Νέα αστέρια Michelin και ανατροπές στα εστιατόρια της Αθήνας

Η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει ένα νέο εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin, καθώς και δύο εστιατόρια που λαμβάνουν αστέρι για πρώτη φορά, η "Σπονδή" χάνει το 2ο αστέρι της, δύο εστιατόρια ξεχωρίζουν για τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και λαμβάνουν το πράσινο αστέρι Michelin, ενώ 7 νέα εστιατόρια περιλαμβάνονται στις προτάσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιλεγμένων εστιατορίων σε 27.

ΝΕΟ ΜΕΝΟΥ ΣΤΟ DELTA ©Nikos Paliopoulos Pictures

Στις επιλογές του Οδηγού Michelin Αθήνας για το 2022, περιλαμβάνεται ένα εστιατόριο που απέσπασε δύο αστέρια Michelin καθώς και ένα πράσινο αστέρι:

ΓΛΥΚΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΣΤΟ DELTA
©Nikos Paliopoulos Pictures

To "Delta" ξεχωρίζει για την υπέροχη avant-garde αισθητική του, στην καρδιά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι chefs Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος, με σημαντική εμπειρία σε Βόρειες χώρες, προσφέρουν γαστρονομικές προτάσεις οι οποίες συνδυάζουν Σκανδιναβικά concepts και μαγειρικές τεχνικές με τοπικά προϊόντα, με συνδετικό κρίκο την έννοια της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Εν τω μεταξύ, η "Σπονδή" χάνει το 2ο αστέρι της, διατηρώντας πλέον ένα αστέρι Michelin. 

Διαβάστε Επίσης

Δύο νέα εστιατόρια απέσπασαν από ένα αστέρι Michelin

Soil

Το "Soil", που βρίσκεται στη γειτονιά του Παγκρατίου και προσφέρει μία γοητευτική αυλή, φιλοξενεί την κουζίνα των chefs Τάσου Μαντή και Αλέξανδρου Μουρίδη. Το όνομά του "Soil” είναι ξεκάθαρη ένδειξη της φιλοσοφίας που κρύβεται από πίσω, με την οποία στοχεύει να βρίσκεται πάντα κοντά στον τόπο του, να νοιάζεται για τη βιωσιμότητα και να υποστηρίζει ένθερμα την προσέγγιση "Από τη φάρμα στο τραπέζι". Γι’ αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη ότι παράγουν τα δικά τους λαχανικά στο λαχανόκηπό τους στο Αλεποχώρι και ότι το εστιατόριο απέσπασε και ένα πράσινο αστέρι Michelin.

Zillers afier

Το "The Zillers" είναι αναμφίβολα ένα ιδιαίτερα μοναδικό εστιατόριο καθώς βρίσκεται στο rooftop του "The Zillers Boutique Hotel". Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες του μπορούν να απολαύσουν την υπέροχη θέα της Ακρόπολης και της Μητρόπολης Αθηνών. Με την ευέλικτη προσφορά του, μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα ελαφρύ, casual μεσημεριανό γεύμα ή ένα πλήρες γαστρονομικό δείπνο από τον chef Παύλο Κυριάκη, που δίνει τη δική του νότα σε τοπικές παραδόσεις με μενού δημιουργικής γευσιγνωσίας.

CTC

Τα εστιατόρια "Botrini's", "CTC", "Hytra", "Pelagos" και "Βαρούλκο Seaside", που είχαν ήδη ένα αστέρι, επιβεβαίωσαν εκ νέου το επίπεδο της γαστρονομίας που προσφέρουν και διατηρούν την τιμητική διάκριση και φέτος, μαζί με τα Bib Gourmand των "Cerdo Negro 1985", "Nolan" και "Οικείο", στα οποία, αναγνωρίζουμε για ακόμα μία φορά την εστίασή τους στο good value for money.

4 εστιατόρια κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους στις επιλογές του Οδηγού Michelin για την Αθήνα το 2022

Στο "Hervé", που παίρνει το όνομά του από τον ιδιοκτήτη του chef Hervé Pronzato, το bar βρίσκεται πίσω από την κουζίνα, που σημαίνει ότι μπορείτε να παρακολουθείτε ό,τι συμβαίνει εκεί όσο απολαμβάνετε το γεύμα σας. Η γαστρονομική προσφορά εστιάζει σε ένα ενιαίο μενού γευσιγνωσίας που περιλαμβάνει 15 πιάτα και βασίζεται στις ελληνικές παραδόσεις, συνδυασμένες με κοσμοπολίτικες εμπνεύσεις (από τη Γαλλία, την Ασία, τη Λατινική Αμερική...).

Το "Λινού Σούμπασης και Σια" ξεχωρίζει για την αισθητική του καθώς βρίσκεται σε ένα πρώην κατάστημα χειροποίητων κεριών (ορισμένα προϊόντα πωλούνται ακόμα), στη ζωντανή περιοχή του Ψυρρή. Με ένα casual μπιστρό vibe, μπορείτε να απολαύσετε απλή, αυθεντική ελληνική κουζίνα, με μερικές εντυπωσιακές μοντέρνες πινελιές και ισχυρή δέσμευση στη χρήση οργανικών προϊόντων.

Το "Merceri", ένα κλασσικό, αυθεντικό μπιστρό, σερβίρει την κουζίνα της Μαρίας Ντιούδη και της Μελίνας Χωματά, που γνωρίστηκαν όταν δούλευαν σε πολυτελή ξενοδοχεία στη Σαντορίνη. Η κουζίνα τους, που είναι μοντέρνα με διεθνείς επιρροές, τιμά τις ελληνικές συνταγές και σερβίρεται με απλότητα το μεσημέρι και με πιο μοδάτο τρόπο το βράδυ, με μία σχεδόν-γαστρονομική προσέγγιση.

 Στο "VERi TABLE", ένα μπιστρό γαλλικού τύπου, σας υποδέχεται ένα χαρούμενο ζευγάρι και θα βρείτε προτάσεις που τιμούν την κουζίνα της Προβηγκίας. Ο ιδιοκτήτης chef Alain Parodi έχει δουλέψει με πολλά prestigious εστιατόρια στην περιοχή της Προβηγκίας. Μαζί με τα υψηλά standards, θα βρείτε εβδομαδιαίες προτάσεις καθώς και μενού κατά παραγγελία.

Οι επιλογές του Οδηγού Michelin για την Αθήνα το 2022, με μία ματιά:

27 εστιατόρια επιλέχτηκαν που περιλαμβάνουν:

-1 εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin
-8 εστιατόρια με ένα αστέρι Michelin
-3 εστιατόρια με Bib Gourmand

Michelin Αθήνα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
06/11/2025

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.