«Restaurant Fishweek» από το «α» και το WWF Ελλάς

Ενώ εμείς γευόμαστε αμέριμνοι τα αγαπημένα μας θαλασσινά, η υπεραλίευση απειλεί τα περισσότερα είδη ψαριών ενώ κάποια από αυτά κινδυνεύουν ήδη με εξαφάνιση. Η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών είναι θέμα που επείγει, και η Restaurant Fishweek, μια πρωτοβουλία του «α» και του WWF Ελλάς με τη συμμετοχή 21 επιλεγμένων εστιατορίων, έρχεται να αφυπνίσει καταναλωτές και επιχειρηματίες.

«Restaurant Fishweek» από το «α» και το WWF Ελλάς

Ενώ εμείς γευόμαστε αμέριμνοι τα αγαπημένα μας θαλασσινά, η υπεραλίευση απειλεί τα περισσότερα είδη ψαριών ενώ κάποια από αυτά κινδυνεύουν ήδη με εξαφάνιση. Η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών είναι θέμα που επείγει, και η Restaurant Fishweek, μια πρωτοβουλία του «α» και του WWF Ελλάς με τη συμμετοχή 21 επιλεγμένων εστιατορίων, έρχεται να αφυπνίσει καταναλωτές και επιχειρηματίες.

«Restaurant Fishweek» από το «α» και το WWF Ελλάς - εικόνα 1

Η ενέργεια Restau-rant Fishweek, η οποία θα τρέχει από 6 έως 18 Ιουνίου, συντονίζεται με το παγκόσμιο αίτημα για αειφόρο κατανάλωση ψαριών και γενικά θαλασσινών, που αποτελεί πλέον τάση στους κύκλους της υψηλής γαστρονομίας και όχι μόνο. Υλοποιείται δε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας του WWF «Fish Forward» (δες και στο wwf.gr/fish) σε έντεκα χώρες, ένα πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται στην Ελλάδα από την Ε.Ε. με την υποστήριξη της Unilever.

Πρόκειται για ένα γευστικό ταξίδι ενημέρωσης και αφορά επιλεγμένα εστιατόρια της Αθήνας που για δεκατρείς μέρες θα αναλάβουν το ρόλο του «πρεσβευτή» και θα προσφέρουν τις δικές τους ευφάνταστες ή κλασικές συνταγές, ακολουθώντας τις συμβουλές του WWF για υπεύθυνη προμήθεια ψαρικών. Πιστεύουμε ότι πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε πόσο εύκολο είναι να επιλέγει κανείς τα ψαρικά με αυτό τον τρόπο, και τα εστιατόρια που αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία μας γίνονται οδηγός για μια νέα γενιά επαγγελματιών της εστίασης, όπου η προμήθεια με βάση τη βιωσιμότητα θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

«Restaurant Fishweek» από το «α» και το WWF Ελλάς - εικόνα 2

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική αυτή η πρωτοβουλία; Ο βυθός κρύβει δυστυχώς ένα τρομακτικό μυστικό. Η υπεραλίευση στη Μεσόγειο απειλεί ήδη το 82% των ψαριών, με κάποια απ’ αυτά να βρίσκονται στο όριο της εξαφάνισης, ενώ παγκοσμίως το 90% των ιχθυαποθεμάτων απειλείται από την ίδια πρακτική. Διπλάσιοι αλιευτικοί στόλοι από όσους η θάλασσα μπορεί να αντέξει πασχίζουν να καλύψουν τη ζήτηση, αλιεύοντας συχνά παράνομα μικρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μία φορά. Το να αλιεύουμε όποια και όσα ψάρια μπορούμε ίσως να φαίνεται επικερδές, όμως οι συνέπειες είναι τρομακτικές. Κι αν θέλουμε να τρώνε ψάρια και τα παιδιά μας, πρέπει να ξέρουμε πρώτα απ’ όλα ότι στη θάλασσα… το μέγεθος μετράει! Αφήνουμε το γόνο να μεγαλώσει, να γίνει γονιός που λέει και το σύνθημα μιας ευρωπαϊκής καμπάνιας, και δεν τρώμε ψάρια κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος ή κατά την εποχή της αναπαραγωγής τους.

«Restaurant Fishweek» από το «α» και το WWF Ελλάς - εικόνα 3

Ο κολιός είναι νόστιμος τον Αύγουστο, αλλά αν συνεχίσουμε να τον τρώμε τον καταδικάζουμε σε εξαφάνιση οπότε η γνωστή παροιμία πρέπει να γίνει: «κάθε πράγμα στον καιρό του και όχι κολιό τον Αύγουστο!». Επίσης δεν τρώμε απειλούμενα είδη, οπότε δεν επιλέγουμε πετροσωλήνες (η πώληση των οποίων απαγορεύεται) ή γαλέο. Όταν αγοράζουμε ψάρια αναζητούμε τη σήμανση MSC για τη βιώσιμη αλιεία και ASC για τη υπεύθυνη ιχθυοκαλλιέργεια. Kαι στο εστιατόριο δεν παραγγέλνουμε γόνο!

Τα ψάρια που μπορούμε άνετα να τρώμε τον Ιούνιο, λαμβάνοντας υπόψη το ελάχιστο επιτρεπόμενο μήκος κατανάλωσης, είναι: η αστακογαρίδα (30 εκατ.), ο αστακός (9 εκατ. το κέλυφος), ο βλάχος (45 εκατ.), η γλώσσα (20 εκατ.), ο κέφαλος (16 εκατ.), η κόκκινη γαρίδα (20 χιλ. το κέλυφος), ο κολιός (18 εκατ.), το λαβράκι (25 εκατ.), η μένουλα (8 εκατ.), το μουσμούλι (17 εκατ.), η ούγαινα ή μυτάκι (18 εκατ.), η σαρδέλα (11 εκατ.) και η τσιπούρα (20 εκατ.).

Τα εστιατόρια της Restaurant FishWeek

«Restaurant Fishweek» από το «α» και το WWF Ελλάς - εικόνα 4

Τα εστιατόρια που συμμετέχουν στη δράση θα σερβίρουν ένα ειδικό μενού ή συγκεκριμένα πιάτα που θα σημαίνονται για την Restaurant Fishweek.
ABOVO Κολωνάκι
ΑΘΗΡΙ Κεραμεικός
ΑΙΟΛΟΥ 68 κέντρο
ΑLERIA Μεταξουργείο
ΑLMYRA Κηφισιά
ARTISANAL LOUNGE & GARDENS Κηφισιά
ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ Πειραιάς
BOTRINI’S Χαλάνδρι
CTC Ιλίσια
F+W BY OLIVIER CAMPANHA Κολωνάκι
ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ Τζιτζιφιές
ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Πειραιάς
ΚΟΛΛΙΑΣ Παλαιό Φάληρο
ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Ηλιούπολη
MILOS ESTIATORIO Χίλτον
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Πειραιάς
ΤΟΜΟΕ Κηφισιά
ΤΡΑΒΟΛΤΑ Περιστέρι
ΨΑΡΑΔΕΣ Παλαιό Φάληρο
ΨΑΡΙΣΤΟΝ Νέο Ηράκλειο
ΨΩΜΙ & ΑΛΑΤΙ Χαλάνδρι

http://www.fishforward.eu/el/gastronomy/

Περισσότερες πληροφορίες

Θαλασσινός

Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές
 • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Κόλλιας

Πλ. Ευαγγελιστρίας, Καλύβια
 • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ψάριστον

Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο
 • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Aleria

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
 • Εστιατόρια

Ψωμί & Αλάτι

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
 • Εστιατόρια

Μικρές Κυκλάδες (Οι)

Πανταζή 56, Ηλιούπολη
 • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Botrini’s

Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι
 • Εστιατόρια

Τραβόλτα

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
 • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Παπαϊωάννου

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο
 • Εστιατόρια

Ψαράδες

Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο
 • Εστιατόρια

Artisanal Lounge & Gardens

Ζηρίνη 2, Κηφισιά
 • Εστιατόρια

Αιόλου 68

Αιόλου 68 (στοά), κέντρο
 • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Michelin αβαντάρει Αθήνα

Μόλις ανακοίνωσε ο Κόκκινος γαστρονομικός οδηγός τα αστέρια του που κολακεύουν σίγουρα την πρωτεύουσα αλλά κρύβουν και μια ανατροπή με απώλεια αστεριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
29/09/2022

Νέα αστέρια Michelin και ανατροπές στα εστιατόρια της Αθήνας

Η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει ένα νέο εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin, καθώς και δύο εστιατόρια που λαμβάνουν αστέρι για πρώτη φορά, η "Σπονδή" χάνει το 2ο αστέρι της, δύο εστιατόρια ξεχωρίζουν για τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και λαμβάνουν το πράσινο αστέρι Michelin, ενώ 7 νέα εστιατόρια περιλαμβάνονται στις προτάσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιλεγμένων εστιατορίων σε 27.

8 απαραίτητες στάσεις στην Αρχελάου

Ο δρόμος-success story του Παγκρατίου και όλα όσα τρως και πίνεις σε αυτόν.

La Meat Maison

Ένα κορυφαίο κρεοπωλείο, ένα εξειδικευμένο στο εκλεκτό κρέας εστιατόριο και μια μπουτίκ ντελικατέσεν δημιουργούν έναν πολυχώρο κρέατος που καινοτομεί στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Φελεμέγκας μαγειρεύει και νιώθει καλά

Ο νέος head chef της 'Hytra' μιλά για όσα τον καθορίζουν εντός και εκτός κουζίνας.

San Pellegrino: Στην υγειά της υψηλής γαστρονομίας!

Συνώνυμη με την κουλτούρα της κουζίνας υψηλών προδιαγραφών, η ελεγκάν δροσιά των γαστρονομικών νερών S.Pellegrino® & Acqua Panna® συμπληρώνει κορυφαίες στιγμές της γεύσης.

Απόστολος Δήμου: Ο νέος executive chef του Four Seasons Athens αποκλειστικά στο "αθηνόραμα"

Από τις Σεϋχέλες στην αθηναϊκή ριβιέρα, με διαλείμματα σε Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σερβία και Λίβανο, ο Απόστολος Δήμου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία περιπλανήσεων, για να αναλάβει μια από τις μεγαλύτερες μαγειρικές ομάδες της χώρας. Ποιος είναι και τι καινούριο θα φέρει στη γεύση του πολυτελούς resort;