"Τρεχάτε ποδαράκια μου" φαίνεται να είναι το σύνθημα στην εστιατορική Αθήνα που ενόψει των γιορτών φορά τα πιο καλά της κι ετοιμάζεται να υποδεχθεί μια πληθώρα νέων εστιατορίων, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα από τα πλέον αναμενόμενα της χρονιάς. Έτσι, το Onuki σήκωσε μόλις αυλαία εντός του "Ilisian" επιτρέποντας μας να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το πάλαι ποτέ Χίλτον που ετοιμάζεται για άνοιγμα αργότερα μέσα στη σεζόν αλλά και από την πολύ ενδιαφέρουσα ιαπωνική κουζίνα του Σταμάτη Σκριάπα που χαιρόμασταν μέχρι τώρα στο ομώνυμο εστιατόριο της Costa Navarino.
Ο χρυσοσκουφάτος σεφ έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για την αθηναϊκή του έδρα, με νέες πρωτότυπες δημιουργίες στο χώρο της σάλας που σχεδιάστηκε από το διεθνώς καταξιωμένο στούντιο Yabu Pushelberg, αποκλειστικές εισαγωγές πρώτων υλών από την Ιαπωνία ειδικά για το εστιατόριο, σπέσιαλ σάκε, ιαπωνικά κρασιά και άλλα πολλά που θα αποκαλύπτονται όσο περνά ο καιρός.

Έτερη μεγάλη άφιξη ή ορθότερα επιστροφή αυτή του Χρύσανθου Καραμολέγκου που αναλαμβάνει τα ηνία του κεντρικού εστιατορίου της "Αίγλης Ζαππείου". Ένεκα της περίστασης μετονομάζεται σε Zappa και πλήρως ανανεωμένο ανοίγει ξανά τις πόρτες του στις 18/12 ως ένα all-day fine dining restaurant & bar με ζωηρή ατμόσφαιρα, που θα έχει στην καρδιά του την ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα του Καραμολέγκου που ενώνει τις παραδόσεις της Μεσογείου με μοναδικό τρόπο και ηλεκτρίζει τον ουρανίσκο με πρωτοτυπία και δημιουργικότητα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μετακόμιση του Atelier Papaioannou που αφήνει το κέντρο για την πάντα δραστήρια πιάτσα του Νέου Ψυχικού και πιο συγκεκριμένα για το χώρο όπου συναντούσαμε μέχρι πρόσφατα το "Maison Colette". Υπό την εποπτεία του σπεσιαλίστα της θάλασσας Γιώργου Παπαϊωάννου και του executive chef του ομίλου Κωνσταντίνου Παππά, η γευστική πυξίδα παραμένει στραμμένη σταθερά στη δημιουργική απόδοση της θαλασσινής παράδοσης με νέα πιάτα όπως το ταρτάρ τόνου με γαλάκτωμα από το μεδούλι του και τα ζυμαρικά με ζωμό κακαβιάς από πετρόψαρα που θα μπορούμε να δοκιμάσουμε από τις 19/12 και μετά - για το νέο Maison Colette που μετακομίζει με τη σειρά του στο χαρισματικό κηφισιώτικο οίκημα που στέγαζε το "Buba" θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή ως τον Φεβρουάριο.

Τη δική του μάχη με τον χρόνο δίνει ο Θωμάς Μάτσας προκειμένου να προλάβει να μας συστήσει πριν τις γιορτές το Thirio του στο κέντρο, που στήνει σε συνεργασία με την ομάδα του εστιατορίου "Striggla" στο Μαρούσι. Εφόσον όλα πάνε καλά, ο πρώτος βρυχηθμός θα ακουστεί στις 24/12 στον νέο χώρο επί της Ναυάρχου Νικοδήμου, ο οποίος δεν θα έχει τραπέζια παρά μόνο δύο μεγάλες μπάρες όπου τα πάντα θα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια μας και ο κατάλογος θα αλλάζει κάθε λίγες εβδομάδες ακολουθώντας την εποχικότητα και θα προτείνει πιάτα με μοντέρνο ελληνικό χαρακτήρα.
Φρέσκα ντάρλινγκς των Αθηνών

Μόλις λίγες ημέρες έχει ανοιχτό το Artisanal της Κηφισιάς που γράφει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας του με executive chef και συνιδιοκτήτη τον πολυβραβευμένο σεφ Γιάννη Παρίκο. Η ανανέωση στο χώρο του πανέμορφου αρχοντικού με τον καταπράσινο κήπο είναι ριζική και στα τραπέζια κυκλοφορούν πιάτα σαν το carpaccio με αχινό, λάιμ, φύκια και πέρλες ponzu, και η αρνίσια σπάλα, σιγομαγειρεμένη για 12 ώρες, με σέλερι, μήλο, καμμένο κρεμμύδι και εστραγκόν, που εκτελεί ο chef de cuisine και στενός συνεργάτης του Παρίκου, Κώστας Τερζούδης.

Με ενδιαφέροντα καινούργια μαχαιροπίρουνα τρώει όμως και η Γλυφάδα. To Ekiben Kitchen South κατεβάζει στα νότια το δημοφιλές το κόνσεπτ του Άρη Βεζενέ που ξεκίνησε την καριέρα του από την οδό Σκούφου στο κέντρο της Αθήνας, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τα signature ramen και smashed burgers με το φανατικό κοινό αλλά και σπέσιαλ πιάτα που βρίσκεις μόνον εδώ, πλαισιωμένα με μουσική, cocktails, κρασί και sake.

Το ολοκαίνουργιο Ανα ψ ktirio δεν είναι αυτό ακριβώς που αφήνει να εννοηθεί το όνομά του αλλά ένας feelgood χώρος με ξεχωριστό χαρακτήρα, ρετρό αναφορές, ανοιχτά χρώματα και σειρές των 90s να παίζουν σε προτζέκτορα.
Ο διακεκριμένος σεφ Θάνος Φέσκος και ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου προτείνουν ενδιαφέρουσες ιδέες όπως το καψαλισμένο μπρόκολο με πίκλα πιπεριάς και καπνιστή κρέμα, το στιφάδο με κόκορα και σκιουφιχτά και το φιλέτο μοσχίδας με πετιμέζι. Θα το βρείτε στην μεγάλη πιάτσα της οδού Κύπρου, που όπως βλέπουμε στα social media ετοιμάζεται επίσης να υποδεχτεί ένα νέο sushi resto που ονομάζεται Oku.

Πίσω στο κέντρο, όλοι μιλούν και αναζητούν διακαώς τραπέζι για τη Ζιγκοάλα, το νέο δημιούργημα του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου στην Ομόνοια που παίζει με τους κώδικες των ρετρό μαγειρείων της γειτονιάς κι έχει στο τιμόνι της κουζίνας του τον ταλαντούχο σεφ Βασίλη Χαμάμ, ο οποίος προτείνει πιάτα με χαρακτήρα πολυπολιτισμικό όπως οι ωμές γαρίδες Κοιλάδος που ξαπλώνουν πάνω σε σαλάτα λωτού, η μοσχαρίσια γλώσσα με σαλάτα ρώσικη και πολίτικη σε ζύμωση αλλά και η προβατίνα με ξινόχοντρο, κεφίρ και κουκουνάρι.

Εδώ και λίγες ημέρες η στοά της Θησέως και του πάλαι ποτέ "Drunk Sinatra" έχει ανάψει ξανά τα φώτα της προς τιμήν του Δημήτρη Κατριβέση που επιστρέφει στα γευστικά μας πράγματα με το νέο του πρότζεκτ Smoku Athens.
Αυτό που λειτουργεί προς το παρόν είναι το κομμάτι του μπαρ σε ύφος γιαπωνέζικης παμπ με επιμελημένο barfood και κοκτέιλ, ενώ γύρω στο Φεβρουάριο θα γνωρίσουμε το "Smoku the tasting room" στο βάθος της στοάς, που θα σερβίρει ένα μενού γευσιγνωσίας που θα δημιουργήσει ο Κατριβέσης σε συνεργασία με τον μισελενάτο σεφ Ebbe Vollmer.
Κλείνοντας την περιήγηση μας στα καινούργια της Αθήνας σχεδόν εκεί απ’όπου την ξεκινήσαμε, σημειώνουμε πως ο γνώριμος χώρος στον αριθμό 5 της οδού Βεντήρη (όπισθεν Χίλτον) στεγάζει πλέον την μοντέρνα κρεατοταβέρνα Ο A.gios The Dirty Butcher. Σε ρόλο ψήστη/κρεοπώλη ο Γιάννης Κουστένης, με θητεία στο "Γίδι" της Μεταμόρφωσης, και στην απλόχωρη σάλα με την ανοιχτή κουζίνα δοκιμάζουμε από μοσχαρίσιο συκώτι και μπιφτέκι πρόβατο μέχρι αρνίσια μυαλά πανέ, νεφρά και αμελέτητα που θα δελεάσουν τους μερακλήδες της παρέας.
