World Tripe Day: Στο "Salonica" για πατσά

Το βραβευμένο εστιατόριο και ο εμβληματικός σεφ αφιερώνουν μία εβδομάδα στο punk έδεσμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πατσά.

Πατσάς Salonica

"Την ποια;" θα αναρωτηθείς, απολύτως εύλογα, στο άκουσμα της πληροφορίας πως στις 24 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πατσά (World Tripe Day). Η τελευταία καθιερώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Επιτροπής Εμπορίας του Πατσά ("Tripe Marketing Board"), στη Μεγάλη Βρετανία, που προσπάθησε αρχικά μέσω του ίντερνετ και με μπόλικες δόσεις χιούμορ να προωθήσει το προϊόν. Η επιλογή δε, της 24ης ημέρας του μήνα που διανύουμε έχει τις ρίζες της στα μέσα του 17ου αιώνα.

Τότε -και πιο συγκεκριμένα το 1662- ο Άγγλος πολιτικός και συγγραφέας Samuel Pepys είχε γράψει στο 'Diary of Samuel Pepys' (σ.σ. το πιο προβεβλημένο δημοσιευμένο προσωπικό ημερολόγιο στο Νησί) για "ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά που μαγείρεψε ο ίδιος και το έφαγε μαζί με τη σύντροφό του". Σύμφωνα με την περιγραφή του, ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το pairing αποτελούνταν από ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού.

Κατά πολλούς εκλεκτή λιχουδιά, κατά άλλους ένα από τα don't της (όποιας) κουζίνας, ο πατσάς είναι σίγουρα ένα φαγητό που προκαλεί συζήτηση. Έχει φανατικούς οπαδούς, έχει και εκείνους που δε θα χαρακτηρίζονταν ακριβώς φίλοι του. Έχει κατορθώσει ωστόσο παράλληλα με τις γνωστές ώρες και συνθήκες κατανάλωσής του στο βάθος των δεκαετιών (ξέρεις, αργά τη νύχτα, στα ατμοσφαιρικά πατσατζίκδικα, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα μας) να διανύσει και μία πορεία που τον έχει φέρει μέχρι και σε εστιατόρια που υπηρετούν το fine dining, σε πολλές χώρες που φημίζονται για τη γαστρονομική σκηνή τους, κάνοντας δημοφιλείς σεφ να ασχοληθούν μαζί του. 

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Σωτήρης Ευαγγέλου όχι απλά τιμά το έδεσμα στο πολυσυζητημένο για όλους τους σωστούς λόγους "Salonica Restaurant" του "Makedonia Palace" αλλά του αφιερώνει μία ολόκληρη εβδομάδα. 

Πατσάς Salonica 3

Πατσάς Salonica 2

Συγκεκριμένα από τις 24 μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, θα σερβίρεται ένα ειδικό μενού που έχει δημιουργήσει ο executive chef και το οποίο περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές του παραδοσιακού πατσά, μαζί με άλλες μερακλίδικες προτάσεις: Χοντροκομμένος ή ψιλοκομμένος, μοσχαροκεφαλή, βραστό μοσχαράκι από κότσι με λαχανικά, κόκορας με τραχανά αυγολέμονο, ψαρόσουπα του "Salonica" αλλά και φθινοπωρινή μανιταρόσουπα.

Πατσάς Salonica 1


Info

Ημέρες: 24 - 30 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας: 13:00 - 23:45

Τηλ. κρατήσεων: 2310 897176

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ανδρέας Λαγός και Κωνσταντίνος Βασιλείου μαγειρεύουν με τοπικά προϊόντα της Ρόδου και της Δωδεκανήσου

Δύο ημέρες εξερεύνησης στα άγνωστα μονοπάτια των γεύσεων της Ρόδου και ολόκληρης της Δωδεκανήσου στο Il Parco του 'Rodos Park'.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/09/2024

Ξαναβγαίνουμε στην Αρχελάου

Μία updated λίστα για τον δημοφιλή δρόμο του Παγκρατίου, με αφορμή την πρεμιέρα του 'Αρχελάου 5'.

Στο 'Fellos' για κρασί, spritz και μικρά πιάτα

Ένα νέο σποτ στο αθηναϊκό κέντρο μεριμνά για τις πρώτες εξόδους της σεζόν.

Foodon Social Dining: Η μαγεία της γαστρονομίας και της αλληλεγγύης με τον Δήμο Σαμουράκη

Ο διακεκριμένος σεφ μαγειρεύει για ένα τραπέζι που υπόσχεται μια διαφορετική εμπειρία, ενισχύοντας το πνεύμα της αλληλεγγύης και της σύνδεσης μεταξύ ανθρώπων.

Ποιο ήταν το πιο ανατρεπτικό και παιχνιδιάρικο πιάτο που δοκιμάσαμε φέτος;

Ο Έκτορας Μποτρίνι στην Κέρκυρα μάς παρουσίασε ένα πιάτο που συνδυάζει ανατρεπτική διάθεση και παιχνιδιάρικη προσέγγιση, αποτυπώνοντας την ελευθερία και τη διασκέδαση με μια δημιουργική παρουσίαση.

10 εστιατόρια στην Αθήνα που μυρίζουν ακόμη καλοκαίρι

Τι κι αν το ημερολόγιο δείχνει Σεπτέμβριο, εμείς κινούμαστε ακόμη στους ρυθμούς του "Summer on my Mind" και ξεκλέβουμε κάθε ευκαιρία που θα βρούμε, για να ζήσουμε λίγο ακόμη καλοκαίρι, σε αθηναϊκά spots που έχουν στην αύρα τους κάτι από διακοπές.

Όλα τα εστιατορικά νέα της σεζόν για την Αθήνα

Φρέσκα εστιατόρια, ολοκαίνουρια μπαρ και λοιπές νόστιμες αφίξεις που έρχονται προσεχώς στην πόλη.