Μάριος Κάλφογλου: Αποχαιρετούμε έναν ευπατρίδη της δημοσιογραφίας και της γαστρονομίας

Αποχαιρετούμε χειροκροτώντας τον, έναν αγαπημένο παλιό συνάδελφο από τη γαστρονομική ομάδα του Αθηνοράματος. Ο Μάριος έθεσε με τα κείμενά του στο Αθηνόραμα, τις βάσεις της γαστρονομικής κριτικής στην Ελλάδα.

Κρίτων Παπαδόπουλος, Μάριος Κάλφογλου, κριτικός γαστρονομίας, αθηνόραμα
  

Το πρώτο κείμενο του που διάβασα ήταν το φθινόπωρο του 1986. Βρισκόμουν ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας ξανά στην Αθήνα και ανοίγοντας το Αθηνόραμα, όπως έκανα με το Pariscope στο Παρίσι, έπεσα σ’ ένα εντυπωσιακό άρθρο για την κινέζικη κουζίνα όπου ο αθεόφοβος εκτός από την ερεθιστική ξενάγηση των λέξεων στις γεύσεις των Μανδαρίνων είχε μαζέψει όλους  τους Κινέζους σεφ στο Ηρώδειο για μια επική φωτογράφηση. Ήταν τότε που το ασπρόμαυρο Αθηνόραμα είχε αφιερώσει 8 έγχρωμες σελίδες στη γαστρονομία, και ο Μάριος Κάλφογλου έγραφε επιπλέον πάντα το δισέλιδο της κριτικής εστιατορίων στη στήλη "Απόψεις", με το ψευδώνυμο Κρίτων Παπαδόπουλος. Στήλη πρωτοποριακή εκείνη την εποχή που ο Μάριος έγραφε με την αιχμηρή του πένα, θέτοντας τις βάσεις για ένα καινούργιο, άγνωστο στην Ελλάδα είδος  δημοσιογραφίας.

Ήταν έμπειρος δημοσιογράφος ο Μάριος, πτυχιούχος της Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συνεργάτης του "Φωνή της Αμερικής", μετά ανταποκριτής της ΕΡΤ, στην Ουάσινγκτον και επιστρέφοντας  στην Ελλάδα το 1972 συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες. Τις κριτικές του στο Αθηνόραμα που άφησαν εποχή τις ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τον συνάντησα και συνεργαστήκαμε στενά όταν εντάχθηκα κι εγώ το 1987 στη δημοσιογραφική ομάδα του Αθηνοράματος. Ο Μάριος ήταν καλλιεργημένος και ευγενής, τρυφερός και γλυκός, πατρική φιγούρα με τις κόκκινες τιράντες του, αλλά την ίδια στιγμή δημοσιογράφος με ερευνητική ματιά, της παλιάς σχολής ανδρωμένος στις εφημερίδες και στο ραδιόφωνο∙ δεν έκανε  δηλαδή δημοσιογραφία αναπαραγωγής δελτίων τύπου, είχε άποψη.  Τον θυμάμαι τα πρώτα χρόνια των Χρυσών Σκούφων που ξεψαχνίζαμε την Αθήνα για να βρούμε τα 10 καλύτερα εστιατόριά της.  Και θυμάμαι το τελευταίο μας δείπνο σε grand restaurant,  να ενθουσιαζόμαστε στο περίφημο "Chez Nico" του αείμνηστου 3άστερου συμπατριώτη μας Νίκο Λαδένη.

Μετά τη σύνταξή του αποσύρθηκε στη Μεσσηνία, όπου και κοιμήθηκε για πάντα μετά από 90 μεστά χρόνια. 
Chapeau Μάριε, όλοι εμείς στο Αθηνόραμα υποκλινόμαστε στην ευγένειά σου…

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.

Ένα από τα πιο viral αθηναϊκά street food ανοίγει και στο The Mall Athens

Tacos, burritos, quesadillas, nachos και άλλες λιχουδιές καταφθάνουν και σε δεύτερο αθηναϊκό σημείο.

Στην Chinatown της Αθήνας υπάρχει ένα από τα πιο Bourdainικά εστιατόρια της πόλης

Τι ακριβώς παίζει στο γευστικό σποτ που ακούει στο απλό όνομα 相遇面馆.

Σε αυτά τα νέα εστιατόρια και μπαρ τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.