Ο «Βλάσσης» σερβίρει την ανακουφιστική γοητεία του κλασικού

Στην αρχοντική σάλα της Μαιάνδρου στα Ιλίσια, οι γεύσεις διατηρούν τη διαχρονική τους αγνότητα. Σύντομα, η απόλαυση θα ξεκινά από νωρίς στο νέο coffee corner, το οποίο θα πλαισιωθεί από τις αστεράτες πίτες της κουζίνας και προτάσεις πρωινού.

Ο «Βλάσσης» σερβίρει την ανακουφιστική γοητεία του κλασικού

Εχει μια γλυκιά φθινοπωρινή αύρα που σου μαλακώνει την ψυχή αυτή η al fresco σάλα του «Βλάσση», κάτω απ’ τις πρασινάδες της Μαιάνδρου στα Ιλίσια. Σε συνδυασμό με την κλασική νεοαστική αρχοντιά που εκπέμπει η μινιμαλιστική φινέτσα της κυρίως αίθουσας, με τα μαλακά κι ολόλευκα λινά της, και τις καλοβαλμένες παρέες που τη γεμίζουν, η επαναφορά στην πόλη και στους ρυθμούς της γίνεται λίγο πιο ομαλή.

Μεγάλα τραπέζια, γεμάτα γέλια κι ιστορίες αποκαλόκαιρου, απλώνουν σ’ αυτή την ήσυχη γωνίτσα της Αθήνας μια γάργαρη χαρά ξανασμιξίματος, την ώρα που τα αρώματα απ’ τα πιάτα, μπολιασμένα μ’ αυτήν την καθησυχαστική ποιότητα του κλασικού, σε παίρνουν απ’ τη μύτη και σε μεταφέρουν στο σκηνικό ενός ιδανικού κυριακάτικου τραπεζιού. Αυτήν την εικόνα επιζητά, άλλωστε, το ιντελεκτουέλ κοινό που γεμίζει τα τραπέζια του «Βλάσση» εδώ και χρόνια, δίνοντας στο υποδειγματικό αυτό ελληνικό μπιστρό, το πλήθος που του ταιριάζει.

Ο «Βλάσσης» σερβίρει την ανακουφιστική γοητεία του κλασικού - εικόνα 1

Αυτή την πατίνα του διαχρονικού αστικού φαβορί μετατρέπει η κουζίνα του «Βλάσση» σε γεύσεις, γνέφοντας το νήμα μιας ατάραχης ιστορικής συνέχειας μέσα από πιάτα, όπως τα ντελικάτα και κομψά ντολμαδάκια, με το λαμπερό κι αφράτο αβγολέμονο, ή τα κομψευόμενα φρυγαδέλια του, που έρχονται τρυφερά και ζουμερά, αγκαλιασμένα από την εκμαυλιστική λιπαρότητα της μπόλιας τους, αλλά και η Αθηναϊκή με σφυρίδα και κάππαρη, που εδώ δεν χρειάστηκε να ξαναγίνει της μόδας για να επανέλθει, αφού πολύ απλά δεν έφυγε ποτέ. Η κάρτα έχει εμπλουτιστεί τελευταία με μερικούς ενδιαφέροντες νεωτερισμούς, όπως τα τυλιχτά με γαρίδες, που έρχοται τραγανές και ζουμερές, παρέα με αρωματικό καρεδάκι ντομάτας, ξαπλωμένα σε μια μικρή handmade πιτούλα εν είδει μαλακού tacos, ενώ τα λαδερά του μενού ακολουθούν την εποχή, με τα ρεβίθια φούρνου, αν και κομματάκι στεγνά, να φέρνουν στο πιάτο την αγάπη του «Βλάσση» για το αυθεντικό comfort των αναμνήσεών μας.

Μιλώντας για μνήμες, οι πίτες ημέρας φέρνουν ακόμα περισσότερο στο τραπέζι τη χαρά μιας αθωότητας, δεμένης με την εποχή που θα παίρναμε όρκο ότι μπορούμε να τρεφόμαστε αποκλειστικά απ’ την αγάπη που έκλειναν μέσα σε δύο χοντρά και τραγανά σπιτικά φύλλα οι γιαγιάδες μας. Η κολοκυθόπιτα, αφράτη κι αρωματική όπως τη δοκιμάσαμε τη βραδιά που επισκεφθήκαμε το εστιατόριο, ξύπναγε θύμησες με κάθε τραγάνισμα του φύλλου της, και γι’ αυτό είναι σπουδαίο νέο ότι σύντομα θα την απολαμβάνουμε από νωρίς το πρωί, πλάι στους εκλεκτούς καφέδες που θα ετοιμάζει το επερχόμενο coffee corner του «Βλάσση».

Περισσότερες πληροφορίες

Βλάσσης

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.