Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα του Πατσά!

Τρυφερό punk και λαϊκό τσατσά, με την comfort λιχουδιά που της βγάζει το καπέλο και η υψηλή γαστρονομία…

Πατσάς

Μη  απορείτε καθόλου, μπορεί να είναι σχετικά πρόσφατη η καθιέρωσή της αλλά  ο δημοφιλής στους μερακλήδες πατσάς έχει τη δικιά του παγκόσμια γιορτή.  Και όταν λέμε μερακλήδες εννοούμε και τα συνεργεία και τους καλλιεργημένους γκουρμέδες. Μπορεί  να μην είναι το ευκολότερο έδεσμα στον κόσμο αλλά έχει φανατικούς οπαδούς και σήμερα πώς να το κάνουμε είναι η μέρα τους! Πιστεύω  ακράδαντα  ότι  η τρυφεράδα του πατσά είναι punk(!) και έχει τη μαγική ικανότητα να  "σε φέρνει πίσω όταν κρέμεσαι στην άκρη του γκρεμού, όταν σκέφτεσαι πως δεν υπάρχει πια καμμιά ελπίδα" όπως λέει ο διάσημος Εγγλέζος σεφ Fergus Henderson ηγέτης της nose to tail μαγειρικής στο ανεπανάληπτο "St John" στο Λονδίνο. Όταν  λέμε  πατσάς, να ξέρετε ότι μέσα στη σούπα μπαίνουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά κομμάτια που είναι θεσπέσια όταν τα δοκιμάζει κανείς από μόνα τους  ∙ ήτοι  πιπεράτο, παιχνιδιάρικο και δαντελένιο "νταμαράκι", απαλό κλασσικό "σαρδένι", και υπέροχο, ντελικάτο, κρεατένιο, ζελατινώδης και μαστιχωτός "κολλιάς", κι από κοντά απίθανο, αλαβάστρινο φιλέτο από ποδαράκι.

Πατσάς

Στην Αθήνα ο Μίλτος  Αρμένης θα βάζει από σήμερα και όλη την εβδομάδα σαν πιάτο ημέρας τολμηρό πατσά με θράψαλο και πορτοκάλι.  Στην ιερή εν Ελλάδι πόλη του πατσά τη Θεσσαλονίκη ο Σωτήρης Ευαγγέλου γιορτάζει από τις  14 και για  όλη την εβδομάδα  τοη ντελικατέτσα του στο χρυσοσκουφάτο "Salonica Restaurant ” του  Makedonia Palace με: ταλιατέλες από κοιλιά με μελιτζάνες alla Norma, αχνιστά γαρδουμάκια κοιλιάς με κολοκυθάκια και πατάτες, κροκέτες πατσά με σάλτσα αγιολί, και φυσικά παραδοσιακό πατσά χοντροκομμένος ή ψιλοκομμένος με τα συνοδευτικά του. Από κοντά τους τώρα θα παίζει και συγγενικά σούπα μοσχαροκεφαλή,  μοσχαρίσιο κότσι βραστό με λαχανικά, μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα με γλυκό σκόρδο κονφί, κόκορας με τραχανά αυγολέμονο. Τέλος  ο εμβληματικός "Τσαρουχάς" στη Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 70 χρόνια της ιστορίας του και καρυκεύει τον πατσά του με πνεύμα αλληλεγγύης:  για κάθε μερίδα πατσά που θα πουληθεί είτε στο μαγαζί είτε σε delivery  και take away, θα συνεισφέρει 5€  στην "Κιβωτό του Κόσμου", μη κερδοσκοπικό οργανισμό ειδικής μέριμνας για την προστασία της μητέρας και του παιδιού. Ας αποδώσουμε στον πατσά τις τιμές που του πρέπουν.

Διαβάστε ακόμα: World Tripe Day: Στο "Salonica" για πατσά


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"The Wine Barrel": Αυτά τα Χριστούγεννα θα γίνει του κουτιού!

Το "The Wine Barrel" δίνει ιδέες για τη wine list και το pairing με τα εδέσματα του Χριστουγεννιάτικου ή του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού ανατρέποντας όλα όσα πίστευες για τα κρασιά που δεν βρίσκονται στη συνηθισμένη γυάλινη συσκευασία.

07/12/2022

TGI Fridays™: To πιο fun χριστουγεννάτικο πνεύμα της Αθήνας

Με νέες χριστουγεννιάτικες γεύσεις σε ένα μεθυστικό γιορτινό σκηνικό μας υποδέχεται αυτές τις μέρες το TGI Fridays™, το γευστικό μας στέκι για 25 ολόκληρα χρόνια, που γιορτάζει την πιο όμορφη περίοδο του χρόνου με Holiday Treats, αλλά και χριστουγεννιάτικα events σε όλα τα καταστήματά του.

Το cool fine dining του Δήμου Σαμουράκη στο "See/ds"

Από τους πιο ταλαντούχους σεφ της γενιάς του, ξεκινάει την προσωπική του πορεία στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας και πείθει.

S. Pellegrino και Acqua Panna: Μας υποδέχονται στο "ITALI.CO"

Το εστιατόριο-μπυραρία είναι η πρόσφατη άφιξη στα νότια που συνδυάζει την ιταλική κουζίνα με μια μεγάλη ποικιλία από μπύρες draft.

"Κόλλιας" & "Ψαράκια και Θαλασσινά" γράφουν μαζί νέα σελίδα στη Γλυφάδα

Τα δύο δυνατά ονόματα της θαλασσινής γαστρονομίας εγκαινίασαν με δυναμισμό τη συνεργασία τους σ’ ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια των νοτίων προαστίων.

Το "Pelagos" υποδέχεται τον Jan Konetzki

Την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, ο πολυβραβευμένος σομελιέ ενισχύει ένα ξεχωριστό wine dinner του Luca Piscazzi.

Η "κλασική μαγειρική του αύριο" στο νέο βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα

Η συλλογή των βιβλίων του γνωστού σεφ εμπλουτίζεται με τη νέα του έκδοση "Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο", που θα παρουσιάσει στον "Ιανό".