Μάριος Κάλφογλου: Αποχαιρετούμε έναν ευπατρίδη της δημοσιογραφίας και της γαστρονομίας

Αποχαιρετούμε χειροκροτώντας τον, έναν αγαπημένο παλιό συνάδελφο από τη γαστρονομική ομάδα του Αθηνοράματος. Ο Μάριος έθεσε με τα κείμενά του στο Αθηνόραμα, τις βάσεις της γαστρονομικής κριτικής στην Ελλάδα.

Κρίτων Παπαδόπουλος, Μάριος Κάλφογλου, κριτικός γαστρονομίας, αθηνόραμα
  

Το πρώτο κείμενο του που διάβασα ήταν το φθινόπωρο του 1986. Βρισκόμουν ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας ξανά στην Αθήνα και ανοίγοντας το Αθηνόραμα, όπως έκανα με το Pariscope στο Παρίσι, έπεσα σ’ ένα εντυπωσιακό άρθρο για την κινέζικη κουζίνα όπου ο αθεόφοβος εκτός από την ερεθιστική ξενάγηση των λέξεων στις γεύσεις των Μανδαρίνων είχε μαζέψει όλους  τους Κινέζους σεφ στο Ηρώδειο για μια επική φωτογράφηση. Ήταν τότε που το ασπρόμαυρο Αθηνόραμα είχε αφιερώσει 8 έγχρωμες σελίδες στη γαστρονομία, και ο Μάριος Κάλφογλου έγραφε επιπλέον πάντα το δισέλιδο της κριτικής εστιατορίων στη στήλη "Απόψεις", με το ψευδώνυμο Κρίτων Παπαδόπουλος. Στήλη πρωτοποριακή εκείνη την εποχή που ο Μάριος έγραφε με την αιχμηρή του πένα, θέτοντας τις βάσεις για ένα καινούργιο, άγνωστο στην Ελλάδα είδος  δημοσιογραφίας.

Ήταν έμπειρος δημοσιογράφος ο Μάριος, πτυχιούχος της Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συνεργάτης του "Φωνή της Αμερικής", μετά ανταποκριτής της ΕΡΤ, στην Ουάσινγκτον και επιστρέφοντας  στην Ελλάδα το 1972 συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες. Τις κριτικές του στο Αθηνόραμα που άφησαν εποχή τις ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τον συνάντησα και συνεργαστήκαμε στενά όταν εντάχθηκα κι εγώ το 1987 στη δημοσιογραφική ομάδα του Αθηνοράματος. Ο Μάριος ήταν καλλιεργημένος και ευγενής, τρυφερός και γλυκός, πατρική φιγούρα με τις κόκκινες τιράντες του, αλλά την ίδια στιγμή δημοσιογράφος με ερευνητική ματιά, της παλιάς σχολής ανδρωμένος στις εφημερίδες και στο ραδιόφωνο∙ δεν έκανε  δηλαδή δημοσιογραφία αναπαραγωγής δελτίων τύπου, είχε άποψη.  Τον θυμάμαι τα πρώτα χρόνια των Χρυσών Σκούφων που ξεψαχνίζαμε την Αθήνα για να βρούμε τα 10 καλύτερα εστιατόριά της.  Και θυμάμαι το τελευταίο μας δείπνο σε grand restaurant,  να ενθουσιαζόμαστε στο περίφημο "Chez Nico" του αείμνηστου 3άστερου συμπατριώτη μας Νίκο Λαδένη.

Μετά τη σύνταξή του αποσύρθηκε στη Μεσσηνία, όπου και κοιμήθηκε για πάντα μετά από 90 μεστά χρόνια. 
Chapeau Μάριε, όλοι εμείς στο Αθηνόραμα υποκλινόμαστε στην ευγένειά σου…

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι απαραίτητες στάσεις για φαγητό και ποτό στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Σε περίπτωση που δεν είσαι παραλία ή διακοπές, η αγαπημένη πιάτσα του κέντρου είναι εδώ και σε περιμένει, σε νέα και κλασικά της στέκια.

Alemagou

Ο Θωμάς Μάτσας ζωγραφίζει ελληνικά πάνω στην άμμο της Φτελιάς, στο Νησί των Ανέμων.

S. Pellegrino: Μας υποδέχεται στο "Dada’s"

Ατμοσφαιρική και με cool vibes, η ολοήμερη gastropub στη Νέα Πεντέλη φροντίζει να κυλήσουν ευχάριστα οι μέρες του θέρους στο κλεινόν άστυ.

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο βολιώτικο τσιπουράδικο στην Αθήνα

Η κουλτούρα των "τσιπουροκατανύξεων" του Βόλου πιάνει πόστο και στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, μετά τις 4 γύρες, σε κερνάνε την 5η.

Πρώτη γεύση από το Sumosan, το νέο ιαπωνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η διεθνής αλυσίδα σύγχρονων high‑end εστιατορίων πιάνει Αθήνα και σε υποδέχεται σε ένα feelgood σημείο στην 'αυλή' του One&Only Aesthesis.