Το "Koukoumi" βάζει μια fine vegan πινελιά στον χάρτη της Μυκόνου

Στο γαλήνιο περιβάλλον του ξενοδοχείου "Koukoumi", η ταλαντούχα vegan σεφ Αγγελική Χαραμή παρουσιάζει μια έντεχνη μοντέρνα plant based κουζίνα, με φαντασία και δημιουργικότητα.

'Koukoumi'

Ακόμα και αυτό το αντίξοο, όπως αποδείχθηκε, καλοκαίρι, το Νησί των Ανέμων δεν παύει να είναι ένα νησί που κινείται στον αστερισμό του καινούργιου και των νέων τάσεων. Πολύ περισσότερο από απλή τάση βέβαια, ο βιγκανισμός είναι (σ)τάση ζωής και μια ολόκληρη κουλτούρα η οποία στο vegan ξενοδοχείο "Koukoumi" βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ξεδιπλωθεί. Αυτό είναι κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιοκτήτρια Γεωργία Κοντιζά η οποία επέλεξε ένα εντελώς off Broadway σημείο του νησιού της, στα περίχωρα της Άνω Μεράς, προκειμένου να δημιουργήσει έναν μικρό παράδεισο όπου τόσο η ίδια, ως vegan, όσο και οι επισκέπτες της μπορούν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. 

Ύπνος σε στρώματα απολύτως φυσικά, χωρίς ίχνος ζωικών στοιχείων, πρωινές συνεδρίες yoga, προϊόντα αποκλειστικά vegan -από τα καλλυντικά του δωματίου ως τα ποτά που σερβίρονται στο μπαρ- και άλλες μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες χρωματίζουν την εμπειρία της διαμονής στο "Koukoumi" της που για κάποιον μη vegan μπορεί κάλλιστα να έχει τη χροιά ενός πολυπόθητου retreat αποτοξίνωσης και χαλάρωσης. Στα της γεύσης, η γνωριμία της με την vegan σεφ Αγγελική Χαραμή στο αθηναϊκό εστιατόριο "Crudo" όπου μαγείρευε τότε, οδήγησε τελικά στη συνεργασία τους επί μυκονιάτικου εδάφους. 

"Η vegan κουζίνα είναι γενικότερα παρεξηγημένη στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι απλώς ένα burger ή ένα παστίτσιο σε χορτοφαγική εκδοχή, όμως για μένα είναι κάτι περισσότερο από αυτό" μου είχε πει η σεφ στη συνέντευξη που είχε σταθεί η αφορμή για τη δική μας γνωριμία και αισθάνομαι πως αυτά ακριβώς τα λόγια σκιαγραφούν και το menu γευσιγνωσίας που λανσάρει τολμηρά από φέτος, πλάι στον σταθερό κατάλογο του εστιατορίου. 

Οι ιδιοπαρασκευές, η φαντασία και η αίσθηση της ισορροπίας χαρακτηρίζουν τις μοντέρνου ύφους γεύσεις της ήδη από το καλωσορίσμα με τις πολύ καλές "μπουκιές" της κρεμμυδόπιτας που παντρεύει όμορφα το άλμυρο με το γλυκό και του μπισκότου τύπου shortbread με φιστίκι Αιγίνης και ωραία κρούστα από καψαλισμένο καλαμπόκι. Το ψωμί της, ένα αφράτο μπριός γλασαρισμένο με miso από γίγαντες, είναι απολαυστικό είτε μόνο του είτε παρέα με το "blue cheese" που φτιάχνει η σεφ από γάλα cashews και ωριμάζει για τέσσερις μήνες. 

Η αλλιώτικη "χωριάτικη" με αβοκάντο σε νερό ντομάτας, ξύσμα λάιμ και λάδι βασιλικού ανοίγει την όρεξη και αποκτά ενδιαφέρον χάρη στον αφρό αγγουριού και τη γρανίτα από ψωμί ντομάτας που της προσφέρουν επιπλέον υφές. Το κόκκινο λάχανο σε ζύμωση με αγκινάρες Ιερουσαλήμ, σιρόπι λεμονιού, φράουλες, σταφύλι και σούπα από μανιτάρια κανθαρέλες βγάζει πυκνή χειμωνιάτικη γεύση και ποντάρει στις οξύτητες με ισορροπία, ένα στοιχείο που όμως δεν ανιχνεύω στις εικονικές ταλιατέλες φυκιών καθώς τα μούρα σε ζύμωση, ο αφρός από ούζο και το ξύσμα λεμονιού κάνουν το πιάτο μονοδιάστατα όξινο. 

Αντιθέτως, ο λωτός που ζυμώνεται με φύκια αποπνέει γλυκιά αίσθηση θάλασσας που ιντριγκάρει, ενώ το tempeh ρεβυθιού με γαλάκτωμα από περγαμόντο, πουρέ σελινόριζας, μελιτζάνα και λάδι τριαντάφυλλο είναι μια σύνθεση πλούσια και καλοφτιαγμένη, που αποκαλύπτει τη γεύση της σε επίπεδα. Το παγωτό "ξυλάκι" με κόκκινα φρούτα, πιπεριές και επικάλυψη πιπεράτης μαύρης σοκολάτας κλείνει έξυπνα το μάτι στην παιδική ηλικία και φέρνει τον γλυκό επίλογο της βραδιάς σε ένα εστιατόριο που βάζει τη δική του, πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά στον γαστρονομικό χάρτη της Μυκόνου και αξίζει να ανακαλύψετε όσοι σχεδιάζετε μια σεπτεμβριάτικη απόδραση στο νησί. 

"Koukoumi", Άνω Μερά, Μύκονος, 2289076317, τιμή μενού γευσιγνωσίας: € 120 κατ’άτομο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
30/04/2024

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.