Ο Michelin αβαντάρει Αθήνα

Μόλις ανακοίνωσε ο Κόκκινος γαστρονομικός οδηγός τα αστέρια του που κολακεύουν σίγουρα την πρωτεύουσα αλλά κρύβουν και μια ανατροπή με απώλεια αστεριού.

ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΦΕΣΚΟΣ ©Nikos Paliopoulos Pictures

Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΕΟΤ και Οδηγού Michelin στο Παρίσι, και ο Guide Rouge κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και ανακοίνωσε όχι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ούτε το Νοέμβριο όπως πέρυσι, αλλά πριν ελάχιστη ώρα σήμερα τα αστέρια της Αθήνας. Γι' αυτά που μας έχει συνηθίσει ο Michelin μέχρι τώρα, μπορούμε να πούμε ότι έτρεξε με ταχύτητα F1. Όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι, κάποιοι όχι και τόσο, σίγουρα όμως πάρα πολλοί δεν κρύβουμε τον σκεπτικισμό μας.

Delta Restaurant
"Delta restaurant"

Είναι μεγάλη χαρά να ανακοινώνεται με τόσο κολακευτικά λόγια το νέο 2άστερο της πόλης το "Delta", που "ξεχωρίζει για την υπέροχη avant-garde αισθητική του, στην καρδιά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι chefs Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, με σημαντική εμπειρία σε Βόρειες χώρες, προσφέρουν γαστρονομικές προτάσεις οι οποίες συνδυάζουν Σκανδιναβικά concepts και μαγειρικές τεχνικές με τοπικά προϊόντα, με συνδετικό κρίκο την έννοια της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας".

Διαβάστε Επίσης

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην ομάδα του εστιατορίου που με αυτή τη διάκριση – συν το πράσινο αστέρι της βιώσιμης πρακτικής – συντονίζει την Ελλάδα στην τροχιά των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, και μπορεί να λειτουργήσει σαν ατμομηχανή για την προβολή σύμπασας της ελληνικής εστιατορικής σκηνής στον πλανήτη.

Soil
"Soil"

Στα καινούργια αθηναϊκά  αστέρια συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά το farm to table  "Soil," του σεφ Τάσου Μαντή που απέσπασε επίσης πράσινο αστέρι Michelin και το "The Zillers" με σεφ τον Παύλο Κυριάκη. Καθόλου ευχάριστο δεν είναι που η "Σπονδή" χάνει ένα αστέρι από τα 2 που είχε, αλλά είναι σίγουρο ότι το εστιατόριο δεν ήταν αυτό που ήταν κάποτε (15,5/20 στους Χρυσούς Σκούφους). Έτσι μαζί με τα "Botrini's", "CTC", "Hytra", "Pelagos" και "Βαρούλκο Seaside" που διατηρούν τη διάκρισή τους η Αθήνα διαθέτει 9 αστεράτα εστιατόρια. Εδώ όμως είναι που αρχίζει ο σκεπτικισμός. Είναι ακατανόητο πως ο Michelin αγνοεί εξαιρετικά εστιατόρια όπως λ.χ.  τα "Matsuhisa", "Tudor Hall", "Patio", "M Flavours", "Milos" και δεν τα συμπεριλαμβάνει καν στις selected προτάσεις του για την Αθήνα.

Διαβάστε Επίσης

Κάποιοι βέβαια πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλα αστέρια Michelin στην πρωτεύουσα που δυστυχώς δεν βραβεύτηκαν – ενδεικτικά αναφέρω τα "Aleria" και "Herve" από τα selected. Ελπίζουμε πλέον σε μια πιο πειστική αποτίμηση της αθηναϊκής γαστρονομίας στο μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευμένους, και ευχόμαστε, και ελπίζουμε, στην περαιτέρω εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας που με την ανάπτυξη του τουρισμού βρίσκεται  σε παρατεταμένη Άνοιξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.