30 χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Η γαστρονομία της βραδιάς

Σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη με συγκίνηση, οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας μαγείρεψαν ένα εξαιρετικό μενού, τιμώντας τα 30 χρόνια κορυφαίας γαστρονομίας στην Ελλάδα.

Χρυσοί Σκούφοι 2023 Η μπριγκάδα της 'Μεγάλης Βρεταννίας' επί το (απαιτητικό) έργο

Ήταν μια μοναδική γαστρονομική συνάντηση κορυφής η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2023 που εξέφρασε την αισιοδοξία, την ευαισθησία και το δημιουργικό πνεύμα της γαστρονομίας στην Ελλάδα σήμερα, μέσα στις σοβαρές αντιξοότητες που, δυστυχώς, μας κυκλώνουν. Για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια της δυναμικής τους παρέμβασης στη γαστρονομία της χώρας, το "αθηνόραμα" διοργάνωσε μια ψηφοφορία, μέσω της οποίας πάνω από 200 σεφ, βραβευμένοι ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο αυτά τα 30 χρόνια του θεσμού, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανέδειξαν τους επιδραστικότερους μεταξύ των συναδέλφων τους.

Χρυσοί Σκούφοι 2023
Η εμπνευσμένη art de la table με την υπογραφή του Δημήτρη Μπραζά.

Τιμής ένεκεν, λοιπόν, οι 11 κορυφαίοι της κάλπης δημιούργησαν και μαγείρεψαν στη "Μεγάλη Βρεταννία" το μενού της επετειακής τελετής απονομής. Ανάμεσά τους βετεράνοι της ελληνικής σκηνής, αλλά και νεότερα αστέρια και συγκεκριμένα, κατά σειρά κατάταξης, οι Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Θάνος Φέσκος και Hervé Pronzato (ισοψήφησαν στην 10η θέση), συνεργάστηκαν για πρώτη φορά όλοι μαζί σε δυάδες και μία τριάδα για τη δημιουργία ενός επετειακού μενού εξαιρετικών γεύσεων και σπεσιαλιτέ, που εκφράζει τη γευστική άνοιξη της χώρας και την εξέλιξή της. 

Χρυσοί Σκούφοι 2023
Οι επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, όπως τους ανέδειξαν οι συνάδελφοί τους, υπέγραψαν το μενού της βραδιάς
Οι επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, όπως τους ανέδειξαν οι συνάδελφοί τους, υπέγραψαν το μενού της βραδιάς, συμπράττοντας με τον executive chef της "Μεγάλης Βρεταννίας", Αστέριο Κουστούδη.
Χρυσοί Σκούφοι 2023
Σύσσωμη η ομάδα υπό το βλέμμα των σεφ, λίγο πριν βγει το πρώτο πιάτο.

Το καλωσόρισμα των καλεσμένων, πάντως, το επιμελήθηκε ο executive chef της "Μεγάλης Βρεταννίας" Αστέριος Κουστούδης, συμπράττοντας με την μπριγκάδα του στην πραγματοποίηση αυτού του μοναδικού δείπνου∙ ήταν μια λιτή αλλά πολύ εκφραστική τριπλέτα σνακ που μύριζε Ελλάδα, με ντελικάτο σαν χιόνι αφρό φέτας ΔΩΔΩΝΗ, κρέμα ντομάτας σαν ηλιόλουστο απόσταγμά της και γλυκοξιδάτες ελιές μαζί με ωραίο προζυμένιο ψωμί. Μαζί τους ήπιαμε μπίρα Kaiser Pilsner, απολύτως ταιριαστή με τη χαρακτηριστική πικράδα της. 

Χρυσοί Σκούφοι 3034
Η μπριγκάδα της 'Μεγάλης Βρεταννίας' και ο executive chef Αστέριος Κουστούδης χειροκροτήθηκαν θερμά
Η μπριγκάδα της 'Μεγάλης Βρεταννίας' και ο executive chef Αστέριος Κουστούδης χειροκροτήθηκαν θερμά.

Στο πρώτο στάδιο, τρεις σεφ έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα με τρία διαφορετικά πιάτα σερβιρισμένα μαζί. Ο Αθηναγόρας Κωστάκος ετοίμασε ένα από τα σουξέ του, τον δυναμικό καπνιστό ταραμά με φρέσκια ντομάτα και κριτσίνι χαρουπιού, ο Γιάννης Μπαξεβάνης ανθό κολοκυθιού γεμιστό με ψάρι, κρίταμα και σάλτσα από κοχύλια και ο Έκτορας Μποτρίνι τολμηρό al dente "πατσά" από αποξηραμένη κοιλιά ψαριού με πικάντικη σαφρανέ σάλτσα. Όλη αυτή την ποικιλία τη συνόδευσε με μεγάλη επιτυχία το Μοσχοφίλερο Boutari Cuvée Speciale 2022 από σταφύλια παλαιών κλημάτων 49 ετών, με την εξόχως αρωματική γεύση του.

Χρυσοί Σκούφοι 2023
•Καπνιστός ταραμάς, κριτσίνι χαρουπιού •Ανθός κολοκυθιού γεμιστός με ψάρι, κρίταμα, σάλτσα με κοχύλια •Πατσάς με αποξηραμένη κοιλιά ψαριού •Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée Speciale 2022, Π.Ο.Π. ΜΑΝΤΙΝΕΊΑ

Σειρά είχαν ο Χριστόφορος Πέσκιας με τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο, που εστίασαν στην ντομάτα – ή μάλλον σε μια ιδιαιτέρως καλοκαιρινή εκδοχή της, με τη γεύση της συνδυασμένη με τη δροσιά τραγανής πίκλας καρπουζιού να ενισχύεται από νερό ντομάτας και λάδι αρωματισμένο με ρίγανη, σαν το ραφιναρισμένο ζουμί μιας χωριάτικης που, αντί για φέτα, έχει μια "ντομάτα" γεμισμένη με τη δυνατή "μπλε" γεύση από καρίκι. Ιδανική αρμονία το ροζέ από Ξινόμαυρο Dianthos Boutari 2022, γεμάτο ζωηρή γεύση ώριμης ντομάτας.

Χρυσοί Σκούφοι 2023
•Ντομάτα, καρίκι Τήνου, φέτα, πίκλα καρπούζι, λάδι ρίγανης, κράκερ από προζύμι •Dianthos Boutari 2022, Ξινόμαυρο, Π.Γ.Ε. Ημαθία

Στη συνέχεια ήρθε το βαρύ πυροβολικό, με τον Σωτήρη Ευαγγέλου και τον Λευτέρη Λαζάρου να σερβίρουν αλαβάστρινη τραγανή σουπιά πάνω σε γέμιση γεμιστών με κουκουνάρι, σταφίδες και αφρό φέτας ΔΩΔΩΝΗ πάνω τους. Μ’ αυτό τον σύγχρονο νεο-παραδοσιακό συνδυασμό ήπιαμε το καινούργιο Λευκό Γράμμα Boutari 2022 από Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Sauvignon blanc που ταίριαξε ταμάμ με την άψογα ισορροπημένη, φρουτώδη πιπεράτη γεύση του.

Χρυσοί Σκούφοι 2023
•Σουπιά με γέμιση γεμιστά, αφρός φέτας •Λευκό Γράμμα Boutari 2022, Ασύρτικο - Μαλαγουζιά - Sauvignon blanc, Π.Γ.Ε. Μακεδονία

Τη σκυτάλη πήραν οι Τάσος Μαντής και Θάνος Φέσκος για να παρουσιάσουν έναν ντελικάτο, μαργαριταρένιο μπακαλιάρο σε μια σύγχρονη αριστοκρατική βερσιόν με σάλτσα από κεφίρ, ζωμό μυδιών και άγριο σκόρδο τουρσί. Ιδανικό το πάντρεμα αυτού του πιάτου με τη mineral γραμμένη οξύτητα του Ασύρτικου της Santorini Boutari 2021.

Χρυσοί Σκούφοι 2023
•Μπακαλιάρος, kefir, ζωμός μυδιών, άγριο σκόρδο τουρσί •Santorini Boutari 2021, Ασύρτικο, Π.Ο.Π. Σαντορίνη

Το φινάλε έγραψε ένα επιδόρπιο για θερμό χειροκρότημα από τους Παύλο Κυριάκη και Hervé Pronzato: Η φινέτσα ενός άψογα τρυφερού και αμυγδαλένιου financier, με παγωτό amaretto αχλάδι και τραγανά καρύδια pecan έγραψε όμορφα και δίπλα τους μπήκε ερυθρό γλυκό Ιουλιάτικο Boutari 2008 από Λιάτικο, σερβιρισμένο με ένα παγάκι.

Χρυσοί Σκούφοι 2023
•Αχλάδι, financier, amaretto, pecan •Ιουλιάτικο Boutari 2008, Λιάτικο, φυσικός γλυκός οίνος

Τα πιάτα του δείπνου συνόδευαν επίσης τα premium ιταλικά νερά, ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό S.Pellegrino από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και φυσικό μεταλλικό Acqua Panna από την Τοσκάνη.

Χρυσοί Σκούφοι 2023
Τα πιάτα του δείπνου συνόδευαν τα premium ιταλικά νερά, ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό S.Pellegrino από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και φυσικό μεταλλικό Acqua Panna από την Τοσκάνη.

Ο καφές στο τέλος της βραδιάς ήταν ο απαλός και κομψός νέος premium Congo Organic της Nespresso professional με ωραίες γευστικές νότες δημητριακών, ξηρών καρπών και φρούτων. Σημειωτέον δε ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα Reviving Origins, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μέσω του οποίου επιχειρείται η αναβίωση μερικών από τις πιο σπουδαίες ποικιλίες καφέ που έχουν σχεδόν χαθεί.

Χρυσοί Σκούφοι 2023
Στο τέλος της βραδιάς σερβιρίστηκε ο απαλός και κομψός νέος premium Congo Organic της
Nespresso Professional.

Στην αρχή και στο φινάλε απολαύσαμε επίσης το εξαιρετικό ρούμι από τη Νικαράγουα Flor de Caña: στο welcome το απαλό 12άρι, με τις ευωδιές ψημένου μήλου και βανίλιας σκέτο ή σε ένα πολύ δροσιστικό Spritz με βερμούτ και τόνικ, και το 18άρι, με την όλο ξηρούς καρπούς και καραμέλα μπαχαράτη γεύση του και τη μακριά βελούδινη επίγευση ως digestif. Ήταν μια βραδιά με πολλή ψυχή.

Χρυσοί Σκούφοι 2023
Το εξαιρετικό ρούμι από τη Νικαράγουα Flor de Caña απογείωσε το καλωσόρισμα και το φινάλε.

Τα προϊόντα για τη δημιουργία των πιάτων επιλέχθηκαν από τη THE MART.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων 2023
ΔΕΗ
S.Pellegrino - Acqua Panna
Kaiser
The Mart
Nespresso Professional
ΔΩΔΩΝΗ
Boutari
Flor De Cana

Διαβάστε Επίσης

εικόνα widget

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.