Χρυσοί Σκούφοι 2022: Συντονισμένοι με το κίνημα του Zero Food Waste

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας ετοιμάζεται να βραβεύσει τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και συντονίζεται με το παγκόσμιο κίνημα του Zero Food Waste.

Καρότα zero food waste

Παρά μία τριάκοντα οι χρονιές που ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βραβεύει τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και στην εικοστή ένατη αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία (4 Απριλίου, στη "Μεγάλη Βρεταννία"). Οι Χρυσοί Σκούφοι συντονίζονται με το πνεύμα του ΟΗΕ, που έχει βάλει στόχο τη μείωση των διατροφικών απορριμμάτων κατά 50% παγκοσμίως μέχρι το 2030, και αναλαμβάνουν δράση, σφραγίζοντας το concept του μενού στην τελετή απονομής των βραβείων με τη λογική του Zero Food Waste. Πρόκειται για μια ενέργεια που γίνεται για πρώτη φορά τόσο συμβολικά στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα.

Τάσος Μαντής
Τάσος Μαντής © Γιώργος Βουρσούκης

Τη δημιουργία και το μαγείρεμα των πιάτων του μενού της τελετής απονομής, που θα γίνει στις 4 Απριλίου στη "Μεγάλη Βρεταννία", έχουν αναλάβει δύο προικισμένοι και γνωστοί για την οικολογική τους ευαισθησία σεφ, που έχουν βραβευτεί και από τους Χρυσούς Σκούφους και από τον Guide Michelin: ο Τάσος Μαντής, που πρόσφατα άνοιξε το δικό του εστιατόριο ("Soil"), και ο executive chef της "Μεγάλης Βρεταννίας" και του "King George", Αστέριος Κουστούδης. Με ανοιχτόμυαλο δημιουργικό πνεύμα θα συνθέσουν ένα γαστρονομικό μενού που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει όλη την Ελλάδα στη μείωση των διατροφικών απορριμμάτων, αλλά και στη δημιουργική τους χρησιμοποίηση.

Αστέριος Κουστούδης
Αστέριος Κουστούδης © Γιώργος Βουρσούκης

Η ευαισθητοποιημένη φιλοσοφία και πρακτική No Food Waste διαδίδεται ταχύτατα στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, παροτρύνοντας τους σεφ, αλλά και τους ιδιώτες, να αξιοποιούν δημιουργικά στην καθημερινή τους ζωή όσα μέχρι τώρα θεωρούνταν διατροφικά απορρίμματα. Εξελίσσεται σ’ ένα ευρύ "κίνημα" στο χώρο της γαστρονομικής δημιουργίας, με leaders μεγάλους και ιδιαίτερα επιδραστικούς σεφ, κορυφαίους στην ιεραρχία του πλανήτη, όπως ο Massimo Bottura και ο Dan Barber, με τα εστιατόριά τους μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου. Ο διάσημος τριάστερος Ιταλός, μέσω του project Refettorio που έχει δημιουργήσει, μάχεται τα άσκοπα διατροφικά απορρίμματα, χρησιμοποιώντας τα σε κοινωνικές κουζίνες για τη διατροφή ανθρώπων που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια σε όλο τον πλανήτη. Ο ίδιος μου έχει πει ότι τα ψίχουλα του ψωμιού ή μια μαυρισμένη μπανάνα δεν είναι σκουπίδια αλλά εξαιρετικά τρόφιμα, και οι σεφ πρέπει να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, μαγειρεύοντάς τα λίγο διαφορετικά.

Dan Barber
Dan Barber

Ο Dan Barber, πάλι, ακτιβιστής του οικολογικού fine dining στο φημισμένο "Blue Hill at Stone Barns", μαγείρεψε ένα γεύμα για τους 30 ηγέτες που συμμετείχαν στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος το 2015 στο Μανχάταν, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από διατροφικά απορρίμματα, θέλοντας να συγκεντρώσει τις καρδιές και τα βλέμματα όλου του κόσμου στο τεράστιο πρόβλημα που αντιπροσωπεύει σήμερα η ασυλλόγιστη σπατάλη τροφίμων στον πλανήτη. Είναι σοκαριστικό το στοιχείο ότι το 17% της τροφής που παράγεται διεθνώς κατευθύνεται χωρίς λόγο στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από μεγάλη διατροφική ανασφάλεια. Επιπλέον, όσα πετάμε επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου, οδηγούν σε εξάντληση τους υδάτινους πόρους και κοστίζουν πολύ σε χρήμα. Ο πρόεδρος του Slow Food Carlo Petrini έχει πει πολύ εύστοχα: "Τα ψυγεία υπάρχουν για να διατηρούν τα τρόφιμα. Αντ’ αυτού, έχουν καταντήσει προθάλαμοι του σκουπιδοτενεκέ!".

Massimo Bottura
Massimo Bottura © PaoloTerzi

Η φιλοσοφία και η πρακτική του No Food Waste στοχεύει στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, στην εφαρμογή των πρακτικών αξιοποίησης των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων της τροφής, στη μείωση τοξικών αποβλήτων, στην προστασία της βιοποικιλότητας. Δεν θα πετάξουμε λοιπόν τίποτα από τις πρώτες ύλες που οι σεφ έχουν επιλέξει για να δημιουργήσουν ένα γαστρονομικό δείπνο υψηλών προδιαγραφών στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων. Θα αξιοποιήσουμε όλα όσα συνήθως θεωρούνται "σκουπίδια" στις κουζίνες των εστιατορίων, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και αυτά μπορούν να μεταμορφωθούν σε εδέσματα υψηλής γαστρονομίας.

Ο θεσμός που τιμά κάθε χρόνο τη γεύση ως πολιτισμικό αγαθό, ως μία τέχνη απόλυτα συνδεδεμένη με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας και του λαού μας, ως μια σύγχρονη έκφραση ευγενούς ψυχαγωγίας, δίνει ένα μήνυμα αισιόδοξης αλλαγής νοοτροπίας και μας καλεί να κάνουμε πράξη το "Zero Food Waste".

Η τελετή απονομής των "Χρυσών Σκούφων 2022" πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων

S.Pellegrino - Acqua Panna
Metro Cash & Carry
Kaiser Pilsner
Nespresso Professional
Upfield Professional
ΔΩΔΩΝΗ
ΙΕΚ Δέλτα 360ο
Ιωνίς

Yποστηρικτές  

Nestlé Desserts 
Maggi
Polygreen 
Κτήμα Γεροβασιλείου
Geitonas V.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.