Το "Grandma’s" παραμένει απόλυτος γαστρονομικός κάβος της Ίου

Το κομψό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Liostasi" γράφει φέτος ένα νέο γαστρονομικό κεφάλαιο στη νόστιμη ιστορία του, με τον σεφ Θοδωρή Κυριακίδη να υπογράφει ντελικάτα πιάτα που συνδυάζουν την κυκλαδίτικη γεύση με τη μαγειρική φινέτσα και δημιουργικότητα.

εστιατόριο Grandma's στο ξενοδοχείο Liostasi στην Ίο

Αν ο διπολισμός ήταν νησί, θα έμοιαζε πάρα πολύ με την Ίο – το νησί που κάποτε αποτέλεσε προσκύνημα των χίπηδων, πριν τα παιδιά τους το μετατρέψουν σε έξαλλο νιάτο, μοιάζει τώρα διχασμένο ανάμεσα στα επίμονα κατάλοιπα του πρόσφατου παρελθόντος του (τα ζώντα απολιθώματα του οποίου βρίσκονται κρεμασμένα στα γραφικά σοκάκια της Χώρας, εν είδη γκροτέσκ μαρκιζών που διαφημίζουν σχεδόν δωρεάν σφηνάκια και εντελώς δωρεάν T-shirts), και ένα μέλλον που προδιαγράφεται ωριμότερο, κομψότερο και σαφώς πιο νηφάλιο, με όλες τις έννοιες της λέξεις. Οι ποιοτικές προτάσεις ολοκληρωμένης φιλοξενίας μεταμορφώνουν το νησί σε προορισμό που, παράλληλα με τον party χαρακτήρα του, ξεδιπλώνει μια πιο ήσυχη και εκλεπτυσμένη, ολοένα νοστιμότερη ταυτότητα, με το ξενοδοχείο "Liostasi" να παραμένει προθηγέτης των προσπαθειών αυτών.

Το "Grandma’s" παραμένει απόλυτος γαστρονομικός κάβος της Ίου - εικόνα 1
Απολαυστική η θέα από τη βεράντα του ξενοδοχείου "Liostasi"

Κρεμασμένο στο βράχο πάνω από το λιμάνι του νησιού, το "Liostasi" αποπνέει την ποιότητα των ιδιοκτητών του, Μάκη και Δέσποινας Δεναξά. Δυο ανθρώπων με όραμα για το τουριστικό προϊόν του νησιού, το οποίο κάνουν πράξη επενδύοντας σώμα και πνεύμα στο σικάτο κατάλυμά τους, όπου τα κυκλαδίτικα αρχιτεκτονικά αρχέτυπα συνομιλούν με τον μινιμαλιστικό μοντερνισμό, για να συνθέσουν ένα καταφύγιο ηρεμίας και κομψότητας, δυο βήματα από τη Χώρα και με αναζωογονητική θέα προς τη θάλασσα και το γιαλό. Το vibe κυκλαδίτικου ζεν που εκπέμπει το ξενοδοχείο, ζωηρεύουν οι πινελιές arty μαξιμαλισμού με τις οποίες πλουμίζει το σκηνικό ο πολύς Αντώνης Καλογρίδης (σήμα κατατεθέν του poolside αποτελεί, άλλωστε, εδώ και χρόνια το γλυπτό με τους κόκκινους χορευτές του Κωστή Γεωργίου), όμως το σπουδαίοτερο έργο τέχνης που απολαμβάνει η βεράντα του "Liostasi", είναι το θεαματικό ηλιοβασίλεμα, με τον πυρωμένο ουρανό να δίνει στη θάλασσα γυαλάδα σχεδόν σουρεαλιστική.

Θοδωρής Κυριακίδης
Ο ταλαντούχος σεφ Θοδωρής Κυριακίδης στρέφει την πυξίδα του "Grandma's" προς πιο μοντέρνα γαστρονομικά νερά 

Αυτό το κατακόκκινο κάδρο είναι ιδανικό ορεκτικό για τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει το "Grandma’s", το εστιατόριο του ξενοδοχείου, που παραμένει απόλυτος γαστρονομικός κάβος του νησιού, ενδυναμωμένος φέτος με καινούριο καπετάνιο στην κουζίνα: τον βραβευμένο σεφ Θοδωρή Κυριακίδη. Μετά τον σύντομο ελλιμενισμό του στο πειραιώτικο "Βαρούλκο", ο 37χρονος σεφ από την Αρίδαια, τον οποίο είχαμε γνωρίσει ως επικεφαλής του ξενοδοχείου "Myconian Villa Collection" και του βραβευμένου με Top Notch "Cabbanes Restaurant", έχει επιστρέψει στις Κυκλάδες προκειμένου να στρέψει την πυξίδα του εστιατορίου προς πιο μοντέρνα γαστρονομικά νερά, με τον Σωτήρη Ευαγγέλου σε συμβουλευτικό ρόλο και με τα πιάτα του να συνδυάζουν την κυκλαδίτικη γεύση με την υψηλή φινέτσα και την ελεύθερη δημιουργικότητα.

εστιατόριο Grandma's στο ξενοδοχείο Liostasi στην Ίο
Οι γαρίδες Κοιλάδος με κρέμα βασιλικού ένα από τα highlights στη διαχείριση εξαιρετικής πρώτης ύλης από την κουζίνα

Η ανίχνευση εξαιρετικής πρώτης ύλης απ’ όλη την Ελλάδα, είναι μια απ’ τις κύριες έγνοιες του Κυριακίδη εδώ, και τους καρπούς της απολαμβάνουμε σε πιάτα όπως οι γαρίδες Κοιλάδας, που σερβίρονται με βελούδινη κρέμα βασιλικού, με κίτρο και μάραθο, η οποία δίνει δροσιά και ζωντάνια στο βουτυρένιο δάγκωμα του ευγενούς θαλασσινού. Η κρύα σούπα με ντομάτα και καρπούζι κερδίζει σπιρτάδα από το νιώτικο Σκοτύρι, που λάμπει εδώ ως άξιος πρεσβευτής της σπουδαίας τυροκομικής παράδοσης του νησιού, ενώ το αιγαιοπελαγίτικο καλαμάρι, εν είδη κοφτής ταλιατέλας, βλέπει τη λεπτή θαλασσινή του γεύση να σιγοντάρεται αρμονικά από μια comfort στρογγυλάδας κρέμα ταραμά, με σταφίδες και χαβιάρι να πλουτίζουν τις αντιθέσεις του πιάτου.

εστιατόριο Grandma's στο ξενοδοχείο Liostasi στην Ίο
Ατόφια νοστιμάδα νησιωτικής Ελλάδας στο αρνάκι με αγκινάρες, φίνος μεσογειακός γαλλισμός το λαβράκι με "ριζότο" καλαμαριού σε μελάνι σουπιάς

Το ίδιο καλαμάρι είναι που μετατρέπεται και σε "ριζότο" δεμένο με κρέμα από μελάνι σουπιάς, για να ξαπλώσει πάνω του ένα άριστα διαχειρισμένο λαβράκι, σε μια γευστική σύνθεση μεντιτερανέ γαλλισμού, στην οποία ο Κυριακίδης δίνει γευστικό βάθος προσθέτοντας αφρό από κρόκο Κοζάνης, ενώ ατόφια νοστιμάδα νησιωτικής Ελλάδας φέρνει στο τραπέζι το νιώτικο αρνάκι, που σιγοψήνεται στη γάστρα και έρχεται συνοδεία ψητών αγκινάρων, δικαιώνοντας τις συναπτές διακρίσεις του εστιατορίου στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.

Ξεν. "Liostasi Hotel & Suites", Χώρα Ίου, 2286092140

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.