Ο Michelin αβαντάρει Αθήνα

Μόλις ανακοίνωσε ο Κόκκινος γαστρονομικός οδηγός τα αστέρια του που κολακεύουν σίγουρα την πρωτεύουσα αλλά κρύβουν και μια ανατροπή με απώλεια αστεριού.

ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΦΕΣΚΟΣ ©Nikos Paliopoulos Pictures

Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΕΟΤ και Οδηγού Michelin στο Παρίσι, και ο Guide Rouge κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και ανακοίνωσε όχι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ούτε το Νοέμβριο όπως πέρυσι, αλλά πριν ελάχιστη ώρα σήμερα τα αστέρια της Αθήνας. Γι' αυτά που μας έχει συνηθίσει ο Michelin μέχρι τώρα, μπορούμε να πούμε ότι έτρεξε με ταχύτητα F1. Όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι, κάποιοι όχι και τόσο, σίγουρα όμως πάρα πολλοί δεν κρύβουμε τον σκεπτικισμό μας.

Delta Restaurant
"Delta restaurant"

Είναι μεγάλη χαρά να ανακοινώνεται με τόσο κολακευτικά λόγια το νέο 2άστερο της πόλης το "Delta", που "ξεχωρίζει για την υπέροχη avant-garde αισθητική του, στην καρδιά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι chefs Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, με σημαντική εμπειρία σε Βόρειες χώρες, προσφέρουν γαστρονομικές προτάσεις οι οποίες συνδυάζουν Σκανδιναβικά concepts και μαγειρικές τεχνικές με τοπικά προϊόντα, με συνδετικό κρίκο την έννοια της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας".

Διαβάστε Επίσης

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην ομάδα του εστιατορίου που με αυτή τη διάκριση – συν το πράσινο αστέρι της βιώσιμης πρακτικής – συντονίζει την Ελλάδα στην τροχιά των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, και μπορεί να λειτουργήσει σαν ατμομηχανή για την προβολή σύμπασας της ελληνικής εστιατορικής σκηνής στον πλανήτη.

Soil
"Soil"

Στα καινούργια αθηναϊκά  αστέρια συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά το farm to table  "Soil," του σεφ Τάσου Μαντή που απέσπασε επίσης πράσινο αστέρι Michelin και το "The Zillers" με σεφ τον Παύλο Κυριάκη. Καθόλου ευχάριστο δεν είναι που η "Σπονδή" χάνει ένα αστέρι από τα 2 που είχε, αλλά είναι σίγουρο ότι το εστιατόριο δεν ήταν αυτό που ήταν κάποτε (15,5/20 στους Χρυσούς Σκούφους). Έτσι μαζί με τα "Botrini's", "CTC", "Hytra", "Pelagos" και "Βαρούλκο Seaside" που διατηρούν τη διάκρισή τους η Αθήνα διαθέτει 9 αστεράτα εστιατόρια. Εδώ όμως είναι που αρχίζει ο σκεπτικισμός. Είναι ακατανόητο πως ο Michelin αγνοεί εξαιρετικά εστιατόρια όπως λ.χ.  τα "Matsuhisa", "Tudor Hall", "Patio", "M Flavours", "Milos" και δεν τα συμπεριλαμβάνει καν στις selected προτάσεις του για την Αθήνα.

Διαβάστε Επίσης

Κάποιοι βέβαια πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλα αστέρια Michelin στην πρωτεύουσα που δυστυχώς δεν βραβεύτηκαν – ενδεικτικά αναφέρω τα "Aleria" και "Herve" από τα selected. Ελπίζουμε πλέον σε μια πιο πειστική αποτίμηση της αθηναϊκής γαστρονομίας στο μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευμένους, και ευχόμαστε, και ελπίζουμε, στην περαιτέρω εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας που με την ανάπτυξη του τουρισμού βρίσκεται  σε παρατεταμένη Άνοιξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.