Γνωρίστε τα νέα αστέρια της γαστρονομίας στην Ελλάδα (vol. 1, Αθήνα)

Έχοντας ολοκληρώσει τις γευστικές δοκιμές της χρονιάς και γιορτάζοντας τα 30 χρόνια των Χρυσών Σκούφων εστιάζουμε σε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στιλ τους.

Meet the stars

Έχοντας ολοκληρώσει τις γευστικές δοκιμές της χρονιάς και γιορτάζοντας τα 30 χρόνια των Χρυσών Σκούφων εστιάζουμε σε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στιλ τους. Δοκιμάστε τους, χειροκροτήστε τους, είναι το μέλλον της γαστρονομίας στην Ελλάδα!

Παναγιώτης Ζώκος

Παναγιώτης Ζόκος

Απ' τα ντολμαδάκια του "Mamacas" ως τα μπανκέ του "Porto Carras", κι απ" τα φουαγκρά του "Abovo" μέχρι τα prime ribs της "Φάρμας Μπράλου", ο Παναγιώτης Ζώκος μέτρησε αρκετά χιλιόμετρα μαγειρικής για να φτάσει στο σήμερα. Μάγειρας σχεδόν κατά τύχη, που αγάπησε τις φωτιές και τα τηγάνια όταν είδε πώς μπορούν να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά του, πλέον παρακολουθεί τις σούβλες του "Spitjack" να σιγοψήνουν τις τραγανές πορκέτες που δίνουν χαρακτήρα στη νεοϋορκέζικη ροτισερί της οδού Σκούφου, προσθέτει comfort βάθος στους κλασικούς γαλλισμούς του "Brasserie Lorraine" στην πλατεία Δεξαμενής και προσδίδει μεσογειακό ταμπεραμέντο στη θερμή οικειότητα παριζιάνικου μπιστρό που έχει φέρει το "Ami Gastrotheque" στη γωνία Βουλής και Απόλλωνος. Υπογράφοντας τρία απ' τα πιο hip γευστικά στέκια της πόλης μόλις στα 35 του, είναι το νέο need to know πρόσωπο πίσω απ’ τη νοστιμιά του κέντρου της πόλης, με κάθε μπουκιά απ' τα easy going, ειλικρινή και νόστιμα πιάτα του να επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Γρηγόρης Κίκης

Γρηγόρης Κίκης

Είναι από τους πλέον ταλαντούχους σεφ της νεότερης γενιάς και η συμμετοχή του στο φετινό S.Pellegrino Young Chef Academy όπου αναδείχθηκε νικητής στον περιφερειακό ημιτελικό του Ζάγκρεμπ το αποδεικνύει περίτρανα. Μέχρι να έρθει η στιγμή που θα ετοιμάσει και πάλι τις βαλίτσες του για τον μεγάλο τελικό του σημαντικού διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο Μιλάνο, ο Γρηγόρης εκφράζεται δημιουργικά στο χρυσοσκουφάτο "Hervé" των Πετραλώνων, όπου είναι σεφ και συνιδιοκτήτης μαζί με τον σπουδαίο Ερβέ Προνζάτο, αλλά και παρουσιάζει μια πιο οικεία και προσγειωμένη όψη της κουζίνας του στο ζεστό all day bistro "Upon", που δημιούργησε πρόσφατα στο Παλαιό Φάληρο, τη γειτονιά στην οποία μεγάλωσε.

Νίκος Λειβαδιάς

Νίκος Λειβαδιάς

Μια πρώτη ωραία γεύση της μοντέρνας κουζίνας του πήραμε στο "Lycabettus" της Σαντορίνης, που τον κράτησε κοντά της εωσότου αναλάβει πρόσφατα τα απαιτητικά ηνία του "Tudor Hall" της Αθήνας. Ο πολύ ταλαντούχος σεφ κρατά σταθερά ψηλά τον γαστρονομικό πήχη στο αρχοντικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "King George", με γεύσεις μοντέρνες που δεν περιορίζονται από γεωγραφικά στεγανά, αλλά συνενώνουν ελεύθερα και δημιουργικά στοιχεία από διάφορες κουζίνες του κόσμου με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως η ασυναγώνιστη "διπλή" καραβίδα, ήτοι ταρτάρ με χαβιάρι και ψητή με κρούστα καβουρδισμένου φιστικιού και πυκνό ζαμπαγιόν από το κέλυφός της.

Δημήτρης Liem

Δημήτρης Liem

Με το που άνοιξε το 2021 το εξ ολοκλήρου χειροποίητο "Kitschen Dim Sum bar" στον Πειραιά, έκανε αίσθηση. Ο σεφ του, Δημήτρης Liem, γνωρίζει τις ασιατικές κουζίνες από τα γεννοφάσκια του, αφού γεννήθηκε μεν στην Ελλάδα αλλά ο μπαμπάς του είναι Κινέζος. Έτσι, ξεκίνησε να μαγειρεύει από 20 ετών στο εστιατόριο της οικογένειάς του, το "Fu Kuei", στο λιμάνι. Από τότε διέγραψε μια μεγάλη διαδρομή στις κουζίνες πολλών ασιατικών εστιατορίων, ξεκινώντας από το "Kona Kai" και συνεχίζοντας σε "Momo", "E&O", "Hama", με αποκορύφωμα μια πενταετία στο "Matsuhisa". Στο ρεπερτόριο που γευτήκαμε στο "Kitschen" ξεκινάει από sushi και επεκτείνεται σε dim sum, tempura, ταϊλανδέζικα πιάτα, αλλά και δημιουργικές σπεσιαλιτέ ενός πανασιατικού fusion. O Δημήτρης Liem φρεσκάρει το φορμά της απόλαυσης των ασιατικών γεύσεων με την πολύ σύγχρονη και φιλική στο χρήστη πρότασή του, χαρίζοντας απόλαυση και εκπαιδεύοντας Αθηναίους και Πειραιώτες στη γευστική κουλτούρα της Ασίας.

Νίκος Λιόκας

Νίκος Λιόκας

Η πρόκληση της ανάληψης του κορυφαίου ρόλου στην κουζίνα ενός εμβληματικού ρεστοράν όπως το "GB Roof Garden" της "Μεγάλης Βρεταννίας" έκανε τον Νίκο Λιόκα να επαναπατριστεί πρόσφατα, ύστερα από μια εξαιρετική πορεία σε βραβευμένα εστιατόρια του Λονδίνου, όπως τα "Fera at Claridge’s", "Davies and Brook by Daniel Humm" και "Hide", όπου συνέλεξε σημαντικές εμπειρίες και γαστρονομικές γνώσεις. Πάντα σε συνεργασία με τον executive chef του ξενοδοχείου Αστέριο Κουστούδη, τα πιάτα του Λιόκα έχουν μοντέρνο πρόσημο και εκφράζουν έναν πολύ γοητευτικό μεσογειακό κοσμοπολιτισμό, που ενισχύεται περαιτέρω με προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες από κάθε μεριά της Ελλάδας, οι οποίες αναγράφονται ονομαστικά στον κατάλογο.

Λουκάς Μάιλερ

Λουκάς Μάιλερ

Ο Λουκάς βρέθηκε στις κουζίνες του "Λινού, Σουμπάσης και Σία", που πέρυσι ήταν το πιο hype καινούργιο εστιατόριο στην Αθήνα, και το άστρο του έλαμψε. Νιώθοντας Λημνιός ο ίδιος, είχε ανοίξει προηγουμένως στον τόπο του ένα πολύ καλό γαστροκαφενείο, τα "Ριζά", όπου έγραψε τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του. Μας αρέσει ο ελληνισμός της κουζίνας του και ως νεο-παραδοσιακός και ως καινοτομία. Οι γεύσεις του καθαρές, με φυσικότητα, είτε εμπνέονται από τη σκανδιναβική αφαιρετική νοοτροπία με χαρακτηριστικά ελληνικά στοιχεία, είτε οι αφορμές τους είναι παραδοσιακές, αλλά παρουσιασμένες με νεωτεριστικό τρόπο. Ο ίδιος νιώθει και περιγράφει τον εαυτό του μαγειρικά ως ελεύθερο, νόστιμο και χαρούμενο.

Στέφανος Μιχάλης

Στέφανος Μιχάλης

Ο Μιχάλης εκφράζεται επιτυχημένα μέσα από ένα αυτοσχεδιαστικό στιλ, το οποίο έχει δουλέψει δίπλα στο μετρ του είδους Γιάννη Λουκάκη της θεσσαλονικιάς "Μούργας" και του "Συν-Τροφή", αλλά και στις "Σεϋχέλλες" με τον Φώτη Φωτεινόγλου και ως sous chef στο "Λινού, Σουμπάσης και Σία". Το καλοκαίρι του 2021 εισέπραξε πολύ καλά σχόλια μαγειρεύοντας στην ταβέρνα "Μαργαρίτα" στην Ανάφη. Εκεί μάλιστα καλλιέργησε αμπέλια και εμφιάλωσε τα κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης του Κτήματος Φλαμουρού. Στη μαγειρική του, την οποία δοκιμάζουμε πλέον στο "Annie's Fine Cooking", εξελίσσει την Ελλάδα μέσα από γιαπωνέζικο - σκανδιναβικό πνεύμα, κρατώντας όμως το νήμα της γαλανόλευκης δημιουργίας (οσπριάδα με σκουμπρί καμένο με φλόγιστρο και σάρκα ωμή, τσιτσίραβλα, φύλλα άγριου σκόρδου τουρσί). Εκτός από την povera υπάρχει και η πιο φαντεζί πλευρά της κουζίνας του με φρούτα και ντόπια "εξωτικά" υλικά, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο στο καθημερινά εναλλασσόμενο μπιστρονομικό μενού είναι τα αχνιστά μαγειρευτά.

Ερασμία Μπαλάσκα

Ερασμία Μπαλάσκα

Είναι πολύ σημαντική κατάκτηση να χριστείς head chef ενός διάστερου εστιατορίου. Χρειάζεται ταλέντο, επιδέξιο χέρι, αφοσίωση, πειθαρχία, και η Ερασμία τα κατάφερε  δουλεύοντας στις κουζίνες του "Funky Gourmet" από την αρχή του 2013 και για έξι ολόκληρα χρόνια. Αλλά και όταν το εστιατόριο έκλεισε, προετοιμάζοντας μια διαφορετική πορεία, η Ερασμία ήταν το δεξί χέρι της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου. Το ταλέντο της το έδειξε και με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef το 2016, όπου παρουσίασε την έξυπνη και σοφιστικέ σπεσιαλιτέ "Lent’eels from my Lake", συνδυάζοντας τις παιδικές γευστικές της μνήμες από τα Ελληνικά Μεσολογγίου με χέλι, αβγοτάραχο δικής της παρασκευής και τις περίφημες φακές Εγκλουβής από τη Λευκάδα. Πιο απλές γεύσεις της δοκιμάσαμε στο "Marbella Gastro Bar" στο Παγκράτι, ενώ προσφάτως ανέλαβε την επιμέλεια μιας από τις πιο γνωστές γαστροταβέρνες της Λευκάδας, της "Ράχης", μαζί με τον άντρα της Μανώλη Στήθο, διακεκριμένο σεφ ζαχαροπλαστικής σε μισελενάτα εστιατόρια της Αθήνας.

Δήμος Σαμουράκης

Δήμος Σαμουράκης

Από τους πιο ταλαντούχους σεφ της γενιάς του, ο 37άρης Δήμος Σαμουράκης δούλεψε σε πολλά καλά εστιατόρια της Ελλάδας μέχρι το 2018 που ανέλαβε σεφ στο gastro pub "7 Food Sins" στην Πλάκα. Εκεί, η ωραία, μοντέρνα κουζίνα του, με απρόσμενους δημιουργικούς συνδυασμούς πέτυχε να κερδίσει τη διάκριση Bib Gourmand (πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής) από τον Michelin. Έκανε ένα tour μαθητείας σε αστεράτα, διάστερα και τριάστερα εστιατόρια σε Ευρώπη και Αμερική σαν τα "Aska", "Aan De Poel", "Alchemist", "Gastrologik", "Lasarte", "Marcus" και "Roca Moo", και, επιστρέφοντας με κέφι κα ιδέες, άνοιξε το δικό του cool fine dining εστιατόριο, τo "See/ds", που είναι από τα καλύτερα openings της σεζόν. Τη μοντέρνα κουζίνα του, με τους απρόσμενους δημιουργικούς συνδυασμούς, διακρίνει μεγάλη νοστιμιά και μια θαλπωρή που εκφράζεται με έναν πολύ φινετσάτο τρόπο.

Ελένη Σαράντη

Ελένη Σαράντη
© Λεωνίδας Τούμπανος

Επικεφαλής της all-female κουζίνας του "Lost Athens" και της μαγειρικής ομάδας του "Diego", αλλά και υπεύθυνη όλων των γεύσεων των ξενοδοχείων "Selina" στην Ελλάδα, η Ελένη Σαράντη ξεκίνησε από το fine dining για να μεσουρανήσει στο fine comfort. Μία από τις πιο ταλαντούχες σεφ της Αθήνας σήμερα ακολούθησε διαδρομή που την πέρασε από το λαϊκό προσκύνημα του "Mamacas" στο Γκάζι, στις haute cuisine φούγκες του Αλαίν Παροντί στην Πλάκα, κι από εκεί στη χορεία των γαστρονομικών βραβείων με πόστα στη "Σπονδή" και το "The Zillers", όπου έμαθε τα όριά της, τα ξεπέρασε και συγκέντρωσε όλα εκείνα τα εφόδια που θα τη βοηθούσαν να αφήσει το στίγμα της στις κουζίνες της καθημερινότητας. Έτσι, άλλαξε το χάρτη της bar- resto εστίασης με τα μενού του "Noah", απέδειξε ότι το καλό φαγητό μπορεί να θριαμβεύσει ακόμη και σε καμένες τουριστικές πιάτσες με το "Diego", και από τον Δεκέμβριο του 2022, στήνει καθημερινά μια κυριακάτικη γιορτή στο "Lost Athens", με πιάτα που συμπυκνώνουν στις μεστές γεύσεις τους το όραμά της για μια μοντέρνα, κοσμοπολίτικη αστική μπρασερί.

Γιώργος Φελεμέγκας

Γιώργος Φελεμέγκας
© Λεωνίδας Τούμπανος

Εκτός από ένα εντυπωσιακά γεμάτο βιογραφικό σε πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά εστιατόρια ("Arpege", "Martin Berasategui", "DiverXΟ", "Noma" κ.ά.), ο εξαιρετικά ταλαντούχος Γιώργος Φελεμέγκας φαίνεται να διαθέτει και το κοκαλάκι της νυχτερίδας, καθώς όπου εμπλέκεται μαγειρικά –πέρα από χαρισματικά μενού– έρχονται και βραβεύσεις. Αυτό κάτι λέει και γίνεται ακόμη σημαντικότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι καν 30 χρόνων. Έπειτα από μια σημαντική θέση στο πλευρό του Quique Dacosta, στην Ισπανία, διατηρεί από τον Ιούνιο του 2022 το ρόλο του head chef της βραβευμένης με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin "Hytra". Στο εστιατόριο στη… στέγη της Στέγης υπηρετεί μια δημιουργικά πρωτότυπη κουζίνα, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε έξοχες πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, δικαιολογώντας απόλυτα το πολύ πλούσιο CV του και, κυρίως, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για ένα ακόμη πιο λαμπρό γαστρονομικό μέλλον.

Σταύρος Χρυσαφίδης

Το "Wine is Fine", η μοντέρνα cave à manger στο αθηναϊκό κέντρο, στην οδό Βύσσης, αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μέρη του 2023 στην πόλη, για πολλούς λόγους που άπτονται της αλέγρας ατμόσφαιράς της, των οινικών προτάσεών της, αλλά και των αβίαστα νόστιμων πιάτων της. Ένας εκ των δημιουργών της είναι και ο Σταύρος Χρυσαφίδης, τον οποίο συναντάς και εντός της κουζίνας του εν λόγω σποτ. Ο millennial σεφ είναι ένας πολυσχιδής άνθρωπος της γεύσης, με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή που ξεκινά από τα λονδρέζικα "Palomar" και "Luca", περνά από τη Βασιλεία της Ελβετίας και τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, συνεχίζεται πάνω από ανοιχτές φωτιές με τους Nomade et Sauvage, μπαίνει στο εργαστήριο για το ερευνητικό πλαίσιο του Onassis AiR και καταλήγει τελικά στο feelgood σποτ της γειτονιάς των πομολάδικων.

Χορηγοί / Υποστηρικτές Χρυσών Σκούφων 2023
S.PELLEGRINO - ACQUA PANNA
NESPRESSO PROFESSIONAL
KAISER PILSNER
THE MART
ΔΩΔΩΝΗ
BOUTARI

Περισσότερες πληροφορίες

Tudor Hall

(ξεν. «King George») Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Spit Jack

Σκούφου 10, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Lost Athens

Αρχελάου 7, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Brasserie Lorraine

Σπευσίππου 1A, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Hervé

Τριών Ιεραρχών 170, Άνω Πετράλωνα
  • Εστιατόρια

Annie Fine Cooking

Μεναίχμου 4, Ν. Κόσμος
  • Εστιατόρια

Diego

Αδριανού 1, Θησείο
  • Ethnic κουζίνες

Kitschen

Κανάρη 5-7, Πειραιάς
  • Ethnic κουζίνες

Λινού Σουμπάσης & Σία

Μελανθίου 2, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Marbella Gastro Bar

Ιβύκου 8, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Ami Gastrotheque

Βουλής & Απόλλωνος, Αθήνα
  • Ethnic κουζίνες

See/ds

Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Upon

Δημοκρατίας 33, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Wine is Fine

Βύσσης 6, Aθήνα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.