Γνωρίστε τα νέα αστέρια της γαστρονομίας στην Ελλάδα (vol. 2, Περιφέρεια)

Μετά τους/τις σεφ της Αθήνας, σας συστήνουμε εκείνους κι εκείνες που ξεχωρίσαμε ανά την Ελλάδα.

σεφ γαστρονομίας

Έχοντας ολοκληρώσει τις γευστικές δοκιμές της χρονιάς και γιορτάζοντας τα 30 χρόνια των Χρυσών Σκούφων, εστιάζουμε σε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στιλ τους. Μετά τους/τις σεφ της Αθήνας, σας συστήνουμε εκείνους κι εκείνες που ξεχωρίσαμε ανά την Ελλάδα.

Μάρθα Ζήκα

Μάρθα Ζήκα

Με εξαιρετική αντίληψη όσον αφορά την αξιοποίηση της πρώτης ύλης αλλά και μαγειρικό χέρι που "γράφει", η Μάρθα Ζήκα μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί στις σημαντικότερες εκπροσώπους της νέας γενιάς των Ελληνίδων σεφ. Highlight στην έως τώρα πορεία της η θαυμάσια δουλειά της ως head chef στην κουζίνα του "Bostani Bar &Restaurant" (υπό την επιμέλεια του Νίκου Θωμά, με τον οποίο συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια και στις κουζίνες του "MasterChef"), στο ξενοδοχείο "Verina Astra" της Σίφνου, το περασμένο καλοκαίρι. Πριν από αυτό, στο βιογραφικό της φιγουράρουν –μεταξύ άλλων– περάσματα από το "Nolan" και τα μυκονιάτικα "Principote" και "Scorpios". Σύντομα, θα τη βρίσκουμε στο πλευρό του Μιχάλη Κίκη, στο ολοκαίνουργιο "Windmills", στη Χώρα της Μυκόνου.

Αντώνης Κουμπάνιος

Αντώνης Κουμπάνιος
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Μετά τη μαθητεία του σε "Βαρούλκο" και "Βασίλαινα", ο Αντώνης Κουμπάνιος επέστρεψε στην πατρίδα του, τη Νίσυρο, και αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του, ένα εστιατόριο ψαγμένης θαλασσινής κουζίνας. Στηριγμένος σε εξαιρετική πρώτη ύλη, μιας και ο πατέρας του είναι ο μοναδικός επαγγελματίας ψαράς στο νησί, φορτώνει τα ψυγεία του με εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά, αλλά δεν μένει εκεί. Η τεχνική του είναι άψογη, ενώ τα ωμά του, ειλικρινά, θα τα ζήλευαν χρυσοσκουφάτοι σεφ. Μαγειρεύει φροντίζοντας να κρατάει χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες, καραβίδες, ψάρια, αστακούς και κολοχτύπες ζουμερά, με ολοζώντανες τις υφές τους, και να προβάλλει όλη την ιδιαιτερότητα της γεύσης τους. Ο Αντώνης έχει καταφέρει να κάνει το εστιατόριό του "Γευsea" must για τους fans της εκλεκτικής ψαροφαγίας στο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, και η κορυφαία κολοχτύπα του με τη μαργαριταρένια, ντελικάτη σάρκα πάνω σε μαστόρικα μελωμένο και al dente κριθαρότο γράφει ιστορία.

Πέτρος Δήμας

Πέτρος Δήμας

Μας είχε εντυπωσιάσει στο "Makris" της Κέρκυρας το 2021 ο Πέτρος Δήμας, αλλά πέρυσι η φινέτσα του menu dégustation στο εστιατόριο ανέβηκε πολύ ψηλότερα. Ο Δήμας δεν είναι τυχαίος, ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια δουλειάς σε μισελενάτα εστιατόρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και μαθητείας σε κορυφαία ρεστοράν του κόσμου, όπως τα "Fat Duck", "Dinner by Heston Blumenthal", "Gordon Ramsay", "Arzak" και "Martin Berasategui", αναλαμβάνει executive chef του "Domes Miramare" στην Κέρκυρα και υπεύθυνος όλων των "Makris" σε Ελούντα, Μήλο και Ισπανία. Η κουζίνα του είναι γεμάτη κομψούς αναπάντεχους συνδυασμούς (μπακαλιάρος - καφές - σύγκλινο - φουντούκι), πολυεπίπεδες σπεσιαλιτέ, εκρηκτικά στοιχεία να ξεπηδούν μέσα από ντελικάτες γεύσεις, conceptual συνθέσεις. Η επέκταση των "Makris" σε μια σειρά από ξενοδοχεία της Domes Miramare και το αναμενόμενο opening και στην Αθήνα ανεβάζουν τον πήχη στη γαστρονομική μας σκηνή.

Κωνσταντίνος Βασιλειάδης

Κωνσταντίνος Βασιλειάδης
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης άνοιξε εν μέσω πανδημίας την άνοιξη του 2021 το "Μπλε Καναρίνι" στην Καλαμάτα και έκανε αμέσως μεγάλο σουξέ. Η πόλη παίρνει από αυτό ανώτερης ποιότητας φαγητό για το σπίτι, αλλά δεν είναι λίγοι –ειδικά από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο– αυτοί που κάθονται στα χαριτωμένα τραπέζια του μαγαζιού. Ο Βασιλειάδης ξεκίνησε τη μαγειρική του πορεία "Στου Κώστα", την ονομαστή ταβέρνα του θείου του στην Καλαμάτα, δούλεψε σε εστιατόρια αλλά και κορυφαία ξενοδοχεία της περιοχής, έκανε το stage του στο διάστερο "Les Cols" στην Καταλονία και μαγειρεύει πλέον πολύ νόστιμη ελληνική κουζίνα που ανανεώνει τη γευστική σκηνή της Καλαμάτας. Μαγειρεύει πεντανόστιμα και με σημασία στη λεπτομέρεια τα πελαγίσια ψάρια του έρχονται και αγαπημένα φαγητά του οικογενειακού τραπεζιού, αλλά δημιουργεί επίσης ξεχωριστούς νεο-παραδοσιακούς συνδυασμούς (π.χ. καλαμάρι, ροβίτσα, ταραμάς).

Κυριάκος Ιακωβίδης

Κυριάκος Ιακωβίδης

Μαθητής της μεγάλης του Έκτορα Μποτρίνι σχολής και εκπρόσωπος της προχωρημένης γαστρονομίας στην πολυπρόσωπη εστιατορική σκηνή της Ρόδου, ο 37χρονος Κυριάκος Ιακωβίδης έχει καταφέρει να βάλει τους τουριστικούς Πευκούς στο χάρτη των foodies με το "Hellas Restaurant", μετατρέποντας τις γευστικές του μνήμες σε μπουκίτσες υψηλής τεχνικής, βαθιάς απόλαυσης και ανανεωτικής πρωτοτυπίας. Σερβίροντας τη μαγειρική κληρονομιά του τόπου, αλλά και τις αγροκτηνοτροφικές παραδόσεις της Ρόδου, σε à la carte και dégustation δημιουργίες υψηλών στροφών, όπως το "αλλαντικό" από καπνιστό και παστό μοσχάρι καρπάτσιο, με φρέσκα λαχανικά και κρέμα από τυρί Σύνορο, το τηγανητό καλαμάρι με μους ταραμά, αλλά και τον αναδομημένο μπακλαβά, με κρέμα φιστικιού Αιγίνης, απέσπασε το πρώτο του Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2022, κι έφερε επιπλέον λάμψη στη φωτεινή αυλή του εστιατορίου "Hellas". Που είναι, παρεμπιπτόντως, στρωμένη με "χοχλάκια", τα βότσαλα δηλαδή που χρησιμοποιεί για να σερβίρει και μερικές από τις πιο ντελικάτες δημιουργίες του.

Βασίλης Χαμάμ

Βασίλης Χαμάμ

Η Θεσσαλονίκη τον γνώρισε το 2021, μέσα από τα τολμηρά και πεντανόστιμα ωμά που επιμελούνταν για το "Τριζόνι", όταν το θρυλικό χαλκιδικιώτικο στέκι έκανε το πρώτο του ανέβασμα στη Βασίλισσα του Βορρά. Η γνωριμία του Βασίλη Χαμάμ με τις επαγγελματικές κουζίνες, όμως, πάει χρόνια πίσω, όταν η συμμετοχή του σε έναν ερασιτεχνικό διαγωνισμό της Tate Modern στο Λονδίνο τον κόλλησε με το μικρόβιο του να μαγειρεύεις για άλλους. Μερικά χρόνια μετά, μια εσωτερική ανάγκη για αλλαγή καριέρας από τα εικαστικά τον έφερε καβάλα στο ποδήλατο να παραδίδει τα φαγητά που ετοίμαζε για ένα βρετανικό app, ενώ η coffee sriracha του έφτασε σε ψαγμένα spots της Ελλάδας, σχεδόν πριν από τον ίδιο. Από φέτος, ο Ελληνοπαλαιστίνιος σεφ εκφράζει το μαγειρικό του ιδίωμα στο ολοκαίνουργιο "Πόστερ" των Beetroot στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς απέναντι από το νέο αρχηγείο της ομάδας στο χάνι του Ισμαήλ Πασά, μιξάροντας λεβαντίνικες, μικρασιάτικες και δυτικοευρωπαϊκές επιρροές, σε ένα γευστικό χαρμάνι που έγινε –χωρίς υπερβολές– talk of the town, προτού καν σερβιριστεί.

Μπάμπης Κουκουδάκης

Μπάμπης Κουκουδάκης

Έχοντας μάθει καλά τις διαλέκτους της lifestyle καλοφαγίας στην αθηναϊκή ριβιέρα, αλλά και της high end ξενοδοχειακής στα off Broadway της Μυκόνου, ο Μπάμπης Κουκουδάκης βρέθηκε στη Σαντορίνη το 2017, με πρώτη του στάση το εμβληματικό εστιατόριο "Lycabettus". Εκεί, με τον Παύλο Κυριάκη ως επικεφαλής, εμπλούτισε με γαλλική φινέτσα και ευρηματική ελληνικότητα τους ασιατισμούς του Γιώργου Βενιέρη, με τον οποίο συνεργάστηκε το 2015 στο μυκονιάτικο "Ladyfinger", αλλά και τους japan-ισμούς του Γιάννη Μαρκαδάκη, τον οποίο είχε ως μέντορα από τα χρόνια του στο κολωνακιώτικο "Cinco". Έτσι, τα τελευταία πέντε καλοκαίρια υπογράφει μία από τις πιο κομψές εμπειρίες dining του νησιού από την κουζίνα του "Throubi", στο "Andronis Concept Wellness Resort", μιξάροντας κοσμοπολιτισμό, δημιουργικότητα και εκλεκτά υλικά (κάποια από τα μποστάνια του ξενοδοχείου, μάλιστα), με το healthy πρόσημο που εξασφαλίζει η συνεργασία του ξενοδοχείου με διατροφολόγο στην τελική διαμόρφωση των μενού.

Αλέξανδρος Λέπεσης

Αλέξανδρος Λέπεσης

Τον πρωτογνωρίσαμε (και τον ξεχωρίσαμε) λίγα χρόνια πριν ως επικεφαλής σεφ στο εστιατόριο "Grandma’s" του πολυτελούς ξενοδοχείου "Liostasi" της Ίου, που τελούσε τότε υπό την υψηλή επιστασία του Λευτέρη Λαζάρου και διακρινόταν με Χρυσό Σκούφο. Νωρίτερα ο Λέπεσης είχε περάσει αρκετά χρόνια σε μεγάλα εστιατόρια του εξωτερικού και ως επί το πλείστον της Γαλλίας, έχοντας όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του την επιθυμία να επιστρέψει στην Κέρκυρα, από την οποία κατάγεται, και να καταπιαστεί δημιουργικά με το πλούσιο γευστικό της ιδίωμα. Εντέλει το έκανε πράξη από πέρσι, αναλαμβάνοντας το εστιατόριο του ατμοσφαιρικά ανακαινισμένου (και παλιάς δόξας του νησιού) ξενοδοχείου "Αρκάδιον", όπου μας εντυπωσίασε με μια σειρά από πιάτα στη λογική της μοντέρνας μπιστρονομίας.

Κρίστυ Καραγεώργου

Κρίστυ Καραγεώργου

Τους πρώτους σπόρους της γαστρονομικής ανανέωσης της Ζακύνθου φύτεψε πριν από λίγα χρόνια η Κρίστυ Καραγεώργου, ανοίγοντας μαζί με τον Γιώργο Καμπίτση το εστιατόριο "Prosilio" σε μια παλιά αυλή στο κέντρο της πόλης. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η πολύ ταλαντούχα σεφ είχε προλάβει κιόλας να μαθητεύσει για μεγάλο διάστημα πλάι στον σπουδαίο Γιάννη Μπαξεβάνη, ο οποίος της εμφύσησε τη χαρακτηριστική του αγάπη για την αξία και τη μοναδικότητα της πρώτης ύλης, που την κουβαλά μαζί της μέχρι σήμερα και αποτελεί τη βάση της κουζίνας της, η οποία αναπλάθει με τρόπο απόλυτα δημιουργικό, πρωτότυπο και μαζί προσωπικό τις γεύσεις του τόπου της.

Θανάσης Τάσσος

Θανάσης Τάσσος

Ένας ευπρόσδεκτος αέρας ανανέωσης φυσά στη γευστική σκηνή των Ιωαννίνων. Και τον αντιλαμβάνεσαι πιο έντονα αν γίνεις θαμώνας του όμορφου "Θamõn", που δημιούργησε πριν από λίγο καιρό ο Θανάσης Τάσσος στο κέντρο της πόλης. Ο νεαρός Ηπειρώτης σεφ αγαπά ιδιαίτερα τα προϊόντα της περιοχής του και φροντίζει να τα εντάσσει σχεδόν σε όλα τα πιάτα του, που κινούνται στο φάσμα της μοντέρνας μπιστρονομίας και περιλαμβάνουν ωραίες ιδέες σαν τα πενταντόστιμα κεφτεδάκια αγριογούρουνου με αιθέριο αβγολέμονο ή τον άψογα χυλωμένο τραχανά με καπνιστό χέλι Άρτας. Έχοντας βέβαια μεγαλώσει στο οικογενειακό ξενοδοχείο "Bourazani Wildlife Resort" με το ονομαστό εστιατόριο που ειδικεύεται στο κυνήγι, αλλά και θητεύσει αργότερα στο συναφούς φιλοσοφίας, βραβευμένο "Spielweg" της Γερμανίας, ο Τάσσος φροντίζει να εντάσσει συχνά-πυκνά ελάφι και άλλα εκλεκτά θηράματα στα πιάτα ημέρας που διανθίζουν την κύρια κάρτα του μαγαζιού.

Μάριος Κουτσουνάρης

Μάριος Κουτσουνάρης

Την προχωρημένη ψαροφαγία του Μάριου Κουτσουνάρη πολύ θα θέλαμε να τη γευόμαστε στην Αθήνα, όμως προς το παρόν χρειάζεται να ταξιδέψουμε ως τη Λέρο για να την απολαύσουμε. Και αυτό διότι από κοινού με τον αδερφό του τον Γιώργο, που  μαςπεριποιείται εξαιρετικά, έχουν αναβαθμίσει εντυπωσιακά την ταβέρνα "Μύλος" των γονιών του, τοποθετώντας από ψυγεία σιτέματος ψαριών μέχρι μια πλουσιότατη κάβα κρασιών και εκλεκτά πούρα. Πιάνοντας τραπέζι στη νοσταλγική βεράντα του μαγαζιού, με τη θάλασσα σχεδόν στα πόδια μας, χαρήκαμε σεβίτσε σκάρου, κόκκινη γαρίδα Λέρου με φράουλα, σασίμι κολοχτύπας, μπρεζάολα τόνου, εικονική "καρμπονάρα"καλαμαριού και άλλες ιδιοσυγκρασιακές σπεσιαλιτέ που μένουν αξέχαστες.

Χορηγοί / Υποστηρικτές Χρυσών Σκούφων 2023
S.PELLEGRINO - ACQUA PANNA
NESPRESSO PROFESSIONAL
KAISER PILSNER
THE MART
ΔΩΔΩΝΗ
BOUTARI

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".