Από τα 'Άκρα' μέχρι τη λίμνη Βουλιαγμένης: Πού πίνει και τρώει η Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού

Μπαρ, εστιατόρια, νέα concepts και μενού που κάνουν ενδιαφέρον το καλοκαίρι στην πόλη.

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα_καλοκαίρι 2023 Abra Ovata

Τρία από τα πιο σίγουρα πράγματα στην αστική μας πραγματικότητα: Η Κηφισίας δε θα πάψει να αποτελεί μία κόλαση επί Γης, ο Μεγάλος Περίπατος δε θα ολοκληρωθεί ποτέ (τουλάχιστον όχι σε ένα τελικό έργο που θα συνδυάζει αισθητική και λειτουργικότητα) και, τέλος, νέα εστιατόρια και μπαρ που έχουν κάτι να πουν θα ανοίγουν διαρκώς. Ας επικεντρωθούμε στα τελευταία, εκεί δηλαδή όπου τρώει και πίνει όλη η Αθήνα στο ξεκίνημα του θέρους. Μέρη σαν τα παρακάτω.

'Άκρα'

Το... 'Pharaoh' του δεύτερου εξαμήνου της χρονιάς βρίσκεται στην πλατεία Προσκόπων και είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης του Γιάννη Λουκάκη (που γράφει ιστορία στη Θεσσαλονίκη με την sui generis μπιστρονομία του στη 'Μούργα' και την 'Συν -Τροφή') με τον πιθανότατα κορυφαίο Έλληνα ζαχαροπλάστη Σπύρο Πεδιαδιτάκη (του 'Ourse').

Στα 'Άκρα' η κουζίνα -όπως και ο ίδιος ο χώρος- είναι αντισυμβατική και ορθάνοιχτη, με σχάρες ψησταριάς σε  διάφορα ύψη, ταβάδες και τηγάνια.

'Voila'

Ένα παλιό διώροφο σπίτι της δεκαετίας του '50 επιλέχθηκε για να στεγάσει το "Voilà", στην πλατεία Αβησσυνίας. Απλώνεται σε δύο επίπεδα που κλιμακωτά συναντάς αμέσως μόλις ανέβεις τη λευκή μαρμάρινη σκάλα της εισόδου. Αρχικά, στον πρώτο όροφο θα αντικρίσεις ένα πολύχρωμο ποπ εσωτερικό που θυμίζει σαλόνι αστικού σπιτιού με επιρροές από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 με mix n' match στοιχεία και αθηναϊκές αναφορές. Το έτερο επίπεδο αφορά τη feelgood βεράντα, όπου συμπλέουν ένα όμορφο μπαρ, αναπαυτικές φερ φορζέ, λουλούδια και μία έξοχη θέα τόσο στα αθηναϊκά ατού -λέγε με Ακρόπολη, Πλάκα, ναός του Ηφαίστου κ.α.- όσο και στο πιο urban κομμάτι της αστικής πραγματικότητας.

Το μπαρ Voila Athénes στο Μοναστηράκι 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το μπαρ Voila Athénes στο Μοναστηράκι 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η επιμέλεια των όσων θα πιεις φέρει την υπογραφή της Ναταλίας Λιβιτσάνου, με τη λίστα των ποτών να κάνει ξεκάθαρο focus στα κλασικά cocktails, ενώ όσα θα φας είναι φροντισμένα από τους σεφ Αλέξανδρο Μπαζεγάκη και Πασχάλη Αδαμάκη, που παρουσιάζουν μία comfort κουζίνα στη λογική του τσιμπήματος (από pinsa και burger μέχρι tacos με γύρο χοιρινό και γεμιστά αραντσίνι).

'Sushi Lunchi'

Στις αρχές του περασμένο μήνα, ο Αντώνης Δρακουλαράκος αποφάσισε να στεγάσει τη δημοφιλή  ghost kitchen του lockdown, προσθέτοντας μία ακόμη ενδιαφέρουσα γευστική πινέζα στο αθηναϊκό κέντρο. Μία άνετη μπάρα (συν τους πάγκους του εξωτερικού πλαισίου) και ένας ευχάριστος minimal χώρος με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες (maneki-neko, δεντράκι Μπονσάι) αποτελούν το τερέν στο παίζει μπάλα -φυσικά- το chirashi-don.

Το νέο εστιατόριο του Αντώνη Δρακουλαράκου, Sushi Lunchi 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο εστιατόριο του Αντώνη Δρακουλαράκου, Sushi Lunchi
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τα μπολάκια με ξιδάτο ρύζι, αγγούρι και ωμό ψάρι είναι εκείνα που καταλμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στο μενού, σε διάφορες -12 συνολικά- παραλλαγές. Λαβράκι, τόνος, σολομός, γαρίδες και χέλι συμπλέουν μαζί με το προαναφερθέν ρύζι αλλά και με μαυρομάτικα φασόλια και ενταμάμε σε μία εκδοχή, σερβιρισμένα μαζί με το δίπολο τζίντζερ/γουασάμπι, τραγανό νόρι και soy sauce. Bonus, το  παγωτό μηχανής βανίλια/ τσάι μάτσα.

'Noah'

Το θερινό χιτ στο πάρκο Ελευθερίας επιστρέφει για μία ακόμη σεζόν, με τον βραβευμένο σεφ Σπύρο Μαυροειδή να είναι εκείνος που κρατά τα ηνία της κουζίνας του. Αφού προσπεράσεις την πράσινη θολωτή πέργκολα, αντικρίσεις το γλυπτό-σύμβολο και βρεις τη θέση σου είτε στο μπαρ, είτε στην επάνω αυλή και το section του dining, θα δοκιμάσεις μία θαυμάσια country style κουζίνα μεσογειακών κατευθύνσεων και λατινοαμερικάνικες νότες, στη λογική του μοιράσματος. Στο κομμάτι του πίνειν, η επιμέλεια των ποτών ανήκει στον Κωνσταντίνο Κώτσο, που έχει διαμορφώσει μία λίστα 10 cocktails, συν 3 low-abv προτάσεις και μία ακόμη δίχως αλκοόλ, ενώ ο Νίκος Λουκάκης έχει φροντίσει για την άκρως ενημερωμένη λίστα κρασιών.

'Esthio'

Το νέο εστιατόριο στο Κουκάκι και την οδό Δημητρακοπούλου φέρει την υπογραφή του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που φιλοδοξεί να ανοίξει το σύμπαν της βαλκανικής κουζίνας στα αθηναϊκά γευστικά δρώμενα. 

'34 Athens'

Το "34 Athens" κρύβεται μέσα σε μία ιντριγκαδόρικη στοά στην πλατεία Καρύτση και αποκαλύπτει μία feelgood αυλή στο αθηναϊκό κέντρο. Πρόκειται για το νέο project της ομάδας του "Pairidaeza" - ένα σχεδόν speakeasy bar restaurant με χαλαρό mood και νόστιμα ποτά και πιάτα, που έκανε ντεμπούτο στις αρχές Μαΐου. Η ομάδα του "The Speakeasy Athens" έχει αναλάβει το κομμάτι του μπαρ, με τους Άγγελο Ζεϊμπέκη, Χρήστο Πίσκοπο και Μπάμπη Κιούση να έχουν διαμορφώσει μία κάρτα 'έξυπνων' ποτών (10 στον αριθμό, συν 2 προτάσεις χωρίς αλκοόλ), που εμφανίζονται λιτά στο μάτι αλλά έχουν γευστικό βάθος και μπόλικη δουλειά πίσω τους.

Το νέο μπαρ - εστιατόριο 34 Athens στην πλατεία Καρύτση 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο μπαρ - εστιατόριο 34 Athens στην πλατεία Καρύτση 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Όσον αφορά την κουζίνα, ο Τάσος Δέμπης ("Hygge" στη Σύρο) έχει επιμεληθεί ένα μαζεμένο μενού που πατά τόσο στην τάση του bistronomie όσο και στη φιλοσοφία του zero waste, με σαφείς comfort κατευθύνσεις, το οποίο τρέχει καθημερινά ο Γιάννης Πλατανιανάκης ("Albergo Gelsomino", "Alali", "Thama"). Το focus προφανώς και γίνεται στη γεύση αλλά και την εποχικότητα.

'Piscis'

Piscis

Piscis

Η ολοκαίνουρια άφιξη στην καρδιά της διάσημης περαντζάδας του Μικρολίμανου προτείνει μια πολύστροφη και value for money ψαροφαγία με τη σφραγίδα του χρυσοσκουφάτου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή και του στενού του συνεργάτη Πέτρου Φωτείνη. Τα πιάτα εδώ σου προσφέρουν τη δυνατότητα να κολυμπήσεις σε όποια νερά επιθυμείς, με ασαφή σύνορα ανάμεσα σε πρώτα και κύρια αλλά ρότα που δείχνει τη μέση του τραπεζιού.

'Fuga'

Το "Fuga" βγήκε για ακόμη ένα καλοκαίρι σε ένα από τα ομορφότερα μητροπολιτικά σημεία της Αθήνας και έναν από τους ωραιότερους κήπους της πρωτεύουσας. Αυτό το καλοκαίρι μιλά ιαπωνικά, με την  περίφημη Γιούκα Αογιάμα να ενισχύει στο πλευρό του σεφ Μίλτου
Κώτση την κουζίνα του. Επιπροσθέτως, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μπάρα του "Fuga", με την mixologist και bar manager Γεωργία Γεωργακοπούλου (που πιθανότατα γνωρίζεις από το "The Clumsies") να δημιουργεί μία εξόχως ενδιαφέρουσα λίστα, που παίζει τόσο solo όσο και συνδυαστικά με τα πιάτα.

'Avra'

Avra Bar - The Great Sunday Club

Tο άκρως ανανεωμένο "Avra Bar" του "Four Seasons Astir Palace Hotel Athens" παρουσιάζει ένα ολοκαίνουριο concept με ψαγμένα seasonal cocktails, fine drinking επιλογές, elevated bar snacks και lives με DJs. Η bar manager Manon Kapfer και η ομάδα της επιμελούνται το Ultimate 24 Cocktail Menu, μία κάρτα κλασικών ποτών που αναβαθμίζονται, πλησιάζοντας αυτό που θα ονόμαζε κανείς πόσιμη τελειότητα. Στο πλάι των drinks, στέκεται ένα εξίσου εκλεκτό μενού αναβαθμισμένου bar food, στο οποίο αναδεικνύεται η ποιότητα και η αγνότητα προσεκτικά επιλεγμένων ελληνικών προϊόντων.

'APLÓ'

Εστιατόριο APLÓ στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Πάνω στη χρυσή άμμο και δίπλα στα κρυστάλλινα νερά της "Astir Beach", το "APLÓ Restaurant" φιλοδοξεί να συστήσει ένα ανεπιτήδευτο γευστικό σύμπαν, αντλώντας νόστιμες αναμνήσεις από νοσταλγικές μνήμες με πολύ καλές πρώτες ύλες, μετατρέποντάς τις σε εμπνευσμένα πιάτα. Ο σεφ Στράτος Καλαθάκης και η ομάδα του αναλαμβάνουν το "δύσκολο" έργο να δομήσουν μία κουζίνα αληθινή όσο εκείνη της μαμάς και συνάμα τόσο επίκαιρη όσο απαιτείται στο σύγχρονο γαστρονομικό γίγνεσθαι. 

'Nikkei Floresta'

Για ένα ακόμη καλοκαίρι το "Nikkei" βγαίνει στον κήπο, προσφέροντας στο αθηναϊκό κοινό και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας μία απόλυτα θερινή επιλογή εξαιρετικής κουζίνας και εξίσου εξαιρετικής μπάρας. Φέτος μάλιστα, θα το γνωρίσουμε ως "Nikkei Floresta", σε έναν υπέροχα ανακαινισμένο χώρο με κοσμοπολίτικη αύρα. Τα τραπέζια "αγκαλιάζουν" τη μεγάλη μπάρα, εντός ενός γενικότερου σκηνικού που πλημμυρίζεται από τροπικά φυτά, παραπέμποντας ευθέως στα δάση του Αμαζονίου.

Nikkei floresta εστιατόριο στο Κολωνάκι

Ο σεφ Νίκος Ψηλός (με εμπειρία μεταξύ άλλων σε "Inbi" του "Costa Navarino", "Cavo Tagoo" στη Μύκονο, " Zuma" στο Knightsbridge του Λονδίνου) είναι εκείνος που επιμελείται ένα νέο μενού, με πιο ιαπωνικές κατευθύνσεις και μεγαλύτερο focus στην πρώτη ύλη, ενώ η Μαίρη Ταλαιπώρου αποτελεί κάτι περισσότερο από μία υπογραφή-εγγύηση για τα του μπαρ και των cocktails. 

'Abra Ovata'

Abra Ovata

Abra Ovata

Στο καινούριο εστιατόριο που έκανε μόλις πριν λίγες ημέρες πρεμιέρα στη λίμνη Βουλιαγμένης, ο ταλαντούχος σεφ John Σκοτίδας παρουσιάζει στιγμιότυπα της πολυπολιτισμικής περιπλάνησης του από τον Παναμά ως το Λονδίνο και την Ελλάδα στην οποία μαγειρεύει για πρώτη φορά. Τα πιάτα του -αποτέλεσμα των εμπειριών του- συνοδεύουν τα προσεγμένα επιδόρπια της Καλλιόπης Μάρου. 

Διαβάστε Επίσης

> Έρχονται σύντομα: Στις 20 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του και το "Felicità", ένα aperitivo & wine bar στον Κεραμεικό, που σίγουρα θα απασχολήσει, για τους σωστούς λόγους. Στα σκαριά βρίσκεται και το νέο κρητικό εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη, που μαζί με τους Μπάμπη Καζάνα και Βάιο Κορομηλά του 'Τσίφτη', βάζει μία ακόμη πινελιά στην ίδια γειτονιά, επί της οδού Μαιάνδρου και στο σημείο ακριβώς δίπλα από τον 'Βλάσση'.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.