Ο Michelin αβαντάρει Αθήνα

Μόλις ανακοίνωσε ο Κόκκινος γαστρονομικός οδηγός τα αστέρια του που κολακεύουν σίγουρα την πρωτεύουσα αλλά κρύβουν και μια ανατροπή με απώλεια αστεριού.

ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΦΕΣΚΟΣ ©Nikos Paliopoulos Pictures

Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΕΟΤ και Οδηγού Michelin στο Παρίσι, και ο Guide Rouge κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και ανακοίνωσε όχι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ούτε το Νοέμβριο όπως πέρυσι, αλλά πριν ελάχιστη ώρα σήμερα τα αστέρια της Αθήνας. Γι' αυτά που μας έχει συνηθίσει ο Michelin μέχρι τώρα, μπορούμε να πούμε ότι έτρεξε με ταχύτητα F1. Όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι, κάποιοι όχι και τόσο, σίγουρα όμως πάρα πολλοί δεν κρύβουμε τον σκεπτικισμό μας.

Delta Restaurant
"Delta restaurant"

Είναι μεγάλη χαρά να ανακοινώνεται με τόσο κολακευτικά λόγια το νέο 2άστερο της πόλης το "Delta", που "ξεχωρίζει για την υπέροχη avant-garde αισθητική του, στην καρδιά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι chefs Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, με σημαντική εμπειρία σε Βόρειες χώρες, προσφέρουν γαστρονομικές προτάσεις οι οποίες συνδυάζουν Σκανδιναβικά concepts και μαγειρικές τεχνικές με τοπικά προϊόντα, με συνδετικό κρίκο την έννοια της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας".

Διαβάστε Επίσης

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην ομάδα του εστιατορίου που με αυτή τη διάκριση – συν το πράσινο αστέρι της βιώσιμης πρακτικής – συντονίζει την Ελλάδα στην τροχιά των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, και μπορεί να λειτουργήσει σαν ατμομηχανή για την προβολή σύμπασας της ελληνικής εστιατορικής σκηνής στον πλανήτη.

Soil
"Soil"

Στα καινούργια αθηναϊκά  αστέρια συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά το farm to table  "Soil," του σεφ Τάσου Μαντή που απέσπασε επίσης πράσινο αστέρι Michelin και το "The Zillers" με σεφ τον Παύλο Κυριάκη. Καθόλου ευχάριστο δεν είναι που η "Σπονδή" χάνει ένα αστέρι από τα 2 που είχε, αλλά είναι σίγουρο ότι το εστιατόριο δεν ήταν αυτό που ήταν κάποτε (15,5/20 στους Χρυσούς Σκούφους). Έτσι μαζί με τα "Botrini's", "CTC", "Hytra", "Pelagos" και "Βαρούλκο Seaside" που διατηρούν τη διάκρισή τους η Αθήνα διαθέτει 9 αστεράτα εστιατόρια. Εδώ όμως είναι που αρχίζει ο σκεπτικισμός. Είναι ακατανόητο πως ο Michelin αγνοεί εξαιρετικά εστιατόρια όπως λ.χ.  τα "Matsuhisa", "Tudor Hall", "Patio", "M Flavours", "Milos" και δεν τα συμπεριλαμβάνει καν στις selected προτάσεις του για την Αθήνα.

Διαβάστε Επίσης

Κάποιοι βέβαια πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλα αστέρια Michelin στην πρωτεύουσα που δυστυχώς δεν βραβεύτηκαν – ενδεικτικά αναφέρω τα "Aleria" και "Herve" από τα selected. Ελπίζουμε πλέον σε μια πιο πειστική αποτίμηση της αθηναϊκής γαστρονομίας στο μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευμένους, και ευχόμαστε, και ελπίζουμε, στην περαιτέρω εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας που με την ανάπτυξη του τουρισμού βρίσκεται  σε παρατεταμένη Άνοιξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

S. Pellegrino και Acqua Panna: Μας υποδέχονται στο "Terra bistro"

Διανύοντας τη δέκατη χρονιά του, ένα γευστικό στέκι στην Πάτρα που έχει αγαπηθεί, μας περιμένει ανανεωμένο και φρεσκαρισμένο και για τα χειμερινά μας γευστικά ραντεβού.

29/11/2022

Θamõn

Ένα cool και στιλάτο μικρό ρεστοράν συντονίζει εδώ και λίγους μήνες τα Γιάννενα στους ρυθμούς μιας "γαλανόλευκης" μπιστρονομίας, ιδιαίτερα γοητευτικής και καλοβαλμένης.

Αφιέρωμα Brunch: Ξεχωριστές επιλογές για να απολαύσετε την πιο δημοφιλή τάση

Λαχταριστές αυγοπαρασκευές, αφράτα pancakes, χορταστικά σάντουιτς, plant based σπεσιαλιτέ αλλά και επιλεγμένες κοπές, σε ένα γευστικό ραχάτι στην πρωτεύουσα.

Βινύλιο, burgers, pizza και κοκτέιλ στο "1st Koukaki Vinyl Market"

Όλες οι αγάπες συγκεντρωμένες σε ένα Σαββατοκύριακο στη σκιά της Ακρόπολης.

Ο τριάστερος σεφ Mauro Colagreco Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της UNESCO για τη Βιοποικιλότητα

Ο Ιταλοαργεντίνος chef-patron του τριάστερου "Mirazur" στη Μεντόν είναι ο πρώτος σεφ στην ιστορία της UNESCO που τιμάται με τον συγκεκριμένο τίτλο.

"Κουκούμαβλος" ξανά στη Σαντορίνη!

Το cult εστιατόριο του Νίκου Πουλιάση επιστρέφει ξανά στην ενεργό δράση, στο "Katikies Chromata" στο Ημεροβίγλι.

Τι γυρεύουν οι παγόδες ανάμεσα στους γαλλικούς αμπελώνες;

Το Cos d’Estournel, από το ομώνυμο εντυπωσιακό chateau του Μπορντό, είναι κρασάρα που συνδυάζει δύναμη και φινέτσα. Το ίδιο οινοποιείο έχει δε στη φαρέτρα του και άλλα διαμαντάκια.