Αν ο διπολισμός ήταν νησί, θα έμοιαζε πάρα πολύ με την Ίο – το νησί που κάποτε αποτέλεσε προσκύνημα των χίπηδων, πριν τα παιδιά τους το μετατρέψουν σε έξαλλο νιάτο, μοιάζει τώρα διχασμένο ανάμεσα στα επίμονα κατάλοιπα του πρόσφατου παρελθόντος του (τα ζώντα απολιθώματα του οποίου βρίσκονται κρεμασμένα στα γραφικά σοκάκια της Χώρας, εν είδη γκροτέσκ μαρκιζών που διαφημίζουν σχεδόν δωρεάν σφηνάκια και εντελώς δωρεάν T-shirts), και ένα μέλλον που προδιαγράφεται ωριμότερο, κομψότερο και σαφώς πιο νηφάλιο, με όλες τις έννοιες της λέξεις. Οι ποιοτικές προτάσεις ολοκληρωμένης φιλοξενίας μεταμορφώνουν το νησί σε προορισμό που, παράλληλα με τον party χαρακτήρα του, ξεδιπλώνει μια πιο ήσυχη και εκλεπτυσμένη, ολοένα νοστιμότερη ταυτότητα, με το ξενοδοχείο "Liostasi" να παραμένει προθηγέτης των προσπαθειών αυτών.
Κρεμασμένο στο βράχο πάνω από το λιμάνι του νησιού, το "Liostasi" αποπνέει την ποιότητα των ιδιοκτητών του, Μάκη και Δέσποινας Δεναξά. Δυο ανθρώπων με όραμα για το τουριστικό προϊόν του νησιού, το οποίο κάνουν πράξη επενδύοντας σώμα και πνεύμα στο σικάτο κατάλυμά τους, όπου τα κυκλαδίτικα αρχιτεκτονικά αρχέτυπα συνομιλούν με τον μινιμαλιστικό μοντερνισμό, για να συνθέσουν ένα καταφύγιο ηρεμίας και κομψότητας, δυο βήματα από τη Χώρα και με αναζωογονητική θέα προς τη θάλασσα και το γιαλό. Το vibe κυκλαδίτικου ζεν που εκπέμπει το ξενοδοχείο, ζωηρεύουν οι πινελιές arty μαξιμαλισμού με τις οποίες πλουμίζει το σκηνικό ο πολύς Αντώνης Καλογρίδης (σήμα κατατεθέν του poolside αποτελεί, άλλωστε, εδώ και χρόνια το γλυπτό με τους κόκκινους χορευτές του Κωστή Γεωργίου), όμως το σπουδαίοτερο έργο τέχνης που απολαμβάνει η βεράντα του "Liostasi", είναι το θεαματικό ηλιοβασίλεμα, με τον πυρωμένο ουρανό να δίνει στη θάλασσα γυαλάδα σχεδόν σουρεαλιστική.
Αυτό το κατακόκκινο κάδρο είναι ιδανικό ορεκτικό για τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει το "Grandma’s", το εστιατόριο του ξενοδοχείου, που παραμένει απόλυτος γαστρονομικός κάβος του νησιού, ενδυναμωμένος φέτος με καινούριο καπετάνιο στην κουζίνα: τον βραβευμένο σεφ Θοδωρή Κυριακίδη. Μετά τον σύντομο ελλιμενισμό του στο πειραιώτικο "Βαρούλκο", ο 37χρονος σεφ από την Αρίδαια, τον οποίο είχαμε γνωρίσει ως επικεφαλής του ξενοδοχείου "Myconian Villa Collection" και του βραβευμένου με Top Notch "Cabbanes Restaurant", έχει επιστρέψει στις Κυκλάδες προκειμένου να στρέψει την πυξίδα του εστιατορίου προς πιο μοντέρνα γαστρονομικά νερά, με τον Σωτήρη Ευαγγέλου σε συμβουλευτικό ρόλο και με τα πιάτα του να συνδυάζουν την κυκλαδίτικη γεύση με την υψηλή φινέτσα και την ελεύθερη δημιουργικότητα.
Η ανίχνευση εξαιρετικής πρώτης ύλης απ’ όλη την Ελλάδα, είναι μια απ’ τις κύριες έγνοιες του Κυριακίδη εδώ, και τους καρπούς της απολαμβάνουμε σε πιάτα όπως οι γαρίδες Κοιλάδας, που σερβίρονται με βελούδινη κρέμα βασιλικού, με κίτρο και μάραθο, η οποία δίνει δροσιά και ζωντάνια στο βουτυρένιο δάγκωμα του ευγενούς θαλασσινού. Η κρύα σούπα με ντομάτα και καρπούζι κερδίζει σπιρτάδα από το νιώτικο Σκοτύρι, που λάμπει εδώ ως άξιος πρεσβευτής της σπουδαίας τυροκομικής παράδοσης του νησιού, ενώ το αιγαιοπελαγίτικο καλαμάρι, εν είδη κοφτής ταλιατέλας, βλέπει τη λεπτή θαλασσινή του γεύση να σιγοντάρεται αρμονικά από μια comfort στρογγυλάδας κρέμα ταραμά, με σταφίδες και χαβιάρι να πλουτίζουν τις αντιθέσεις του πιάτου.
Το ίδιο καλαμάρι είναι που μετατρέπεται και σε "ριζότο" δεμένο με κρέμα από μελάνι σουπιάς, για να ξαπλώσει πάνω του ένα άριστα διαχειρισμένο λαβράκι, σε μια γευστική σύνθεση μεντιτερανέ γαλλισμού, στην οποία ο Κυριακίδης δίνει γευστικό βάθος προσθέτοντας αφρό από κρόκο Κοζάνης, ενώ ατόφια νοστιμάδα νησιωτικής Ελλάδας φέρνει στο τραπέζι το νιώτικο αρνάκι, που σιγοψήνεται στη γάστρα και έρχεται συνοδεία ψητών αγκινάρων, δικαιώνοντας τις συναπτές διακρίσεις του εστιατορίου στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.
Ξεν. "Liostasi Hotel & Suites", Χώρα Ίου, 2286092140