Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το κρέας: Γίνε vegan για μια μέρα

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας αποτελεί μια καλή αφορμή για να εστιάσουμε σε μια διατροφή που κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Vegan © Εdgar Castrejon - Unsplash

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας;

Ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας καθιερώθηκε το 1985 η 20ή Μαρτίου από την αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση FARM (Farm Animal Reform Movement), η οποία υποστηρίζει το τέλος της "χρήσης" των ζώων για τροφή. Πρόκειται ουσιαστικά για μια καμπάνια που αποσκοπεί στην ενημέρωση για τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται σε ζωικά προϊόντα και είχε τόση απήχηση που καθιερώθηκε και εκτός συνόρων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την "Britannica" η "Meatout" είναι η μεγαλύτερη και μακροβιότερη εκστρατεία εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής στον κόσμο. Γιορτάζεται και στις 50 πολιτείες και σε αρκετές χώρες, και κατά τη διάρκειά της πραγματοποιούνται χιλιάδες επιδείξεις μαγειρικής, συναντήσεις και potlucks (συγκεντρώσεις όπου οι συμμετέχοντες συνεισφέρουν με σπιτικά συνήθως πιάτα φαγητού που μοιράζονται), προβολές ταινιών ή μοιράζονται δείγματα νόστιμων χορτοφαγικών τροφίμων.

Athens Vegan Burgers
© Λεωνίδας Τούμπανος
Athens Vegan Burgers

Ποια τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια σωστά δομημένη χορτοφαγική διατροφή προάγει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων, η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς βάρους. Κορυφαίοι επιστήμονες και οργανισμοί υποστηρίζουν τη φυτική διατροφή για περιβαλλοντικούς λόγους ενώ συμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη είναι "ζωτικής σημασίας για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής". Η συγκεκριμένη άποψη βασίζεται στο ότι η κτηνοτροφία είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην παραγωγή μεθανίου και οξειδίου του αζώτου, δύο αερίων πιο ισχυρά από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι φυτικές δίαιτες απαιτούν επίσης λιγότερο νερό και μειώνουν τη ρύπανση των υδάτινων οδών και των ωκεανών. Τέλος, μια φυτική διατροφή θα απέτρεπε τον άσκοπο πόνο και θάνατο πάνω από 10 δισεκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ.

Ένα άτομο που δεσμεύεται να ακολουθήσει χορτοφαγική διατροφή για μία μόνο ημέρα θα γλιτώσει τη ζωή 0,5 ζώων, θα διατηρήσει 148 τετραγωνικά μέτρα τροπικού δάσους και θα εξοικονομήσει 3.700 γαλόνια νερού. Στην Αμερική δήμαρχοι μεγάλων πόλεων έχουν ανακηρύξει την 20ή Μαρτίου "Ημέρα αποχής από το κρέας" στις περιοχές τους προτρέποντας τους κατοίκους να παραλείψουν το κρέας και "να εξερευνήσουν μια θρεπτική και υγιεινή διατροφή με λαχανικά, φρέσκα φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως". Βέβαια, αν αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε ριζική αλλαγή στη διατροφική σας καθημερινότητα καλό θα είναι να υπάρχει καθοθήγηση διατροφολόγου και έγκυρη ενημέρωση.

Πού οφείλεται η στροφή στην vegan διατροφή;

Ήξερες ότι υπάρχουν vegan chefs;

Γιατί να μην υπάρχουν αφού αν το  ψάξεις λίγο παραπάνω, εκτός από τα τεράστια οφέλη που αποκομίζεις για την υγεία σου όταν έστω και μία μέρα απέχεις από τις ζωικές προέλευσης τροφές, με τους σωστούς συνδυασμούς, το φαγητό μπορεί να είναι απολαυστικό. Θα κάνετε χάρη στον εαυτό σας αν με ανοιχτό μυαλό παραγκωνίσετε θεωρίες του τύπου: "Η plant based διατροφή είναι άνοστη", "η αυστηρή χορτοφαγία είναι απλά μια τρέλα της εποχής", "οι vegans δεν έχουν μεγάλη ποικιλία διατροφικών επιλογών", και αναρρωτηθείτε γιατί η vegan διατροφή κρατά σταθερά την πρωτιά στο τερέν των γαστρονομικών τάσεων των τελευταίων ετών. Δείτε τέσσερις επαγγελματίες που φτιάχνουν από σουτζουκάκια με comfort στρογγυλάδα και full umami burgers μέχρι γλυκά που στέκονται επάξια στις προθήκες ενός boutique ζαχαροπλαστείου, όλα vegan. 

Vegan souvlaki mix grill
Vegan souvlaki

Διαβάστε Επίσης

"Θα μου λείψει το κρέας..."

Μπα... Από γνήσιες vegan πηγές μάθαμε ότι την Τσικνοπέμπτη στα vegan σουβλατζίδικα γίνεται χαμός! Όχι, δεν είναι υπερβολή, τα τυλιχτά, τα φυτικά ψητά μπιφτέκια, τα κεμπάπ και όλα τα παρελκόμενα, σε αρκετές περιπτώσεις είναι τόσο καλοφτιαγμένα που δεν θα πιστέψεις ότι δεν έχουν ίχνος υλικών ζωικής προέλευσης. Μπορεί εθιμοτυπικά στις σχάρες  να κρατούν σημαία συνήθως τα κρεατικά, υπάρχουν όμως και μαγαζιά όπου ειδικές παρασκευές κάνουν το πέρασμά τους από ανοιχτή φωτιά ή ακόμα και απλά από μαντεμένια σκεύη απελευθερώνοντας ερεθιστικά αρώματα. Από γεύση; Ε, τι, όλα εμείς θα τα λέμε; Δες τις προτάσεις μας και κράτα σημειώσεις

Διαβάστε Επίσης

Η ελληνική κουζίνα είναι vegan από τα "γεννοφάσκια" της

Η Ελλάδα της γιαγιάς μας είναι vegan και η κουζίνα της, μέσα από μια έμφυτη σοφία, ήξερε να συνδυάζει τη νοστιμιά με τον σεβασμό για τον πλανήτη και την πιο υγιεινή διατροφή. Τάδε έφη η Ελένη Ψυχούλη που μας αποδεικνύει ότι από τα βάθη κιόλας της αρχαιότητας ο βιγκανισμός βρίσκεται βαθιά ριζωμένος στο παραδοσιακό μας τραπέζι. 

Δεν χόρτασες: Δες και το αφιέρωμά μας στο vegan dining με 9 ακόμα νόστιμους προορισμούς αλλά και δύο φρέσκα και νόστιμα vegan σενάρια. Αν όμως προτιμάς την pescatarian διατροφή (χορτοφαγική μεν, δεν παραλείπονται τα ψάρια δε) δες το αφιέρωμά μας για ταβέρνες και εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.