συνοδεύει, αλλά για την επιλογή του ζυμαρικού, που ήταν λίγο πιο πριμαντόνα απ’ όσο χρειαζόταν η σάλτσα του), το λαβράκι – σπανακόρυζο, ίσως το λιγότερο φωτογενές πιάτο του μενού, ήταν σίγουρα το πιο νόστιμο της βραδιάς μας: το ψάρι, σκεπασμένο με κρέμα σπανακιού με μελάνι σουπιάς, γέμισε θαλασσινή φρεσκάδα το στόμα, ενώ το ριζότο που κρυβόταν από κάτω, μοσχοβολούσε βοτανική δροσιά.

Zano Athens
Αέρινο το καρπάτσιο σε τραγανό φύλλο

Κλείνοντας, επειδή δεν ξέρω πού αλλού μπορεί να βρει κάποιος ψάρι ημέρας λαδερό με φασολάκια, ή γίδα κοκκινιστή με ριζότο, σε τόσο design forward περιβάλλον, με ηχητική υπόκρουση που θα ταίριαζε σε μοδάτο spot της Ταορμίνα και κοσμικό crowd που, το παρασκευόβραδο της επίσκεψής μας, κάλυπτε όλο το φάσμα από μεγαλοδημοσιογράφους και πολιτικούς αρχηγούς, μέχρι πρώην βιομηχάνους και ανθρώπους της μόδας, κρατώ ως μόνο ντεφό της βραδιάς το κομ λι φο σερβίρισμα στις γαρίδες σαγανάκι σε διπλανό τραπέζι, με τον περιποιητή να ολοκληρώνει την περφόρμανς καθαρίσματος απομακρύνοντας απ’ το τραπέζι τα τροφαντά ζουμερά κεφάλια. Έγινε προφανώς για να μην έρθουν στη δύσκολη θέση οι κυρίες του τραπεζιού και οι συνδαιτημόνες τους να λερώσουν τα περιποιημένα τους δάχτυλα σουφρώνοντας τα χείλη για να ρουφήξουν τη νοστιμιά, όμως καθότι πρόκειται για σνομπισμό στα όρια της ύβρεως, θα το έχω ως αφορμή να επιστρέψω σύντομα, για να το επισημάνω στην εξαιρετική ομάδα του σέρβις.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Zano Athens

Αναγνωστοπούλου 1, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.